ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Tak dlouho chtěli pravdoláskaři cenzurovat, až...

...byli czenzurováni sami, píše Wasill o "skandálu" na Primě.


V dubnu letošního roku jsem zde napsal, že dobroserská revoluce začala požírat své vlastní děti, a mně jich není líto. Shodou okolností i tenkrát byly osoby a kulisy stejné – Miloš Zeman, Čína, dalajláma a umělci protestující proti prezidentovi v zábavném pořadu. Za ten zhruba půl rok mohu celý článek vydat znovu, pouze s novými příklady omezení svobody, které na nás za těch pár měsíců dopadly.  Přesto přidávám ke kauze Show Jana Krause pár postřehů.

Stalo se to, co jsem říkal už stokrát. Když budou mnozí prosazovat nasazování náhubku médiím a omezovat svobodu slova zákonem, tak se to jednou dotkne i jich samotných - ale to už se jich nikdo zastávat nebude. Poznal to i Jan Kraus a spol., protože ta jeho show by se dost pravděpodobně dostala před RRTV (vůbec bych se tomu nedivil, frustrovaní jedinci tam posílají podněty jak na běžícím pásu a kdo ví, komu z radních jebne v palici a vezme udání vážně).

Anebo hrozby možné sankce ze strany RRTV Prima obratně využila k tomu, aby nemusela vysílat kritiku hlavy státu, která k ní chodí velmi často a ochotně na rozhovor do pořadu Partie. Což je pravděpodobné správná verze: tvrzení o strachu z nevyváženosti zřejmě neobstojí, protože tento obskurní požadavek platí pouze pro zpravodajské pořady, kterým Show Jana Krause (zatím) opravu není. Druhá strana ale taky nemá zcela čisté svědomí, protože zmíněný pořad mohla na internet uveřejnit sama, což se nestalo, a nedivil bych se, kdyby materiál přinesli na Palmovku schválně až na poslední chvíli. Ponechme stranou, že politickou agitku a vyzývání poslanců a senátorů ke krokům směřujícím k odvolání prezidenta si Prima s největší pravděpodobností opravdu neobjednala, a mohla jej v klidu odmítnout a Krause s ní vyhodit – to by bylo férové řešení. (jen tak pro zajímavost, podle slov samotného Jana Krause s tímto nápadem přišel teprve den před natáčením).


Naprosto ovšem odmítám slova o cenzuře, jelikož cenzurovat může z definice pouze státní moc pod pohrůžkou násilí, nikoliv předposraná, servilní nebo zkorumpovaná soukromá televize. Celé je to vlastně geniální: pravdoláskaři a spol. neustále vymýšlejí zásahy do svobody slova pod záminkou boje proti xenofobii, rasismu a ruské propagandě, až se to obrátí proti nim. Odteď kdykoliv se objeví v médiích nějaký nepříjemný názor, může se majitel média vymlouvat na strach z postihu. Nebo naopak v opačné situaci, kdyby rád zveřejnil i to, se nehodí někomu do krámu, ale strach z následků u něj převáží a zasáhne autocenzura. Skutečný cenzor pak nemusí ani hnout prstem – a to je celá podstata a smysl cenzury.

Wasill

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem