POLEMIKA: Argumenty s prošlou dobou trvanlivosti

V následujících řádcích se chci věnovat pozoruhodnému fenoménu, který se v posledních letech stal v politické diskuzi samozřejmostí. Ať už v médiích, mezi politiky, v hospodách či (zejména) na sociálních sítích. 

Jedná se o případ, kdy hojně využívaný argument vlivem nějaké události ze dne na den přestane platit, a jeho zastánci po Orwellovsku dělají, že tento jejich argument nikdy neexistoval. Místo aby se zamysleli nad tím, že když se mýlili v minulosti, mohou se mýlit dál, strkají sami před sebou hlavu do písku a přicházejí bez uzardění s nějakým novým argumentem, kterému omezená záruční doba začíná teprve běžet. Jako problém vidím právě v tom, jak překvapivě rychle některé argumenty zmizely jako pára nad hrncem. Orwellovským slovníkem – byly „vapourizovány“.

V následujících řádcích uvedu pár příkladů z posledních let:

Charlie Hebdo a studie

Po útoku na Charlie Hebdo se u nás vznesla první vlna nechutné antiislámské hysterie, která přebila tolik potřebnou férovou kritiku islámu jako fundamentálního náboženství. Přišel první střet mezi tzv. „sluníčkáři“ a „xenofoby“. Tehdy koloval po internetu graf vydávaný za nezpochybnitelnou vědeckou studii predikující (z přesností na desítky), kolik muslimů bude za X let obývat Evropskou unii potažmo Českou republiku. Výše zmíněná studie měla sloužit k uklidnění mnohdy nesmyslných, antimuslimských nálad. Hotovo, případ uzavřen. Kdo nesouhlasí, nechť si příslušnou studii nejprve nastuduje, než začne mudrovat. Osudná studie ovšem nepočítala s tím, že vypukne uprchlická krize obřích rozměrů. Nehledě na to, že předpovídat budoucnost je prostě nesmysl za každých okolností, to musel být každému jasné. Studie ovšem kolovala vesele dál a žila si vlastním životem. Bojíš se islamizace České republiky? Bum, tady máš důkaz, že jsi idiot. Linky odkazující na tuto studii najednou ze dne na den přestaly dávat správné  výsledky. Argument zemřel, jede se dál. Sebereflexe nula. Někde už ale někdo jistě sepisuje nějakou další studii.

Teroristé mezi uprchlíky

Netroufnu si ani odhadnout, kolik známých osobností i politiků, samozvaných expertů na terorismus stále dokola opakovalo, že uprchlická krize s terorismem nijak nesouvisí. Dávat rovnítko mezi válkou sužované uprchlíky a krvežíznivé hrdlořezy je samozřejmě nesmysl, ovšem debata se vedla o něčem jiném. ISIS je prý dost bohatý a skvěle organizovaný na to, aby posílal své vojáky zamíchané mezi nešťastné migranty. Kdo si to myslí, je idiot, a neví o světě vůbec nic. Pak přišlo další „bum“ (doslova), a zjistilo se, že skoro v každém teroristickém útoku v Evropě z posledních let má prsty někdo z uprchlické vlny, která se přes Evropu přehnala. Taky jste čekali nějakou omluvu? Ne, nestalo se opět nic.

Američani jsou banda blbců

Ještě donedávna mezi českými intelektuály platilo, že Spojené státy jsou zemí plnou buranů a hlupáků, a jedině tam je možné, aby se přímé prezidentské volby zvrhly v komediální frašku, na jejímž konci bude stát vítěz pochybných lidských kvalit. Tento argument jsem od února léta páně 2013 neslyšel. Vy ano? Další údajnou americkou výsadou bylo hromadné vraždění páchané různými pomatenci disponujícími střelnou zbraní. To by se v Evropě nemohlo stát, říkali mnozí. U nás není tak snadné koupit si zbraň a vůbec, ti Američani jsou banda vidláků zvyklých všechno řešit násilím (tehdy se generalizovat ještě smělo). V Evropě po sobě, pravda, zase tak často nestřílíme, ale poradíme si i jinak. Stačí umět řídit. Další hojně sdíleným důkazem americké tuposti byly screenshoty z tamních internetových diskuzí (kupříkladu po tragédii na bostonském maratónu toužila diskutující lůza vybombardovat Československo). Tento argument se přestal používat ve chvíli, kdy se i Češi naučili pořizovat screenshoty.

Zavřené hranice jsou xenofobní

Při kulminaci uprchlické krize mi šla hlava kolem, když všichni ti militantní zastánci dodržování pravidel ve smyslu „slušný člověk se nemá čeho bát“, najednou toužili po bezprecedentním otevření hranic. Do té chvíle zapřisáhlý státisté dokázali během lusknutí prstu rezignovat na jednu ze základních definic státu samotného a začít uplatňovat princip kolektivní neviny. Kdo pozvedl prst v obavě, že otevřené hranice mohou naopak potřebným uškodit, byl označen za xenofobní rasistické prase. Ošklivé Maďarsko a okolní státy stavělo ploty, což bylo považováno za zločin proti lidskosti. Argument přestal platit ve chvíli, kdy si plot postavilo i pokrokové Rakousku. Dneska se naopak politikům vyzívajícím k obnovené kontroly hranic EU rovnou tleská.

Má vyděláno dost, nepotřebuje krást

I Babišovi odpůrci odmítali uvěřit, že prvotním cílem slovenského miliardáře v politice je získat výhody pro své firmy a vyhnout se trestnímu stíháni. Kdo je bohatý, nepotřebuje krást, říkávalo se. Ukázalo se, že to s tím poctivým vyděláváním peněz v minulosti nebylo nijak slavné, a že Agrofert je vlastně jen skořápka pro mnohamiliardové úvěry a dotace, které po vstupu hnutí ANO do vlády bombasticky narostly, až nám za tento kolosální střet zájmů Evropská Unie dala pokutu. Ale za to může jistě Kalousek.

Aby bylo jasno, nestavím se ani na jednu stranu výše popsaných diskuzí (snad s výjimkou posledního bodu). Uprchlická krize je mi upřímně jedno, nijak jí neovlivním, a necítím se povolaný k jejímu hodnocení. Ovšem pocit marnosti z toho, jak některé argumenty nenadále zmizí, jako by je nikdy nikdo nevyslovil, z toho mám chuť mlátit vzteky hlavou o zeď.

Wasill

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem