ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: "Diskuze" zapálených bojovníků a džihád proti radaru

Rád bych reagoval na jeden článek, který je už staršího data, respektive ze srpna tohoto roku.
On to hlavně ani není článek, jako spíš online diskuze.
Jenže to není ani online diskuze, jako spíš FAQ zapáleného bojovníka proti americké radarové základně.
Řeč je o online chatu se studentkou politologie slečnou Ivonou Novomestskou, které uveřejnil server hnutí Ne základnám. Celý chat najdete tady.

Proč to není "diskuze"? Absence jakéhokoliv jiného názoru, než je oficiální doktrína bojovníků, vedoucích džihád proti radaru, je do očí bijící, to za prvé (tedy abych byl úplně přesný. JEDEN protinázor tam je, ale soudě podle jeho formy bych si spíš tipnul, že byl vytvořen samotnými bojovníky jako "ukázka"). Za druhé, všimněme si, že se v drtivé většině vůbec nejedná o otázky a odpovědi, ale o jakési konstatování a přitakávání. Vysvětlit se to dá tím, že stránky hnutí Ne základnám navštěvují pouze jejich členové a o chatu se slečnou Novomestskou tak nikdo jiný nevěděl. Dost možné je ale i to, že případné protiargumenty, kde si nebyla bojovnice jistá v kramflecích, byly z "diskuze" cenzurovány. A to píšu s plným vědomím presumpce neviny.

Nenapsal bych to, kdybych nevěděl, že slečna Ivona na mnoha místech překrucuje skutečnost, manipuluje a - lže. Když například píše o "bývalých členech KSČ v ODS", měla by vědět, že v politické reprezentaci ODS žádní bývalí komunisté nejsou. A to ani Vlastimil Tlustý, který byl v roce 1989 pouze kandidátem strany a nikoliv členem - to jen tak pro pořádek.
Dále si bere na paškál prezidenta USA George W.Bushe a ironicky svým čtenářům sděluje, jak Bush "rozšířil mír a svobodu do Afghánistánu". Nevím nic o tom, jestli už byla zapálená bojovnice v Afghánistánu, či nikoliv. Měla by si ale přečíst rozhovor s Markem Štysem, humanitárcem z organizace Člověk v tísni na této adrese, kde zpovídaný říká mimo jiné tohle:
Americká invaze na krátkou chvíli eskalovala dlouhotrvající občanskou válku, ale pak zavládl mír, který na většině území trvá dodnes. Z tohoto pohledu je evidentní, že zákrok byl pro zemi prospěšný. Někteří Afghánci nesou přítomnost cizích vojsk ve své zemi dost nelibě, ať už kvůli osobní hrdosti, nebo z důvodů kulturních a náboženských. Nikdo ovšem nemůže popřít, že navzdory zhoršující se situaci na jihu je na většině území od roku 2001 mír a celkově země udělala obrovský skok kupředu.
Nemám ten dojem, že by humanitárce z Člověka v tísni byl přesvědčený pravičák a příznivce George W.Bushe ve svém úřadu, ale rozhodně je evidentní, že v Afghánistánu byl a používal zdravý rozum, vlastní oči a uši. Může toto o sobě říct Ivona Novomestská?

Well. To, že slečna překrucuje realitu, jak se jí a jejím spolubojovníkům hodí, mě zas až tak nepálí. Za tu dobu už jsem si na to od těchto lidí zvykl. S čím se ale nesmířím, je do očí bijící bagatelizace nebezpečí komunistů a komunismu (o viditelné favorizaci Jiřího Paroubka ani nemluvím). Zdvihla mě ze židle tato odpověď na jednu "otázku":

Bohužel tím nebezpečím je dnes mohutná militarizace světa, kumulace majetku v rukou několika málo korporací a jednotlivců a hlad miliónů lidí na druhé straně… to komunisté nezpůsobili.

Nevím v jakých poměrech Ivona Novomestská vyrostla a nic mi do toho není, ale měla by si uvědomit, že díky prohnilému kapitalismu a korporacím může dnes svobodně hlásat svoje názory a účastnit se online diskuzí na internetu. Nic z toho by jí patrně nebylo umožněno, kdyby odjela žít život do některých zemí, které jsou od zla kapitalismu a korporací zcela osvobozeny. Žvásty dvaceti-a něco-letých salónních bolševiků v prosperující zemi v roce 2007 mě vůbec nepřestanou fascinovat. Ivona Novomestská je podle všeho vzdělaná žena, studentka vysoké školy - přesto však na svém online chatu blahosklonně přikyvuje několika paranoidním šílencům a jejich blábolům o židovském spiknutí (jejím nepřítelem, jak vidno, je i stát Izrael), pomáhá šířit iracionální spiklenecké teorie ohledně 11.září... účel světí prostředky?

Pomozme tedy zapálené bojovnici, složme se jí na zájezd na Kubu či do Severní Koreje, ať si odpočine od korporací, a zamysleme se ještě chvilku nad radarem. Ne že by už o něm na těchto či na jiných stránkách nebylo napsáno dost. V zimě, když se tento problém začal medializovat, jsem o tom nevěděl absolutně nic a překvapilo mě, jak mé okolí v mžiku zaujalo názor, většinou podle své názorově-politické "příslušnosti". Byl jsem dlouho neutrální a sbíral informace, jak jen jsem mohl. Byl jsem dokonce na obou prvních manifestacích (pro i proti, na té druhé jsem myslím viděl slečnu Novomestskou plamenně hovořit) a zjistil jsem, že zatímco jedna strana používá víceméně hysterickou a zastrašovací rétoriku, ta druhá se zajišťuje hlavně zdravým rozumem.

O vojenské technologii nevím, přiznám se, zhola nic. Stejně tak o ní nic neví valná většina národa. Pokud bude v otázce radaru na území ČR vyhlášeno referendum, budu volit, stejně jako většina mých spoluobčanů, ne na základě relevantních informací, ale čistě emotivně. Právě proto referendum nechci, ale s odvoláním na výše napsaný odstavec budu já hlasovat ne pro hysterii, iracionálno a paranoiu, ale pro zdravý rozum.
Tedy pro radar.

Poznámka pod čarou: Těsně po publikování tohoto článku jsem objevil online diskuzi s Ivonou Novomestskou na serveru iDNES.cz http://zpravy.idnes.cz/odpovedi.asp?t=NOVOMESTSK. Byť je staršího data, dotazy čtenářů jsou zcela jiné kafe, než na stránkách Ivoniných soukmenovců. Stejně tak je vidět, že slečna aktivistka skutečně není pod tíhou některých racionálních argumentů na zrovna nejpevnější půdě.

Komentáře

filmy píše…
Velmi zajímavý článek, jen tak dál.
Anonymní píše…
RADAR BUDE NEJVETSI HROZBU STUDENE VALKY PREDSTAVUJI RUSKO A CINA
Anonymní píše…
Sie irren sich. Geben Sie wir werden besprechen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden reden. viagra rezeptfrei holland levitra preiswert [url=http//t7-isis.org]cialis generika[/url]
Anonymní píše…
Great Site. Was added to mybookmarks. Greetings From USA.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem