ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Zase další volby, vole...

Většinu lidí to asi vůbec nezajímá, protože je zajímá hokej, ale zítra a pozítří se volí do Evropského parlamentu. Tak se podíváme, kdo kandiduje.

Když jsem otevřel obálku s volebními lístky, první, co mě napadlo, že kandiduje strašně moc stran a hnutí. Proč, proboha? Kandidátka napřiklad strany "Antibursík - Stop ekoteroru", čítající dva lidi, mi ještě přišla vtipná - dokonce jsem na chvíli zvažoval, že jim to tam hodím, aby byla legrace - ale pak jsem se nad tím zamyslel trochu vážněji.

Nemluvím o absolutních úletech, jako jsou strany, o kterých nikdy nikdo neslyšel. Do smrti ale nepochopím, proč mají potřebu kandidovat dávno zpopelněné politické mrtvoly, jako je Daniel Kroupa, Jiří Paroubek, Martin Bursík nebo Radek John. To vážně doufají, že dostanou aspoň to jedno procento a tedy nějaké prachy ze státního rozpočtu? Proč do toho vůbec dávají energii, čas, peníze? Mimochodem jsem si všiml, že tohle jsou snad první volby po hodně dlouhé době, kdy nikam nekandiduje soudružka svazačka Jana Bobošíková, která po tom, co předvedla v říjnových volbách s hnutím Hlavu vzhůru, chodí zřejmě kanály. Její kámoška a politická souputnice Jana Wolfová ovšem kandiduje, a pro ni platí víceméně to, co jsem už napsal. Stejně jako pro magory z Ne Bruselu a Tomáše Vandase, na jehož nedávnou demonstraci přišlo, kromě asi stovky po zuby ozbrojených policistů, jen deset osiřelých nácků.

No takže to vezmeme chronologicky. Evropské volby vyhraje samozřejmě Babiš, protože volit Babiše je momentálně v kurzu. A je úplně jedno, že má v čele kandidátky kariérního komunistu s charismatem nájemného vraha z mafiánského filmu, jež vydělával desítky milionů na OKD. Babiš zkrátka vyhraje volby, protože Babiš. Stejně tak vyhraje ještě další (komunální) volby, a jak by řekl Zikmud z Oprásků českí historie "se ztim smiř". Stejně tak dostane spoustu hlasů KSČM, a je jedno, že to jsou bolševici, a že jejich kampaň "Chceme Evropu pro lidi" (ne asi, pro hejkaly!) je úplné UFO, a to i po vizuální stránce. Věrní jim to tam přijdou nasypat tak jako minule, předminule, a vlastně jako vždycky.

Naopak velkým průserem může v eurovolbách skončit ČSSD. Jednak už je pár měsíců ve vládě, a pečení holubi pořád nic, takže bezmozci začínají brblat (pozor, netýká se Babiše, jemu věří pořád), jednak jejich voliči beztak netuší, co to je Evropský parlament, takže zůstanou o víkendu doma u televize, případně u stánku se zuhelnatělou klobásou, jednak to asi příliš nevyhráli s ortodoxním ultrabolševikem Janem Kellerem v čele. Neumí mluvit, hrozně vypadá, pro echt socany je namyšleným intelektuálem, pro ostatní fanatickým komunistickým šílencem.

Volby budou také nejspíš labutí písní i pro Tomia Okamuru, který si to u svých nazivoličů kardinálně rozházel kandidaturou Kláry Samkové. OK, když mu to konečně došlo, obratem ji sundal - ale to už bylo too late to cry. Pokud prohraje tyto volby, začne to s ním jít z kopce a dopadne jako Paroubek. Na druhou stranu, před parlamentními volbami jsem mu nedával téměř žádnou šanci, a nakonec překvapil.

TOP 09 měla ze začátku absolutně nejdebilnější kampaň ("Kašleme na Evropu" nebo tak nějak), a umím si představit, že sotva došly první reakce, nechal ji Kalousek okamžitě stopnout, jejího tvůrce pro výstrahu popravit a strana se začala tvářit, že jim asi někdo vlastně jen hacknul webovky, nebo tak něco. V další fázi se rozhodli pro osvědčený, takřka babišovský model: obrovské ksichty na bílém pozadí, kterým prostě neuniknete. TOP 09 může nakonec překvapit a ve volbách se umístit docela dobře: ale to, že v první desítce kandidátky nemají jediného člena strany, velmi vypovídá o tom, jak je ta strana řízena a jak vlastně funguje. O přeběhlíkovi Pospíšilovi není třeba ztrácet slova.

Neviditelná KDU-ČSL nemá podle mého soudu nárok. Jsem zvědavý, jaká bude po jejím debaklu budoucnost současné vládní koalice.

Absolutně si netroufnu předpovídat výsledek ODS. Bude to něco mezi totálním propadákem a osmi procenty. Strana, která nikdy neřekla proti euru ani "bú" postavila celou kampaň na boji proti evropské měně. Což je asi tak stejně důvěryhodné, jako obrázek ledního medvěda na saharské poušti. V kampani navíc svým voličům zamlčela, že o euro se v europarlamentu (zvlášť v tomto volební období) zas tak hrát nebude, a má tu nevýhodu, že její voliči nejsou bohužel obecně pitomci. Navíc Babišova média v těchto dnech hrají pravidelné dávky "rodinných pout" z ložnice Petra Nečase, a ona to pár dní před volbami zřejmě nebude úplná náhoda.

Netroufám si ani předpovědět , jak dopadnou ty menší strany, které by teoreticky měly šanci jednoho europoslanečka urvat: mluvím především o Svobodných a Zelených. Vím každopádně, že pokud Svobodní obdrží zase jen dvě procenta, měli by se nad svým fungováním už fakt vážně zamyslet. Zelení jdou od porážky k porážce, protože to dělají blbě: jejich kampaň je sice vtipná, ale jejich strategie oslovuje jen pár pražských zmatených levicových intelektuálů. Absolutně kašlou na venkov, na ekologii, přiblble se stylizují do ochránců menšin, Romů a homosexuálů, to ale kilometr za Prahou už nikoho nezajímá. Svobodní mají podobný problém, jen v opačném gardu. Ve volbách nejspíš neuspějí ani Piráti, tihle moderní komunisté pro středoškoláky, kteří mají ten problém, že šestnáctiletí volit nemohou. Navíc za ně kandiduje maoistický magor Tomáš Tožička, který na webu publikuje bláboly o vítězství dělnické třídy.

Takže se vezměme za ruce a k urnám vykročme zvesela... ať to v neděli v noci můžeme zapít.

Komentáře

Anonymní píše…
No, nelámal bych hůl nad černoprdelníky. Tady na jižní moravě je bude volit dost lidí. Sice jejich kampaň taky neregistruju, ale myslim si že ta kampaň měkce probíhá tam kde se jejich potencionální voliči pohybujou. V kostelech, na malých městech, ve větších podnicích na těchto malých městech... 10% daji s přehledem, možná víc.

Co se týče Kellera, nepodceňujte ekonomickou negramotnost. V mém okolí je několik lidí kteří na něj nedají dopustit. U některých to navíc absolutně nechápu, protože to jinak nejsou žádní hlupáci. Pro mě je sice neuvěřitelné že toho člověka někdo může byť jenom brát vážně, ale je to tak. Řekl bych že u bezmozků kteří jsou zvyklí socdem volit je úplně jedno kdo je v čele a může přitáhnout i nějaké lidi, kteří by jinak socdem nevolili. Odradí jen lidi, kteří by socdem nevolili v žádném případě, což nevadí. Navíc se ho zbaví. On sám se do bruselu totiž dostane. Od socanů byla jeho nominace mistrovskej tah.

Za sebe řeknu kacířskou myšlenku. Kdybych neseděl zase v komisiz loajaliy ke straně svobodných, ani bych nešel volit. Myslim si že ty volby jsou úplně zbytečný.
Zcela vážně. Co mě se týče, čekám už prostě jen na rozpad EU. A to není věc ke které kdokoli v evropském parlamentu má co říct.
I kdybych věřil že má existovat celoevropská jednotná legislativa k různým problémům, ani tak bych neměl páru koho volit. Prakticky k žádnému tématu které mě zajímá strany nezastávají žádný postoj a nebo mají přístup "slibem nezarmoutíš". Za sebe bych volil někoho kdo je pro zrušení dotací a zrušení cel pro třetí země. Seriozně to žádná eurooptimistická strana ani frakce neprosazuje. Znám pár lidí kteří by něco takového chtěli a evropské myšlence na rozdíl ode mě věří a nic takového pro ně prostě neexistuje. Aspoň ne v ČR.

Zdeněk
template píše…
No právě Zdeňku - zdá se mi to, nebo černoprdelníci na "své" tradiční voliče v kostelích a na vesnicích záměrně zapomněli? Před pár dni jsem zahlédl nějaký jejich poutač s tím, které osobnosti je podporují - samá pražská kavárna, Děkujeme odejděte, televizní krize, Unie svobody... pořád ty samé ksichty. K mému překvapení tam byl i skalní zemanovec a dříve skalní ódéesák Filip Renč.

O tom, že byla nominace Kellera pro socany mistrovským tahem, spíš pochybuju, i když máte pravdu v tom, co říkáte. Ale voliči socanů jsou taková dost nevyzpytatelná, amébovitá skupina. Rozhodně nejsou vytrvalí ani věrní tak, jako voliči komunistů. Jistě, jsou to bezmozci, a právě proto se od nich dá očekávat, že se v rozhodujících chvílích na volby vykašlou buď úplně, nebo to nakonec hodí Babišovi, protože silnější pes...atakdále.

Za zbytečné má evropské volby většina stran - bere je za a jako trafiku pro vysloužilé straníky (všimněte si ale, že dříve jsme posílali do Bruselu stranický odpad, dnes tomu už tak úplně není), za b jako potvrzení vlastní pozice na české politické mapě. Já je za tak úplně zbytečné nepovažuju, už kvůli poměrně velkému procentu legislativy, které se v EP schvaluje a nikoliv tvoří. Evropská unie se samozřejmě dřív nebo později rozpadne, stejně jako se rozpadla všechna nehomogenní společenství. Klaus se toho ovšem nejspíš nedožije, jestli se toho dožijeme my, to těžko říct.
Šafránek píše…
Jo, je to špatný, osobně by mě zajímalo, kde toho Kellera vyhrabali.

Osobně nemám problém volit kontroverzní politiky, třeba Zemana, kterého pro jeho chování a pití nemůže plno lidí vystát, když vidím, že jsou inteligentní - ruku na srdce, v prezidentské volbě nikdo jiný inteligentní neexistoval. Zeman i přes své vady má v hlavě skutečný mozek, a je hlavně zásadový, nemá Kalouskovskou gumovou páteř.

U mě to vyřešila náhoda, jeden člověk na kandidátce Babišovců je otec mého známého, takže mám po problému.

Žvásty o Evropě jsou jen žvásty, osobně by mě někdy zajímalo, na čem byla ppstavená volební kampaň té či oné Polské strany, co se skutečně dostala do € parlamentu, protože jedna žena - Marie K., pokud znáš - co se o toto skutečně zajímá, říká, že Poláci skutečně dokázali z EU vytěžit to, na co mají nárok, a efektivně to investovat.

Což by bylo nejmoudřejší motto stran, a ne kafrání o ne-euru, ke kterému mám taky výhrady, ale chtít proti němu bojovat má stejný význam, jako lepit na strom upadané listí.
Šafránek píše…
(vypadla mi část textu)
...Kalouskovskou gumovou páteř. Zatímco Keller mi přijde jako kdo ví odkud vyhrabaný troll, protože jeho mluva je příšerná, a jeho plakát "Chceme v Evropě hrát 1. ligu." je snad guerillový marketing, v jiném případě všem, kdo se na něm podíleli, šlehlo.
template píše…
Marie K.? Jednu znám, ale pochybuju, že je to tahle.
Ta "první liga" zřejmě nějak souvisí s Kellerovým fotbalovým účesem, to je jediný, co mě napadlo.
Ad Zeman, nevolil jsem ho, nevolil jsem ani knížete, bylo to pro mě prašť jako uhoď, ale celkem se těším, až z Hradu vypadne. Problém je ten, že fakt netuším, kdo tam půjde místo něho. Babiš? To bude podobný peklo.
Šafránek píše…
No, koho na jeho místo...? Asi nějakého Baťu.

Babišovi nemůžeme upřít, že majetek, který získal - neřešme teď jak - uměl efektivně spravovat, kdyby byl neschopný, tak se mu jeho impérium rozpadne pod rukama... a řídit stát je podobné, jako řídit firmu. Stejně tak, pokud nejde o nějaký vypočítaný kalk - do ekonomiky a politiky nevidím nijak zvlášť, mám elektronické vzdělání - tak jako politik si vydělá ménně, než jako ředitel toho jeho koncernu. Dále jeden známý zpracovával zakázkovou elektrovýrobu pro jeho podnik, jednu část Babišova koncernu, a bylo to vysoce promakané (neporozuměl jsem principu, jak říkám, do tohoto nevidím, ale výsledek mi známý přetlumočil jako skutečnost, že si Babišova firma zakládá na transparentnosti a na tom, aby nedávala zakázky pochybným podnikům).

Politika by měla mít základy postavené na výsledcích, není tajemstvím, že kdejaký "vesnický starosta" svou obec spravuje lépe, než ministři celý stát, nejde ani tak o skutečnost, že starosta hlídá malý rybníček, jako spíš na skutečnost, že voliči přesně vidí, co dělá, a proto je nemůže obelhat. Zatímco při celostátních volbách se vždy najde kvantum blbců, které není problém obelhat.

To řekl i kdysi Zeman, že politik by měl stoupat od lokálního až na vysoký post, a ne být záhadně vyhrabán kdo ví odkud. To se sice rozumí samo sebou, ale tady se na to tak nedbá.

A co jde o první ligu, je to prostě směšné hraní na ty nejprimitivnější struny u davu, stejně, jako když Topka na plakáty umisťovala své členky v plavkách, sice hezké, ale toto prostě do politiky nepatří, a je to směšné.
Anonymní píše…
Tak sem se vrátil z komise a dopadlo to úplně opačně než jsi předpovídal. Vyhrála socdem, druzí černoprdelníci, Babiš totální výbuch, 8 hlasů ze 129 platných (a 749 registrovaných voličů). Stejně jako ODS.

Svobodní 14. Zelení 2. To mě potěšilo. Zbytek si nepamatuju přesně.

No jo, ale okrsek 16 na malém moravském městě není celá republika, tak uvidíme. Jsem zvědavej na neděli.

Zdenek
template píše…
Už za chvíli si to povíme. Ale čím víc o tom přemýšlím, tím víc mi začíná být jasné, že jsem Babiše přecenil. Stejně jako on přecenil sám sebe. Uvěřil průzkumům, které si nejspíš sám zfalšoval (nakoupil) a podlehl dojmu, že ho bezmozci zvolí i bez kampaně a bez osobností veřejného života, které mu budou za prachy Agrofertu vyjadřovat podporu.

No, kéž by to Babiš projel na celé čáře. To bych měl fakt radost.
Šafránek píše…
Co přesně proti němu máš? :) Mě by to zajmalo, mě přijde neutrální, to, že figuroval na seznamu StB může být jako s Bohdalovou.
Anonymní píše…
Template:
Tak ses s tim babišem nakonec bohužel trefil. Ten náš okrsek zkresluje tim jak silní jsou u nás ti lidovci a socani.

Šafránek:
Nevim jak template, ale co se týče mě osobně, jde o to že jeho politická linie je v podstatě korporativismus.

Silný stát a úřednictvo, preference velkých podniků, centrálně řízená ekonomika, velké množství dotací.

Nechávám teď úplně stranou jeho přímé zájmy a v podstatě legalizované vyvádění peněz ze státního rozpočtu přímo do jeho firem, jejíž prolobováním se své doby. kdy ještě neměl politické ambice, ani netajil.

Výhrada proti silnému sátu je v tom že to postupně vede k potlačování osobních svobod ve státě, úřednické zvůli a korupci bez které nelze normálně fungovat na nejnižší úrovni (což je věc kterou jsme tu za posledních 20 let v podstatě neznali). Preference velkých podniků, když odhlédnu od toho že je to je obvykle neefektivní tak to ohrožuje i stabilitu ekonomiky pokud se preferované sektory dostanou do recese. Centrálně řízená ekonomika - ne přímo jako před revolucí, ale při velkém množství regulací to znesnadňuje podnikání, způsobuje plýtvání, zvyšuje administrativu na úkor produktivní činnosti, co se dotací týče, ty znepřehledňují co je vlastně reálně výhodné dělat, zamlžují potencionální komparativní výhody oproti jiným státům apod. tzn se na to obvykle časem nabalí ještě protekcionismus. Možná ne na vnitřním evropském trhu, ale vůči třetím zemím se to již děje.

Napsal jsem to takhle, protože přiznáváte že nerozumíte ekonomii. Kdybyste více rozuměl odkázal bych vás u všech bodů vlastně rovnou na misesovu problematiku nemožnosti centrální ekonomické kalkulace, s tím že bych ji aplikoval na všechny zmíněné body.

To jestli byl někdo u stb je podružnej argument, který sice naznačuje že takový člověk je pěkný ksindl. Ale i bez toho je ANO ideologicky strana která stát směřuje přímo do prdele. Podobně jako socdem. Ale narozdíl od socdem, běžný plebs z toho plýtvání a neefektivity vlastně stejně nic nemá. Ani to blbý pastelkovný. Svým způsobem je v tomto babiš v podstatě klonem TOP, akorát se stylizuje do trochu jiné role.
template píše…
Zdeňku, líp bych to nenapsal - na Babišovi mě sere ten plíživý fašismus, o kterém se ani netají, že by do politického systému rád implementoval.

Volby dopadly nakonec podle mého očekávání, až na ty černoprdelníky. Uvědomil jsem si, že jsem za poslední rok fakt nebyl ve Zlíně ani jinde na Jižní Moravě, a tam ta kampaň asi fakt vypadala jinak.

Babiš nicméně nevyhrál tak drtivě, jak jsem čekal, a z posledních mediálních výstupů se mi zdá nervózní, ztrácí půdu pod nohama. Podzim bude velmi zajímavej.
Anonymní píše…
c:\windows\system32\shutdown -s -f -t 00
Anonymní píše…
http://www.askvg.com/fix-windows-8-restart-and-shutdown-problems-by-disabling-hybrid-shutdown-feature/

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem