ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Prezidentské prázdno

Je čím dál tím jasnější, že Miloš Zeman není ani duševně ani tělesně schopen utáhnout dalších pět let na Pražském hradě. Je nepochopitelnou záhadou, proč se během Milošova prvního mandátu nejenže nepodařilo najít vhodného protikandidáta, ale ani se o to nikdo nepokusil! Tedy, ona to taková záhada vlastně není.

  Přímou volbu jsem odmítal. Nikoliv proto, že bych se nabubřele domníval, že jsou ostatní lidé na volby moc hloupí, ale proto, že přímá volba nemá v systému, který není prezidentský, beze změny ústavy valný smysl. Postavit přímo zvoleného prezidenta proti už z definice slabším zástupcům politických stran je prostě nesmysl. Tzv. tradiční strany prosazovaly přímou volbu ze dvou důvodů. Zaprvé se chtěly populisticky zalíbit svým voličům, a zadruhé už z principu museli přímou volbu podporovat, protože byl Klaus proti (Klausův postoj na cokoliv je většinou ultimátní rozhodovací kompas pro mnoho lidí).

Miloše Zemana jsem za prezidenta nechtěl, protože netrpím ztrátou paměti a moc dobře si pamatuji, co prováděl jako předseda opoziční ČSSD a později premiér České republiky. Ač to dnes zní neuvěřitelně, nebylo to o mnoho horší, než to, co provádí posledních pět let jako prezident. Ale byl to zapálený socialista stojící proti Klausovi a kapitalismu, a takovým bylo tenkrát dovoleno vše. Do souboje s Milošem se žádná výrazná postava, o jejíchž volbě bych uvažoval, nehrne, a to jsem ochoten volit i kandidáta, se kterým se politicky neshodnu.

Politické strany svého kandidáta nepostaví, protože vědí, že nastal jejich soumrak, a jsou rády, že se vůbec dostanou do sněmovny. Zároveň si nechtějí vlastním kandidátem proti sobě Zemana poštvat, jelikož moc dobře vědí, že se starý jezevec moc rád mstí, a že beztak stejně vyhraje. Kdy jindy, než teď, by měly strany projevit alespoň zbytek odvahy a kandidáta postavit. A koho by měly postavit, ptáte se? Napadá mě řada jmen: Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek, Jaroslav Kubera, Petr Pithart, Mirek Topolánek nebo i ten nenáviděný Kalousek a tak dále.


Proč to nejde? Protože voliči dávno přijali za své to nesmyslné havlovské volání po nepolitické politice, a tak budou raději prosazovat voskový generátor náhodných slov Jiřího Drahoše nebo autora ještě horších textů Michala Horáčka, kteří jsou již dávno odsouzeni k porážce. Výrazná politická osobnost s potenciálem porazit Zemana je pro mnoho Zemanových odpůrců nepochopitelně naopak překážkou. Žádná osobnost se tak nechce voleb účastnit, protože všichni viděli, jakým způsobem byly v minulosti běžné politické nástroje dehonestovány nebo rovnou kriminalizovány. Každý potencionální kandidát si tak díky své účasti v politice nese nějaký údajný „škraloup“, a je tak pro Zemanovy odpůrce nevolitelný. Málokdo z politiků by chtěl zažít to, co Klaus s amnestií nebo Lisabonskou smlouvou, tak je lepší se do ničeho nepouštět nebo v kampani raději neprosazovat vlastní názory. Kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale zas ho nikdo nezvolí. Jen ten, kdo má hroší kůži, nebo je dostatečně naivní, se do prezidentské volby přihlásí, a podle toho kandidáti vypadají.

Pokud zůstane do 7. listopadu stejná nabídka kandidátů, jaká je dnes, k volbám nepůjdu. Není moje chyba, že jste prosadili přímou volbu a udělali z prezidentské volby hlasování v reality show. Není moje chyba, že jste odradili všechny politické strany a politické osobnosti od účasti na prezidentských volbách svými přehnanými požadavky a nepochopením toho, co to politika vlastně je. Budete tak mít i dalších pět let za prezidenta dementního alkoholika. Zasloužíte si ho.

Wasill

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem