ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Konec Petra Macha

Předseda strany Svobodných občanů spáchal odporný zločin - splnil svůj předvolební slib. Před blížícími se volbami do poslanecké sněmovny totiž rezignoval na lukrativní post poslance Evropského parlamentu tak, jak deklaroval svým voličům již před svým zvolením. Vybral si tedy opačnou cestu, než všichni domácí politici, a dal přednost zájmům svých voličů před sebou samým, za což ho stihne spravedlivý trest. Najednou jde veškerá politická rivalita stranou, když je třeba se spojit proti vlastizrádnému euroskeptikovi.

Petru Machovi lze vyčítat ledacos. Neurvalý způsob vyjadřování, rozdmýchávání homofobní a islamofobní hysterie, skok na špek Zemanovi, pláč nad pomazánkovým máslem, zavinění rozpadu vlastní strany a dopuštění jejího převzetí ze strany pološílených rasistů a ultranacionalistů. A tak dále, mohl bych jistě pokračovat do nekonečna.

Na druhou stranu byl Mach prvním a dlouho jediným politikem, který vytrvale, věcně a konkrétně kritizoval Andreje Babiše, a to v době, kdy dnešní antibabišovci tančili na Čapím Hnízdě tak, jak Andrej pískal. Mach se pokoušel oslovit širokou veřejnost primitivními hesly a snížil se tak na úroveň svých protivníků, ale v dnešní době to asi jinak nejde. Nakonec mu to ale stejně žádné politické body nepřineslo. Heslo „Za všechno může EU“ zní sice směšně, ovšem obrana EU za každou cenu je ještě směšnější. Tvrdit, že za drahé máslo, odporné zateplení historických budov, dotační korupci a spoustu dalších věcí EU vlastně nemůže, není pravda. Připomíná to scénu z filmu Collateral, kdy nájemný vrah říká „Já ho nezabil, já ho jenom střelil, zabil ho až pád z okna“. Jde o to, že rozumní euroskeptici (než vyhynuli a byly nahrazeni různými Okamurami) varovali před EU ve smyslu:
Nezavádějte dotace, rozkrade se to a postaví se za to nesmyslný projekty“.
Eurohujeři je neposlouchali a dnes říkají:
EU nemůže za rozkrádání a stavění nesmyslných projektů“.
Ale chápu, že tato konstrukce je pod rozlišovací schopnost ortodoxních „Evropanů“.
Zcela nejhorší je v daném kontextu Machova konce naprosto nesmyslná a trapná kritika Petra Macha za to, že jako euroskeptik členem Evropského pseudoparlamentu vůbec byl. Řeči o „evropských penězích“, které Mach údajně bral, svědčí o naprosté intelektuální nevyzrálosti. Peníze, která Mach dostával, byly proporcionálním rozdělením vytaženy z kapes jeho voličů. Něco jako evropské peníze neexistuje, pokud nepočítáme ty, které si Evropská unie sama vesele tiskne, za což se dříve dávala kulka (nacisté dokonce za války na Británii shazovali falešné peníze, aby zničili tamní ekonomiku).

Mach prý neměl právo v europarlamentu sedět, když za svůj cíl považuje zničení Evropské unie nebo aspoň vystoupení České republiky. Tento názor ukazuje, že lidé stále ještě nechápou principy zastupitelské demokracie a parlamentní opozice. Nebo, a to je horší, tyto principy chápou, ale záměrně jimi pohrdají. Mach skončí (nutno podotknout, že zaslouženě) na smetišti dějin, ale političtí analfabeti, kteří jeho členství v EP takto kritizovali, s námi bohužel dále zůstanou. A to je mnohem horší, než tisíc Machů.

Wasill 

Komentáře

template píše…
Svobodné, potažmo Macha, jsem volil poprvé v životě do europarlamentu v roce 2014 a jsem rád, že můj hlas nepropadl. Stále jej považuji za jednoho z nejslušnějších lidí v politice, což dokazuje to, že svůj slib opravdu splnil.
Druhá věc je ta, že Mach je idealista, a do velké politiky se příliš nehodil. Navíc ve chvíli, kdy vstoupil do EP, začal mít svou stranu těžce na háku a ta se v důsledku toho rozpadla na prach, jak píše Wasill. Dnešní Svobodní, ač formálně řízení Machem, jsou rozhádaná, navzájem se nenávidějící sebranka, ve které navenek dominují existence, u nichž nechápu, že ještě nepřešli do SPD nebo SPO. Vážně nerozumím tomu, co chce Mach před volbami do PSP sjednocovat, a můj odhad je ten, že ve volbách dostanou s bídou jedno procento. A je to škoda.
template píše…
P.S. Kdo chce, najděte si dnešní článek o Machově rezignaci z prosobotkovského a prozaorálkovského webu Forum24.cz, za který by se nemusel stydět Jaroslav Kojzar. Link sem dávat nebudu, nechci jim dělat reklamu :-)
Anonymní píše…
"zavinění rozpadu vlastní strany a dopuštění jejího převzetí ze strany pološílených rasistů a ultranacionalistů"

Nechápu o čem mluvíte. Parta kolem Hampla a Adamce odešla dávno. Já sice taky už asi rok nejsem členem a nesleduji dění uvnitř, ale v přátelích a v dosahu fb přez max 1 člověka mám skoro celou členskou základnu a nějaké takové názory tam nezaznamenávám...

Sám bych měl námitek vůči mnoha členům, jestli maji dostatečně, řekněme libertariánská východiska, u některých pochybuji zda vůbec ve svobodných mají co dělat, dokonce i u pár lidí v předsednictvu.

Ale "pološílení rasisté a ultranacionalisté", to je dost přehnaný hodnocení.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem