ODCHODY LÉKAŘŮ: Co prezident nepochopil

Ačkoliv se v poměrně bezzubém (takový je ale konstantní vývoj) novoročním projevu Václava Klause dalo s mnohém souhlasit, v pasáži, kde hovoří o odchodu lékařů do zahraničí, bylo vidět, že buď daný problém vůbec nepochopil anebo (a to spíš) jej sice pochopil, ale záměrně jej dezinterpretoval, aby tak zalichotil bezmozkům.

"Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet "za lepším" do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání. Známá varovná slova o opouštění vlasti z básně Viktora Dyka platí i dnes ve světě mobilů a internetu."

Aniž by mě kdejaký strážce národní hrdosti snad mohl obvinit z oikofobie, kterou i přes snahy mých spoluobčanů zatím příliš netrpím, tato slova mi přijdou jako vystřižena z dob nedávno minulých, kdy nejen lékaři hromadně opouštěli československý ráj na zemi přes ostnaté dráty. Prezident takhle vědomky či nevědomky přitakává názoru rozšířenému právě v těch dobách, že "emigrace" je něco hnusného a zavrženíhodného.

Přitom ten problém je úplně někde jinde. Ano, myslím si, že současný exodus lékařů je ve světle, v jakém je veřejnosti prezentován (což se mimochodem nutně nemusí shodovat s realitou), špatný. Ovšem pozor - nikoliv proto, že by se ti zrádcové rozhodli opouštět naši draze milovanou vlast.

Dnes se totiž naštěstí může každý sám svobodně rozhodnout, jaké zemi půjde své služby nabídnout a dále je to právě na té zemi, uváží-li dané služby přijmout a patřičně ocenit. Václav Klaus, považuje-li se za pravicového politika, by měl naopak co největší pohyb osob, zboží a služeb podporovat. Pravda, od té doby, co téměř nostalgicky zavzpomínal na hranice a celníky, od něj v tomto duchu může máloco překvapit. Čili i kdyby se všichni lékaři rozhodli spontánně podat výpovědi a zkusit štěstí kdekoliv na světě, bylo by to jen a jen rozhodnutí jejich svobodné vůle, do které by neměl co kecat ani prezident republiky.

Problém je ale právě v té spontaneitě rozhodování, která mi v celém procesu jaksi chybí. Stratégové akce "odchod lékařů" se totiž ani netají tím, že celý tento mediální event podpořili profesionální PR kampaní, která podle jejich slov měla úspěch. A jak víme, takovými kampaněmi se dá docílit mnohého. Třeba přesvědčit lidi, že někdo, jehož obličej vídáme denodenně už několik desetiletí, je vlastně zbrusu novou a neokoukanou tváří. Nebo že když zvolíme neznámého černocha prezidentem, nastane ráj na zemi, ve kterém už nikdo nebude muset chodit do práce. Nebo vygenerovat početnou skupinu lidí, která bude při demolování veřejných prostor skandovat jméno člověka, o kterém ještě před týdnem nic nevěděla...a tak dále. Mnozí lékaři se tak nerozhodli svobodně ale podlehli nátlaku - a jsou tak v roli užitečných idiotů socialistických odborářů. A právě tuto skutečnost měl Klaus ve svém projevu tepat, nikoliv pateticky mávat národní vlajkou.

Komentáře

Finrod Felagund píše…
Přesně to jsem si říkal i já, když jsem to četl.
Anonymní píše…
Pes je zakopaný naprosto jinde. Všichni dnes jaksi "přehlížejí" že doktoři tu vystudují za peníze daňových poplatníků, a pak odejdou do ciziny. Což je zlodějna.

Autor článku se cítí možná nezničitelný, ale já si nepřeji aby mě po zranění léčila banda z východu, s neodpovídajícím vzděláním co navíc neumí jazyk.

Proto opravdu sem proto, aby tu lékaři byly drženi, třeba i násilím - ono nejde v duchu nějaké poblázněné liberálnosti nechat všechny doktory aby utekly, a stát pak zůstal bez nemocnic a praktikantů.

Tudíž pokud se jim tu nelíbí, sem plně ochoten je tu držet násilím. Pořád lepší než stát, kde bude nedostatek kvalitní lékařké péče. Ta je stejně strategicky důležitá jako potraviny či benzín.
Anonymní píše…
Zdravotnictvi potrebuje volny trh. Nic jineho se k tomu neda dodat. http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011010204
Anonymní píše…
Lékařský plat v Německu je také úměrný tomu kolik tam studie medicíny stojí. Zde jsou tato studie zdarma, takže lékaří vystudují za peníze nás všech a pak jsou své znalosti draze prodávat do Německa. Řešením je buď studie spoplatnit anebo lékaře uvázat nějakou formou stipendie tak, aby po dokončených studiich museli odpracovat např. 10 let v ČR, a když to poruší, nechat je celé studie zaplatit. Andrija
template píše…
První anonymní, osobně se snažím nedělat rozdíly mezi českým lemplem a lemplem z Východu, například asijským.
Anonymní píše…
4. ledna 2011 10:53: nebud drzý, znám přesně 4 lékaře osobně, a ti se nedají nazvat lemply, ani když by ses postavil na hlavu.

Ano, celá ta iniciativa o odchodech lékařů je směšná, protože vychází ze všeobecné fámy, že se v této zemi žije špatně.

Nevím, kdo tuto fámu vypustil, ale je to velmi zlé. Sice čísla mluví proti - od nás a ze Slovinska odchází minimum, (v podstatě stejně jako je emigrace ze západních zemí) než ze zbytku bývalé kom. východní Evropy, ale přesto tu stále žije populismus, jak se máme zle.

To je třeba řešit.
Finrod Felagund píše…
Poslední Anonymní: Tak zle v ČR rozhodně není. Jako důkaz budiž slušný GDP/capita, Gini index, Democracy index (ČR je jediná z postkomunistických zemí, která je "full democracy"), relativně nízká nezaměstnanost atd. Rozhodně ČR je na tom dost dobře. Nicméně jsou tady dva důvody, proč třeba já osobně jsem odešel do zahraničí a nehodlám se jen tak vrátit: první - velmi malá právní jistota. Když se nějaký blbec úředník rozhodne, že Vám pořádně zatopí, tak to udělá a jste naprosto, ale dočista bezmocný. Děsí mě obzvlášť představa sociálních pracovnic odebírajících děti jen proto, že si rodič na některé jejich počínání třeba "otevřel hubu". Typicky jde například o poslední případ odebrané dcerky matce, která prý žila "příliš alternativně", protože neměla mobil. To byla samozřejmě záminka, pravý důvod byl ten, že odmítla "dobrovolně povinné" rodičovské školení. Výkon spravedlnosti je naprosto mizivý, soudy stojí na straně zločinců a když Vám někdo něco udělá a Vy ho dáte k soudu, často se to obrátí proti Vám a jste to nakonec Vy, koho potrestají, i když jste oběť. Tohle je moje první a velmi vážná výtka. Moje druhá výtka směřuje k českému školství - do státního školství plného buzerujících soudružek učitelek, které kdejaké blbé (ale hodné) pipce dávají přednost před chytrými, leč problémovými žáky, já svoje děti nedám. Bohatě stačí zkušenosti mého bratra, který má super velké IQ, je neuvěřitelný matematický talent, ale nikdy mu nešel kvůli dyslexii pravopis a dokud chodil do školy v ČR, tak ho učitelé potápěli jak jen mohli a otevřeně říkali, že se nehodí ani pro učňák. Poznámka - vystudoval IB, momentálně studuje matematiku na univerzitě a během studia už dělá se svými profesory na projektech, které dělají sami. Tolik asi k českému mizernému základnímu a střednímu školství.

Když pominu výše uvedené, nevadilo by mi v ČR žít.
Anonymní píše…
No, nechme sociální pracovnice být, tohle je problém ve všech státech - protože soc. pracovnice jsou "verbovány" ze řad různých zakomplexovaných starých pannen, které žárlí.

Ale k tomu vašemu bratrovi - a není možné že si za to může sám? I já bych umravňoval drzého cápka, co si vyskakuje, a chová se povýšeně jen proto, protože je v něčem lepší.

Sám jsem dislektik, a nikdy mi to nikdo nepředhazoval. Ale o ročník výše byl človíček, co měl také velké nadání, ale choval se jako arogantní ču.ě, a proto byl nepopulární.

Z toho pak pochází šikana chytrých - je vžité, že je to nějaký komplex a žárlivost ze strany agresorů. Nikoliv. Chytří lidé si totiž často vůbec neuvědomují, že mezi zdravým sebevědomím a drzou arogancí je velmi dlouhá hranice.

Tudíž objektivně zvažte, zda se váš bratr nechoval nafoukaně anebo přezíravě k "těm tupcům" co s ním chodili do třídy.

Ale sem rád, že aspoň trošku tu zemi berete vážně - nechápu, proč populističtí skřítci zde rostou jako houby po dešti. Na jiném fóru jsem potkal človíčka, co vyprávěl o trhání občanského průkazu a jak se stydí za svou vlast.

Opravdu, když pomineme laxní policii, a nesmyslné zákony, které jí ještě více svazují ruce, a nevzhledné "banáky" po minulém režimu, naše země je na tom dost dobře. Líbí se mi tu, idkyž pravda, žiji v pěkném městečku na severu.
Finrod Felagund píše…
Ne, to nebyl ten případ. To, jak ho dusily učitelky spíš vyústilo v to, že se dost zavřel do sebe a se spolužáky přitom vycházel dobře. Tam nebyl problém on vs. spolužáci, ale on vs. soudružky učitelky. Proto o tom taky mluvím.

Jinak to, že je ČR relativně slušná země dokazuje i fakt, že mnoho mladých Poláků se stěhuje do ČR z politických důvodů - ta nesvoboda, jaká je zejména na venkově v Polsku, je dost děsivá - čeho důsledkem jsou tzv. "czechofile", čili lidi, kteří naprosto nekriticky obdivují Českou republiku a připadá jim to jako ráj na zemi, kde je svoboda slova, svoboda vyznání (to především), možnost žít bez patetických keců, dobrovolně-povinných průvodů a mávátek. Vzhledem k tomu, že v 80. letech to byli Češi, kdo jezdili do Polska za trochou svobody větší než u nás, je to, myslím, dobré vysvědčení, když je to teď, jak to je.
Anonymní píše…
ad. dislexie - zalezi, jakou si vyberete skolu. Na Uhelnem trhu v Praze (zakladka), zamerenem na matematiku se mnou chodili super talentovany kluci (IQ urcite minimalne 140, spis vic), co byli dyslektici a disgrafici, nebyl s tim zadnej problem. Jsou velmi velmi uspesni.

ad. socialni pracovnice: nevim, na jaky pici jste narazili, mam uplne jinou zkusenost, v pribuzenstvu mam socialni pracovnici a co vim i o jejich kolezich, pracujou perfektne a poctive, vsechna cest. Navic jde samozrejme o spolupraci mnoha lidi - psychologove, soudy, pripadne policie apod.

Takze to mozna chce nebrat jeden priklad a zobecnovat to na vsechny...
Finrod Felagund píše…
Víte, jenže to je ono - potíž je v tom, že i kdyby byla většina sociálních pracovnic dobrá (věřím, že může být), tak to, co mi vadí je, že když se náhodou vyskytne špatná, tak v tom jste až po uši. A netýká se to jen sociálních pracovnic - brácha by mohl vyprávět, když si potřeboval nechat uznat diplom z IB. Nejdřív šel do Hradce, kde ani nevěděli, co to IB je a dělali tak nenormální obstrukce, že se rozhodl se na ně vykašlat, přepsat si trvalé bydliště do Prahy, kde samozřejmě IB znají a bez problémů mu ho uznali. Totéž Vám může udělat úředník na katastrálním úřadě, na městském úřadě (třeba budete chtít exotičtější jméno pro dítě - ano, je pravda, že právní řád je liberální a většina úředníků taky, ale když se najde úředník-blbec, tak se prostě neodvoláte) nebo na jakémkoliv jiném úřadě. Já osobně mám zkušenost, že jsem jel linkovým autobusem (je to už možná osm let). Bydlel jsem na malé vísce v Královéhradeckém kraji a zrovna dělali plynofikaci, takže všude plno bahna. Neuvěřitelně plno bahna. Když jsem, spolu s několika dalšími (ostatní důchodci) nastupoval do autobusu, řidič, podle vzhledu také skoro důchodce, se po mně, jako po mlaďasovi svezl s tím, že mě do autobusu nevezme s tím blátem. Měl jsem ty boty zablácené stejně jako všichni ti důchodci, kteří tam nastoupili se mnou a žádné takové poznámky se nedočkali. Já jsem potřeboval do školy, řekl jsem, že tam jít potřebuju a je povinen mě svézt. Když jsem dojel do cílové stanice, řekl jsem mu (poté, co měl další řeči), že jsem poctivě platící cestující a že by si tohle neměl dovolovat. Vyhodil mě silou z autobusu, že jsem div nespadl na - letěl jsem pozadu, ale udržel jsem rovnováhu. To mě dožralo a šel jsem si stěžovat na policii. Tam jsem podal trestní oznámení pro napadení, on tam přišel hned po mně a podal (jak jsem se později dozvěděl) oznámení na mě pro napadení. Asi tři měsíce poté si mě úředníci městského úřadu zavolali na podání vysvětlení. Vůbec nic nevěděli o tom, že já jsem podával oznámení jako první, moje oznámení zmizelo, platilo jen to jeho a nějací jeho tři "svědkové" dosvědčili, že jsem prý vyhrožoval, že mu rozbiju hlavu - naprostý nesmysl. Když jsem říkal, že kdybych byl agresor, proč bych šel na policii jako první, nevěděli, o čem mluvím. Po dlouhém telefonátu s jiným úřadem zjistili, že říkám pravdu. Samozřejmě jemu se nic nestalo a oznámení na mě naštěstí aspoň odložili. Řekl byste - banální. Jenže takhle ten systém funguje. Dokud jednáte s úředníkem, co je v pohodě, jste taky v pohodě. Jak je úředník blbec, máte jednoduše smůlu.
Anonymní píše…
Finrod: hm, tak to jsou teda blby zkusenosti :( Ja mam s autobusakama spousta spatnych zkusenosti (nedoslo ale nikdy na fyzickou inzultaci). Casto jsou to magori, co patrej spis do psychiatricky lecebny - mluvim o Praze, specialne primestsky linky - bezne mluvej na nekoho, kdo tam neni (to ma clovek fakt strach s nima jet), celou cestu nepricetne nahlas nadavaj, urazej cestujici a buzerujou, to jsou snad desitky zazitku co bych mohl uvest. Fakt spodina...
Ondra píše…
Šikanující úředníci a podjatá legislativa, která vytváří politické procesy, hodí se dodat.
Anonymní píše…
Finrod Felagund: a proc jste si k ziti vybral zrovna socialisticke Norsko?
Finrod Felagund píše…
Tak Norsko není socialistické, to se jen říká. Socialismus znamená, že stát bere vysoké daně a přerozděluje je. Norsko je spíš ztělesnění protestantské etiky - stát příšerně daní a všechno odkládá na fondy na to, "kdyby bylo nejhůř". Což je přesně v duchu protestantské zásady, že spotřeba je hřích a kdo má peníze, má je nechat investovat aby produkovaly další peníze. Jinak nemyslete si, to není jako Švédsko. Stát vás nechá zaplatit (a pořádně tučně) každou kravinu. Kdyby někdo v ČR navrhl aby se platilo u lékaře nebo za jiné služby od státu, které se u nás považují za samozřejmé, takový podíl vůči průměrnému platu jako je to v Norsku, lidi by vzali Úřad vlády útokem - vezmeme-li v úvahu, jak vyváděli už kvůli třiceti korunám.

Důvody, proč chci žít v Norsku, jsou především tři:

- Naprosto vynikající právní systém. Lidé mají přirozenou tendenci dodržovat zákony a pokud někdo něco spáchá a přijde se na to, zpravidla je i adekvátně potrestaný. Rozhodně neplatí, že když je někdo bohatý, může si dovolit co chce - naopak, spáchá-li něco bohatý nebo mocný člověk, úřady si na něm smlsnou radši, než když něco spáchá člověk takzvaně bezvýznamný. To mi dává jistotu, že když se mi stane bezpráví, bude napraveno.

- Norská příroda, životní prostředí a z něj vyplývající životní styl. Přijedete-li do Norska prakticky odkudkoliv, je to skoro na otravu kyslíkem (mně se to jednou stalo poté, co jsem přijel ze zimního Krakova do Oslo). Voda je úžasně čistá, stejně jako vzduch, jídlo je zdravější, než takřka kdekoliv jinde v Evropě. Nejde jen o to, co se jí, ale hlavně jaké je to kvality. Životní styl je takový, že lidé hodně sportují. Důsledek? Nevidíte "vetché důchodce". Norové se dožívají velmi vysokého věku a umírají vesměs zdraví. Když jsem byl na běžkách v Nordmarce a funěl jsem do kopce, předběhlo mě několik stařenek, jimž bylo odhadem kolem osmdesáti. Další věc - jejich životní styl vede k tomu, že v sedmdesáti vypadají na padesát. Netroufli byste si odhadnout jejich věk. Představa, že budu žít dlouho a zdravě v čistém prostředí, mě velice láká. K čemu mi jsou peníze (které bych měl, kdybych tam nemusel pak platit ty vražedné daně), když mi bude z těch všech hnusů hrozit rakovina?

- Poslední vážný důvod - přístup Norska k rodinám s dětmi a dětem obecně. Norsko je jedinou zemí Evropy, pokud vím, která má přírůstek více než dvě děti na matku a rozhodně to není statistika napumpovaná imigranty. Běžní Norové mají hodně dětí a umějí se o ně dobře postarat. Proč? Stát nařizuje firmám, aby rodiče starající se o děti mohli mít částečné úvazky (samozřejmě za částečný plat podle toho). Nikdo se taky nekouká blbě na to, když otec chce být rok s dětmi doma, naopak, považuje se to za normální a žádoucí. Já rozhodně si svoje děti chci užít. Totéž platí o matkách s dětmi - je tam vynikající infratstuktura pokud jde o všechny potřeby lidí, starající se o děti. V práci, na úřadech, v restauracích. Výsledek? Vychovávat děti v Norsku je příjemnější, než jinde. Člověk na ně má víc času. Osobně nejsem nějaký kariérista a za to nejdůležitější považuji získání poznání o světě v co nejširší možné míře a mít vlastní rodinu, která bude šťastná a ve které budu vychovávat děti k tomu, aby byly co nejlepší a pro tento svět co nejlépe vybavené. Cokoliv dalšího je jen činnost, která více či méně napomáhá dosažení těchto cílů.

Mám i plno menších důvodů, typu že se mi v Norsku líbí příroda, mám rád norskou kuchyni, jsem monarchista a Norsko je monarchie a tak podobně, ale to je jen detail. Nejdůležitější je, co jsem napsal výše. To je totiž k nezaplacení, za to i kdyby ty daně byly ještě větší, tak bych je rád platil. To je totiž to, co dostáváte. V Norsku totiž neplatíte vysoké daně ani tak proto, aby pak někdo dostával Vaše peníze, ale v podstatě si tím platíte pobyt v kvalitní zemi. Ano, draze, protože ta země je opravdu kvalitní. Ale podle mě to stojí za to.
Ondra píše…
Prosimte a to mi vysvetli jak muze byt ultraliberal monarchista? :-))
Finrod Felagund píše…
Ondro, jednoduše - konstituční monarchie v daném případě funguje tak, že monarcha nemá žádnou funkční moc (takže tady konflikt s liberálním řádem není), pouze svojí osobou ztělesňuje platnost společenské smlouvy mezi občany. On je pojítkem občanů, které garantuje raison d'être státu. Nejde tedy o to, kdo tam konkrétně bude, ale že nějaká taková osoba tam bude jako stálý prvek. Proto je potřeba, aby to bylo dědičně. Takže ani tady není konflikt s liberálním řádem.
Anonymní píše…
Nevim co nepochopil president, autor vsak hlavne nepochopil, ze duraz v jeho sdeleni je ve vete "Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny"...
Jde o tu zaskodnickou kolektivni organizovanost. Vetsina lekaru ani nechtela dat vypoved a dnes ji taky ztahuji. Byl na ne cinen natlak. A to mel, velevazeny autore V.K. na mysli.
Anonymní píše…
...pry "ultraliberal" :))) tak to asi tezko
Anonymní píše…
Zde se musím autobusáka zastat :)

I mě by naštvalo když někomu něco poručím, a on je slabší, a přesto si dovoluje odporovat... pokud je Finrod liberalista, tak já sem hiearchista...
Anonymní píše…
anonymni: co ses to za debila? uz si nekdy sedel v kriminalu? ne? tak se na to mozna uz zacni pripravovat
template píše…
Anonym z 5. ledna 2011 13:47

Vím, to ale na věci nic nemění. Kdyby se místo připomínání Dykovy básně Klaus na plná ústa zmínil o nevybíravém nátlaku, který na lékaře činily socanské odbory, bylo by to v pořádku. Takhle se mi zdálo, že raději opět zahrál na populisticko-nacionalistickou strunu, aby snad levičáky nepoškádlil.
Anonymní píše…
Nech si své vulgárnosti pro sebe, čuně jedno. Když to můžou dělat Američané tak proč ne já.

Navíc, dnes se stěžuje na to, že děcka ve školách nemají respekt učitelům.

Můj děd dlouho učil (chlap namakanej) a říkal, že i ty největší "chudáci z týraného prostředí) po pár rozbitých nosech daly pokoj.

Účinné, a efektivní.

Ale k tématu - pan template mě zahambuje. Velice se mě totiž dotýká, když z mých daní je placen pisálek, co ani nezná žargón svého povolání.

Socialistické je něco, co hlásá splečné vlastnictví a stírání rozdíl. Tudíž nemůžeš za soc. považovat iniciativu, co chtěla nahnat doktory do Němec za LEPŠÍM PLATEM...
template píše…
Já že jsem placen z Vašich daní? To si snad činíte pozadí, ne?

A jinak - mluvil jsem pouze o socanských odborech. Nebudeme si doufám nalhávat, že zde máme pravicové odbory, ne?
Anonymní píše…
Dobře, řekněte mi, kolik teda platíte školného...
template píše…
Jsem zaměstnaný člověk, mé psaní kamkoliv si rozhodně ze svých daní neplatíte.
Anonymní píše…
templejt: "To si snad činíte pozadí, ne?" to jste vymyslel vy? to je super :)))) takovy prvorepublikovy :)) to budu pouzivat, dik... to je lepsi nez "tahni v prdel"
template píše…
Napadlo mě to, ale nemůžu vyloučit, že by zapracovalo podvědomí, třeba jsem to už kdysi někde slyšel nebo četl... :-)
kryptonian-x píše…
to je teda diskuze... co se vrátit k tématu?
Petr píše…
Klaus je staromilec a ti naštěstí ztrácejí vliv.

V jejich představách má každý člověk narozením přidělenou zemi, jejíž hranice se pružně mění na základě válek, politických intrik, zrad a násilí, té malůvce na mapě má říkat vlast, musí jí milovat, musí v ní žít a nikoho k sobě a svým soukmenovcům nepustit.

Klaus nepočítá třeba s tím, že například mi se v prostoru mezi Bílými Karpaty a Krušnými horami jednoduše nelíbí, protože mám rád liberálnější prostředí, jiný by raději žil třeba u moře, protože Slapy mu nestačí a pak jsou jiní, kterým nevyhovuje jim narozením vnucená vlast a byli by za tu českou kotlinu vděčni. Podle Klauze ale musíme všichni prdět do země, kde jsme se narodili bez ohledu na to, zda se nám tam líbí nebo ne. Proč to tak má být, ale logicky ještě nikdo z staromilců neobjasnil.
Anonymní píše…
Petr: to bud cejtis, nebo ne... ja kdyz se projdu po Praze, nebo treba po lukach a polnich cestach Jiznich cech (o lesich ani nemluve), tak proste cejtim, ze tady jsem doma a nikde na svete se nebudu cejtit lip...
Finrod Felagund píše…
Petře - tleskám. Výstižné, vynikající, skvěle řečeno. Mohl bych jen podepsat.
Anonymní píše…
Petr, Finrod: Vasemu postoji by se nemelo nijak branit, ale nemel by se podle me ani nijak podporovat. Jedna se (nemyslim to pejorativne) o uchylku od normalu. Je normalni mit citovy pouto ke svy vlasti (myslim zemi, ne nutne statu). Pokud jste vykoreneny "kosmopoliti", vase vec, ale necpete nam to jako jedinej spravnej ideal.
template píše…
Petře, já bych dokonce ani neřekl, že si tohle Klaus doopravdy MYSLÍ. Totiž kdyby tomu tak bylo, asi bych jen mávl rukou. Já mám jen dojem, že se chce populisticky zavděčit poměrně velké skupině občanů, kteří mají z bolševika zakořeněno, že emigrace je hnusná věc.
Anonymní píše…
template: emigrace je ok, ale nesnasim nafoukany "kosmopolity", co si myslej, ze vsichni ostatni jsou zaprdenci a "cechacci"... bejvaj to takovyty levicacky smejdi, co si myslej, ze spolkli vschnu moudrost sveta, obvykle jsou fanaticky proevropsky, donekonecna studujou (samozrejme ne za svy prachy) atd. A vysmivaj se normalnim lidem s konzervativnima hodnotama (rodina, domov... zadny "za kazdou cenu do zahranici" "vypadnout odsud" a podobny zvasty sedmnactiletych debilku)
Finrod Felagund píše…
Poslední Anonymní: chápu, že uctíváte hradního guru, ale být proevropský neznamená být levicový. To si prostě zapište za uši - v tomhle se pletete. Národovectví je naopak levičáctví jako hrom, protože akcentuje společenskou jednotu, kolektivismus. Evropská myšlenka stojí na jednotlivcích. Chcete-li jí nadávat, dělejte to tak, že řekněte, že naopak lidi od sebe odcizuje a dělá z nich individuální asociály (ani to není pravda, ale aspoň se to zakládá na tom, co EU doopravdy dělá). Tvrzení, že EU = levice je podobně trapné a hloupé, jako že nacismus = pravice. Tenhle příměr byste mohl pochopit.

Co se týče zaprděnců a čecháčků, tak takoví doopravdy existují a myslí si, že uvnitř českých hranic sežrali všechnu moudrost světa a že svět nepotřebují. Svoje názory berou víc z předsudků, než ze znalostí a zkušeností. Čí názor je hodnotnější - toho, kdo jen věří a nezná, nebo toho, kdo zná a rýpe? Vy nacionalisti jste jak katolíci, vyžadujete až spirituální víru v národ a největším nepřítelem pro vás jsou ti, kteří sami něco znají (tím totiž nabourávají národní mytologii).

Co se týče rodiny a domova, já třeba naprosto uznávám to, že JÁ chci mít sňatek, děti, rodinu (mám i snoubenku, která chce se mnou totéž, takže naplnění těchto hodnot jsem blízko). Ale proč bych to měl kázat i jiným? Když mi někdo nebude bránit mít svou rodinu, tak co mi je do toho, s kým a jak bude žít nebo spát? Co je do toho Vám? Dám Vám příměr - v životě jsem se nedotkl marihuany a ani nemám potřebu, ale jsem rád, že žiju v zemi, kde je plně legální. Proč? Protože mi přijde nesmyslné, aby měl stát zakazovat někomu, kdo tím neotravuje jiné nebo neškodí jiným, si tu trávu dát, když chce. Zkuste nebýt takový sobec.

A ano, zrovna Vy jste zářný příklad člověka, který by ty dva-tři roky v zahraničí potřeboval jako sůl, aby si uvědomil, co a jak je.
Anonymní píše…
Finrod: ano, EU rovna se levice - toto mozna tolik nemusi platit teoreticky (i kdyz podle me i tak jo), ale rozhodne to plati v praxi!!! V EU drtive prevladaji socialisti a socialisti jsou u moci, a narizuji socialisticke regulace! To prece nemuzete poprit. Proboha to jste opravdu tak neskutecne nekriticky vuci EU? Co zarovky a jejich zakaz? (jeden jediny priklad za vsechny)
Anonymní píše…
Finrod Felagund: vysvětlete mi, proč to píšete tak chytrácky?

Vaše nafoukanost kape z každého slova, a přesně vystihujete to, co tu bylo psáno - myslíte si, že jste zhltnul všechnu moudrnost světa... a podle toho se chováte k lidem kolem sebe.

Pokud se Vám něco v této zemi nelíbí, rozepiště to - ale chytráky co zkučí "Vše je zlé!", ty nesnáším. Ti jsou totiž stejní jako ta třetí cenová kategorie v hospodách...

Zase vám by neuškodila trocha školy života... aby vám někdo "obrousil růžky"...

A prej "nacionalisti" - možná jste někde viděl bandu jak mává českou vlajkou, a směje se u toho, ale to vůbec nezmanená, že se to skutečně děje... vy si pletete nacionalismus (který ale vede nejvíce v současné době Izrael) od prostého patriotismu - patriot chce aby jeho "soukmenovci" prospívali, ne aby likvidovaly jiné...
Finrod Felagund píše…
První Anonymní: EU není levicová a můžu to dokázat. Odkdy levičáci prosazují konkurenci a boří monopoly? (DG Competition) Odkdy levičáci prosazují soukromé podnikání na úkor státního? Odkdy levičáci nesouhlasí se státními zásahy? (doporučuji přečíst články 107-109 Smlouvy o fungování EU a příslušné případy Evropského soudního dvora)

A teď k tomu, kdo v EU je:

Pravice má v EP 433 mandátů. Levice 276 mandátů. 27 je nezařazených. Co se týče Rady, tedy zástupců členských zemí, tak tam je šest zástupců levicových a 21 pravicových. Komise, ačkoliv nedělá politická rozhodnutí, je 20 pravicových komisařů, šest levicových a jeden nestraník.

Co už víc hergot chcete?

Ad druhý Anonymní: Nikde jsem neřekl, že vše je zlé. Někde jsem tu zmínil, že jsem rád, že ČR má poměrně vysoký GDP/capita, nízký Gini index, vysoký Democracy Index (jediná plná demokracie z bývalého Ostblocku) a tak bych mohl pokračovat. Nicméně Vaše koncepce, že jakákoliv kritika toho, co je špatně, je vlastizrádná, je prostě špatná.

Rozdíl mezi nacionalismem a patriotismem není ten, že jeden je ostřejší než druhý, ale ten, že první se identifikuje s etnikem, druhý se zemí (ne nutně státem). Já jsem patriot, ale v životě mě nikdo nedonutí se identifikovat s nějakým etnikem. Stačí takhle?
Anonymní píše…
Finrod: v EP temer zadna pravice neni. Pravice pro me zacina cca tam, kde je SSO (vim, ze je nenavidite), cista pravice pak ancap. Pro srovnani, ODS a TOP09 je pro me socdem. Monopol muze existovat jedine tam, kde neni volny trh. Kdyby v EU vetsina nesouhlasila se statnimi zasahy, EU by pozbyla smyslu. Cokoliv jinyho nez volna spoluprace statu (tedy politicka unie) je pro me levice.
Finrod Felagund píše…
Tak že to tak vidíte Vy, je irelevantní, protože to prostě není objektivní (všeobecně uznávané) měřítko. Stejně tak pro Lenina, kdyby žil, by byl Zdeněk Škromach reakční pravicový živel - a neznamenalo by to, že je pan Škromach pravičák. Trochu mi připomínáte takové ty katolíky, co říkají, že všechno liberálnější než Opus Dei včetně posledních dvou papežů je židozednářské spiknutí a ne katolická víra :)

Jenže Vy věříte, Vy nechcete diskutovat, takže Vás nepřesvědčím. Mnohokrát jsem se, s podobným výsledkem, snažil přesvědčit ultrakatolíky v Polsku o tom, že svět vypadá jinak, než si to oni malují. Bezúspěšně.

Co se týče SSO, není pravda, že bych je nenáviděl, já se jim vysmívám, to je rozdíl. Parta ekonomických diletantů z "nejtěžšího gymplu v Praze", která má jasný klíč - být proti všemu, co se považuje za všeobecný konsensus. Nic víc v té straně není. Ancap je dost neefektivní. Podívejte se například na tohle - proč si nemůžete legálně po netu koupit hudbu z jiné členské země EU? Protože EU do toho dosud nekecala. Nadnárodní vydavatelství si rozdělila trhy a nutí Vás využívat ty, kde bydlíte (samozřejmě s různou cenou). Nebýt EU Competition Policy, tak by totéž dělali všichni, což by se projevilo tím, že by tyto kartely zlenivěly a inovace by byla tatam. Akorát by bylo plno předraženého šmejdu, který by museli zákazníci kupovat. Žádný tlak ani na inovaci ani na kvalitu. Jediný ekonomický model, který je podle mě správný je důsledná globalizace, čili bez omezení kdo má peníze kupuje, kdo prodává, nezajímá se komu, hlavně že prodá. To všechno jen zastřešeno dobře vymahatelnými zákony, aby nešlo krást nebo vytvářet neefektivní monopoly. No a k tomu má EU blíž, než ten Váš "národní stát".
Anonymní píše…
Pro Vas je tedy vysoka hodnota "efektivita", zrejme si ji cenite te vic, nez svobodu a spravedlnost ("donutime soukromy vydavatelstvi, aby vsem prodavali za stejnou cenu, aby nebyli chudacci zakaznici nekde vykoristovany"). Jste proste vyrazne vic nalevo, nez ja, asi se s tim musim smirit a prestat si Vas idealizovat jako driv, kdy jsem Vase clanky zral :) P.S. "Objektivni" a "vseobecne uznavane" naprosto neni totez!!!
Anonymní píše…
P.P.S. chapu, kdyz se nekdo boji ancapu (to je troskui muj pripad), ale je to skutecny pravicovy ideal a krystalicka pravice, od niz je zkratka vsechno nalevo. Na tom se snad shodnem?
Finrod Felagund píše…
Ještě jednou a pomalu. Levice se snaží určovat, za jakou cenu by měl kdo co prodávat. Mně je jedno, za kolik budou prodávat, hlavně když umožní komukoliv koupit cokoliv z nabídky za stejných podmínek. Na tom totiž (mimo jiné) stojí civilizace. Levice chce, aby byla rovnost ve výsledku - já chci jednoduché pravidlo: "Mám peníze - mám právo si koupit danou věc za cenu, jakou za to prodejce chce a prodejce mi nesmí říct z žádného důvodu ne. Prostě prodává a tak se nemá zajímat, komu."
Anonymní píše…
P.P.P.S. s temi ekonomickymi diletanty to snad nemyslite vazne? Petr Mach ze je diletant??? Opakuji, ze prece logicky z principu muze monopol vzniknout jen na pokrivenem, regulovanem trhu, kde nemuze mit konkurenci (stat to znemozni). Tzv. "antimonopolni urady" jsou levicove urady a nesmysly.
Finrod Felagund píše…
Je dilatant. PhD z VŠE neuznávám za seriózní titul a to, o čem mluví, jsou prostě často neznalé bláboly. Mnohokrát jsem mu je vyvracel na jeho blogu.
Anonymní píše…
Finrod: Aha! Tak to je skutecne zvlastni pravidlo... ale neprijde mi to moc svobodomyslne a pravicove. Podle me ma mit prodejce plne pravo odmitnout neco nekomu prodat a taky plne pravo dat to komu chce za kolik chce. Proboha to pomalu zavani tim, ze snad obhajujete zakonik prace :) "Diskriminace" je zcela v poradku, neni na ni nic negativniho (maximalne moralne, ale nemel by to regulovat stat). Jako zivnostnik taky poskytuju svoje sluzby jen tomu, komu chci (treba nedelam pro KSCM) a kazdymu nastavim jinou cenu.
Finrod Felagund píše…
Jenže to je prostě špatně a v civilizované společnosti se to moc nepotká. Naposledy jsem to zažil, když jsem chtěl jít na Rudém náměstí do chrámu Vasila Blaženého (2006) a pro "innostránce" to stálo 4x tolik, co pro Rusy. Existuje totiž podnikání a slušné podnikání - a pokud si člověk "rozděluje zákazníky", tak tím škodí efektivitě a rozvoji ekonomiky. Pokud si chcete o tom přečíst něco z trochu humorného, leč velmi pravdivého pohledu, doporučuji "Making Money" od Terryho Pratchetta (česky vyšlo jako Nadělat prachy). V podstatě je to o přechodu ze zlatého standardu na ekonomiku, jakou máme dnes a o tom, jak je bankovní sektor neefektivní, když pohrdá svými klienty.
Anonymní píše…
Finrod: pro zlaty standard samozrejme jsem i ja. Myslim si ale, ze na tom, s kazdym zakaznikem se domluvit individualne neni fakt z pravicoveho pohledu nic spatneho - vsichni na obchod pristoupi dobrovolne, jinak se neuskutecni. Samozrejme se to ale musi delat nejak rozumne a treba i s ohledem na vlastni povest atd. Je jasne, ze dam jinou cenu za praci, kterou vykonam pro kamarada nebo chudou malou firmicku a jinou cenu napalim nadnarodni firme za stejnou praci. Na tom nevidim nic divneho, nikdo neni k nicemu nucen. Doufam, ze neobhajujete napriklad to, ze "za stejnou praci maji mit vsichni stejny plat v ramci jedne soukrome firmy"?
Anonymní píše…
Jo a omlouvam se za obcasne invektivy a utocny ton. Proste si nejak nedokazu pomoct a vzdycky me to strhne, kdyz se diskutuje o politice :)
Anonymní píše…
12. ledna 2011 16:53: Aha, takže říkáte že jediný co má právo na respekt je ten většinový? Dobře chpače, v tom případě jste levicový jak kráva...

A nenapadlo Vás, že lidi co se vám smějou se vám smějou kvůli vaěí povaze, ne vzdělání???
Finrod Felagund píše…
Ne, neříkám, že jediný, kdo má právo na respekt, je ten s většinovým názorem. Ale existuje něco jako objektivní škála, která někde začíná a někde končí a je potřeba posuzovat pozici na ní absolutně, ne relativně vůči své vlastní pozici, to pak špatně dopadá. To, co říkáte Vy, je podobná s prominutím blbost, jako kdybyste řekl, že teplota 20°C je dvojnásobná proti teplotě 10°C, protože přece máte svoji míru, kterou Vám nemá kdo diktovat, místo toho, abyste používal (jedinou správnou) Kelvinovu stupnici, která je na jedné straně ukotvena na absolutní nule a na druhé straně jde donekonečna. Podobně je to s barevným spektrem - pokud budete umět být hodnotově neutrální, tak dokážete říct, že červená je barva s dlouhou vlnovou délkou a fialová s krátkou. Bude-li ale Vaše oblíbená barva fialová, tak řeknete -- jako i říkáte -- že všechno, včetně odstínu modré velmi blízkého fialové, má prostě vlnovou délku dlouhou a takže Vás to nezajímá.

No a stejně hloupý, jako je tenhle pohled ve fyzice, je i v politice.
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Ukažte mi libovolné dva zaměstnance na stejné pozici, co dělají stejnou práci a dám Vám metál :)

Samozřejmě, ohodnocení pracovníků může být jaksepatří individuální, ale to proto, že se jedná o speciální smluvní vztah. Když někdo něco masově prodává, řídí se obchodním zákonem, nevypisuje speciální smlouvu na každý jeden prodaný kus. A protože před zákonem jsme si všichni rovni, tak ... doplňte si dle libosti.

Zlatý standard nemá v dnešní době cenu, protože hodnota veškerého lidského kapitálu dávno přesáhla hodnotu všeho zlata na zemi - to by potom to zlato muselo být opravdu extrémně drahé a jak by s každým dalším růstem ekonomiky logicky cena zlata rostla, bylo by čím dál obtížnější otvírat jakýkoliv nový byznys, protože by byl problém získat kapitál (byl by moc drahý). Ekonomika stojící na slibech je fajn a může expandovat donekonečna, akorát musí mít funkční a vymahatelné právo, aby ty sliby taky měly nějakou hodnotu.
cvetka píše…
Poslední Finrod: jo přesně, takobá ta "neviditelná" ekonomika na sliby udělala krizi v tvých milovaných USA.

Problémem je, že čímdálvíce odvětlí jde na půjčky - tudíž když ten systém krachne, je kupní síla v háji.


Za to můžeme poděkovat liberální ekonomice, kdy se výroba hází do Asie - a už ne šmuků, ale i počítačů a jinéé pokročilé technologie.

Jesli to takle půjde dál, budou společnosti vyrábět čímdálvíc s čímdál míň lidí, tudíž kupní síla bude čímdálvíce menší...
cvetka píše…
Ještě doplním - http://www.novinky.cz/ekonomika/222198-deti-stale-vice-doplaceji-na-nezamestnane-rodice.html


Je sice hrůza že se to děje, ale je super že ČR je na tom tak dobře (a nemusíš mi připomínat že ČR je menší než Německo)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem