ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Rekviem za Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo přetekla do groteskní fáze, ve které dva nedůvěryhodní bulvární novináři zpovídají evidentně indisponovaného Andreje Babiše mladšího, čímž spustí lavinu událostí, která nás právě teď všechny zavaluje. Výpověď potencionálního spolupachatele bohužel nelze brát příliš vážně, i kdyby byl duševně zdráv, ale nepředbíhejme.

Předně je třeba říci, že považuji za zcela irelevantní, zdali se premiér Babiš skutečně dopustil dotačního podvodu. Od začátku celé kauzy je totiž podstatné pouze to, že trestně stíhaný člověk nemůže být předsedou vlády s vlivem na ty, kteří jej vyšetřují. Brutální útoky na všechny zainteresované policejní složky byly v podání průhonického oligarchy bezprecedentní. Za normálních okolností, v tradiční demokratické straně, by byl volební lídr nahrazen korunním princem, který je vždy po ruce, a bylo by (alespoň na oko) po problému. Nikoliv však v despotické sektě zvané Asociace Nespokojených Občanů (ANO), kde si bez svého guru nikdo ani nenapíše status na facebook.

Každému, kdo nemá místo mozku koblihu a v žilách mu nekoluje řepkový olej, musí být podstata čapí aféry jasná nejpozději od uveřejnění zprávy evropského úřadu pro OLAF. Té zprávy, kterou ministerstvo financí z loajality k šéfovi vlády odmítlo zveřejnit, což bylo později (v době, kdy už to nikoho nezajímalo) shledáno jako nezákonný postup ze strany ministerstva. Důkazů proti Andreji Babišovi a jeho blízkým je hodně, přesto se takřka nic neděje. A nebýt Slonkové s Kubíkem z týmu Seznam zpráv, ať už si o nich myslíme cokoliv, tak se asi ani nic dít nezačne.

Dle mého názoru je tragickou chybou, že se věci daly do pohybu právě teď, před 17. listopadem, který celé kauze dodá opět otravný patos a sténání věčných demonstrantů proti čemukoliv, co se nejmenuje Václav Havel. Andrej Babiš byl, je a bude gauner.  V první řadě, nikoliv v poslední, je to ale politik. Politik, který za malého zájmu veřejnosti, a v kolaboraci s většinou ostatních politických stran, postupně budoval monstrózní policejní stát posedlý kontrolou i toho posledního aspektu lidského života. Za to ho měl dav chtít shodit do Vltavy nebo poslat zpátky na Slovensko. Nebo na Krym.

Čapí hnízdo není banální aféra. Není to drobná politická chyba, je to evidentní podvod velkého rozsahu, kdy jen částka 50 miliónů působí opticky menší, než ve skutečnosti je a to kvůli obřímu majetku jejího hlavního aktéra. Přesto bych byl raději, kdyby se lidé jako Andrej Babiš posílali do politického důchodu jinak než v klepetech. Ve snu mě totiž straší mě totiž představa, jak moc by ho dnešní rozhořčení demonstranti milovali, kdyby se na ty jeho kšefty nepřišlo. Jeho politika jim totiž, až na malé výjimky, vůbec nevadí.



Wasill

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem