ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Koupačka v burkinách

Co žere lidi na černochovi v letáku z Lidlu a burkách v akvaparku?


První reakce je samozřejmě přirozená: Češi sou rasisti, islamofobové a tak nějak vůbec netolerantní pakáž. Nedokážou se vyrovnat s tim, že na letáku se zbožím, který je určený jim, je nějakej divoch. Vadí jim, že se někdo koupe v divnym oblečku, páč si na www.čmoudidoplynu.cz přečetli, že každej takovejhle výstřelek je jenom předehra ke znásilňování a teroristickejm útokům. "Slušný Češi" zkrátka nepřenesou přes srdce jinakost, protože sou to malý, úzkoprsý, nenávistný hovada s komplexem méněcenosti.

Leda hovno, říkam já.

Lidi se zajídá to, že se jim neustále tlačí do chřtánu, jak moc sou rasistický, islamofobní a netolerantní. Vyžaduje se od nich nejen tolerance, ale oslavování věcí, který by jim asi jinak nevadily. Ale že musej od dobráků všeho druhu poslouchat mravokárný povýšený kázání a přijímat tu sebemrskačskou mentalitu "lepších lidí", to už je i na velmi tolerantní "plebs" prostě příliš.

Lidem trvá, než přijmou něco novýho. Neni to bug, je to fýčr. Neboli to neni nějaká závada, ale naše přirozenost. Každej člověk reaguje na nový podněty s určitou dávkou nedůvěry a často i agrese. Může to znít cynicky, ale tohle je jedna z vlastností, díky který tady jako druh ještě pořád jsme. Na druhou stranu se člověk dokáže adaptovat a přijmout nový věci. Ale když mu tu změnu budete nutit, bude zcela přirozeně reagovat agresivně. Je to totiž logický – jsme jenom sofistikovanější opice. Těžko popřít miliony let evoluce.

Češi jsou třeba nečekaně tolerantní k homosexuálům. Ale když pak vidí The Best of Pride Parade a řeknou si: "Tohle by bylo nechutný i u heteráků". A rázem musí svoje okolí ujišťovat, že jim bukvice nevadí a že maj za kámošky lezbickej pár a kde co.

Ve skutečnosti to ty muslimky v akvaparku a černoch v Lidlu odskákali za progresivce, který si ten šitstorm zasloužej mnohem víc. Normální člověk, kterej nemá sílu, trpělivost nebo zájem sledovat politiku a účastnit se komplexních debat, to dal prostě sežrat tomu nejviditelnějšímu cíli, kterej našel.

Nehorázná sprostota je dělat z takovýhle věci nějakou výpověď o stavu mysli většího množství lidí bez upozornění na zdroj všeobecnýho podráždění:

TA VAŠE NEKONČÍCÍ BUZERACE A POVÝŠENOST

Nemohlo by to bejt vono?

Nemohlo by něco z tý zdánlivě nepochopitelný přehnaný reakce na vlastně úplně banální věci bejt něco víc, než rasizmus a xenofobie?

Existujeme ve společnosti, kde básnička oslavující ženy (protože tak zcela vážně básničku "K čemu jsou holky na světě" vidim) zajistí několik tejdnů kontroverze. Kde borec, co před chvílí přistál s robotem na kometě, musí podstoupit ponižující omluvu v slzách za svojí sexistickou košili. Kde je kritika náboženský ideologie považovaná za rasizmus a její kritici za rasisty.

Vážně jste si mysleli, že to lidi nenasere?

Vážně jste si mysleli, že lidi, který se slzou v oku vzpomínaj na Českou Sodu, budou v pohodě s tim, že jim stojíte za zádama a plácáte je přes ruce, když řeknou něco, co vás uráží?


Jestli jo, tak vám to moc nepálí.

Maatoha

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem