ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Babiš to dělá dobře...bohužel

Voliči zvolili Babiše. Tradiční strany pláčou. Můžou si za to samy, píše Wasill.

Po krajských volbách nemá cenu brečet nad rozlitou řepkou. Dominance hnutí ANO u českých voličů je realitou, kterou je třeba akceptovat. Nyní je načase se podívat, co vlastně voliči této země chtějí, a proč ve volbách buď ANO přímo volí, nebo jim nestojí za to volit jinou stranu, aby Babiše zastavili, čímž ho defakto u moci podporují. Lhostejno, že ve finále nemusí hnutí ANO v krajích vůbec vládnout. První obrovskou chybou tzv. tradičních stran je, že sice na Andrejovi nenachají nit suchou, ale pak s ním klidně složí koalice. Jistě, politika je věc složitá, a jen s ideály to nikdo daleko nedotáhne, ovšem proč by voliči neměli volit Babiše přímo a dávali by hlas jen jeho budoucímu koaličnímu partnerovi?

Jistě, Babiš lže. Babiš lže, kudy chodí, ovšem lže ve věcech, které si průměrný volič nemůže snadno zjistit (třeba o státním rozpočtu). Neříkám, že by snad ostatní strany měly začít lhát také, ale ono by stačilo mluvit pravdu a nekrást, ale to bych toho chtěl sakra moc. Voliči mají zkrátka starých politiků dost, a fakt, že hnutí ANO je starých struktur plné, to nezmění, jelikož Babiš není tak hloupý, aby je strkal do popředí. Dodnes jsem nepochopil, jak může Babiše kritizovat osoba tak zprofanovaná, jako je Miroslav Kalousek, a to ho za symbol korupce této země opravdu nepovažuji. Marketingově se prostě vyčpěl, to je realita, jeho prostě nikdo volit nebude, tečka. Fiala se sice nestačil znemožnit, ovšem ODS už z bahna prostě nevydupe. Volič ODS totiž nezapomíná. Na rozdíl od voliče ČSSD: tomu by bylo jedno, i kdyby celá sociální demokracie skončila (po zásluze) v base. I tak by jim to znovu hodil.

Voličům jde v první řadě o peníze, i to Babiš brzy pochopil. To je ale vina všech vlád vládnoucích od roku 1997, snad s výjimkou krátké epizody vlády Mirka Topolánka. Všechny vlády slibovaly pečené holuby a rozdávaly užitky práce jiných, (Topolánek se sice snažil zatáhnout za záchrannou brzdu, ale bohužel přitom v kabině strojvůdce obcoval s Markem Dalíkem, a to mu, resp. jeho straně, voliči rovněž spočítali). Takže dnes máme díky vládě štědré dotace, minimální mzdu a vyšší důchody a k tomu žádné imigranty. Cíl splněn, všichni spokojeni. Co naplat, že je nám to k ničemu, ale doba a lid si to žádá, tak proč nevyhovět.

Lid chtěl zatočit s korupcí. To se na oko rovněž podařilo, i když realita je jiná. Podporou protikorupčních spolků, rozvázáním rukou fízlům a prokurátorům až na samou hranici právního státu, si za tuto situaci opozice rovněž může sama. Korupce je tam, kde je přerozdělování, a to bohužel žádná ze stran pořádně nekritizuje. Přerozdělování k nám míří hlavně z EU, to Unie spolu s neschopnou opozicí Babiše stvořila. Unii přesto nikdo z nich nahlas nekritizuje, naopak je brána jako záruka demokracie, i když je bývalými komunisty a tajnými agenty prolezlá až do nejvyšších pater. To, že Babišovi EU udělila cenu nejlepšího ministra financí, to jen potvrzuje.

Zbytek stran bohužel nenašel žádné silné nosné téma kromě Babiše samotného. ODS a TOP 09 donekonečna varovala před elektronickou evidencí tržeb, jenže se ukázalo, že tahle do nebes volající bolševická prasárna voliče vlastně vůbec nezajímá. Naopak jeho nekompetentní kritikou opozice vyvolala dojem, že se snaží chránit zloděje. (Kdyby Kalousek a spol. nezvedli DPH na nesmyslnou, nevybíratelnou hladinu, nemusel se výběr DPH vůbec řešit). O Lex Babiš už řeč byla, tento zákon je jen nahrávkou na Babišovu smeč, a jak se ukázalo, byla to nahrávka rovnou na mečbol.

Co tedy navrhuji? Roztrhejte programy, které jste do puntíku opsali z Komunistického manifestu. Fráze jako podpoříme/zajistíme/garantujeme apod. mají všechny strany stejné, a žádná to za 26 let od revoluce fakticky nedokázala. Silnice stále stojí za houby, lékaři pořád utíkají do Německa a důchodci umírají hlady – tak se to alespoň píše v novinách už 26 LET dokola! Nemá cenu lidem nadávat, že jsou hloupí, protože volí špatně a netuší, kolik skvělé práce pro ně politici udělali. Místo duhových programů plných zelených nesmyslů, komunistických frází a bitím na poplach před totalitou z východu, najděte jasný a nezpochybnitelný způsob, jak peníze ušetřit a vrátit je lidem do kapes. Cesta k úspěchu v politice vede jenom přes peníze a na tom není nic špatného. Až budou mít lidi pocit, že pro ně politici „zařídili“ tučnější peněženky, budou mít čas uvažovat nad takovými „zbytečnostmi“, jako je životní prostředí, svoboda nebo jiné hodnoty. Je to cynické, ale je to tak. Čím dřív si to politické strany a hlavně voliči uvědomí, tím lépe. Zatím to spíš vypadá tak, že poražené strany (včetně jejich voličů) brečí v koutě jako malé děti a stěžují si paní učitelce, že svět je nespravedlivý. Je. Kdo jiný by to ale měl vědět, než politici.

Wasill

Komentáře

Anonymní píše…
Když ono ale většina voličů chce naplnit pěněženky penězmi, které stát uloupí od ostaních voličů. Případně chtějí, aby vše, co je pro ně nezajímavé nebo nedosažitelné bylo ostatním zakázáno. A ta menšina, co to vidí jinak, to v demokracii s rovným volebním právem už nemůže nijak zvrátit. Stav, kdy je možno si "navolit" sociální dávky a dotace má prostě silnou zpětnou vazbu, je srmtelný a podle mne neřešitelný jinak než válkou nebo totálním krachem.
template píše…
Obávám se téhož. Skutečná pravice zkrátka nemá šanci, a je to dlouhodobý trend.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem