ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Kauza Poche

Se Zemanem, Filipem a Babišem se věru v mnoha věcech neshodnu, ale zjistil jsem, že na jednom tématu jsme skutečně ve vzácné shodě. Také nechci, aby se ministrem zahraničí stal Miroslav Poche, mám k tomu ale zcela jiné důvody, než tenhle vládní triumvirát.

Posledních pár týdnů jsem doslova slzel smíchy a současně nevěřícně vrtěl hlavou pokaždé, když jsem četl plamenné obhajoby europoslance Pocheho ze strany tzv. "liberálních elit". Pokaždé, když jsem v tisku či na internetu viděl, jaký je tenhle čtverák najednou "proevropský a prozápadně ukotvený politik", nevěřil jsem vlastním očím. Vlastně jsem už jen čekal, kdy Člověk v tísni, Rekonstrukce státu, think-tank Evropské hodnoty a podobná sdružení uspořádají velkou demonstraci za Pocheho někde v centru Prahy, a hlavními plamennými řečníky tam budou komentátoři Respektu.

To se ti lidé vážně už dočista zbláznili, nebo mají tak krátkou paměť?

Já osobně nechci, aby Poche seděl v Černínském paláci - ideálně by měl místo toho sedět ve vězení.  Nechci ho jako ministra zahraničí NE proto, že by byl "vítač a sluníčkář" - to by mi bylo úplně jedno, především on podle mě nic takového vlastně ani není.  Nechci jej ve vládě především proto, že je to exponent zákulisních šíbrů, o jehož dlouhých prstech se v pražském (a nejen tam) podsvětí vyprávějí takové zkazky, podle kterých by lupič Babinský bledl ve srovnání s tímhle kmotrem závistí. Jako by nestačilo, že jednoho zloděje už ve vládě mít budeme, na místě nejvyšším.


Nejsem si ani jistý, zda je to údajné "vítačství" pravý důvod, proč jej Zeman odmítá. V této souvislosti bych rád vzpomenul, jak Poche před prezidentskou volbou na facebooku pózoval s roztrhaným Zemanovým volebním lístkem, a jestli něco hradnímu opilci slouží, tak je to sloní paměť, a jeho hlavním pohonem je msta až za hrob.

Jediné, co mi na téhle situaci přijde legrační, je sledování smrtelné agónie ČSSD v přímém přenosu. Ta strana končí, vědí to všichni a oni už to nejspíš vědí taky. I to může být jeden z důvodů, proč trvají na účasti zkušeného "odklaněče ze státního", protože chtějí erár ještě naposledy pořádně podojit. Další příležitost už nedostanou. Jenomže i tuhle bitvu zatím těžce prohrávají. Je jaksi symptomatické, že za posledního předsedu, který partaj definitivně přivede do hrobu, byl zvolen přizdisráč, proti němuž měl i bývalý předseda Sobotka doslova obří koule.

Mám navíc za to, že celá tahle šaškárna má akorát za cíl odvést pozornost podobně jako happening s rudými trenkami, spálenými senilním opilcem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem