POLEMIKA: Fake news naruby


Sepsat tyto řádky mě donutili ti novináři, politici a aktivisté, kteří jsou natolik posedlí touhou změnit svět k lepšímu, že se mnohdy chovají jako členové nějaké sekty. Protentokrát to možná trochu nespravedlivě za všechny výše uvedené odskáče Martin Fendrych a jeho dnešní komentář.

Označovat cokoliv, co se mi nelíbí, za fake news nebo za ruskou propagandu už vlezlo těmto lidem tak hluboko do mozku, že naprosto ztratili smysl pro realitu. Zapamatujte si následující větu z Fendrychova článku, budeme jí dále potřebovat:

„Rozum můžeme správně uplatnit jen tehdy, pokud do něj vložíme pravdivé informace.“

Nyní pokračujme v citacích z Fendrychova článku, který bude jistě hojně sdílen v rámci občanského boje proti fake news.

„Putin a ruská vláda usilovali o to, pomoci zvolenému prezidentu Trumpovi v jeho šancích na zvolení, jestliže to bude možné, tím, že zdiskreditují ministryni Clintonovou. S tímto závěrem souhlasí Ústřední zpravodajská služba (CIA), Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i (Národní bezpečnostní agentura) NSA. Tajné služby prý získaly odposlechy ruského vedení a znají jména prostředníků, kteří data ukradená ruskými hackery předali serveru WikiLeaks.“

Nikde v článku sice není uveden jediný důkaz. Jen, že to tajné služby tvrdí, ale budiž. A americkým tajným službám věří přece všichni bezmezně, samozřejmě, protože americké tajné služby nikdy nelžou. I kdyby to ovšem pravda byla, tak to podstatné je, že nikdo nezpochybňuje obsah oněch zveřejněných dat! Jediné, co víme, je to, že demokratům kdosi ukradl emaily a zveřejnil je na WikiLeaks.

Nyní si zopakujeme úvodní větu, kterou jste si měli zapamatovat. „Rozum můžeme správně uplatnit jen tehdy, pokud do něj vložíme pravdivé informace.“. WikiLeaks zveřejnila pravdivé informace, vložila je tak do rozumu voličů v USA, a ti pak svůj rozum správně uplatnili. Ovšem dle soudruha Fendrycha je to špatně, protože vyhrál Trump! Podle jeho vlastních slov je pravda špatná, pokud vede k vítězství někoho, koho on nemá rád.

A jedeme dál:

„Přes Facebook se zase masově šířily falešné zprávy (fake news), jako třeba ta, že Trumpa podpořil papež František nebo že vyšetřovatele případu Clintonové zabili.“

Ano, to je pravda. Pravda také je, že se přes facebook masově rovněž šířily falešné zprávy, které měly naopak podpořit Hillary a Trumpa zdiskreditovat. Jeden obzvláště odporný a stokrát vyvrácený hoax o tom, jak si Trump dělal legraci z tělesného postižení jednoho novináře, ještě včera nepřímo zopakovala Meryl Streep na udílení Zlatých Glóbů a sklidila za to obrovský potlesk. Navrch přidala hoax, že Donald Trump nemá rád cizince. To je takový nesmysl, že se mi to ani nechce vyvracet.


A dále:

„Podobné je to s tvrzením Trumpa z kampaně, že bude-li zvolena Hillary Clintonová, do USA přijde 650 milionů uprchlíků (dvakrát víc, než mají Spojené státy obyvatel). Klasické médium by takový výrok muselo vysvětlit, uvést do kontextu.“

Řekl Fendrych, zástupce vždy pravdivých klasických médií, a NEUVEDL TOTO TVRZENÍ DO KONTEXTU. Na video o 650 milionech lidí se můžete podívat zde  a doporučuji jej odkoukat do konce. Hlavně do té pasáže, kde Trump stále dokola opakuje větu „But I want people to come in!“.

Samozřejmě že tuto pitomost vypustil Trump ze své nevymáchané huby, ale je to výrok asi takové úrovně, jako když Babiš řekne, že „všeci kradnú“. Budeme Babišovi jeho tvrzení vyvracet tím, že najdeme alespoň jednoho člověka, který nekrade? Vždyť je to absurdní. Připomíná mi to snahu NBC udělat z Trumpa blbce (jako by to nedovedl on sám) tím, že zpochybní jeho výrok, že Hillary „vyzmízíkovala“ (acid washed) své emaily, aby zametla stopy. NBC napsala, že Trump lže, jelikož Hillary na smazání emailů nepoužila chemikálie,ale software.

Na závěr nám pan Fendrych vysvětluje, proč máme věřit jen klasickým médiím:

„K voličům u nás i v USA se dostává dvojí typ zpráv. Jedny pocházejí od klasických médií, která jsou navyklá a ze zákona povinná informace ověřovat, garantovat.“

Jak tomu máme rozumět? Fendrych sám sebe nepočítá mezi zástupce klasických médií, když očividně sám zprávy neověřuje? Když ovšem na tuto větu aplikujeme dogmatickou metodu doslovnosti, pochopíme, jak to Fendrych myslel. Klasická média jsou na ověřování pouze navyklá, oni to ve skutečnosti nedělají.

Wasill


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem