ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Co zaniká v diskuzi o EET

Vážně si myslíte, že po zavedení EET už konečně bude líp? Tak čtěte.

Jako člověk, který se o politiku amatérsky zajímá již 20 let, jsem rád, že v poslední době nejsem při sledování politického dění sám a tento koníček začíná provozovat stále více lidí v mém okolí. V podstatě kolem každé větší politické události probíhá diskuze nejen na internetu, ale stále ještě i v hospodách a při různých osobních setkáních. Poslední roky bývá zvykem, že se na podzim diskuze přenese dokonce i do ulic a na náměstí hlavního města. Tyto diskuze ovšem bývají poměrně vyhrocené a já se do ní zapojuji čím dál méně, jelikož se takřka vždy ocitnu mezi nikoliv dvěma, ale rovnou mezi třemi extrémy. Prvním a druhým extrémem jsou dva zcela protichůdné a nekompromisní názory stojící na opačných koncích pomyslného politického spektra, třetím extrémem je naopak předstíraná snaha být za každou cenu vyvážený a objektivní. A já se nechci přidat ani k jednomu z výše uvedených směrů a nejinak je tomu i případě elektrické evidence tržeb.

O EET bylo řečeno mnoho. Kdo tento nástroj výkonu státní kontroly podporuje, údajně chce zničit živnostníky, šmírovat obyvatele nebo vydělat prodejem pokladen k EET určených. Kdo je proti, ten buď přímo sám krade, nebo přinejmenším okrádání státu podporuje. Přiznám se, že sám nemám s podnikáním žádné zkušenosti a nemám zároveň zkušenosti ani s vybíráním daní, takže na jakou stranu se mám přiklonit? Určitým vodítkem může být skutečnost, že autorem a největším propagátorem EET je estébák, lhář a dotační podvodník. To by byl ale argumentační faul ad hominem, tak jej ponechme stranou. EET je od samého počátku politickým, nikoliv ekonomickým nebo daňově-správním projektem. Je to Babišova vlajková loď, jeho jediný programový cíl a jeho budoucí pomník.

Ať už bude totiž výsledek jakýkoliv, Babiš vyhraje. Co vlastně od EET očekáváme? V televizní reklamě natočené za ty státní peníze, které nám podle vládní logiky nikdo nestačil ukrást (resp. skrýt před ministerstvem financí), je nám tlačena do hlavy částka 18 miliard. Dejme tomu, že to tak skutečně bude, ovšem za jako cenu. Spousta lidí zavře své podnikání nikoliv z důvodu povinnosti přiznat tržby, ale proto, že mnohé slušné a tvrdě pracující lidi prostě sere, když jim ta pohodlnější většina s nataženou prackou, která nikdy nic neriskovala, skrze zákon diktuje čím dál tím drakoničtější požadavky. Jako by snad stát laskavě dovolil občanům podnikat – tedy riskovat, tvrdě pracovat a odevzdávat opravdu nemalou část svého výdělku do eráru. Někdo vám pod pohrůžkou tučných pokut nutí si sám na sebe nainstalovat online štěnici a tisknout mraky účtenek (chudáci lesy mimochodem) - to je pak pochopitelné, že slušnému člověku, co na daních nikdy nezatajil ani halíř a poctivě vyplňuje kdejakou ptákovinu, dojde trpělivost. Tento scénář si ovšem ten, kdo neví, jaká řehole může podnikání v této zemi být, vůbec nepřipouští.

Kde se vůbec vzala ta představa, že se v případě daní jaksi automaticky jedná o peníze nás všech, na které máme nárok? Je tomu přece přesně naopak – jsou to peníze daňových subjektů, které si za ně kupují služby státu a altruisticky přispívají i na ty méně šťastné nebo méně schopné spoluobčany. Lidé v této zemi mají plnou hubu lidských práv, ochrany menšin a tolerance - s jedinou výjimkou, a tou jsou podnikatelé a jejich peníze – tam silnější pes mrdá a tím psem je většina, která je zrovna u moci.

Jistě, daně se platit musí – a kdo je neplatí jak má, ten porušuje zákon. Ovšem od porušování zákona k morálnímu poklesku je v této zemi čím dál tím delší cesta – jinými slovy, nedodržování zákona neznamená automaticky nemorální jednání - jak se říká, i holocaust a rasová segregace byly podle zákona. Co když zavedeme zákon, který říká, že daně jsou odteď 100%? Bude i dál jejich neplacení automaticky považováno za „krádež“? Ano, je to demagogický příklad, ale už opravdu nevím, jak jinak to lidem vysvětlit. Zpět k částce 18 miliard, o kterou budeme prý všichni soudružsky a kolektivisticky bohatší. Znamená to vůbec, že se tyto peníze skutečně navíc vyberou? A když ano, jste si jisti, že je stát řízený estébákem, plešatým slabochem a opilým hulvátem utratí efektivně a hlavně pro správnou věc? Nebo snad máte pocit, že díky geniálnímu služebnímu zákonu sedí na ministerstvech osvícení úředníci jednající jen a jen v zájmu chudých a slabých? Vy jste posledních 25 let nečetli noviny?

Ale co když se ale po zavedení EET vybere ještě méně peněz než dříve? Pak to bude tak jako tak opět Babišovo vítězství, jelikož by to podle jeho komoušské logiky znamenalo, že se tzv „narovnal“ trh a nepoctiví podnikatelé zkrachovali. Nákup pokladen a softwaru trošku nakopne HDP a bude zase o něco líp. Až se bude za rok tisknout účet k celému projektu EET, budeme zahlceni protichůdně interpretovanými statistikami o výběru daní v procentech, v nominálních hodnotách, očištěné od inflace, s přihlédnutím k hospodářskému růstu, dále pak o počtu zaniklých a nově vzniklých živností (vznikání a zanikání podniků je totiž znakem, že trh funguje jak má), srovnávání s předešlými lety očištěné o odhad, kolik podniků zaniklo jen na papíře a tak dále. Výsledek EET je podle mě jedním z bodů, který je nedostatečně diskutován a jak se hezky česky říká „komunikován“. Všichni předpovídají, jaké dopady bude EET mít, ale málokdo už počítá s tím, že se o těchto dopadech veřejnost nemusí vůbec dozvědět. Babiš je totiž mistr ve hře s čísly, což předvádí u tance kolem státního rozpočtu a u EET tomu bude podobně. Vydá se hromada prohlášení, jak už je konečně líp, tu se něco zamlčí, tu se něco překroutí a veřejnost bude přesvědčená, že ta hospoda vedle ve vchodě byla zavřená vlastně odjakživa. A byla tam vůbec někdy?

Wasill


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem