ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: EET slaví druhé narozeniny... a je ticho

Tento týden, přesněji řečeno minulou sobotu, oslavila elektronická evidence tržeb druhé narozeniny. Žádných oslav, grafů a stříhání pásek před nově otevřenými školkami jsme se ale nedočkali. To ticho je až zarážející, jelikož vláda se jinak ráda chlubí i tím, co nezařídila. Nedělá jí problém přetřít lejno na růžovo a prodávat ho jako koblihu.

EET je (spolu s kontrolním hlášením) jediným zákonem, kterým bychom alespoň teoreticky mohli vděčit za stále ještě příznivou ekonomickou situaci. Jelikož se ale vláda rozhodla toto významné výročí promlčet, nejedná se asi o takový zázrak, jak bylo slibováno. Je pro mě šokující, jaký klid panuje okolo tématu, který před dvěma lety rozděloval politickou scénu a lid více, než uprchlíci s Putinem dohromady.

EET samozřejmě kladnou bilanci má, to nikdo ani nikdy nezpochybňoval. Ovšem celá ta obrovská kampaň, pořizovací ceny pokladen a softwaru, udržovací náklady, provoz systému ze strany státu, zbytečně zavřené obchody a v neposlední řadě mraky naštvaných lidí jsou až příliš vysokou cenou. Zejména pokud si uvědomíme, kolik peněz spolknou dotace pro holding Agrofert nebo pobídky zahraničním firmám jako je kupříkladu BMW. Narovnání trhu v tom nevidím, vy ano? Největší škodu ovšem napáchalo vyvolání iluze, že se "máme špatně" kvůli nevydaným účtenkám, a vyvolání nezměrné nenávisti vůči podnikatelům, kterou se Babiš a jeho věrní ani v nejmenším nesnaží skrývat. Je mi odporná představa, že je zcela legitimní plošně uvalit na jednu skupinu obyvatel brutální šmírovací represi, protože to jsou přece "peníze nás všech". Nejsou! Rozkopnout dveře obchodníkovi a natáhnout pracku se slovy „A daně jsi zaplatil, ty dobytku?“ prostě není normální.

Nezapomeňme ani na neustálé lhaní ze strany státu. Čísla o EET se každou chvíli mění, představitelé vlády uvádějí jiná čísla, než jaká vydávají na stránkách svých vlastních ministerstvech. A kdo lže, ten krade. Reklama na Babiše a jeho EET (mimochodem natočená za státní peníze) okázale hrála na city a slibovala (až) 18 miliard Kč, což dnes vysvětluje tak, že tím byly myšleny všechny čtyři fáze. Tuto informaci jsme se ovšem ve volební kampani, tedy pardon, „v reklamě“, nedozvěděli. Kde je úřad pro dohled na utrácením peněz na volební kampaň, aby tuto reklamu zakázal? Kde je centrum pro vyvracení dezinformací, když dezinformace šíří sama vláda? Kde je zpráva BIS na toto téma?.

Sám Babiš nedávno mluvil o 10 miliardách, a najednou jsou to miliardy čtyři. Pamatuje si ještě někdo cinknutý průzkum ministerstva financí, podle kterého stouply tržby o 100%? Nebo že se ve skutečnosti přihlásila jen půlka subjektů, oproti předpokladům vycházejících ze statistik ministerstva financí? Vědí tam ve vládě ti lidé vůbec něco? Bylo vůbec nějaké číslo správné? Podle ČSÚ (což je státní úřad, tak mu budeme věřit, když nemáme problém státu svěřovat tak velké pravomoci) se u nás ročně zatají tržby za 170 mld. Takže EET zachránilo jen zlomek zatajených tržeb, což není v součtu ani jedno procento příjmu státu.

Zákony se mají dodržovat, tržby se nemají zatajovat, já vím. To ale není argument pro EET. To by pak znamenalo, že bychom se všichni měli za svoje peníze nechat 24 hodin denně elektronicky sledovat, jestli náhodou nejedeme moc rychle v autě, nestahujeme filmy z nelegálních zdrojů nebo jestli pracujeme opravdu 40 hodin týdně, nebo... (dosaď libovolnou z dvou milionů platných právních norem).

Babiš mezitím inkasuje dotace, výnos z biopaliv a nezdaněný příjem z dluhopisů, dostává miliony za umísťování lidí na kandidátky a směje se u toho, až se plácá do kolen.

Drtivou zásluhu na Babišově úspěchu má marketing. Ten člověk dělá přesně to, co jeho voliči u starých stran kritizovali a další mnohem horší věci. Babiš je prototypem postavy, kterou jeho voliči nesnáší. Bohatý podnikatel, napojený na politiky, žijící zejména z pokoutně uzavřených obchodů se státem a neoprávněný vítěz přímé privatizace. Navíc je to podnikatel neplatící daně a škrtící svoje vlastní zaměstnance, aby si mohl dopřát luxusu.

Že to jeho voličům nevadí, znamená, že jsou to buď úplní idioti, nebo si to díky jeho marketingovému obrazu prostě neuvědomují.

Wasill

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem