ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Prima, dalajláma a "vyváženost"


Vasill komentuje novou prima kauzu a její mediální dopad, což dává do souvislostí s dopadem výroku jednoho tibetského marxisty.

Na veřejnost unikla nahrávka z porady komerční televize Prima, jejíž obsah nám jistě může připadat nechutný, ale pokud jsem dobře poslouchal a interpretoval, obsahuje nahrávka navádění redaktorů k prosazování jednotného společného názoru, nikoliv ke lžím či manipulacím. Je dost možné, že TV Prima při vytváření svých reportáží někdy neřekla celou pravdu, někdy trochu manipulovala, ale tak nějak si myslím, že to lze lehce cynicky považovat za hlavní smysl bulvární komerční televize, kterou TV Prima jistě je a to nemyslím jako urážku. Prosazování legitimního názoru, že migrace je hrozba, nemůže být přeci považováno za špatnou věc. Můžete ten názor považovat za nesprávný, ale nemáte právo jej zakazovat. To jsou samozřejmé věci, jakože 1 + 1 = 2 a je až trapné na tuto kauzu plýtvat papírem, ale budiž.


Zajímavější je postřeh, že nahrávka vznikla někdy na podzim loňského roku. Kdo tehdy veřejně prohlásil, že „migrace je hrozba“, byl hystericky umlčován a osočován z xenofobie od těch samých lidí, kteří tehdy svorně mylně tvrdili, že žádný terorista by přeci neputoval do Evropy mezi uprchlíky a kdo si to myslí je rasista. Nutno ovšem dodat, že většina z těch, kteří migraci za hrozbu považují, ječela tento svůj pohled do světa neméně hystericky. Trefné je pak konstatování, že máme v naší republice možná víc protiislámských iniciativ než samotných uprchlíků. Proto je třeba brát onu mediálně provalenou poradu z Primy z pohledu kontextu doby. Do jisté míry mohla být Prima v té době skutečným nástrojem demokracie, kdy vyvažovala do jisté míry jediný povolený pohled na migrační krizi jako na pomoc lidem v nouzi.

Selektivní vnímání všech, kdo dnes tlučou Primu klackem po hlavě, je do očí bijící. Když minulý týden dalajláma vyslovil tezi, že se Německo nesmí stát arabskou zemí, trvalo našim médiím dva dny, než si toho všimla. Situace využily obě strany. Jedni tvrdí, že to dalajláma „sluníčkářům“ nandal, druzí zase tibetského gurua hájí, že byla tato věta vytržená z kontextu. Pravdu mají tak trochu obě strany. (Neodpustím si ovšem poznámku, že nechápu, jak se někdo, kdo sám sebe opakovaně označuje za marxistu, mohl stát v naší zemi kladným hrdinou). Dalajláma skutečně není žádný tibetský Okamura nebo Konvička a celý rozhovor se opravdu kromě výše uvedené věty nese v duchu solidarity a náboženské smířlivosti. Ovšem pokud ona z kontextu vytržená věta zazněla loni na podzim na poradě TV Prima, dost možná by se ti, kdo dnes mávají tibetskou vlajkou, dožadovali umlčení takovýchto xenofobních a rasistických nálad.

Zaklínání se vyvážeností je zapeklité. Většina si vyváženost zcela nesprávně vykládá jako nutnost nechat v jednom médiu zaznít všechny názory. Po veřejnoprávní televizi je pochopitelné takovou vyváženost požadovat (otázka je, zdali je to vždy splnitelný požadavek). Správná vyváženost a objektivita ovšem spočívá v tom, nechat zaznít všechny názory v celém mediálním prostoru složeném z různých názorových proudů. V tom je ta pravá nestrannost, po které by všichni měli volat. Otázka je, jestli jí ale skutečně chtějí.

Vasill

Jestli teda taky můžu pár slov: "Kauza" TV Prima je totální pseudokauza, která vzrušuje snad jen mladičké elévy v České televizi, kteří mohou mít dojem, že se tuzemská mediální scéna zásadním způsobem pohnula. Na oné poradě nezaznělo nic, co by (pokud umíte číst a ostatní kognitivní funkce máte též v pořádku) byť jen naznačovalo, že by redaktoři měli svoje zprávy manipulovat, a také to nebylo nic, co by se vymykalo běžné rutinní poradě v jakémkoliv jiném médiu. Že mají redaktoři poslouchat vedoucího vydání, a že nemají do zpráv vpašovávat své soukromé názory? Co je na tom zvláštního, divného, nechutného? Vlastně jediné, co mě na celé věci zaujalo, byl projev bezmozka páně Jetmara a jeho argumenty ze čtvrté cenové skupiny o tom, jak nechce, aby jeho dcera nosila burku. Nicméně vážně míněné úvahy o tom, že by TV Prima měla přijít o licenci, mě ve světle této pseudokauzy doopravdy děsí. (Template)



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem