AMERICKÝ KOCOURKOV: Politický proces s vraždícím policistou

 


Nedá mi to a musím se vyjádřit k procesu s expolicistou Derekem Chauvinem, který minulý týden skončil očekávaným verdiktem. Ačkoliv si myslím, že je naprosto v pořádku, že se tenhle chlapík bude nějaký čas dívat na svět z druhé strany mříží, musím také říct, že to, co se v soudní budově v Minneapolis odehrávalo, mělo se spravedlivým procesem skutečně velmi málo společného.

To, co se loni v květnu na ulici před krámkem přihodilo, bylo zatýkání, které se zvrtlo a tragicky skončilo. Zasahující policista měl na tom rozhodně dominantní podíl, o tom se nepřu. Ani trochu si nedělám iluze o průměrném fízlovi ze středozápadu USA ani o jeho pohledu na svět. Věřím, že tito balíci při zatýkání barvu kůže svého "klienta" přece jen nějakým způsobem rozlišují a že mnoho z nich věří slovům Vinnieho, antihrdiny povídky mého oblíbeného (buranský americký rasismus silně tepajícího) spisovatele Joe R. Lansdaleho, že "negra počal Kain s opicí, a tak není ani opice, ani člověk". Na druhé straně je třeba si říci, že USA opravdu nejsou Česko a typický americký policajt má při zákroku proti různým kriminálníkům poměrně slušnou šanci, že bude zpátky odjíždět nikoliv v policejním autě, ale v pytli. To jen přispívá k tomu, že američtí fízlové jsou při zákrocích frustrovaní, vyděšení a náchylní k různým zkratovitým jednáním. Někteří střílí, jakmile se delikvent v jejich zorném poli jen pohne, jiní si usmyslí, že bude lepší na zatýkaném klečet tak dlouho, dokud nebude zřejmé, že žádnými padělanými bankovkami už platit nebude. 

Navzdory andělským křídlům, které Floyd dostal post mortem od pouličních umělců a od různých politiků, k nimž se dostaneme, je holá pravda, že Derek Chauvin měl svůj poslední den v uniformě před sebou protřelého, nebezpečného kriminálníka. Obra, jehož vizáž přímo nabádala k následně potvrzené domněnce, že zřejmě nepůjde s policií jako beránek. Těžko říct, co se mu v té chvíli honilo hlavou, ale jisté je, že nakonec z dodnes nezjištěných pohnutek svůj zákrok silně předimenzoval.  Dokonce bych řekl, že na onom osudném chodníku se zřejmě sešli nebezpeční psychopati dva a celá věc dopadla, jak dopadla. Je rovněž pozoruhodné, že mu bylo úplně jedno, že na něj v tu chvíli míří několik telefonů a předpokládám, že i při vší vyhrocené situaci a při podprůměrném fízlím IQ mu mohlo dojít, že bude mít brzy co vysvětlovat. Nahrávka, ve které dusí s nezúčastněným výrazem černocha na chodníku, se stala nejen virálem, ale i důkazním materiálem. 

Ostře sledovaný proces byl, jak jsem předpokládal, divadlem. Místo důkazů se u něj přetřásaly dojmy a především se hodně brečelo. Ulice v Minneapolis zaplnili "demonstranti", přičemž mnoho z nich se již jistě těšilo na oblíbenou rabovací kratochvíli, kdyby verdikt nedopadl podle jejich představ. Korunu tomu ovšem nasadilo defilé exhibujících politiků. Byl jsem v šoku, když jsem četl na zpravodajských serverech o slzách demokratické předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi, která s pláčem děkovala Floydovi za jeho oběť. Prezident Joe Biden se po verdiktu spojil s Floydovou rodinou a zval je do Bílého domu a příležitost mlčet nevynechal ani exprezident Barack Obama s manželkou Michelle. Nechystám se zpochybňovat nezávislost poroty, ale položme si všichni otázku, jak by se vám na jejím místě rozhodovalo s vědomím, že vám pod prsty ostřížím zrakem pohlíží jedni z nejmocnějších lidí planety? 

Navzdory tomuto spektakulárnímu představení nelze očekávat, že zločin jen tak zmizí z amerických ulic, a to včetně toho jaksi multiraciálního. Šílená a nepříliš vysvětlitelná epidemie masových vražd napříč americkými státy pokračuje, a kdyby měl Biden volat všem pozůstalým po obětech zločinů jako byl například tento, pravděpodobně by se výkon jeho prezidentského mandátu příliš nelišil od pracovní náplně pracovníka call centra. I proto má ukončený proces s Derekem Chauvinem poněkud divnou příchuť, kterou nelze smýt ani připuštěním si, že co do výše trestu, byl v podstatě spravedlivý.

Přiznejme si rovněž, že výrok poroty pravděpodobně zabránil desítkám, možná stovkám mrtvým v amerických ulicích. Věřím tomu, že i s tímto vědomím k němu porotci přistupovali, o obrázku současných Spojených států (za nějž může především levice) to nic hezkého nevypovídá.




Komentáře

Anonymní píše…
Nikdy jsem tu nebyl, stačily mi dva prvé odstavce a mám svůj názor na pisatele tohoto rádoby objektivního článku. Hádejte, jsou dvě možnosti - pisatel je génius a tudíž je třeba mu umést cestičku k vyšším postům, nebo také že se pisatel rád předvádí a je přesvědčen, že sežral všechnu moudrost světa... Ale i tak přeji všechno dobré, s podravem...
Anonymní píše…
Hezkej článek v Právu Honzíku, hezkej :)

https://ibb.co/mv5BqvP

https://ibb.co/XDgMXLb

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem