ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Pohádky o Houskovi

Bylo, nebylo. To se takhle jeden teplickej John Rambo ztratil v Chomutově, náhodou měl u sebe zbraň, paralyzér a celtu, a náhodou ve slepé uličce natrefil na největšího místního mafiána. Slovo dalo slovo, a na konci téměř přátelské rozmluvy Rambo nakrmil kmotra olovem.

Přičemž ho nezapomněl přikrýt vlastní celtou, vlastní paralyzér přiložil ke kmotrovu chladnoucímu tělu, možná, že na místě činu zanechal i svůj vlastnoruční podpis, jak se třeba brzy od policie dozvíme. Po čtyřech měsících, během kterých nečetl noviny, internet a ani jednou nekoukl na televizi, pak zjistil, že neodprásknul jen tak nějakýho tlustýho otrapu, ale přímo hlavu místní mafie, a ze strachu šel sám vyklopit všechno policajtům. Kteří by ho stejně zatkli, protože už o něm věděli dva měsíce, jen čekali, že přijde sám, a během té doby si stěžovali, že jsou na mrtvém bodě a nemají se čeho chytit.

No jasně. A teď tu o Karkulce.

Výsledky policejního vyšetřování a jejich mediální interpretace bývají někdy komické. Před časem jsem tady psal o chlapci z Břeclavi, kterého nejdřív zmlátili Romové, a poté se policii kajícně přiznal, že vlastně zmlátil sám sebe o kandelábr a doktoři nebyli asi schopni rozeznat taková zranění od šrámů způsobených botou do ledvin. A můžeme zmínit i těžší kalibry: všichni si jistě pamatujeme slavnou razii na Úřadu vlády, kde ozbrojenci div nezatkli bývalého premiéra, z jakýchsi tajemných bezpečnostních schránek prý odnášela zlato a miliardy po kilech, a dodnes jsme se dozvěděli pouze to, že jakási Nagyová byla pěkná svině, protože měla doma spousty značkových kabelek, což ji v očích českého bezmozka řadí někam hluboko pod vrahy dětí.
A takhle bychom mohli pokračovat dále: případ největší české celebrity od dob poslední okurkové sezóny, Petra Kramného, respektive jeho dosavadní vyšetřování, budí také dojem monstrózní frašky - kdyby se ovšem nejednalo o tragédii.

Ale zpět k nebohému Houskovi. Přiznám se bez mučení, že paní exministryně Benešová mi nikdy extra sympatická nebyla. Pokud bych se ale měl k něčímu názoru v této kauze přiklonit, byla by to právě ona - nehledě na to, že je na případu jistě osobně zainteresována. Fakt je ten, že nemusíte přímo být velkým znalcem poměrů na severu Čech, abyste tušil, že zrovna na tohohle chlapíka si brousil zuby kde kdo. A věřte mi také to, že současná Sobotkova skvadra, tohoto času okupující nejen Lidový dům, ale i Úřad vlády, bouchala šampaňské ve chvíli, kdy se dozvěděli, že Housku někdo konečně odbouchl.

Společně s Houskou totiž mimochodem zemřelo jedno velké "protisobotkovské" centrum, jedna z mocenských základen jeho největšího rivala Michala Haška, o kterého si teď žádný správný pravdoláskař neopře ani kolo, protože je to přece fuj lhář (v české politice nepochybně jediný). Neříkám, že by snad měla policie už podruhé zatýkat premiéra České republiky, ale nikdo po mě nemůže chtít, abych její oficiální pohádce uvěřil.


Komentáře

Anonymní píše…
Teď nevim jestli se mám stydět, ale já jim to uvěřil. Vlastně tu vyšetřovací verzi pořád ještě nezavrhuju. Možná proto že mi to je jedno...

To že několik měsíců "vrah" (třeba to bude překvalifikováno na sebeobranu) nevěděl že to byl Houska někdo významnej nikde nezaznělo. Nevěděl to údajně v okamžiku konfliktu, přiznal se až když byl předvolán k výslechu po té co se dostal do zůženého okruhu podezřelých. To že se to dozvěděl nejpozději druhej den ze zpráv je samozřejmě jasný.

Ono totiž si myslim historii píšou často prostě náhody a to že arogantní a vlastní důležitostí opilý hovado jednoho krásného dne narazí na nějakého neústupného střelce se prostě stává.

Zdeněk
template píše…
Samozřejmě to, Zdeňku, možné je, že se to stalo tak, jak říkáte. Pokud by se to ale vážně tak stalo, tak by Krnáč býval spáchal dokonalý zločin, kdyby na místě nenechal svou celtu a paralyzér, nemyslíte? :-) to mi na tom celém přijde nejzvláštnější. Pravda, neumím se jaksi vžít do pocitů člověka, který někoho zabil, na druhé straně bych asi pochopil, kdyby se snažil eliminovat veškeré důkazy, které by k němu vedly, čili HLAVNĚ na místě činu nic nenechat (na to by jistě myslel, i kdyby vraždil v afektu).
Nejsem v žádném případě fanouškem konspiračních teorií, ale tohle mi vážně přijde jako "too good to be true". Už jen proto, v jakém prostředí se zesnulý pohyboval, bych klidně věřil tomu, že se policie spokojí s obětním beránkem.
Anonymní píše…
To asi ano, dokonalý zločin by to byl.
Jenže člověk většinou takový konflikt nezažívá moc často. Málokdo častěji než jednou za život. Já se pokusím do kůže střelce vcítit. Sám nosím a sám jsem jednu nahovno situaci řešil - nakonec to teda dopadlo dobře.
Shodou okolností to bylo taky v Ústí pár let jsem tam žil. Skupina potenciálních útočníků se stáhla po té co jsem tasil, ale sám nedovedu domyslet co by se v dané chvíli semlelo kdyby se nestáhli.
Měl jsem pak ještě v hlavě několik hodin takový guláš že nevim jestli bych jednal v té situaci scela racionálně.
Podle policejního scénáře se střelec zachoval racionálně v tom že kontroloval kamery, iracionálně že tam něco nechal. Docela mi to sedí k tomu guláši co jsem měl v hlavě sám po obrané situaci, kterou naštěstí nebylo nutný dotáhnout dokonce.

Jinak neřikám že za tim neni něco víc, např že to bylo nastrojený a toho střelce do toho navezli. Možný je cokoli. Ale ten scénář jak je popsanej mi nereálnej nepřipadá.

Ale třeba vidíte dál. Třeba v tom připadě s ledvinou jsem se nechal srhnout a pokud vim byl jste první kdo odhadl nakonec skutečnej scénář, čímž jste si u mě zasloužil nehynoucí respekt. Na druhou stranu jste si v mých očích nasadil dost vysokou laťku kterou asi budete těžko překonávat;-)

K Houskovi samotnýmu, netuším jak velkej to byl bourák, sám jsem v ústí jak jsem psal několik let žil a o nějakým Houskovi jsem neslyšel dokud ho nezastřelili. Podle toho co má člověk z mádií to byl takovej provinční mafiánek, ani ochranku neměl, pohyboval se normálně mezi lidma... Člověk si až řiká že je zvláštní źe ho někdo neodstřelil už dávno z obdobne banálních příčin. Jinak bývalej kolega má souseda z vesnice člena ústecké kriminálky. Budu ho prudit ať s ním zajde na pivko třebas pustí nějakou insider informaci. Ale on sám je docela baron Prášil, takže i když mi něco napíśe tak tomu si věřit nebudu :-)
template píše…
Abych vám pravdu řekl, poprvé jsem slyšel o Houskovi v rozhovoru s Paroubkem, který ho extrémně nesnášel. Podruhé, když ho zastřelili. Nicméně lidé blízcí ústecké politice, se kterými jsem mluvil, tvrdí, že bez něj se tam nepostavila ani kadibudka na něčí zahradě. Těžko říct.
Já jsem obecně k těmhle "kmotrům" dost rezervovaný, takového Janouška jsem v životě neviděl, a znám ho jen z mýtů a pohádek. Ani snad neznám osobně nikoho, kdo by se s ním znal.
Nikde jsem mimochodem nečetl, že by měl mrtvý Houska v ruce pistoli. Když tedy vezmeme v potaz náhodného střelce, tak co to muselo být za magora? Velmi pochybuju, že by si neozbrojený Houska nedal říct hned poté, co mu Krnáč domlouval paralyzérem. Co se tam muselo stát, že do něj našil čtyři rány? Kdyby opravdu střílel v sebeobraně... nešel by se udat hned?
Kdybych si ještě trochu zakonspiroval, došel bych k tomu, že tihle osamělí vojáci jsou nejlepší nástrčné figurky. Je zvyklý na samotu a drsné prostředí, kriminál přežije bez úhony, navíc jej tam ostatní muklové budou mít v posvátné úctě a nikdo si na něj nedovolí. Se šikovným obhájcem vyleze ven za pět, šest let, a může se těšit na prachy, které za to dostal...

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem