DISKUZE: Já nejsem komunista, ale...

Následující text, se kterým bezezbytku souhlasím a velmi rád jej zde uveřejňuji, je z pera mého kamaráda a čtenáře tohoto webu Wasilla.
K napsání tohoto textu mě inspiroval blog Tomáše Sedláčka s názvem „Já nejsem rasista, ale…“, který úspěšně koloval internetem, dokud nebyl nahrazen videoklipy s lidmi polévajícími se kbelíky studené vody.

Nebudu zde Sedláčkův text nějak pitvat a vysmívat se jeho nelogičnosti, to by bylo až příliš snadné. Nehodlám ho chytat za slovo:  tuším, co měl na mysli, i když se mu to nepovedlo úplně šťastně formulovat, a nakonec se zamotal do svých obvyklých sluníčkových úvah bez jakéhokoliv relevantního argumentu.

Snad jen krátce. Pokud někdo řekne: „Já nejsem rasista, ale nemám rád cikány/ vietnamce/ ukrajince“, pak je samozřejmě takový větný úvod v rozporu s druhou částí věty. Pokud ovšem někdo vysloví tezi „Já nejsem rasista, ale pozitivní diskriminaci podle barvy pleti považuji za nevýhodnou pro obě strany“, je to v pořádku, a je smutné, že autor takové myšlenky musí v naší politicky překorektní době nejprve výslovně všechny ubezpečit, že není rasista. Navíc pak použitím úvodní věty na možnou rasovou zabarvenost své myšlenky (jakkoliv je nerasistická) zbytečně upozorňuje. Já tuto větu mnohdy sám používám, a rovněž jsem jí v mnoho diskuzích zaznamenal a nepřipadám si zrovna jako člen Ku-Klux-Klanu. Nemyslím si, že používání podobné věty nějak vypovídá o míře rasismu ve společnosti. A to vůbec nechme stranou, že něco jako „rasistická česká společnost“ je ve své podstatě oxymóron, jelikož rasismus je „luxus“, který si Čech v důsledku namíchání svého rodokmenu z krve všech armád, které jsme si sem během historie dobrovolně pustili, nemůže dovolit.

 Je tedy česká společnost rasistická? Nejsem si jist. Ovšem odpověď na otázku, jestli je česká společnost komunistická, je ale více než jasná. Ano, je, a to možná více než kdy dříve, protože se na rozdíl od našich předků mohla z komunistické minulosti poučit, ale neučinila to.

Vtip je v tom, že většina lidí vlastně neví, co to komunismus je, a když už to ví, nepřipadá jim na tom nic tak strašného. To, co tu 40 let (ne)fungovalo sice nebyl komunismus, ale socialismus (měli jsme to dokonce i v názvu republiky), ovšem ve své podstatě obě myšlenky splývají v jednu. Lidem se po vyslovení slova „komunista“ vybaví spíše plešatí socialisti Husák s Jakešem, nežli vousatí komunisti Marx s Leninem. Socialismus pak lidé omylem považují za nějaký jiný, mírnější politický směr, který vlastně všude v pohodě funguje a není na něm nic špatného, a v tom je jeho největší nebezpečí. Pojem rasismus je však všem jasný, a proto není třeba jej nějak vysvětlovat.

S komunismem je to horší, nikdo se k němu pochopitelně dobrovolně nehlásí, a mnohdy o své příslušnosti k této ideologii ani neví. Jak by diskuze v parlamentu, v hospodách nebo na sociálních sítí vypadala, kdyby si lidé uvědomili, že jsou jejich myšlenky komunistické? Zkuste si to představit:

„Já nejsem komunista, ale bohatí lidé by měli být více zdaněni než chudí.“ 
 „Já nejsem komunista, ale stát by měl diktovat, co smějí dělat provozovatelé restaurací ve svých soukromých podnicích, a za kolik mají co prodávat.“ 
 „Já nejsem komunista, ale stát by měl 100% zdanit (znárodnit) neprokázaně nabytý majetek.“ 
„Já nejsem komunista, ale stát by měl vlastnit strategické podniky.“ 
„Já nejsem komunista, ale školství a zdravotnictví by mělo být zdarma.“ 
„Já nejsem komunista, ale nadprůměrný zisk je nespravedlivý.“ 
„Já nejsem komunista, ale příjmová nerovnost je škodlivá a mělo by se s ní něco dělat.“ 
„Já nejsem komunista, ale peníze jsou zdrojem všeho zla na světě.“ 
„Já nejsem komunista, ale lidé mají nárok na nepodmíněný příjem.“ 
„Já nejsem komunista, ale je v pořádku, že se v EU nedá koupit americké zboží bez dodatečného zdanění.“ 
„Já nejsem komunista, ale stát by měl regulovat cenu vybraných komodit.“ 
„Já nejsem komunista, ale kohoutková voda by měla být ze zákona zdarma.“
 „Já nejsem komunista, ale bohatým lidem a firmám by nemělo být umožněno se stěhovat do zahraničí za lepšími podmínkami.“

Také se vám zdá, že ty věty najednou neznějí tak bohulibě?

Bohužel se takové sousloví v diskuzích nikdy používat nezačne, jelikož by se diskutující odkopal, a projevil se v celé své kráse. Jak jsem již předeslal, kdo tyto myšlenky hlásá, tak většinou neví, že jsou komunistické, a i kdyby to věděl, nepovažoval by to za takovou hrůzu. Jsou to přece myšlenky správné, a jen tak mimochodem jsou i komunistické, ale my si z komunismu přece vyzobeme jen to dobré. Uvozovat větu spojením „Já nejsem komunista, ale“ je navíc naprosto zbytečné. Celá česká společnost je skrz naskrz komunistická, takže by to vlastně ani nikomu moc nevadilo. Ale co, hlavně že nejsme rasisti, ne?

Wasill

Komentáře

Anonymní píše…
No, já jsem si taky prošel fází kdy jsem všechno co nebyl anarchokapitalismus označoval za komunismus nebo fašismus.

Neni to tak dlouho co jsem absolvoval pár přednášek v jedné brněnské levicové kavárně mezi fildou a fakultou sociologie, trochu zatrolloval, trochu se pohádal, našel zrnko shody, byl v diskusi manipulován k tomu že jsem vlastně taky levičák, akorát mi ještě nedošly nějaké věci... a hlavně si trochu rozšířil přehled jak sami sebe vlajkonoši levice vnímají a jak se vůči sobě vymezují.

Je fakt že jde na jednu stranu pořád o ty stejně debilní myšlenky se kterýma přišel saintsimon a další utopisté, byť často v takovém učesanějším hávu.

Ale hlavně, je dost rozdíl mezi lidma "Nejsem komunista, ale majetek neprokázaného původu by měl být zabaven" a lidma třeba "Nejsem komunista, ale měl by existovat nepodmíněný základní příjem".

To první to bude nějakej Renda, traktorista z Horní Dolní, zatimco to druhé třeba René, manikér a stylista z Prahee. A tak jak by Renda Renému sebral děti případně rád zabránil projevovat se veřejně, tak by René Rendovi zakázal kouřit startky v hospodě.

Sám jsem si vnitřně rozdělil lidi na:

1. Zastánce negativního vymezení lidských práv (libertariáni, minarchisté)
2. Zastánce pozitivního vymezení lidských práv (All intelectual left)
3. Zastánce universalismu subjektivně preferovaného lifestylu. (Intelektuální level trojky je pak odpůrce většinově projevovaného lifestylu populace ve které žije :-) ) Knedlíková levice, Babišova "pravice", konzervy Margaret Tacherové...

Bohužel, druhá skupina je větší než první a třetí je o řád větší než obě předchozí dohromady. S tim že zastánci 3ky většinou o nějakém vymezení práv nic netuší. Je nezajímají práva (možná trochu jejich) ale spíš zákazy.

Dřív jsem žil v tom že jsou prostě lidi z 3 blbí a že je možné osvětou z nich udělat 1čky. Sice to jde, ale nestojí to za ty nervy a úsilí. A většina z nich o to ani nestojí. A taky si už myslim že nejsou až tak blbí (Větší část z nich. Někteří jsou samozřejmě blbí jak troky). Prostě mají svoje zájmy a starosti. A bohužel žijí v demokracii kde rozhodují o životech lidí kterejm nerozumí. A za ně, k jejich škodě, rozhodují lidi, kteří nerozumí jejich životu. Nejsou to komunisté, ale v důsledku se tak projevují. Ne protože by se s tim intelektuálně ztotožňovali, ale prostě proto že nejsou ochotni věnovat intelektuální kapacitu aby se tim vůbec zabývali.

Sice jsem tu osvětu ještě nevzdal, ale tak nějak už mám i jiné koníčky. I když... pořádnou politickou hádku si vždy užiju ;-) I když z ní pak mám splín a kocovinu.

Sorry že to neni moc učesaný, já na tyhle intelektuální onanie nemám v poslední době tolik času abych si to po sobě pořádně přečetl, i když se jak vidíte pořád rád rozepíšu

Zdeněk
template píše…
Vyčerpávající elaborát, Zdeňku, to rozdělení se mi hodně líbí.
Smyslem tohoto textu podle mě - a já ho nepsal, jen říkám, jak ho interprteuju - poukázat na to, že komunistické smýšlení má velké procento lidí, ne-li drtivá většina. Včetně mnoha deklarovaných pravičáků a verbálních antikomunistů.
Takový David Koller je pěkným příkladem - jako muzikanta si ho vážím, ale sotva začne mluvit o politice, mám chuť páchat nějaké násilí.
Ad ta osvěta, my můžeme maximálně psát články a tříbit postoje v diskuzi. Na hospodské debaty o politice mám už nervy jen někdy.
Šafránek píše…
„Já nejsem komunista, ale stát by měl 100% zdanit (znárodnit) neprokázaně nabytý majetek.“
// To se dělá běžně i v západních zemích, že pochybně nabytý majetek se konfiskuje anebo jeho majitel jde za katr.

„Já nejsem komunista, ale stát by měl vlastnit strategické podniky.“
Ve Francii a v Británii stát vlastní vodárenské a plynárenské podniky.

„Já nejsem komunista, ale je v pořádku, že se v EU nedá koupit americké zboží bez dodatečného zdanění.“
Clo je naprosto běžná věc, projevuje se i ve směru EU - USA.

„Já nejsem komunista, ale bohatým lidem a firmám by nemělo být umožněno se stěhovat do zahraničí za lepšími podmínkami.“
I proti tomu se bojuje i v zahraničí, na západ od nás.
Anonymní píše…
Šafránek:
Ze západu přišly i ty hloupý nápady na nepodmíněný příjem nebo zákaz kouření v hospodách. Marx byl Němec a Engels byl anglický průmyslník a kapitalista. I původní ideje komunismu pochází ze západu.

To že před revolucí 89 byly státy na západ od nás o něco svobodnější neˇty na východ neznamená že všechno co tam měli mají, dělali nebo dělají je dobrej nápad a tyká si to s respektem k člověku a jeho svobodě.

Jinak ještě jsem si vzpomněl na nějakej článek který rozebíral požadavky komunistického manifestu. Z větší části má jeho požadavky splněno většina vyspělých zemí.

Zdenek

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem