ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Legislativní trolling Klause ml. versus novináři, co čtou prdelí

Poslanec za ODS, pan Václav Klaus mladší (a hloupější), zasadil nemilosrdný úder provozovatelům internetových stránek svým návrhem na zavedení nového trestného činu snázvem „Porušování svobody projevu“. Údajně pravicový politik Klaus má zřejmě pocit, že málo lidí končí ve vězení za neagresivní jednání, a je tak třeba zatnout tipec další skupině obyvatel.

Návrh má za cíl zabránit svévolnému odstraňování legálního obsahu ze sociálních sítí a obdobných internetových stránek (pro zjednodušení budu dále používat termín „platformy“). Samotný návrh i jeho podstatu považuju za obludný legislativní zmetek, přesto se hned po uveřejnění Klausova záměru ukázalo, že mnozí novináři čtou prdelí, jelikož začali šířit fake news, že prý tak nebude možné mazat nechtěné komentáře pod svými vlastními příspěvky. Klausův návrh totiž směřuje toliko k provozovatelům platforem, nikoliv k jejich uživatelům, což některým zástupcům „seriózních“ médií jaksi ušlo. Někteří politici a influenceři se hned odkopali, protože okamžitě začali varovat před ohrožením cenzury, na kterou se třesou víc než Klaus na šíření hoaxu.

Ponechme nyní stranou legislativní a věcnou stránku návrhu, stěmi se už vypořádali jiní a lépe. Ačkoliv s Klausovým návrhem absolutně nesouhlasím, dokážu se skřípěním zubů pochopit jeho motivaci. Předně si myslím, že jde svým způsobem o sofistikovaný trolling. Odpůrci Klausova návrhu se totiž většinou točí kolem argumentace, že sociální sítě a podobné platformy jsou soukromé firmy a mohou si nastavit pravidla, jaká chtějí – a nikdo není nucen jejich služeb využívat. Klaus takové lidi (možná nechtěně) nachytal na švestkách a odhalil jejich pokrytectví. Kde byli všichni tito zastánci svobody při projednávání zákazu kouření v restauracích nebo při omezování soukromého podnikání oněch platforem pod záminkou boje proti tzv. „hate speech“ a dezinformacím?

Další Klausovou motivací může být zkušenost ze zahraničí, kdy zejména ve spojených státech probíhá masivní promazávání a blokace neškodných pravicově-konzervativních názorů, zatímco výhrůžky násilím a smrtí (které jsou už tak jako tak nelegální) se mnohdy neodstraňují, pokud je činí lidé na „správné“ straně barikády nebo pokud jsou jejich cílem právě pravicoví konzervativci.

Osobně se domnívám, že hlavním cílem Václave Klause ml. je snaha ukázat se před svými ovečkami jako bojovník za právo šířit své názory i na platformách, které nejsou veřejným statkem. Klaus si je dobře vědom toho, že jeho voliči jsou na vyhledání (nebo nedej bože vybudování) alternativní platformy příliš neschopní. Pochybuju o tom, že je Klaus ml. opravdu tak mimo, že by tento paskvil vypustil do světa s vážnou tváří a pevně doufám, že jinak celkem příčetný Marek Benda mu tento návrh podepsal výměnou za něco užitečného.

Wasill

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem