ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Mrznout zítra před magistrátem? Ne, díky

Zítra se před budovou pražského Magistrátu čeká velké mecheche a kdekdo tam bude demonstrovat za anulování pražských voleb a nastolení vlády vojenské junty. Nebo tak nějak.

Původně jsem také zamýšlel, že bych se tam mohl ze zvědavosti mrknout, abych viděl, jakým že to lidičkám vlastně leží budoucnost města pražského tak strašně na srdci. Ale raději nepůjdu. Jednak jsem se v sobotu víceméně náhodou zúčastnil rozsvícení megastromu na Staroměstském náměstí a ačkoliv nejsem zrovna střízlík, chvílemi jsem se bál ušlapání od pubescentů, toužících si celou událost zdokumentovat svými iPhony, jednak jsem zaměstnaný člověk a na rozdíl od mých levicových přátel na podpoře nemám přes den na povykování před magistrátem čas.

Beztak vím dopředu, co se tam přibližně sejde za skvadru a troufám si tvrdit, že voliči těch dvou stran, které si tak padly do náruče, tam ve větším měřítku zastoupeni nebudou. Ostatně napovědět by mohla i osoba hlavního protestanta - pan Marek Jehlička, který patřil k nejrudějšímu jádru Strany Zelených a nejblíže má k jejímu bývalému, patočkovskému vedení, asi opravdu nebude prototypem "podvedeného" voliče.

Abych pravdu řekl, koalice ODS a ČSSD na hlavním městě se mi osobně nelíbí, hlavně proto, že takovou mesalianci považuji za čistě účelovou. Věřím tomu, že se celá věc upekla už dávno, nejspíš ještě před volbami, a že za nitky budou dál tahat zkušení šíbři, jejichž hlavní motivací je ještě více se přisát k prsu čtyřicetimiliardového rozpočtu. Přesto po nikom nepůjdu házet kamením, protože vím, že ať by se utvořila na pražském magistrátu jakákoliv koalice, situace by byla úplně stejná. Někdy se mi chce brečet nad naivitou českého voliče, který snad doopravdy věří, že kdyby se jedna ze zmíněných stran dala dohromady s TOP 09 (tedy stranou, do které nalezlo lidovecké hardcore a další známí stratégové), bylo by vše jako mávnutím kouzelného proutku křišťálově čisté. Hrůzou se mi ježily vlasy, když jsem pozřel na některé z těch "antikoaličních" stránek na Facebooku a přečetl si, co tam ti bezmozci, moji milí spoluobčané, píší za do nebes volající kraviny. Nemám rád omezování a regulace, ale taková četba mě jen utvrzovala v názoru, že volební právo v ČR by se skutečně mělo nějakým způsobem omezit. Kdybychom ale zavedli nějaké inteligenční testy, stěží by jimi prošlo jedno procento.

Faktem je nicméně to, že by se nestalo vůbec nic. "Kradlo" (a to slovo píšu v uvozovkách, pokud má někdo pocit, že mu je něco kradeno, může podat trestní oznámení) by se asi úplně stejně a ti pánové, o kterých se píše v novinách, že pražskou radnici ovládají, by tam stejně zůstali. Jenže o ně zřejmě demonstrantům vůbec nejde. Tedy těm chytřejším - velké většině jde jen o to, zařvat si s davem.

O co tedy jde? Aby se v téhle zemi konečně zrušily demokratické volby a vládly nám osvícené elity typu pátera Halíka? To si zas tak úplně nemyslím a řekl bych, že daleko nejspíš půjde o mediální hru, na kterou naši hlídací psi demokracie opět skáčou. Stejně jako všichni ti, kteří chtějí zítra mermomocí mrznout před magistrátní budovou opět nepochopili, že jsou do té hry vtaženi jako maňáskové. Stejně jako v případě takzvané "televizní krize", kdy masové demonstrace byly ve skutečnosti politickým mítinkem tehdy nově vzniklé Čtyřkoalice a stejně jako v případě "protiradarových" manifestací, kde se ve skutečnosti demonstrovalo za vyšší zastoupení KSČM ve Sněmovně.

Občanským demokratům, kteří upřednostnili vizi krátkodobého zisku před dlouhodobým, jejich námluvy s ČSSD voliči zřejmě spočítají. Socialisté mohou být v klidu, jejich průměrným voličem je bezmozek a nerozhodí ho ani když se na předsedově akci střílejí mafiáni. Smát se může TOP 09, která získala na svoji politickou konkurenci takový klacek, o kterém si po volebním průšvihu všude jinde, než v hlavním městě, mohla jen nechat zdát.

Komentáře

Anonymní píše…
kurevsky dobrej článek. perfektně řečeno !
Anonymní píše…
nic moc, ale tenhle styl mi tu chybi... velmi osvezujici vedle pseudointelektualnich narcistnich onanii, ke kterym se nekdy uchyluje Finrod... nechtel by template spis psat na D-Fensuv blog? Tady to zahniva...
Anonymní píše…
ZAY:
K článku není co dodat. České ovce zůstanou českými ovcemi. Tak to tady funguje řadu století. Jednou uvěří tomu, pak brečí, když je podvede, aby ho vzápětí zase podpořily, protože je to nejlepší zlo. Češi, je mi vás fakt líto.
Anonymní píše…
No vono je holt potreba vybirat z toho, co je, nejmensi zlo... (ale blyska se na lepsi casy, konecne se da i neco volit ne "proti necemu", ale "pro neco" - viz Svobodni.cz)
Anonymní píše…
tak jsem tam viděl tu lůzu, no to je výkvět. jeden debil vedle druhého.
autor má pravdu - na žádné podvedené voliče ODS a ČSSD bych to neviděl. všechno kalouskovi a liškovi poskoci, fetky z czechteku, vajíčkáři a podsobná sebranka
Proč to policajti nezmlátí na jednu hromadu a nerozeženou ?
Anonymní píše…
"pater Halik" - bacha na tuhle formulaci, muze to bejt Tomas Halik (predpokladam, ze slo o tohoto levicoveho ultranarcise), ale taky reckokatolicky silenec, co protestuej proti potratum naprosto nestastnym zpusobem.
template píše…
Vidíte, to máte pravdu. Samozřejmě jsem myslel Tomáše Halíka, ale stejně díky za upozornění. Jinak jsem měl chuť se na magistrát přece jen skočit podívat a vidět tu show na vlastní oči, ale pak jsem si to zase rozmyslel.
Anonymní píše…
ad T. Halik - nechcete se k nemu nejak vyjadrit formou clanku? Je to docela zajimavy fenomen... driv jsem ho mel rad, tedy do te doby, nez jsem se zacal zajimat o politiku... totez plati pro I. Stampacha. Vynikajici religioniste, nicmene oba socialisti jak remen a Halik jeste navic EXTREMNI NARCIS (mazli se s kazdou vetou, kazdym slovem, doslova se sam sebou opaji... v knizkach se v kazdym odstavci vychvali az do nebe... atd.) - kam se hrabe jimi tolik nenavideny Klaus.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
Waltře
Něco jako Mussoliniho 2/3 křesel pro vitěznou stranu? To je asi ještě nespravedlivější než většinový systém v Británii.

Glosátor
template píše…
Waltře, neodpustím si poznámku.

Ad mávání peřím a cynické pózy - k tomu máte zrovna vy nejméně co říkat. Chce to pořádně velké koště a zamést si hlavně před vlastním prahem.
template píše…
Jinak s neefektivou současného volebního systému souhlasím. Ad Tomáš Halík - souhlasím, že mi nekonvenuje většina jeho politických názorů, nicméně si nemyslím, že bych měl dostatek materiálu na fundované rozebrání jeho osoby. Pokud se na to cítí kdokoli z čtenářů, směle do toho :-)
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
Walter:

Nechtějte, aby někdo nastavil zrcadlo Vám... jinak na kritice samozřejmě není nic špatného, pokud ovšem nepřechází do agresivity, arogance a osobních útoků, což se ve Vašem případě bohužel stává dost často.

template:

Pokud jde o vzestup TOP 09, nemyslím si, že by šlo jen o naivitu voličů - spíš jde o to, ukázat politikům (hlavně těm z ODS), že jsou nahraditelní a vyměnitelní. Na tom nevidím nic špatného.

Scorpion
Anonymní píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
Správce mě tady cenzuruje. řekl jsem svůj názor na Halíka a byl jsem smazán. Proč se správce zastává Halíka ?
Finrod Felagund píše…
Anonymní, kdybyste řekl, že je vůl, nechal bych Vám to tam. Ale sprostě se tady psát nebude.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
o čem se tady bavíme
každému je snad jané, že tohle divadlo smrdí havlem. zas ta jeho banda - zelení, halík, pehe, šiklová a další.
Ale proč tahle chamrať využívá veřejnoprávní televizi pro svoji reklamu. Proč jim to musíme platit ?
To je jako ty dementní havlovy hry. Nikoho to nezajímá, nikdo na ně nechodí a ČT z toho uchcává blahem. Teď havel točí nějaký film, zas je toho plná čt2, cpou to i na jedničku a čt24. Ať si založí TV pravdaláska a neotravuje. Já se bojím, až Havel umře. ČT o tom bude vysílat na všech kanálech snad pět let !!!

člověk z lidu (ne z Lidlu)
template píše…
Scorpione, možná jste se nechtěně dotkl podstaty problému. Ukázat politikům hlavně z ODS, že jsou nahraditelní? No jo, ale ono by to vzhledem k povolebním číslům bez ODS (a ČSSD) jaksi stejně nešlo. To by TOP 09 nebo jakákoliv jiná strana musela získat mnohem víc hlasů. Realita je taková, že prostě nezískala. Pokud tedy lidé v Praze chtěli poslat k šípku ODS, tak jistě uznáte, že se to jaksi nepovedlo. Právě z toho důvodu nechápu to hysterické divadlo na magistrátě, demolování předmětů a křiku "My chceme Tůmu", kterého dva měsíce předtím velká většina demonstrantů ani neznala. Ti lidé nevidí věci v širších souvislostech, reagují pouze na velmi zjednodušené podněty, většinou dichotomické (dobro versus zlo, viz například mediální stereotypy Obama = zlo, George W. Bush = dobro, podobnou analogii můžeme použít i v případě Havla versus Klause). Nyní se pro tyto mediální konzumenty stal symbolem "dobra" právě Zdeněk Tůma, aniž by někdo pořádně věděl proč vlastně. To, že u tohoto značně nevkusného divadelního představení asistoval i sám Václav Havel (někdo má pocit, že jej dokonce režíroval - osobně si to nemyslím), jenž s blahosklonným úsměvem a abstraktním moudrem na rtech přihlížel tomu, jak dav demoluje v magistrátní budově okna a spílá docentu Svobodovi (který byl také do této situace vmanévrován) nejhoršími jmény - to mi přijde alarmující.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem