ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Otrava Hřibem

Pirátský primátor Prahy, soudruh Hřib, je úspěšný politik, který nekecá a maká. Jeho největším dosavadním úspěchem je prosazení veřejné produkce soundtracku z Pirátů z Karibiku na zastupitelstvu, a tento svůj majstrštyk se nyní rozhodl překonat opravdu ve velkém stylu. Hřib poněkud nepříjemně zabrousil do ožehavého tématu (ne)vytíženosti pražských bytů a ukázal v celé své nahotě, že mu bolševické nápady nejsou cizí, stejně jako mu není cizí lhaní, fabulování a prázdné žvatlání. 

Jako by nestačilo, že už měla Pirátská strana dost problému při vysvětlování snahy o prolomení mlčenlivosti advokátů. Piráti rovněž na sněmovním výboru hlasovali proti dodatečnému zdanění církevních restitucí, ovšem nikoliv pro zjevnou obludnost této opakované krádeže, ale pouze z toho důvodu, že se prý nepodařilo prokázat předraženost vyplacených náhrad. Čím dál více se ukazuje, že označování Pirátů jako Babišova B-týmu nebo alternativy pro voliče, kteří "chtějí mít v gulagu Wi-Fi", nejsou jen plané urážky.


 Celé to začalo rozhovorem, ve kterém Hřib nastínil možnost sledování dat z bytových elektroměrů prostřednictvím akciové společnosti Pražská energetika s tím, že nepřímo zmínil i vyšší daňové zatížení "prázdných" bytů. Po shitstormu, který probudil ze zimního spánku i Jiřího Pospíšila, začal Hřib praktikovat poměrně neobratný damage control, ze kterého vychází neslavně. 


 Hřibova obrana je dvojí. První se nese v Babišově duchu při obhajobě EET ve stylu „Nevěděl jsem, kolik druhů podnikání u nás máme“ (nikoho danit nechceme), což je dost chabé vysvětlení, protože Piráti mají dodatečné zdanění dlouhodobě neobsazených bytů PŘÍMO V PROGRAMU. Takže Hřib může fabulovat, jak chce, ale z tohohle se nevykroutí. Piráti vůbec měli v programu velké množství komunistických nesmyslů, včetně univerzálního nepodmíněného příjmu, který byl po kritice rovněž odstraněn. Tady je nádherně vidět, kolik toho mají Piráti společného s Babišem. Místo aby si napsali jasně ideologicky ukotvený program, kolem kterého se seběhnou členové strany a realizují jej, tak najeli na bezpečnou vlnu populismu, která jim umožňuje základní teze měnit podle momentálního průzkumu veřejného mínění. 


 Druhá linka obhajoby stojí na tom, že je třeba nejprve zjistit, zdali nějaký problém existuje, a poté jeho řešení vyzvat příslušné ministerstvo. Projekt Smart City určitý sběr dat umožňuje a je přeci škoda třeba toho nevyužít. Výsledná data pak může Praha ukázat ministerstvu, aby tady problém (pokud nějaký bude zjištěn), samo vyřešilo. Takže „My nic neplánujeme, my jen chceme informovat ministerstvo o tom, co se v Praze děje“. Přitom pravým důvodem zapojení ministerstva do hry je skutečnost, že ačkoliv má Praha částečné zákonodárné možnosti, pak reálně na půdě sněmovny takřka nikdy nic neprohlasuje, tudíž potřebuje pro své návrhy podporu příslušného ministerstva. Najednou vypadá to přehazování horkého bramboru na ministerstvo úplně jinak, že?


 Piráti mají bůhvíproč mezi lidmi a v médiích nálepku nadějné, moderní strany, přitom se jedná o stejný extrém, jaký dnes představuje například Václav Klaus mladší a hloupější,  nebo SPD. Tento "extrém" se ovšem nachází na opačné straně levé části politického spektra, (progresivisté vs, konzervativci, nacionalisté vs. internacionalisté apod.), tudíž je jisté, že většina levicových novinářů buď slintá nad pirátskými návrhy blahem, nebo alespoň nerozhodně krčí rameny. 


Za nehorázný bonmot považuji rovněž tvrzení, že dělení na pravolevé spektrum je podvod na voliče. Já chápu, že ve světě, kterému naprosto dominuje levice, to tak vypadá, ale popírat existenci pravice a levice je stejně bláhové, jako nevěřit v sever a jih. Hřib to buď neví, a pak nemá v politice co dělat, nebo záměrně lže, a pak... nemá v politice co dělat.


V celé té šaškárně se navíc ukazuje, jaké úmysly s námi Piráti mají a ani se to nestydí říkat (na rozdíl od Babiše, ten to aspoň tají). Městem vlastněná akciovka a „Smart city“ vás budou špehovat pro vaše dobro! No není to skvělé! Prosím, dejme městu a státu ještě více pravomocí a peněz na zakládání firem, oni to jistě zneužívat nebudou. No, pokud to zneužívání otevřeně deklarují, pak to už asi zneužívání není, ne? „Pusťe nás na ně!“, říkali. Tak jste je pustili…. máte co jste chtěli.


Wasill

Komentáře

Anonymní píše…
Bolševický nápad s byty. Hm, odhoďme ideologii. Prázdné byty jsou podivnost uspořádání společnosti, stejně jako armáda bezdomovců. Jako starosta spravující nějakou lokalitu bych chtěl vědět kdo v dané lokalitě bydlí, jaké objekty (byty) v lokalitě jsou a kdo v nich bydlí. Informace jsou součást řízení - jak chcete řídit něco očem nic nevíte? Výsledkem je to, jak je řízen náš stát. Nikdo nic neví, ale každý chce mluvit do toků peněz. Kolik problémů se dnes "řeší" mlčením, kolik naopak naléváním peněz do černé díry, ale kdo z těch co rozhodují mají informace o stavu věcí?
Evidence bytů v obci a jejich obsazení (kdo je přihlášen k pobytu) by mělo být východiskem pro řízení obce. Povinná evidence obyvatel by k takovému přehledu mělo směřovat. Jestliže nesměřuje, k čemu vlastně je? Hřib mluví o problému, jehož rozměr prostě neznáme. Při znalosti pevných dat bychom se možná podivili, co se v reálu s dnešní Prahou děje.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem