ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Peroutka, ožrala a čeští novináři

Vláčení novináře Ferdinanda Peroutky hradními kanály a českými médii je takové téma, ke kterému bych chtěl něco říct.

Opilec na Hradě, z vůle a (nikoli mého) hlasu lidu prezidentem, si někde pustil pusu na špacír a měl tu smůlu, že zrovna mluvil kraviny, což mimochodem činí dost často. Média se toho chytla, protože mně přijde, že poslední dobou ani nemají nic jiného na práci, než chytat jeho slova, tisíckrát je rozebrat a pak plamenně dokazovat, že zase nemluvil pravdu. Kdyby byl na hradě Karel Schwarzenberg, nic takového by se nestalo: jednak by mu nikdo nerozuměl, a druhak jemu čeští novináři blahosklonně odpouští i neznalost české státní hymny, takže tak.

Místo, aby lihem pomazaná hlava českého státu aspoň jednou v životě uznala svoji chybu a nechala svého mluvčího vykoktat do médií něco v tom stylu tak sorry, je to přece jen už dávno, paměť někdy vynechává i mladším a chlastem tolik nepoznamenaným lidem, možná článek o tom Hitlerově gentlemanství vážně napsal někdo úplně jiný, stane se, shit happens, to by mu možná i jeho milovaní novináři odpustili. Jenže ne, místo toho musel opilec rozjet asi nejtrapnější akci v historii, a sice předkládat lidu jiné Peroutkovy texty, kde by se dokázalo, že přední český žurnalista byl vlastně tak trochu kolaborant.

Já se ptám, je tohle konání HODNÉ české hlavy státu? Vlastně hlavy jakéhokoliv jiného státu, i včetně toho, který teď někde v srbochorvatských bažinách buduje Vít Jedlička? Vážně má TOHLE dělat prezident, i s celým svým aparátem?

Tohle je ovšem jen jedna část celého příběhu.

Ta druhá je, že přes veškerý hysterický křik českých komentátorů, kteří se doslova zalykají Pravdou a Láskou (a já dodávám, kéž by se jí tak chtěli udusit!) je prostě pravda, že Ferdinand rozhodně za doby druhé republiky nešel proti větru. Ty texty, které na hradní stránky umisťuje výstřižková služba Ovčáček, totiž z kontextu opravdu vytržené nejsou, jak se nám snaží zoufalí žurnalisté namluvit. Je to prostě tak. A skutečnost, že Ovčáček pár let před svým nástupem do funkce vrchního leštiče hradních klik psal blitky do bolševických Haló novin, na tom fakt nic nemění.

Peroutka se choval jako naprostá většina českých novinářů, svezl se s protižidovským proudem, a já ho za to nekritizuji ani trochu. Vadí mi právě jen to, jak se z toho dnešní Peroutkovi následovníci můžou doslova podělat, že na to někdo poukázal. Já tuším proč - vidí totiž v jeho "selhání" sami sebe. Kdyby byli Luboš Palata, Erik Tabery, Jan Macháček (o tatrmanovi Komárkovi ani nemluvím) a další komentátoři na Peroutkově místě, znecťovali by na papíře Židy, až by se jim z pera kouřilo. Oni to samozřejmě o sobě vědí, a doufají, že jim hlasitý křik, se kterým se teď pohoršují nad hradními praktikami, pomůže tohle vědomí aspoň na chvíli přerušit.

Komentáře

Anonymní píše…
Tak tohle napsal naprostý idiot. Opravdu nekorektně. Zdá se, že tenhle server nedělá svému názvu ostudu.
Anonymní píše…
Mě se to líbí.

Nakonec, to jak zmínění opičáci s klidem přihlíží nástupu korporativismu dnes, kdy jim jde "jen" o práci naznačuje jak by asi přistupovali k nástupu nacismu, kdyby jim šlo o život. I když, možná jsou jen hloupí a nevidí to, nevim.
Na druhou stranu, zlobit se na ně nemá cenu stejně jako nemá smysl se zlobit na Peroutku.
Viděl bych za tim spíš než cokoli jiného nedorozumění. Co je na tom špatný jde nejspíš o nedorozumění záměrný, protože Zeman si provokace užívá a pro pravdolásky je zase Zeman snadný terč. Snadnější než Bureš, jemu podobní a s nimi plíživě nastupující úřednická totalita kterou plně pocítí až následující generace, která se s ní bude muset nějak vypořádat.
Obě strany sporu mají navíc v této žabomyší válce své zaryté příznivce. Tím snadnější je tuto válku vést. Díky polarizovanému pohledu na Zemana ve společnosti žijí Zeman a jeho nejhlasitější kritikové v jisté symbióze. A obě strany prosírají svoje místo v dějinách protože mají ze svých pozic nadstandartní nástroje jak nástupu této totality zabránit a do dějin se zapsat. Jenže, jim by taková totalita nakonec nejspíš alespoň vyhovovala, pokud není přímo jejich cílem. I když by to nejspíš totalitou nenazvali. Spíš silným funkčním státem, občanskou společností, vyspělou evropskou demokracií...

Zdeněk
template píše…
První anonymní: Idiot jste vy, ačkoli to, že tenhle server nedělá názvu ostudu, jste pochopil správně.

Zdeňku, já například v poslední době koukám na to, co na svůj facebook píše v článku zmíněný Palata, a nestačím vycházet z úžasu. Nebo Macháček... a to jsem tenhle článek vydal už před časem.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem