ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Babiš skončil, jeho politika bude pokračovat


 
V roce 2018 se Jiří Drahoš probojoval do druhého kola prezidentské volby, ve kterém získal 48,63 % hlasů, z jediného prostého důvodu: není to Miloš Zeman. Od té doby si říká to svoje jasné a rozhodné „nevím“ jako nestraník v Senátu, a nikdo už dnes neví, za jakou stranu tam byl vlastně zvolen. Koalice Spolu a PirSTAN získala v letošních volbách do sněmovny pohodlnou většinu z jediného prostého důvodu: v čele těchto koalic nestojí Andrej Babiš.

Andrej Babiš se už několik let veze tygrovi na zádech. To znamená, že nemůže zastavit a slézt, protože ho tygr sežere. Očekávala se proto brutální, až bratrovražedná, předvolební kampaň podobná válce mezi stoupenci Trumpa a Bidena v USA. Předpovídalo se házení špíny, otevírání tajných složek a masivní nechutná marketingová masírka, aby se Babiš udržel u moci za každou cenu (nebo aby byl za každou cenu sesazen). Možná jsem už jen otrlý, ale dle mého soudu byla letošní kampaň oproti poslední nepřímé volbě prezidenta vysloveně gentlemanská záležitost. V kampani totiž chyběl jakýkoliv skutečný politický střet. Kecy o migrantech a pohlavích už nikoho ani na jedné straně nezajímají. Migranty už nikdo nechce ani střílet, ani vítat. Dost možná už to nezajímá ani voliče SPD. Ano, drahé bydlení je problém, něco málo se o něm v kampani namluvilo, ale o stěžejní téma voleb se nejednalo.

(Mimochodem, strašné rád bych přenesl všechny bojovníky proti drahému bydlení do roku 2014 kdy se v Praze volilo do zastupitelstva. Tehdy byl hlavním a jediným tématem voleb boj proti developerům a výstavbě bytů jako takové. Všechny strany doslova vyháněly developery z města).
Jednu věc je třeba si vyjasnit. Andrej Babiš je gauner, zloděj, lhář, podvodník, psychopat, diletant, který po sobě, pokud bude odstaven, zanechá doslova spálenou zemi. Zbavit se jej byla naprostá nutnost, i kdyby se kvůli tomu spojily obě předvolební koalice rovnou do jedné. Babišovy lidské vlastnosti nejsou jen pouhou vadou na kráse, ale promítají se do způsobu vedení státu, tedy kupř. do extrémního bezkoncepčního zadlužování země. I kdybychom cynicky přijali argument, že Andreje Babiše klidně necháme rozkrádat dotace a veřejné zakázky, pokud bude vládnout dobře, pak tento argument neobstojí. Babiš a jeho nejméně 40 loupežníků totiž do rozkrádání investují veškerý čas a energii, a na řízení státu jim tak toho už moc nezbývá, proto jednání vlády působilo na venek tak chaoticky.
Jsem ovšem přesvědčen, že kdyby se Babiš nebál vězení, a mohl teoreticky v roce 2017 dosadit na pozici premiéra kupříkladu Martina Stropnického, (místo aby ho poslal vyslancovat do pouště), měli bychom (minimálně do covidu) nejpopulárnější vládu od revoluce. Všechny kroky, které Babišova (nebo předtím Sobotkova) vláda vykonala, jako kupř. EET, slevy na jízdném, zadlužování za účelem státních investic, odsouhlasení Green Dealu, lockdowny – to vše pouze naplňovalo poptávku veřejnosti (a novinářů) přesahující daleko hranice voličů ANO a ČSSD.

Co se ale stane, pokud bude Babiš odstaven? Pokud nějakým zázrakem vláda složená ze zástupců Spolu a STAN a Pirátů, jakou politiku bude dělat? Ano, nebude už třeba bojovat za Agrofert a boj s covidem bude možná přehlednější, a opatření budou aspoň vydávána v souladu se zákonem (a ona vydávána budou, to si pište). Jinak se toho ale moc nezmění. KDU-ČSL už se nechala slyšet, že kupř. výše zmíněné slevy na jízdném, proti kterým v době jejich zavedení protestovali sami studenti, musí zůstat zachovány. Protože to je přece lidské právo a bylo to tu odjakživa.

V ekonomii se tomu říká efekt západky. Když západka zapadne dovnitř, už se nedá znovu vyndat. Co vláda schvátí, to už nenavrátí, a každá další generace to bude považovat za samozřejmost. V kombinaci s tím, že pro většinu společnosti, včetně novinářů, je ODS vetší zlo než Babiš, a pozice ODS jako pravicové strany bude výrazně oslabena, se můžeme připravit na pokračování EET, slev na jízdném, zadlužování za účelem státních investic, odsouhlasení Green Dealu, lockdowny…ale tentokrát se u toho vláda bude tvářit důstojně, dokud si tedy všichni její členové navzájem nevrazí kudly do zad. Jen ten Agrofert možná trochu zchudne. I když je to přeci jen velký zaměstnavatel, tzv. „too big to fail“. A která ze stran by si chtěla vzít na triko zvýšení nezaměstnanosti? ODS tak čeká stejný osud, jak potkal ČSSD v Babišově vládě. Jediné, co může ODS uklidňovat, je fakt, že vláda Spolu a PirSTAN nebude trvat moc dlouho. pokud vůbec vznikne.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem