ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Stručná rekapitulace vládní "dohody"

Radujme se, vládní krize je prý po včerejším nočním jednání alespoň dočasně zažehnána! A co z toho vlastně plyne? Samá pozitiva a sociální jistoty!


Ministrem vnitra je Jan Kubice.
To snad může mít jediný "pozitivní", byť spíše komický efekt - sociální demokraté v čele s poslancem za Ústecký kraj Jiřím Paroubkem musí teď doslova prasknout. Paroubek svého času, jestli si čtenáři ještě pamatují, vytvořil z bývalého šéfa ÚOOZ jakéhosi démona v lidské podobě, který mohl v podstatě za všechno: Za to, že Jiří nevyhrál volby v roce 2006, za to, že Jiří nesestavil vládu v roce 2010, za to, že se od Jirky odvrátila vlastně celá ČSSD, a za to, že před čtrnácti dni byla kosa a pršelo. Však už se Paroubek nechal slyšet, že příště by mohl Petr Nečas do funkce jmenovat Jiřího Kajínka. Vítr může mít z Kubiceho ale i Ivan Langer, který přinejmenším přijde o část dodnes trvajícího vlivu na vnitru. I když některé kuloární zprávy prý hovoří o tom, že Langer měl Kubiceho Nečasovi sám doporučit.

Jinak si myslím, že je to změna spíše kosmetická a velká pozitiva ve jmenování tohoto bývalého elitního vyšetřovatele, který už z titulu své funkce může vědět všechno na všechny, nevidím. Připomeňme si, že i Kubice se už pár let živí soukromou bezpečnostní agenturou, tedy špiclováním lidí, tím pádem mezi jím a Bártou není technicky rozdíl. Samozřejmě, Kubice zřejmě není megaloman a psychopat, ale buďme si jisti, že opozice této munice ráda a náležitě využije.

Radek John se stane jakýmsi vicepremiérem pro boj s korupcí.
Bingo. Měl by mi někdo vysvětlit, jak souvisí "rozpočtová odpovědnost", kterou se tato vláda ráda zaklíná, s vytvářením zbytečných postů, které samozřejmě potřebují nějaký úřad, nějaké zaměstnance, nějakou agendu...tedy další a další prachy daňových poplatníků. Také budu rád za podrobné vysvětlení, jak tenhle nový úřad vlastně chce zatočit s korupcí a jak je to vůbec z pohledu úřadu možné. Že by se tam jenom tiskly další protikorupční manuály (z veřejných peněz), které jsou každému pro smích?

Josef Dobeš zůstává na ministerstvu školství.
To bylo řečí! Jak asi reaguje ODS na to, že se premiér Nečas, jako už ostatně poněkolikáté, opět před nátlakem Věcí veřejných nadělal do gatí a návrh na odvolání největšího průseráře téhle vlády, které už před týdnem slavnostně přinesl na Hrad prezidentovi, zase stáhne, ještě s výmluvou na "politický kompromis"? Josef Dobeš, ve skutečnosti na rozdíl od Radka Johna, byl členem představenstva firmy oné tolik démonizované (ať už právem či neprávem) společnosti ABL. Napadá mě, že kdyby tehdy skutečně prezident okamžitě konal, dneska už se asi by nebylo o čem bavit.

Ministrem dopravy bude Radek Šmerda.
Bártův náměstek. To nepotřebuje žádný další komentář.

Chápu, že tyhle ústupky musel Nečas udělat v první řadě proto, aby si zachránil vlastní zadek a pokusil se táhnout tuhle značně rozklíženou káru trojkoaličního kabinetu dál. Směrem ke slibovaným "reformám", kterých jsme se zatím nedočkali a mám-li se pokusit být věštcem, nejspíš ani nedočkáme. Ale viníka nelze hledat primárně v Nečasovi (tyhle problémy měl i Topolánek, Špidla, Klaus...). Zkrátka dokud tuzemský volební systém dovolí vítězům voleb sestavovat plichtoidní koalice s malými vyděrači, tak se v zásadě nic nezmění a co čtyři (případně dva, tři) roky si tu můžeme říkat, že teď už k volbám fakt nepřijdeme, nebo budeme volit extremisty. Jednou jsou těmi vyděrači Unie svobody, podruhé Zelení, dnes Věci veřejné. Další problém je volič sám, který neustále skáče na vějičku mladých, neokoukaných, nezatížených...zatím nám tahle strategie přinesla Grosse, Němce, Kočí a Babáka. Just perfect.

Komentáře

Anonymní píše…
ZAY:

S článkem lze jenom souhlasit. Předseda vlády o tom možná neví, ale svým posledním ústupem ztratil jméno a čest a nelze mu nadále důvěřovat, protože je poměrně lehce vydíratelný. Dá se říci, že je schopen ustoupit v podstatě každému, pod tlakem popřít sám sebe a taková povaha se na post šéfa exekutivy nehodí v žádné zemi na světě.
template píše…
ZAY, myslím si bohužel totéž.
Anonymní píše…
Okamžitě přestaňte urážet pana poslance Ing. Jiřího Paroubka !
template píše…
Kde přesně jsem ho urazil?
Anonymní píše…
Kdyby měl pan poslanec špetku charakteru, tak by už dávno odešel někam zpytovat svědomí. Není, jak ho urazit. Jmenování Kubiceho je zatím nejlepší čin pana premiéra.
Anonymní píše…
Začíná mě šimrat v podbřišku, jsem nervózní v očekávání toho nového, protože to staré (současné) mě už přestalo zajímat, přešlapuji na místě a pořád se rozhlížím a... Už jdou! Sobotka, Škromach, Rath, Zaorálek. Všechny mé pocity se mění v úzkost, bezmoc, vztek, jako kdysi a už jsou tady zas. Emigrace?
Anonymní píše…
Nejlepší špek od Rajona je ale Moroz.

Oldřich
Michal Kelenc píše…
Sice to sem vůbec nepatří, ale když pročítám tyto vaše stránky,zaráží mě jedna věc:

Jste naprosto proti vzniku Československa, čili odtržení od státního celku, který nás do sebe včlenil vojenskou cestou, bez našeho svolení, ale v případě Izraele to berete naprosto jinak, pozitivně.

Proč hledáte rozdíly ve zcela stejných věcech?

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem