ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Politici už v této zemi evidentě nerozhodují. Tak na co je máme?

Ministr školství za ČSSD Marcel Chládek bůhvíproč nominoval bývalého prezidenta Václava Klause do jakési rady pro vzdělávání. Potom ho z ní bůhvíproč vyškrtl, údajně poté, co se zvedla vlna protestů od jakýchsi neziskových organizací. K čemu je tedy ministr?

Upřímně řečeno, motivy, proč levičák až za hrob Chládek nominoval do čela této instituce zrovna exprezidenta, svého ideového nepřítele, který navíc (na rozdíl třeba od svého syna, který je Chládkovým protipólem) nikdy do vzdělávání moc nemluvil, jsou pro mě obestřeny velkým tajemstvím a skoro to vypadá, že ho tam navrhl, protože musel. Třeba na pokyn současného hradního pána, to mě tak první z hlavy napadá. No, budiž. Tyhle nicneříkající trafiky pro bývalé hlavy státu jsou koneckonců docela běžné. Že mediálně kulturní fronta bude prožívat hromadný orgasmus, pravdoláskaři si začnou balit spacáky a ti radikálnější z nich se rovnou opásají semtexem a všichni společně začnou bušit na vrata ministerstva školství, to jsem čekal. Překvapilo mě ale, jak Chládek rychle vyměkl.

Klausovo jmenování si údajně rozmyslel poté, co několik "osobností veřejného života" sepsalo výzvu, dostupnou například zde. Kdo je trochu v obraze, dokáže si z fleku dát dohromady minimálně polovinu signatářů. Ano, Olga Sommerová tam samozřejmě je. Ano, Hana Marvanová také. Ne, Václav Havel tam není. "Osobnosti" vyzvaly ministra jménem těchto iniciativ: Vraťte nám stát!, Veřejnost proti korupci a Nadační fond proti korupci.

Tato původně řekl bych až komická příhoda mě ale vedla k zamyšlení, jestli vůbec u nás k něčemu potřebujeme ministry. Všechno přece za ně rozhodnou iniciativy zmíněné výše. Když už ministr školství nesmí ani jmenovat členy Národní rady pro vzdělávání, aniž by měl k tomu souhlas "elit" jako je paní režisérka Sommerová, jistě velká odbornice na školství, tak k čemu v tom úřadě vlastně je?

Potřebujeme si ještě vůbec volit nějaké poslance a senátory, když všechny zákony musí schválit jakási iniciativa Rekonstrukce státu, o níž mimochodem nevím nic já, nevíte o nich nic vy, čtenáři, neví o nich nic ani poslanci - jen se jimi ustrašeně zaklínají zleva zprava? Proč Rekonstrukce státu nejde normálně do voleb, když chce předkládat a měnit zákony? Dnes by se jim možná podařilo uspět: dobře to vidíme na příkladu líného vyžírky Matěje Hollana, profesionálního regulátora a omezovače, který přišel z "jejich" světa a svou partu levicových intelektuálů z Brna úspěšně přivedl na radnici. Fajn, lidé mu tam ty hlasy nasypali, ono se poté, co Brnu nějaký čas šéfoval oranžový Roman Onderka, asi nebylo co divit. Proč to tedy nezkusí i ostatní? Jedno vysvětlení bych měl: vládnout z příšeří je přece jen pohodlnější.

Proto se ani nemá cenu rozčilovat nad tím, že komunální volby opět dopadly tak, jak dopadly. Ani nad tím, že ožrala na Hradě, z vůle lidu prezidentem, na státní svátek vyznamená lidi, o kterých víme jen to, že o něm natočili pochlebovačný dokument a pak to, že se na slavnostní ceremoniál dostavili v hadrech z popelnice. Ono je to v podstatě jedno. Mnohem horší je to, co momentálně ze zákonodárného sboru vychází - ať už ty zákony píší Babišovi lidé, nebo Rekonstrukce státu. Čeká nás zabavování "podezřelých" majetků, centrální registry gamblerů, podnikatelů, psychiatrů, jejich pacientů, odebírání řidičáku a pasu za trvalý pobyt na městském úřadě... to vše za nadšeného tleskání bezmozků a souhlasného bečení ovcí.

Proto se děsím toho, co bude potom, až Babiš zklame jejich naděje a onen kýžený ráj na zemi, tak podobný předlistopadovému režimu, nenastane. Pak bude totiž doba těhotná radikální, ale opravdu radikální levicovou stranou, která bude mít v programu zestátňování, vyvlastňování a stoprocentní zdanění "bohatých". Taková strana nejspíš hned nevyhraje volby, ale bude mít podporu a hlasy frustrované lůzy a v koalicích s KSČM (kteří už tento prapor nezvednou, jsou na to moc pohodlní), ČSSD a Piráty nám také může pěkně zatopit. A skoro bych se vsadil, že mnozí členové oněch iniciativ, které jsou vypsané výše, o takové straně sní, mnohde ji už dokonce připravují.

Komentáře

Anonymní píše…
Připravují. Jak jsem tu jednou v komentáři zmiňoval že jsem navštívil pár levičáckých přednášek v brněnské kavárně mezi fildou a fss, tak jednu z nich měl pán, profesor filozofie na téma "Nová levice".

Něco o tom že se strana která bude takto rudá v plné palbě chystá tam zaznělo. Na mou připomínku že novou levici dobře reprezentuje na naší politické scéně strana zelených a piráti si pár lidí ufrklo něco o neoliberalismu a bylo mi odpovězeno že zelení se zprofanovali v pravicové vládě.

Tyhle strany podle nich asi dost levicový nejsou.

To je taky důvod proč jsem považoval od socdem za mistrovský tah uklizení Kellera do europarlamentu. Umlčeli největší autoritu mezi touto levicovou intelektuální "elitou" která u nás byla a šila do nich z leva... a co hůř, oslovovala krom intelektuálů i celkem normální lidi.

Je pro mě navíc až neuvěřitelný jaké se těšil ještě před eurovolbama posvátné úctě v těchto kruzích. Když jsem se posmíval některejm hloupostem který hlásá, kamarádka která mě tam vzala ucedila velice podrážděně "Na Kellera mi nesahej!".

Odklizením toho hňupa podle mě socdem odsunula založení opravdové hardcore newleft party s potenciálem oslovit širší veřejnost o několik let.

Zdeněk
template píše…
Jo, něco takového se už opravdu připravuje, a obávám se, že ne teď, ale za pár let to ten výrazný potenciál opravdu mít může. Jen nevím, jestli taková nová strana může vzniknout "zespoda", nebo do toho musí ještě někdo nasypat velké peníze - což by bylo vzhledem k charakteru takové zatím hypotetické strany asi kontraproduktivní. Ale jde dneska ještě vůbec oslovit voliče bez korporátních miliard? Já nevím.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem