VOLBY 2O13: Koho volit a koho ne

Volby se blíží. Vlastně jsou už za pár hodin. Chtěl jsem tady napsat nějaký předvolební apel, bohužel si ale uvědomuju, že sám zatím pořád nevím, koho že to za chvíli vlastně budu volit.

Vím, koho volit nebudu. A to jsou skoro všechny strany, které v těchto volbách kandidují. Bohužel. Fanklubem hradního ožraly počínaje a TOP 09 konče (ne, fakt to není pravicová strana, spíš středolevá, a to se ještě mírním).

Nemůžu volit ani KDU-ČSL: jednak u mě nejede vlak přes progresivní zdanění, kterým se zaklínají jako Biblí svatou a druhak ta strana absolutně neví, co chce (kromě progresivního zdanění). Svoji původní tradiční a křesťanskou image zahodila a pokouší se zaujmout tím největším hardcore z tábora Pravdy a Lásky. Což je dle mého názoru velká chyba, protože voliči tak nějak vycítí, že jsou to jen kecy. Proč volit další Unii svobody?

V těchto chvílích, s vědomím, že se už zanedlouho k volební urně dostavím, se rozhoduji mezi dvěma stranami: ODS a Stranou svobodných občanů. U každé vidím mnohem víc mínusů, než plusů, na druhou stranu, k volbám jít chci, a u těchto dvou stran je nejmenší riziko, že by se mi za plentou zvedl žaludek a nablil bych do volební urny.

ODS jsem volil většinou (s výjimkou některých senátních a tuším že jedněch komunálních voleb), dal jsem jim hlas i v prvním kole volby prezidentské. Musím se přiznat, že tahle strana mě během svého vládního angažmá nasrala, jako žádná jiná: proměnila se ve stafáž kývačů, kterým zhnědly kalhoty pokaždé, když na ně Kalousek zakřičel. Zvyšovala daňovou zátěž i schodek státního rozpočtu, ačkoliv před volbami tvrdila pravý opak. Přivedla do vlády ten spolek obskurních idiotů v čele s Vítem Bártou, přičemž jim od začátku muselo být jasné, co jsou zač. Tak dlouho bojovala s "kmotry" ve vlastních řadách (přičemž tuto nálepku sebevražedně přijala z médií), až s "kmotry" odešli všichni voliči. Řeči o očistě strany by byly k smíchu, kdyby nebyly k pláči: když za drátky tahal Hrdlička, ODS aspoň vyhrávala volby.

Přesto přese všechno si myslím, že by v parlamentu strana typu ODS měla zasednout. Jistě, v jejím vedení momentálně nikdo neví, co to pravice je, ale přece jen čekám, že po volebním výprasku (který zákonitě nastane) se celé vedení, v čele s Kubou, Blažkem a spol. odebere do řiti. Kdyby se například předsedou stal Jan Zahradil, a do vedení by se dostali lidé typu (například) Jana Skopečka, myslím, že nějaká šance na záchranu by tu byla.

Navíc zde musím zmírnit i svůj soukromý džihád. Budu-li za chvíli volit ODS, učiním tak jen proto, abych vykroužkoval (ve smyslu ven, nikoliv dovnitř) Bohuslava Svobodu. Ten člověk je pro ODS pohromou, nikdo lépe nesymbolizuje její vskutku žalostný stav, než právě exprimátor, kterému se v komunální politice podařilo jedno jediné: že ODS poprvé od převratu ztratila radnici. Musela ji přepustit zoufalci z Olomouce, jehož chaotické řízení hlavního města je doslova přehlídkou nekompetentnosti a neschopnosti. Svoboda měl navíc tu drzost nechat se napsat na dvojku kandidátky (i za cenu likvidace svých dřívějších spojenců) i přesto, že má sdělené obvinění z ekonomické trestné činnosti, nehledě na to, jak je chatrné. Vědomí, že jsem svým hlasem pomohl nakopat tohohle soudruha do zadku, by mě hřálo ještě dlouhá léta.

Pokud budu volit Svobodné, tak jen proto, že mají sympatický ekonomický program. Negativa bohužel převažují, a to zejména v personálním slova smyslu. Svobodní na mě stále působí jako uzavřený debatní kroužek pseudointelektuálů, strana při vší úctě nemá ve svých řadách nikoho, kdo by se jen vzdáleně podobal lídrovi politické strany. Mám navíc dojem, že sami nemají jasno v tom, jak by vlastně některé věci ze svého programu prosazovali. Přesto mi je jejich program zatím nejbližší a také si myslím, že jejich čas může jednou přijít. Na české politické scéně je libertariánských myšlenek potřeba: nejsem si jistý, že zrovna tahle parta je jejich ideálním nositelem, spíš bude muset tuto rukavici zvednout v budoucnu někdo jiný, nicméně, někde je třeba začít.

Tyhle volby dopadnou blbě, co si budeme nalhávat. A to s námi i bez nás. Ale i tak (nebo právě proto) je potřeba jít volit. Komunisté všech barev, stoupenci diktatury proletariátu a brutálního státního dirigismu už klepou na dveře volebních místností. Už proto je každého hlasu pro skutečnou pravici potřeba.

Přeji Vám všem dnes i zítra šťastnou ruku.

Komentáře

Anonymní píše…
Tak jsem si vzal volno v práci a šel si sednout do komise.

No, když jsem z každé třetí obálky vytahoval SocDem a z těch ostatních na střídčku většinou komunisty, babiše nebo lidovce nebo padala na mě deprese.

Ostatní sem tam... Trága. Svobodných 6 a z toho jeden byl můj.

Už jsem se z toho teda oklepal. Naše městečko je rudá díra, o tom žádná.

Měli jste vidět jak se ve 14:00 otevřela volební místnost. Nahrnulo se kolem 50 lidí do fronty, od pohledů komunistů. Kupředu levá, zpátky ni krok.

K tajné volbě a příběhům z natáčení. Napochodoval klučina, na krku vytetovaná runa SS totenkompf. S bratrem (který nepřišel) obecní nácci. V obálce, která byla neplatná byly 2 lístky. DSSS s nápisem "Za dělníky!" a Svobodní s nápisem "Za živnostníky!". Kam se hrabem na jeho dilemata. Být nácek a živnostník, taky bych si nemohl vybrat. Mohli přijít s bráchou oba a šábnout se :-D

Pak tam byla jedna cikánka. Zuby nehty se bránila jít za plentu, lístek vložila veřejně, vhodila, hrdě se postavila a zvolala "Volila jsem KOMUNISTI! " to měkké i tentokrát není chyba :-D

Zdeněk

PS: Každopádně s trochou černého humoru:
Socialismus? Ano, bude líp. Dá-li bůh.
template píše…
Dobrý historky :-) taky jsem už uvažoval tom, že si tam půjdu sednout.
DSSS má možná tak málo hlasů proto, že jejich voliči jsou negramotní idioti a nezvládnou ani volit podle pravidel.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem