ELEKTRICKÉ KŘESLO PRO HOSTA: Co přinese zákaz kouření v restauracích

Wasill se zamýšlí nad novým ediktem sociálně inženýrské Babišovy vlády, který do našich životů bezpochyby mocně zasáhne. Abych parafrázoval heslo jedné politické strany z tábora evropské levice - víc, než si myslíte.



O zákazu kouření v restauracích se polemizuje již dlouho, ovšem až dnes vláda tento poměrně drakonický návrh opravdu schválila. Teď už nemá moc cenu řešit, zdali je tento zákaz správný z hlediska ochrany zdraví, nebo naopak škodlivý a omezující svobodu už tak dosti nesvobodného podnikání. Zajímavější je si představit, co se asi v České republice po zavedení plošného zákazu kouření v restauracích bude dít, jestli jej odhlasuje i parlament. Jedna věc jsou zkušenosti ze západních zemí, ale ty nejsou nikdy na naše poměry zcela aplikovatelné. Pustím se tedy v následujících řádcích na tenký led spekulací.


Kuřáci začnou do hospody méně chodit, což způsobí pokles tržeb. To je asi první problém, který každého, kdo o věci přemýšlí hlavou, napadne. Dost pravděpodobně začnou kuřivachtiví zákazníci pouze chodit jinam. Třeba v létě do parků, lesů nebo spíše do nějakých provizorních míst, kde se také dá chlastat. Otevře se garáž, stodola nebo sklep, koupí se bečka a ušetří se hromada peněz za marži pro hospodské a číšníky. Zní to pozitivně? Vyhnali jsme hnusné kuřáky z hospod do stodol a teď tu konečně můžeme sedět my, slušní nekuřáci a děti. Na první pohled to tak možná vypadá, ale jak již pravil Bastiat, důležité je to, co není na první pohled vidět. 


Nekuřáci možná zjistí, že jim bude v hospodě bez kuřáků smutno. Kuřáků je sice menšina, ale tak nějak se zábava spíše objeví tam, kde je k popíjení a shromažďování svobodnější prostředí než kde je tomu naopak. Ve stodole je levnější pivo, z provizorních repráků hraje vlastní hudba a můžeme si dělat brajgl jak chceme, pokud nerušíme sousedy. Dokonce nám nikdo nekontroluje občanky, jsme přece na soukromé párty a tam (zatím) policajti bezdůvodně nechodí. Kdo zná život na vesnici, tak ví, že to na mnoha místech takto skutečně už funguje. A až si rodinka z pražské kavárny navlékne přiléhavý trikot a vyrazí na cyklovýlet  do Mastné Lhoty, možná už si tam na návsi do nezakouřené hospody na jídlo nesedne vůbec, protože všichni budou zavření v garáži, kde si můžou dělat, co chtějí. Zadruhé, a to je mnohem důležitější, vyřadili jsme z trhu jeden mezičlánek. Toho, kdo nám pivo natočí a donese. To je totiž dělba práce, tedy to, na čem západní společnost nejvíce zbohatla, jakkoliv to zní na první poslech pošetile. Osobně se spíš obávám, že vznikne tendence podobné akce postihovat a kontrolovat. Prodáváš pivo kamarádům v garáži? A kde máš povolení? A daně jsi zaplatil, ševče? Zpívat sice zakázáno nemáme, ale nevidím tady nikdy mezi kabelama k reprákům viset povolení od OSA, soudruhu - tedy pardon, občane.


Co dalšího toto opatření přinese? Jak je tomu již teď v mnohých nekuřáckých hospodách, hosté se budou shlukovat venku.  Když už tam budou, zapálí si rovnou dvě retka. Ostatní se přidají, aby si také pokecali na čerstvém vzduchu. To se samozřejmě nebude líbit sousedům. Vznikne tlak na omezení otevírací doby hospod, řekněme do 23:00. Ale i to bude časem problém. Nakoupíme si tedy chlast ve vedlejší asijské večerce a ještě před knajpou chvíli posedíme, i když vrchní už stahuje roletu. Bude tedy třeba časově omezit prodej alkoholu obecně a navíc i jeho konzumaci, aby se nerušil noční klid. Sbohem noční živote. Sice bude na ulici ticho, ale hromada mezičlánků, které vám připravují pití, věší šaty v šatně klubu na ramínko, vozí vás taxíkem domů apod., přijde o své příjmy. Kuřáci ty peníze ale utratí jinde, to bezesporu. Za zvýšenou daň z tabákových výrobků.
Ještě minimálně jeden negativní důsledek bude tato regulace mít. Sociální inženýři se totiž jen u ní nezastaví. Už teď se spekuluje o zdanění nezdravého jídla, o zavedení povinného sportování, zákazu energetických nápojů apod. Zní vám to jako nesmysly, které nemohou projít? Abyste se jednou nedivili. Jsem také zvědav, kde se zastaví údajná ochrana zaměstnanců. Číšníci a barmani jsou prý nuceni pracovat v zakouřených podmínkách. Na jednu stranu to chápu. Není lehké sehnat práci a občas musí člověk vzít zavděk i prací v nezdravém prostředí. Kde se to ovšem zastaví? Co třeba hluk na koncertech? Ten zaměstnancům zdravotní problémy nezpůsobuje? Příkladů je jistě mnoho.

Na závěr je nutné si připomenout jednu typickou českou vlastnost. Závist. Jistě se bude dít, že se zákon o zákazu kouření bude různě obcházet a porušovat. Horká linka na policii bude drnčet o sto šest a razie budou na denním pořádku. Jistě, zákony se musejí dodržovat, ovšem asi se všichni shodneme, že by policie měla řešit skutečně závažné problémy. Pomalu se můžeme začít těšit na zákaz kouření doma. Slušný člověk se přece nemá čeho bát.

Wasill

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem