ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Chyba lávky

Betonová lávka přes řeku Vltavu, která třiatřicet let spojovala Tróju se Stromovkou, se jednoho krásného dne zřítila do vody. S ní čtyři lidi, co měli tu smůlu, že na ní zrovna byli. Oficiálně za to mohly nějaký zrezivělý lana, byla to náhoda, vlastně se nic nestalo, zapomeňte.

Čím víc na to myslím, tím víc mě to štve. Přes tu lávku - respektive spíš most, osobně si lávku představuju jinak, ale terminologii teď nechme stranou - jsem samozřejmě v životě šel několikrát, jen letos to bylo asi dvakrát sem a tam. Pokaždé jsem z toho měl divný pocit a vždycky jsem říkal, že mám strach, že ten divnej houpací most spadne. Samozřejmě jsem to nikdy nemyslel úplně vážně. I ostatní, jimž jsem si stěžoval, se tomu smáli. Jasně, protože mosty prostě do řeky nepadají, možná někde v Rusku nebo v Somálsku, ale rozhodně ne v civilizovaném srdci Evropy, kde nad naší bezpečností dennodenně bdí osvícení nadlidé z Agrofertu.

Jenže se stalo, a "odborníci" to teď svádí na anomálii a náhodu. Mám absolutně nulové znalosti z oborů potřebných ke stavění a kontrolování údržby mostů, ale něco mi přece jen říká, že pokud tam skutečně praskla nějaká zrezivělá lana, muselo být už delší dobu zřejmé, že most, po kterém v sezóně přejdou tisíce lidí denně, mele z posledního. Médii už prošly zprávy, že taková varování už delší dobu existovala, a co na to kompetentní osoby? Co na to pražský magistrát? Nic. Prostě jsme to nechali spadnout.

Je nepochybně velké štěstí, že ta betonová nádhera spadla v zimě, takže to odnesli "jenom" čtyři lidé. Spadnout to v létě, mají hlavy pomazané na krku mnohem více "collateral damages". A to včetně malých dětí. Tohle už není sranda, to je obecné ohrožení rovnající se teroristickému útoku - a u nás se pořád řeší muslimská hrozba a v naší zemi neexistující migranti. Ale my vlastně žádné teroristické uprchlíky nepotřebujeme. Vlastní lidi si necháme zabít a zmrzačit sami.

Někdo z těch "kompetentních" teď pověsil na místo, kde bývala lávka, výmluvnou ceduli s tím, že "lávka je uzavřena". Ale houby uzavřena, ta lávka spadla kurva do vody a to proto, že na ni a na její stav někdo - i ten, kdo tu idiotskou ceduli schválil a umístil - zvysoka sral tak dlouho, až se to prostě urvalo. A mě by zajímalo, jestli "ten někdo" teď půjde aspoň sedět. Nebo to zase skončí jen odvoláním šéfa TSK?

Neboť to, že na odpovědných místech sedí lidé, kteří svými (ne)rozhodnutími a laxním přístupem dnes a denně hazardují s našimi holými životy (a my jim je jak blbci svěřujeme) rozhodně žádná anomálie není.

Komentáře

Anonymní píše…
Nepůjde.
Shit happens.
Je to diletantství? Je. Stává se to stává.

Ouřadové co, nechali to kontrolovat pravidelně? Nechali. Nejsou stavaři. Podle kontroly v pohodě. Za co by měli být zodpovědní?

Kontrolor? Pokud je daná metodika kontroly a dodržel ji?

To "To se stává" je na jednu stranu cynické, ale myslím to naprosto vážně. A pokud tak skončí vyšetřování (nezmanipulovaný), bude to znakem právě té vyspělosti naší země a kultury.

Stát se to někde v Itálii, půjde sedět nějakej nižší ouřada, nepohodlnej politik nebo kontrolor. (podobně jako seismologové, kteří si dovolili nepředpovědět zemětřesení) Stát se to v nějakým ..."stánu", zmíněnýho zlynčujou, ukamenujou, popraví nebo tak nějak. Stát se to ve středověku, upálí čarodějnici která to způsobila. Protože betonový mosty přece samy od sebe nepadaj. To dá rozum.

Ten případ bude lakmusový papírek toho, jak vyspělá a kulturní společnost jsme.

Ale přesně z opačného důvodu než píšeš. Jde o to že v kulturně vyspělých zemích se neupalujou čarodějnice a nepředhazujou křesťané lvům jen proto, že lid si vždy žádá trest viníka. I v případech kdy se něco prostě posralo a viník není.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem