ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: R.I.P. ČSSD

Včera se odehrál spektakulární sjezd ČSSD. Strany, která mnoho dlouhých let ničila českým občanům život a teď to vypadá, že v zadluženém Lidovém domě poslední zhasne... a já marně přemýšlím, co bych k tomu napsal.

Někteří se radují, že definitivní porážkou "sobotkovského", chcete-li neomarxistického, progresivního, liberálního, blablabla... křídla a naopak posílením "zemanovců" a konzervativců v ČSSD (Foldyna, Hašek, Onderka) nastal kýžený obrat ke světlým zítřkům a strana bude mít opět dvacet procent. Nemyslím si, a pokusím se vysvětlit proč.

Začnu zeširoka. Sociální demokracie měla v české kotlině naposledy nějaký smysl zhruba na přelomu devatenáctého a dvacátého století, když se prala za práva dělníků a pracujících. Po revoluci v roce 1989 byla opět formálně obnovena, ale čekalo se, že skončí zhruba stejně, jako například národní socialisté, tedy na zaslouženém smetišti dějin. Jenže pak přišel jeden obratný populista, lhář a demagog, jenž navíc už v té době snil o státním pohřbu, a pro kterého už nezbylo místo na pravici. Jmenoval se inženýr Zeman a výsledek jeho mise, který pociťujeme dodnes, tak nějak znáte.

Lidé v ČSSD v průběhu času vesměs pochopili, že nemá cenu se bůhvíjak snažit a už vůbec se prát za potřebné, a udělali si ze strany výnosný byznys. Pamatuju si na jednoho mně blízkého člověka, který svého času v Lidovém domě pracoval. Když odtamtud odcházel, říkal mi, že pochopil, že celá ČSSD je jen a jen mafií řízený stroj na drancování a kradení státních peněz. "ODS je něco podobného, ale tam je aspoň sem tam někdo, kdo té původní myšlence věří. U socanů ani náhodou," slyšel jsem od něj tehdy a vzpomenu si na ta slova vždy, když vidím takového Milana Chovance, jak vykládá něco o seniorech a rodinách s dětmi a vždycky se u toho divím, že do něj v tu chvíli neudeří blesk.

Problém je, že si titíž lidé mysleli, že to takhle bude věčně. Proč by také ne, zvolili totiž jednoduchou strategii, o které si bláhově mysleli, že bude fungovat donekonečna. Zaměřili se na jediný prototyp voliče: extrémně hloupého bezmozka. Celkem správně vyhodnotili, že právě jeho je v české zemi naseto nejvíce, a mysleli si, že ho stačí udržovat v chudobě (protože když bezmozek náhodou zbohatne, začne většinou volit jinou stranu), a vždycky před volbami mu říct, že za jeho posraný život může pravice, a to i kdyby tu žádná pravice nebyla, což vlastně většinu času nebyla, a že když je bude volit, bude se mít dobře. A tak pořád dokola. Takhle socani ojebávali své bezmozky přibližně do roku 2013.

Jenže se dost přepočítali. Bezmozkovi totiž zaprvé nevadí, když je ojebáván, ale nesmí ho to příliš bolet. Za bé může celkem snadno nastavit své pozadí jinému ojebávači, když zjistí, že je to pro něj výhodnější a slastnější. Stalo se tak, jak říká ono zlidovělé rčení o silnějším psovi, a tím čoklem byl Andrej Babiš.

To je jedna věc. Nejzásadnější chybu však ČSSD udělala, když poslechla jednoho ze svých mladých a zpitomělých ideologů, kteří si o skutečném životě maximálně tak četli v knížkách, a představila své návrhy na brutální daňovou progresi. Co na tom, že to byly jen návrhy, které by nejspíš nikdy neprošly. Bezmozek v náhlém záblesku prozření pochopil, že teď jde do tuhého. Že ho chce strana, kterou vždy volil, obrat o všechny peníze.

To byl ten bod zlomu, od kterého začaly preference socanů padat k zemi jak ožralí delegáti jejich pověstných sjezdů. Když dnes novopečený místopředseda Foldyna, kterému by bylo lépe u SPD, blábolí něco o tom, že bývalé vedení prosazovalo multikulti a gender, a proto je teď ČSSD tam, kde je, tak mám pocit, že situaci vůbec nepochopil. Tyhle věci jsou voličům vesměs úplně u prdele. Ale zkuste jim sáhnout na jejich prachy.

Co teď? Teď už je to jedno. Domnívám se, že nezávisle na tom, zdali ČSSD ještě vleze Babišovi do zadnice, či si bude hrát na "opozici", se jejich vyhlídky v dohledné době nezlepší. Zájem jejich zpitomělého voliče dokáže totiž mnohem lépe akcentovat führer Babiš, který má navíc nejlepší marketing. To samé platí samozřejmě i o komunistech, kteří též už dávno neměli existovat, pokud vůbec někdy.

Je to dobře? Nevím. Pokud ČSSD zmizí z politické mapy (a k tomu má řádně našlápnuto), vůbec mi to nebude líto. Bohužel se na polích, která donedávna drancovala jejich stáda, teď pase obrovský drak jménem Babiš, který nás brzo může sežrat všechny.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem