ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Volím proti Zemanovi

Začnu rovnou tím, že ve druhém kole prezidentské volby to hodím Jiřímu Drahošovi. Navzdory tomu, že v duelu se Zemanem na Primě byl zoufalý, bezradný a tragický. Navzdory tomu, že Zeman má nejspíš o něco pravicovější názory. A v neposlední řadě navzdory tomu, že při vhození lístku s jeho jménem do urny budu mít nejspíš pevně zavřené oči, zkroucený obličej i prsty u nohou a vůbec se budu tvářit, že to nejsem já. Zde máte pár důvodů proč.

1. Nevolil jsem Miloše Zemana nikdy do žádné veřejné funkce, nevolil jsem strany, které vedl do voleb a nevolil BYCH ho nikdy nikam. Ani do čela místní buňky svazu zahrádkářů, kdybych já byl členem a on by tam kandidoval. A na tomhle nehodlám nic měnit. Nikdy.

2. Nechci další prezidentské volby za rok, nebo za dva. Prezidentské volby, a hlavně to, co jim předchází, jsou neskutečný opruz. Umíte si představit absolvovat jej znovu dřív než po pěti letech?

3. Miloš Zeman je starý, nemocný, nemohoucí stařec. Na debatu na Primě ho museli prakticky přinést. Já nevím, jak vy, ale já už bych mu dopřál klidný důchod v člunu na Vysočině a nechci, aby mě další rok reprezentovala senilní troska ve vegetativním stavu, za níž důležité smlouvy podepisuje bůh ví kdo.

4. Nechci další rok, dva číst ve veřejném prostoru nic o kašpárkovi Ovčáčkovi. Vlastně jen jedno. Chci vidět, jak brečí, až jeho senilní guru prohraje. Chci vidět jeho slzy, a budu se tomu strašně smát. Tím chci říct, že pokud vyhraje Zeman, bude mě to srát, ale zase se budu chvíli bavit křikem a brekem z tzv. "pražské kavárny".

5. A mimochodem, Zeman je "pražskokavárník" a elitář jak řemen. Není to žádný muž z lidu, není prezidentem dělníků, rolníků a pracující inteligence, za kterého se tváří v tvář bezmozkům vydává, když potřebuje jejich hlasy. Nikdy nepracoval. Se svým elektorátem má společného pouze to, že hulí, chlastá a občas mluví jako dlaždič, to když potřebuje odvést pozornost veřejnosti od vážnějšího problému. Jinak svoje voliče nesnáší, pohrdá jimi a myslí si o nich, že jsou dementní. Často právem.

6. Kdyby byl ten Vráťa Mynář aspoň pořádný mafián, ale on to nikdy nedotáhl dál než na směšnou, vidláckou karikaturu provinčního mafiánka.

7. Chci volit Drahoše proto, že sem pozve migranty. Spoustu migrantů. Budou jich tisíce, desetitisíce, statisíce, Staromák bude vypadat jako náměstí v Marakéši a já tam budu chodit jíst kebab a občas se jimi nechám jen tak z plezíru znásilnit.

8. Bod číslo 7 byla pochopitelně ironie.

9. Miloš Zeman je sice pořád zdatný rétor, ale už mnoho let nemá co říct, tak opakuje pořád ty samé bláboly a nevtipné bonmoty. Nechci je poslouchat už ani další rok, ani dva.

10. Jeden z jeho nejoblíbenějších blábolů je horování za co nejvyšší progresivní zdanění. Každý, kdo obhajuje co nejvyšší progresivní zdanění, je bolševik a zločinec, a neměl by být v žádné veřejné funkci.

11. Štvou mě všichni ti rádoby pravicoví konzervativci, zejména z blogosféry, co mají sice plnou hubu pravice a "svobody", když se jim to hodí, ale přitom adorují a podporují Zemana. Nazývejme věci i lidi pravými jmény. Tito lidé ve skutečnosti tíhnou k autoritářské konzervativní levici, jíž je Zeman čelným představitelem, spolu se svými nejvěrnějšími soudruhy Babišem, Okamurou a Filipem. Jsou to etatisté a kolektivisté až za hrob, imponuje jim vláda pevné ruky. To nemá s žádnou pravicí vůbec nic společného.

12. A když už jsme u Babiše, on a všichni jeho zaměstnanci v politické divizi Agrofertu se k Zemanovi už natvrdo přihlásili. Volba Zemana je volba Babiše. Jistě, po vítězných volbách už Miloš nebude Andreje potřebovat a je jistá šance, že z politického spojence bude největší nepřítel (a Zeman tohle fakt umí, hodit své nejvěrnější lidi přes palubu a ještě je za letu nakopnout do prdele). Nicméně v tuto chvíli jsou symboly důležité. Je třeba na to neustále poukazovat. Zeman = Babiš.

13. Napadají mě další a další důvody, ale už by to bylo moc dlouhé.

Všem vám v pátek a v sobotu přeju šťastnou ruku.



Komentáře

Anonymní píše…
Sice už je po volbách, ale cítil jsem to úplně stejně. Nevyšlo to. :(
Jarda
Zdenál píše…
Já jsem si říkal, že jestli půjdu, budu volit proti Drahošovi. Nakonec jsem nešel.
Dodal bych, že bych u tohoto blogu nečekal že akceptuje dilema Losna vs. Mažňák.
Lidé z řekněme pravice často Zemana volili. To je pravda. Ale nikoli rádi a nadšeně, ale velmi neochotně po té co byli nuceni si v druhém kole vybrat ze dvou velmi špatných kandidátů.
Chápu jak jste se rozhodli. Ale mírnil bych se se soudy o tom co jsou zač neochotní voliči Zemana.

Navíc existují i neintuitivní důvody pro volbu - nejen to kdo je lepší, horší, čestnější, atd. ale i to, co volba každého jednoho z těch kteří kandidují přinese z nějakého širšího pohledu.

Já jsem zvažoval volit Zemana proto, protože jsem si myslel že s ním v úřadě je menší šance na vznik vlády s důvěrou.
Nakonec jsem o tomto nebyl moc přesvědčen, navíc jsem měl nějakou práci mimo svoje bydliště, tak jsem nevolil a raději se věnoval něčemu užitečnějšímu. Ale chápu lidi že se k jedné ze dvou těchto špatných voleb rozhodli z různých - a často ne moc dobrých - důvodů.

Opakuji - to že někdo volil Zemana neznamená že na něm nebo na tom co Zeman prosazuje viděl něco dobrého.

Jinak já byl skleslej už po uzávěrce kandidátů do prvního kola. Asi se dalo čekat, že po druhém kole tam někdo z těch vesměs špatnejch kandidátů bude.

Zdenek

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem