MÉDIA: Dokument o kapitalistických Šmejdech

Dokument Šmejdi, který momentálně sklízí úspěchy v kinech i médiích, odhaluje leckdy brutální praktiky takzvaných "předváděcích akcí" pro seniory. Nicméně pracuje s podobnou manipulací, jakou odsuzuje u těch bezskrupulózních prodejců.

Vydal jsem se po nějaké době do kina, abych pořád jen nestahoval nekvalitní videosoubory ze serverů tomu určených a přispěl nějakou tou korunou na naše mladé, nezávislé a talentované umělce. Na dokument Šmejdi, který natočila právě taková dokumentaristka Sylvie Dymáková, jsem byl upřímně zvědavý.

Pravdou ale je, že ačkoliv se mi dokument docela líbil a myslím, že je přínosné odhalovat praktiky oněch "šmejdů" o kterých film je, přestože bych ho svým čtenářům (a jejich prarodičům) doporučil, tak jsem několikrát během filmu měl chuť z kina odejít, a nebylo to proto, že bych nesnesl na vlastní oči vidět, jak se ti sráči s jihomoravským přízvukem chovají k těm milým babičkám a dědečkům.

Dokument je totiž zároveň obžalobou "kapitalismu", demokracie a polistopadového systému vůbec. Předváděcí akce a týrání seniorů jsou, jak nám autoři sugerují, jeho průvodní znaky. A léčba tohoto neduhu je jaká? Samozřejmě utahování šroubů.

Uvědomíme si to už při první sekvenci filmu, kde kamera zabírá detail vrásek a roztřesené brady seniorky, která říká něco v tom smyslu "dřív bylo všechno tak nějak lepší, měli jsme se rádi, ale pak přišla ta sametová revoluce a všechno začalo bejt už jen o penězích...

Jistě. Zlatý komunisti, za nich nikomu nikdo nic nezáviděl, protože všichni měli kulové a nikdo nám nevnucoval čínské haraburdí za statisíce.

Do expozice filmu nás dále uvádí vemlouvavý hlas Ondřeje Vetchého, zapáleného to bojovníka proti komunismu za socialismus s lidskou tváří. Několikrát nám zopakuje, že "toto je daň za demokracii" a že "bohužel žijeme v kapitalismu, takže se takovéhle věci zkrátka dějí a dít budou".
Odbočka pro Ondřeje Vetchého a autory scénáře: v kapitalismu nežijeme ani náhodou. Sám nevím, jak tenhle přeregulovaný, socialistický český hybrid nazývat, ale "kapitalismem" rozhodně ne.
Dále v dokumentu vystupuje hezká mladá psycholožka, která mluví poměrně rozumně, a pak právník, jehož jméno jsem v životě neslyšel, ale "pobavil" mě snad nejvíc.
A to ve chvíli, kdy upře svůj pohled do kamery a rozhodným hlasem, který je podbarven dramatickou hudbou, zaburácí: "Při sledování tohoto dokumentu jsem si uvědomil, jak je nutné REGULOVAT TUTO SPOLEČNOST ZÁKONY!"
Ještě že řekl to poslední slovo, jinak bych si myslel, že chce půlku lidí vyvraždit, aby se z nich náhodou nestali šmejdi, co týrají důchodce. Dikce toho pána by takovému záměru i odpovídala.

Odbočka pro pana právníka: další regulace, příkazy, zákazy a zákony jsou k ničemu. Slušné lidi buzerují a "šmejdi" je vždy budou umět obejít.

Manipulace už nese své ovoce: stačí si přečíst příspěvky těch retardovanějších hodnotitelů na serveru ČSFD.cz, viz:

"Až zase budete házet volební lístky s fašistama z ODS, tak si vzpomeňte jakou zkurvenou zlodějskou lůzu podporujete," píše jeden retard, který se v naprostém souladu s všeobecným veřejným míněním domnívá, že za okrádání seniorů může samozřejmě pravice, fašisti a ODS. "Proč společnost nechává ty největší zmrdy vydělávat těžký prachy takovýmto způsobem? asi je někde chybka a v důchodcích to nebude..." filozofuje další retard, aniž by řekl, jak by tomu "společnost", případně "pracující lid" měl zabránit. A vůbec, když někdo vydělává těžký prachy, tak je samosebou zmrd a společnost by mu v tom měla zabránit...


Nemohu se nicméně na autorku zlobit. Ona možná ani nechce manipulovat. Ona to takhle cítí. Devadesát devět procent lidí nějak existujících ve filmovém průmyslu, studentů FAMU a dalších uměleckých fakult, jsou přesvědčenými levičáky. Ani to jinak nejde: od útlého mládí jim jejich středo- a vysokoškolstí politruci vymývají jejich dredaté hlavy marxistickými tezemi, před kterými není úniku. Za všechny naše i globální světové  problémy může kapitalismus, trh, liberální demokracie, kupónová privatizace, opoziční smlouva, Klaus a McDonaldy. O jiné dokumentaristce, Erice Hníkové, jsem už dřív psal jako o zapálené bojovnici proti americkému radaru, která si v Novém prostoru skvěle notovala se soudruhem Vojtěchem Filipem. Dokumentaristka Linda Jablonská, která točila film Kupředu levá, kupředu pravá, se zase v rozhovorech svěřovala s tím, že jí mladí komunisté přišli "tak nějak sympatičtější" než mladí konzervativci. Co na tom, že uctívali masové vrahy.

Nechutnosti, kterých se tihle "předváděči" dopouštějí na seniorech, rozhodně nejsou symptomem liberální demokracie a tržního prostředí. Neslyšel jsem o tom, že by tento fenomén bujel v okolních zemích, mám dokonce dojem, že specifická česká vyčůranost je pro tyto praktiky dokonalým podhoubím. Tihle chlápci jsou přímými potomky veksláků, socialistických pinglů a taxikářů, kterým se před listopadem 1989 žilo velmi dobře.

A teď to hlavní: nejvíce na vině je krize hodnot a zpřetrhání rodinných vazeb, které zapříčinili nejvíc ti, kdo tu od roku 1948 budovali nové a lepší zítřky. Socialističtí plánovači vyhnali dvacetileté děti z venkovských stavení do městských králíkáren, kde jim za příslib státního příspěvku přikázali vyrábět další budovatele socialismu. Rodinná pospolitost, tak klíčová v tomto případě, přestala existovat. Dospělí se dnes nepostarají o své staré a nemohoucí rodiče - nemůžou, platí nehorázné daně, které jim mimochodem zvyšují i nominálně "pravicové" vlády. A o destrukci rodiny jako takové se nejvíce pokoušejí současní neomarxisté a příslušníci New Left, ke kterým se lidé typu slečen dokumentaristek alespoň myšlenkově hlásí.

Není tedy vůbec divu, že se samotou trpící senioři stávají závislými na pochybných akcích tohoto typu. Na nich totiž nejsou sami.

Krásně to bylo vidět v tom dokumentu, kde si plačící důchodci stěžují, jak na ně ti předváděči byli hnusní, sprostě jim nadávali, někdy je i bili, nutili jim šunty za statisíce - a na příští "zájezd" pak jedou znovu. Dokonce se na něj těší.

Místo žalování na demokracii bychom měli všichni dělat něco právě s tímhle.

Komentáře

Anonymní píše…
Ano. A pak tu mame tento text, ktery take saha do pytle s predsudky, losuje ty nejsnadnejsi vykriky a s bizarni jistotou je spojuje v pravdy. Pravdy, pokud mozno o nejake vetsi skupine lidi, aby s tim bylo min prace.

"Levicaci", "dredate hlavy", "marxisticke teze, pred kterymi neni uniku", "lide typu slecen dokumentaristek"...

Fajnovy.

Anonymní píše…
Ja bych zase tak ty duchodce nebranil, kazde vetsi mesto ma programy pro volnocasove aktivity senioru, kde mohou cvicit, mohou se ucit pracovat na pocitaci s internetem zdarma, poradaji pro ne vylety atd. Staci chtit. Takze duvod osamelosti pada.

Co tam mame dal? Salam zadarmo! Darek! Na tohle ty komousky mozky slysej a ve sve chamtivosti a nizke socialni inteligenci za cely zivot nepochopili, ze zadarmo neni na svete nic, uz pocatku veku.

template píše…
První anonymní: čichám čichám potrefenou husu. Svoje formulace nevykládám za obecné pravdy, píšu svoje postoje, jestli se s nimi ztotožníte nebo ne, to je na vás.

Druhý anonymní: ano, salám zadarmo je další důležitý aspekt, který mě při psaní textu nenapadl, ale souhlasím s vámi, že je to důležitý kamínek do mozaiky, díky.
Anonymní píše…
je to stejnak natočené tak jak autorka potřebovala protože jeji babce někdo z těch kluků prodal hrnce za 30.000 a ona jí je dala k Vánocům a když Dymáková zjistila že místo aby měla 30 v obálce a jela si válet prdel k moři nebo si koupila fajn kabelku od Gucci dostala kastroly a oni jí nevrátili peníze protože už uplynula zákonná lhůta pro bezdůvodné vrácení zboží tak se nasrala a díky kámošení se s lidma okolo bulváru apod. se prostě pomstila... celá věda... neřikám že jsou svatý ale zmrdi jsou všude a ve všech profesích... Hlavně co je směšný tak je že proti tomu jde Blesk kterej platil několikrát pokutu za to že se chovali jak prasata a ničili svejma lživejma hovnama lidem život( kauza Heleny Vondráčkové) další je mi divný že nepadne absolutně slovo o firmě ZEPTER, která má zboží ještě o 100% dražší ale to bude asi tim že dává sponzorské dary tipu (BIOLAMPA pro holčičku trpící nějakou těžkou chorobou) v hodnotě xx.000,- kč ve spolupráci s Bleskem nebo třeba hrnce v pořadu jste to co jíte na primě... a takhle by se dalo pokračovat dál... tohle je od Dymákovky dost silná manipulace stejná jakou používají ti prodejci a řek bych že jí ten osobní boj přerostl v dost nekontrolovatelnou válku...
Anonymní píše…
Michal:
Tak puvodni impuls byl u Dymakove jiste v rodine, ale to ze prodejci tohle predrazenymch zmetku jsou zmrdi a prasata, je nepochybne. Pocitam, ze jim nastanou ted horsi casy, cetl jsem na FB, ze kdesi na morave dostali od pribuznych prodejci nakladacku primo na predvadecce, coz jim za jejich chovani patri. Lidi z vesnic, kde se to porada, ted casteji budou kvuli podezreni z trestne cinnosti volat policii atd. Zlate casy konci.
Anonymní píše…
všichni nejsou zmrdi jak ty řikáš znám jich pár osobně a dokonce i jsou mezi nima slečny... nesmíš je házet do jednoho pytle když vidíš jen to co ti televize a noviny chtěj ukázat! je to to samé jako kdybych vyfotil 4x Dymákovou v baru na skleničce vína a díky tlaku medií bych z ní moh klidně udělat těžkou alkoholičku aniž by tomu bylo tak!
Unknown píše…
Ja se musim vyjadrit k tomu take.
Vas text mi prisel dost negativni, nevim z jakeho duvodu jste se zamril na politiku.
Jsem na tento dokument take videla, a byla jsem i na diskuzi reziserkou Sylvii Dymakovou. Nevim jeji politicke preference. Ale pri diskuzi ona prave rikala, proc tento dokument natocila - ne pro to, aby ukazala, co vsechno nekterym prochazi a jake zakony/narizeni/vyhlasky/omezeni chybi, ale prave proto, abychom se vsichni zamysleli, ze to nase chovani, kdy my mame praci/skolu/pratele/cokoliv jineho, ze nemame cas navstivit nase prarodice nebo rodice. Abychom nezapominali, ze je mame radi a venovali jim vic casu.
Dale take mluvila nejen o prodejcich jako o smejdech, ale i o tech, kdo pronajima prostory, o tiskarnach, ktere letaky tisknou, o ridicich, ktere na tyto zajezdy lidi vozil. Vsichni vedi, o co jde, ale nikdo s tim nic neudelal.
Proto bych nejdriv doporucila prostudovat co presne k natoceni tohoto dokumentu vedlo, nez psat tak razantni nazor.
Anonymní píše…
Rozhodně bych se na to nedíval ideologicky, jakože film autorky kritizuje kapitalismus jako takový. Ono už to slovo bylo tolikrát vmasírováváno i mě samotnému od mládí ve spojení se zlem, že se tomu nedá divit, když proti tomu lidé tak nějak brojí. Všiměte si ale že to opět začalo u manipulace... TA je to největší svinstvo a v tomto naprosto evidentním případě je to jeětě poměrně v pohodě, právě proto že je to evidentní. A jsem přesvědčený o tom, že VŠICHNI zůčastnění šmejdi (prodejci, firmy, pronajímatelé, dopravci, ...) by byli za komunismu stejně vyčůranými padouchy v elegantních svazáckých košilkách a pozděj spolehlivými stranickými kádry (striktně odlišuju ty, kteří naivně něčemu opravdu věří od zm*dů kteří moc dobře vědí že jde o svinstva, ale zneužívají je pro sebe a svou rodinu, aby ji neokrádali, samozřejmě...). Takže toto není důsledek kapitalismu, ale naopak 50 let svinského socialistického marastu který tu demoralizoval a manipuloval takto desítky let a co je horší, po revoluci jsme se "MY KOMUNISTÉ" rozlezli po celé evropě (tam je to teď obzvlášť markantně vidět) a možná i světě a tyto a podobně snadné (a tudíž i snadno návykové) techniky fungování se měly možnost rozšířit jako mor. Kromě těchto evidentních případů však existují také na první i druhý i třetí pohled VELMI nevinně vyhlížející ale o to právě nebezpečnější různá obchodní školení i na bázi scientologie a to je teprve ten pravý mazec který ve finále patrně pomalu ale jistě likviduje celou ekonomiku a společnost, velmi pravděpodobně až na úroveň vlády atd. Jinak by například služby těchto školících firem nemohlo třeba akreditovat ministerstvo vnitra jako školení pro policii (tuší ohledně protidrogové problematiky). ANO, takhle skrytě svinské to může být, že ani takováto státní organizace to na první pohled neodhalí, ačkoliv jsem přesvědčený, že tak zle na tom ve státě nejsme a že se proti sektám apod upřímně bojuje. Pro zajímavost, v Německu jsou například tak úzkostlivý po válce vůči jakékoliv nedemokracii, že tam konkrétně lidé podporující scientologii mají oficiální ZÁKAZ fungovat ve státní správě, podpbně jako u nás existuje lustrační zákon ohledně StB. Mimochodem manuál/učebnice fungování StB pro profesionální zm*dy té doby je ke stažení na stránkách Petra Cibulky (bez ohledu na to co si konkrétně myslím o jeho duševním zdraví; ale i to může souviset, slabší povahy může manipulace dostat i do blázince).
template píše…
ad Yevgenyia:
Já ten text nezamýšlel jako negativní. Dokument se mi líbil, a řekl bych, že jsem pochopil, jak byl myšlen.
Zaměřil jsem se na jeden aspekt, který mi ve filmu přišel až podprahově posouván, a o kterém si myslím, že je velmi důležitý.

Jinak poslední diskutující přede mnou, to myslím docela vystihl.
leer píše…
Jistě, něco s tím dělat, ale co?
Všehcny je postřílet nejde.
Leer píše…
A ještě k panu Cibulkovi. On očividně psychické následky kontaktu s StB poznal na vlastní kůži.

Protože jeho chování je skutečně na hranici závažné choroby. Zejména, když kvůli pošahanému názvu jeho strany museli soupis stran psát na dva papíry.
template píše…
Staci presvedcit sve babicky a dedecky, aby se priste na salam zadarmo zvysoka vysrali. Premluv babu! A treba je casteji navstevovat.
template píše…
Cibulka je magor, o tom zadna. Nemuzu ho brat vazne, ani kdyby mel stokrat pravdu...
Anonymní píše…
Jestliže kulturní a vzdělávací systém - neomarxisticky - již nejméně padesát let vtlouká lidem do hlavy, že v kapitalismu je člověk člověku vlkem...jaký to bude mít výsledek? Jestliže si člověk "uvědomí", že žije v kapitalismu a nepochybně tento stav nezmění (nechce ho změnit, je mu to jedno, je fascinován JRem Ewingem..:) nezbývá než se "drsnému" světu přizpůsobit a chovat se ještě drsněji.

Fascinuje mne otázka, jak se asi může v čele korporace chovat člověk, který celé mládí pilně studoval, jak svrhnout vykořisťovatelský systém a nyní trpí pocitem viny, že je šéfvykořisťovatelem...a navíc za to nemůže on sám - přece nemůže, "kvůli systému", jednat jinak.

Když lidem pořád opakujete, jak je systém brutální, tak se pak nedivte, že je čímdáltím brutálnější.

Glosátor
leer píše…
Premluv babu! - za to bych ti rozbil hubu, prarodiče sice bývají dětinsky senilní, ale ne všichni, a za druhé, narážka na tu fraškovitou blbinu, kterou si zaplatili před volbama zloději typu Kalouseka, to se fakt divím, že ho někdo nevyhodil z okna.

A Glosátore, ikdyž píšeš stejně jako template, něco ti řeknu.

Ono by to chtělo celý kapitalismus pojmout jinak - chtělo by to vořezat nepotřebné blbosti, které se vyrábějí jen proto, aby hlupáci měli co dělat (stupidní knihy a filmy, debilní hračky, co děcko nic nenaučí a podobně) ale to by zase pro ty slabší z nás nebyla adekvátní zábava, takže je to celý začarovanej kruh.

Spíš navrhuju kontrolovat porodnost, jednak se tím zbavíme tlupy tupců, co dnes už není potřeba, protože jejich práci zastanou automaty, a vyřeší se i problém s přelidněnou planetou.
template píše…
Leer:
Delam si legraci. Me ten predvolebni spot sral stejne jak vas, viz mu jtehdejsi text. Tak klid s tim rozbijenim huby, internetovy hrdino, mohl byste narazit.
Ad kontrolovani porodnosti apod., vam by se asi nejlip zilo za nacismu.
leer píše…
Jestli chcete, změříme síly, nemám s tím problém :)

Čestný boj má dodnes své kouzlo.

A k nacismu? Nedávno byla aféra, kdy samotní Izraelci tajně podstrkávali černoškám antikoncepci.

A Římský klub, kde zasedá třeba takový Gorbačov, to je taky nacismus?
Planeta není nafukovací. To je prostě holý fakt, ikdyž si ho uvědomují asi jen Číňané.
Anonymní píše…
No nevím, jaký by měla likvidace stupidních výrobků pozitivní efekt na lidi, kterým se marxismus již desetiletí usazuje v hlavách...

Malthusiánské/nacistické uvažování nezná etnické, sociální ani politické hranice. Planeta vcelku snadno udrží ještě miliardy lidí - obavy nejsou namístě. Podstatnější je však skutečnost, že všechny vyspělé společnosti mají velice nízku porodnost. Růst populace se tak postupně zpomalí.

Glosátor
Anonymní píše…
Jo, přemnoží nás odpad.

Víte, člověk může koukat na svět naivníma, anebo reálnýma očima. Ten druhý pohled někdy bolí, ale přináší výraznější výsledky.
Anonymní píše…
Takže vlastně za všechno může slečna Dymáková a ostatní neomarxisté... :D

Že jste neslyšel jméno toho právníka, není vůbec překvapivé, protože o právu evidentně nic nevíte. Váš recept je patrně odstranit všechny normy tohoto „přeregulovaného socialistického státu“; šmejdi by je přeci stejně obešli, tak je nechme rovnou dělat si, co chtějí...

Věnuji vám tímto shovívavý úsměv..
leer píše…
zpožděné vypnutí

* Výstup Q je změněn z logické 1 na 0 po uplynutí nastaveného času.
Trg - spuští odpočítávání vypnutí.
R - vyresetuje odpočítávání vypnutí.
Par - určuje dobu odpočítávání (mm:ss)
Q - výstup

zpožděné zapnutí

* Výstup Q je změněn z logické 0 na 1 po uplynutí nastaveného času.
Trg - souští odpočítávání zapnutí.
Par - určuje dobu odpočítávání (mm:ss)
Q - výstup
template píše…
Poslední levicový Anonymní: Ne, nemůže. Přečtěte si prosím, co jsem napsal, ještě jednou, a ty rudé brýle si přitom račte sundat.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem