ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Za všechno může ODS. Už zase

K sepsání tohoto článku mě inspiroval jeden levicový politik, zastánce silného státu a autor daňového džihádu proti plátcům DPH (dříve toužící po vládě s komunisty), pan inženýr Miroslav Kalousek.

Ten se na svém twitteru pustil do nenáviděné ODS za to, že si formálně uchovávala v členské základně jako mrtvou duši hvězdu SuperStar, aktuálně ministra zdravotnictví, Adama Vojtěcha, toho času zpívajícího v žoldu Andreje Babiše. Kalousek si hloupost svého počínání zavčas uvědomil, a po vystřízlivění svůj agresivní tweet smazal. Bývalý šéf TOP 09 ale nebyl sám, kdo se o ODS v této souvislosti otřel. Samozřejmě se museli přidat i aktivističtí novináři, kteří si nenechají ujít jakoukoliv příležitost si do občanských demokratů kopnout. Zvláště trapné by jim to mělo být v období pátého výročí bezprecedentního zásahu na úřadu vlády, který vedl k prvním polistopadovým politickým procesům a ve kterém měli novináři významnou roli. Tehdy se na obranu demokracie nikdo z nich nepostavil - čest výjimkám.

Tak si to shrňme. Fakt, že se ministrem zdravotnictví stal mladý hejsek, který už za svou kariéru stihl trapně lhát o slibu navýšení platů, tak nějak přejdeme, stávkovat v nemocnicích nebudeme. Pravým problémem je, že je tento člověk členem nenáviděné ODS. Jak to měli ale v ODS vědět? Zřejmě má asi Petr Fiala pokaždé, když Babiš vytáhne z klobouku nějakou nulu, zavolat do sídla ODS a nechat překontrolovat, jestli není dotyčný nominant náhodou ještě aktivním členem – nebylo by to nic divného, většinu členů hnutí ANO tvoří přeběhlící z tzv. tradičních stran. Nechme stranou, že Vojtěch své členství, byť pozastavené, zamlčel, ale to je pro Svědky Babišovy jaksi příznačné. I kdyby to v ODS včas zjistili, tak „nechat“ někoho vyloučit ze strany snad proboha podle stanov ODS není tak jednoduché. To je totiž právě ta pojistka, který doopravdy znamená, že je daný politický subjekt „demokratická strana“. To novináři nevědí? Za lhaní a stranickou turistiku Vojtěcha může ODS, hotovo dvacet.

Připomnělo mi to zcela absurdní situaci, kdy byl Václav Klaus ml. jedním nejmenovaným novinářem grilován za to, že hlasoval ve sněmovně pro vypatlance Kotena. Junior se snažil neobratně vysvětlit, že taková byla dohoda a že si strany nebudou vzájemně kádrovat nominanty (on to tehdy sám porušil v jiném případě, ale to už je celý on). Podstatné bylo něco jiného – novinář měl aktivní přesvědčení, že za demenci proruského konspiračního teoretika z SPD má odpovědnost mladý Klaus, potažmo ODS. „To vám nevadí jeho názory?“, ptal se pisálek. „Tak si ho sem pozvěte a zeptejte se jeho,“ odvětil Klaus – a měl pravdu.

Aby bylo jasno, ODS si za svůj pád může sama. Odklonění od programu, nekonečné aféry jednotlivých vysoce postavených členů a trapné finále s milenkou slabého premiéra – to vše voliči ODS spočítali ve volbách v roce 2013. Byl to zcela dostatečný, na české poměry překvapivě přísný, trest. Netrestejme ODS i za to, že si voliči zvolili Babiše a Okamuru. Je to chyba například různých Rekonstrukcí státu, antipravicových novinářů a celebrit. A v první řadě je to chyba voličů.

Wasill

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem