DIVOKÉ SLOVENSKO: Kdo zabil novináře?

Ještě před tím, než se objevila zpráva o prvním zadrženém v případě vraždy slovenského novináře, jsem si říkal, že se neobávám, že se jeho vražda nevyšetří, ale naopak toho, že se vyšetří. Tedy "vyšetří".

Tlak na slovenské orgány ve věci objasnění vraždy je obrovský - troufám si tvrdit, že nikdy v historii samostatného slovenského státu takový nebyl. Podle různých indicií vedou nitky k vládní straně SMER (jejíž předseda a premiér Robert Fico klidně přinese na tiskovku milión eur v bankovkách - vážně jak v béčkovém seriálu italské produkce), někteří spekulují o účasti kalábrijské mafie, která má údajně na Fica vazby.

Měla-li vražda dvou mladých lidí skutečně politické pozadí, je nad slunce jasnější, že slovenská policie musí co nejrychleji "najít vraha". Mám obavy, že se inspiruje případem zavražděného sociálního demokrata Romana Housky (vůbec si všimněme, že okolo těchto podezřelých vražd se vždy motá aspoň jeden socan) veřejnosti se předhodí zdrogovaný lupič, který šel náhodou kolem, potřeboval rychle něco ukradnout a absolutně netušil, na koho vlastně vystřelil. Vyšetřování skončilo, zapomeňte.

Samozřejmě, takové vysvětlení je vždycky možné. Lidi se v Česku i na Slovensku ostatně už stříleli z mnohem blbějších důvodů. Budeme-li se ale držet divočejších spekulací, že novinář i jeho děvče skutečně z příčin, které  bezprostředně souvisely s jeho prací, nabízí se prakticky tři teorie.

1. Italové
Nebohý novinář měl těsně před smrtí rozepsaný článek o tom, jak na Slovensku operuje kalábrijská mafie 'Ndrangheta, která má vazby na premiéra Fica. Je možné, že informace se dostala i k některému z vyšších šéfů jedné z nejmocnějších a údajně nejnebezpečnějších mafií v Evropě, jejichž příjmy pocházejí především z obchodu s drogami. Novinář jako takový je bossovi celkem u zadku, ale Ital je poněkud roztrpčený z toho, že by článek mohl spustit lavinu, která by mohla jejich kšeftíky v té Horní Prdeli, kde jim i premiér jde na ruku, trochu pokazit. Navíc je založením starosvětský chlapík, vyznává heslo svého otce, že není člověk, není problém, a stýská se mu po časech, kdy mafie ještě vzbuzovala v lidech hrůzu. Po chvíli přemýšlení se rozhodne těm vidlákům předvést show jako ze starých filmů, na kterou dlouhou nezapomenou. Účel je splněn, lidé se po vyslovení názvu 'Ndrangheta opět klepou strachy a slovenská vláda je zase o něco povolnější.
Pravděpodobnost: 7/10
Pravděpodobnost, že bude dopaden skutečný pachatel: 0


2. SMER
Zatímco Italové se chystanému článku o propojení mafie a slovenské vlády maximálně tak vysmějí, v hlavním stanu slovenských socanů způsobí nebývalou paniku. Kaliňák s Ficem horečně přemýšlejí, jak z toho ven. Tlačit na vydavatelství, aby článek nevyšel, se ukazuje jako překvapivě nefunkční varianta, protože majitel sídlí kdesi ve Švýcarsku a problémy slovenských socialistů jsou mu srdečně jedno. Nakonec zvítězí horká slovenská krev, smíchaná se sociálnědemokratickým étosem, jenž vyznává kulku coby osvědčené řešení už od devadesátých let.
Pravděpodobnost: 8/10
Pravděpodobnost, že bude dopaden skutečný pachatel: 0


3. POLICIE
S touto variantou operují některé konspirační servery a osobně ji vůbec nepokládám za nepravděpodobnou. I mně totiž přijde s podivem, že mladý kluk jako byl zavražděný novinář, disponoval takovým informačním arzenálem. Ty informace evidentně nezískal detektivní prací, někdo mu je nosil. Někdo, kdo si ho chtěl ochočit. Je dost možné, že toho chudáka odpráskli ti samí policisté, kteří ho tři roky krmili kauzami proti SMERu s cílem se Fica konečně zbavit, a chlapec jim sloužil nejprve jako mouřenín a nakonec i jako obětní beránek, jehož krev měla probudit spravedlivě rozhořčený dav.
Pravděpodobnost: 8/10
Pravděpodobnost, že bude dopaden skutečný pachatel: mínus milión



Anebo to byl vážně narkoman s bouchačkou, co šel náhodou kolem. Čert ví.

Komentáře

Zdenál píše…
Ta poslední teorie mi přijde reálná částečně.

Podle šéfa toho kluka byl analytik a jeho práce byla založená čistě na veřejně dostupných kauzách, informacích apod. Nevěnoval se žádné zvláštní investigaci "v poli". Pokud spolupracoval s někým z bezpečnostních složek, spíš ho k něčemu "navedli", než aby mu řekli něco novýho.

Tím to nesnižoval - zorientovat se v haldě zdánlivě nesouvisejících faktů je určitě kus práce. Nicméně jde o to, že z jeho pohledu není moc pochopitelné proč zrovna zabili jeho, protože takových analytiků je jednak halda a druhak, nic z toho co jeho články obsahovaly nebylo nic nového - téměř všechno lze "vygooglit". Nebo je někde ve veřejně dostupnejch spisech.
To co věděl mohl (a stále může) poměrně snadno zjistit v podstatě kdokoli.

Navíc ty články už jsou napsaný.

Dodal bych čtvrtou teorii. Krouhla ho "konkurence" italů/socanů, aby přilákala k jeho práci pozornost.

Článků o různejch kauzách můžeme číst každej z nás haldy od rána do večera. A co z toho? Hovno. Ale jak zajistit aby zrovna TAHLE kauza měla max. společenskej dopad? Aby o ní věděl každý? I za hranicemi.
template píše…
Ten poslední článek (o mafii) sice vyšel nedokončený až po vraždě, ale souhlasím, že to taková pecka, aby kvůli ní padala vláda, nebyla. Ačkoliv bych nepodceňoval model "nabalující se koule".
Dnes mě dost zaujalo to, že vyšetřovací verze případu dává médiím osobně Fico.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem