ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Nepříliš optimistická předvolební analýza

Předem se omlouvám mimopražským voličům: tento text pojednává výhradně o volbách na pražskou radnici.
Když jsem včera pročítal a redigoval Komův příspěvek, který najdete níže, přemýšlel jsem také o tom, jaké jsou paralely voleb 2010 a těch, co nás už zítra čekají. A také o tom, co budou tyto volby znamenat. Jejich výsledky budou určitě zajímavé, ale jinak jsem pesimista.

Jisté je, že v roce 2010 se "něco" změnilo, a následky toho "něčeho" pociťujeme právě nyní. Ve sněmovních volbách uspěla antisystémová, protestní strana Věci veřejné, která neměla program ani identitu, měla zato hodně peněz, aby si mohla zaplatit televizního šaška jako fíkový list, a masivní reklamu, které vévodily hesla typu pryč s tyrany a zrádci všemi, ať zhyne starý podlý svět. O blondýnách ani nemluvím. Vyšvihl se také další marketingový produkt TOP 09, vyznačující se opět absencí jakékoliv myšlenky a stavějící svou image na jakémsi transcendentním symbolu "knížete Karla", o kterém vlastně nikdo nevěděl, kdo nebo co to je, ale to bylo jedno, protože to bylo tehdy děsně cool.

V komunálních volbách sice Veverky začaly ztrácet, což byl dobrý signál, ale virus havlovské "nepolitické politiky" nahlodal i do té doby tradiční strany, ODS a ČSSD, aby do svého čela postavily "nadstranické osobnosti". Bohuslav Svoboda tuto možnost dokonale splňoval. Jiří Dienstbier ovšem také, byť ten byl alespoň v té době formálně členem ČSSD. Strany, se kterou nikdy ani trochu nesouzněl.

Jak to dopadlo, už víme, a pokud nevíme, stačí si přečíst níže zmíněný text. Nyní se blíží další volby a já mám (jako vždycky) pocit, že dna už bylo dosaženo, že nemůže být hůř. Jenže zřejmě může. 

Koho vlastně můžeme v následujících volbách volit? ODS se nejspíš zbláznila, když si do čela opět bůhvíproč dosadila trestně stíhaného exprimátora Svobodu, který sám před rokem nechtěl obhajovat post předsedy pražské organizace, protože přiznal, že jeho osoba Prahu rozděluje. Z jejich kampaně mám mimochodem pocit, že se snad vážně (jak se povídá) rozhodla volby drtivě prohrát, aby mohla zase jednou úplně překopat své vedení. Neboť skuteční partajní šéfové už nyní ví, že sázka na loutku jménem Petr Fiala nevyšla, preference po jeho zvolení rozhodně nestoupají, naopak, a šance, že zadlužená strana v budoucnu vrátí nějaké peníze těm, kdo ji roky pásli, je mizivá.

TOP 09 se sice také zbláznila, když si do čela opět bůhvíproč dosadila trestně stíhaného primátora Hudečka, extrémně neoblíbeného diletanta z Olomouce, který zatím v hlavním městě podělal, co mohl. Jenže je tu šéf topky, Miroslav Kalousek, který Hudečka jinak z celého srdce nenávidí. Dobře ale ví, že tyhle volby ještě může utáhnout na maskota, jehož také řádně využívá, takže nějaký Hudeček je Pražanům ukradený. Tady volíme Karla!

O hnutí kolem agenta Bureše vůbec nemá cenu hovořit. Letmo sleduji jejich kampaň, a naprosto nechápu to, že se v Praze najde byť jediný blázen, který by to téhle nahodilé sebrance chaotiků mohl hodit. Jenže on se najde, a ne jeden, naopak jich budou statisíce. Je to obrovský paradox, který začíná dávat logiku až poté, co si ještě jednou připomeneme ono triumfální vítězství "nepolitické politiky". Český levicový bezmozek navíc nechce o volbách přemýšlet, hodí to těm, kteří slibují, že všechno "prostě zařídí" za něj. A to je opravdu hnus, velebnosti.

Proč by člověk v Praze měl volit ČSSD, nebo snad komunisty, mi hlava nebere už vůbec. Snad z nostalgie? Úsvit už nikdo nikdy volit nebude, Tomio Okamura se za těch pár měsíců ve Sněmovně dokonale znemožnil sám, a je to tak dobře.

Nějaké šance asi má účelové seskupení Zelených, lidovců a STAN. Ti si nerozumí téměř v ničem, asi kromě toho, že jsou to všechno pravdoláskaři non plus ultra. Lídr kandidátky je arogantní demagog Štěpánek, který nějak zapomíná na to, že za éry démonizovaného Pavla Béma byl radním, a spoustu věcí, o kterých dnes křičí, měl tehdy z první ruky. Děsí mě také osoba rudého psychopata Matěje Stropnického na volitelném místě.

Těžko říct, zdali v Praze nějak uspějí Svobodní. Mohlo by se jim to podařit, bude-li malá účast. Stejně jako ve volbách do EP: mandát pro Petra Macha, obávám se, trochu ubral u protestních voličů na atraktivitě. Z jejich pražské kampaně každopádně příliš dobrý pocit nemám, a strana na mě už zase působí jako spolek bezradných podivínů. Byť s jejím programem v zásadě souhlasím.

Celou kampaň jsem v podstatě neslyšel o Pirátech, takže možná bude něco pravdy na tom, že jejich bývalý předseda Bartoš peníze za státní příspěvek proměnil v různé oblbováky, které sám následně zkonzumoval, a díky tomu byl nucen rezignovat. Můj názor na tuhle stranu se nemění - podle mě jsou to cool bolševici pro mladé - a jako takovým jim přeji šťastnou cestu do politického zapomnění.

Celou Prahu svými ksichty vytapetovalo hnutí Pro Prahu, což je regulérní pokus developera Passera dostat se k územnímu plánu Prahy. Ten myslel, že mu stačí nalít spousta peněz do reklamy a držet se osvědčeného bártovsko-babišovského modelu, včetně slibování úplně všeho všem, většinou tedy naprostých nesmyslů. Jenže zatím to nějak nevychází, nesympatický developerův bratr lidi svým obličejem příliš nepřitahuje a preference jsou kolem dvou procent, což se těžko zlomí. Passerinvest bude muset příště holt zkusit jinak. Třeba nakoupit celebrity, bez nich to nejde.

Další lokální hnutíčka a straničky bych tady mohl dlouho vyjmenovávat, ale k ničemu by to vlastně nebylo. Slyšel jsem něco o OK Straně "Džej Džeje" Janečka, hnutí Restart 2014, hnutí Volím domov či jak se to jmenuje (za nimi údajně stojí kmotr Hrdlička), DSSS jde do koalice se stranou Adama Bartoše, dříve deklarovaného pravičáka, nyní se pohybujícího někde na ose mezi předválečnými fašisty a poválečnými komunisty... volební výsledek všech těchto stran bude každopádně začínat nulou, takže why bother.

Můj osobní tip je, že po volbách sestaví v Praze koalici TOP 09, ANO a ČSSD, byť primátorem nakonec nemusí být ani Hudeček ani Krnáčová, o to se Babiš s Kalouskem postarají. Jisté ale je, že to nebude žádná veselá podívaná. Také bych si vsadil na to, že se taková koalice během volebního období několikrát změní, a že všem třem stranám bude směrem k dalším volbám zvonit umíráček. "Karel", řekněme si to otevřeně, už v dalších volbách nebude mít sílu, Babiše začnou mít lidé plné zuby a pozvolný rozpad ČSSD pozorujeme už teď.

Teď jde jen o to, aby to, co přijde po nich, nebylo ještě horší.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem