ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Socanské pastorálie

Nezbývá na tomto místě než poděkovat voličům ČSSD a hnutí ANO, že se tak krásně zasloužili o několik měsíců politické nestability, a s velkou pravděpodobností i o předčasné volby.

Vezmeme to po pořádku. Ad ČSSD. Několikrát jsem upozorňoval na to, že tuto stranu prostě nemá cenu volit. A to nejen kvůli programu, který vypadal, jakoby sem spadl z komunistického Kvítečkova Nikolaje Nosova. I KSČM měla program mnohem realističtější. Především, jejich povolební vývoj, který nyní mnohé šokuje, šel předvídat už před měsíci, možná lety! ČSSD nebyla od Paroubkova odchodu stranou, která by držela byť jen trochu pohromadě. Neválčila tam spolu dvě křídla, jak dnes konečně "oba předsedové" přiznávají, ale spíš tak pět křídel. Předsednictvo socdem bylo poslední dobou seskupením několika rozhádaných, navzájem se nenávidějících jedinců, který každý jen plnil zájmy svého kmotra. Ve vládě by se nedohodli absolutně na ničem ani mezi sebou, natož ještě s nějakou koaliční stranou.

Ostatně z volebního výsledku je jisté, že to pochopilo i velké procento jejich potenciálních voličů. Sobotkova poprava byl samozřejmě podraz, na druhou stranu bylo jasné, že musí přijít, zvlášť, když Hašek cítí silný vítr v zádech z Hradu. Tryzna za Sobotku, kterou místo voličů ČSSD provádějí kavárenští intelektuálové, je tak trochu směšná. Sobotka v pozici lídra ČSSD neobstál, naopak, podělal, co mohl. Volební výsledek padá na jeho ozubenou pleš. Z čela ČSSD musí opravdu odejít, ta tisícovka zmatených hipsterů, která se pořád neprobudila z prezidentské volby, si už nevyvzdoruje opak.

Když bylo řečeno toto: z čela socanů se samozřejmě musí pakovat i Hašek. Jak se Zemanem zařízl svého předsedu den po volbách, je sice politicky logické a pochopitelné, nicméně je také jisté, že tím sobě, ani straně, ani voličům nikterak nepomohl. Naopak. ČSSD se teď buď rozštěpí na dvě strany, které budou jedna druhou nenávidět až za hrob, nebo sice zůstane spolu, ale jedno křídlo totálně převáží nad druhým. A to je vlastně totéž. Obě varianty každopádně téměř vylučují jakékoliv vládní angažmá.

Zkrátka a dobře, Slávek s Michalem se mohou vzít za ruce a společně odkráčet do propadliště dějin. ČSSD, chce-li se zachránit, musí svolat mimořádný sjezd v rámci týdnů, a tam zvolit nového předsedu. Mám však dojem, že ani tohle jim nepomůže: obávám se, že v téhle straně primitivů, bafuňářů a lokálních kmotříků žádná osobnost už není, a spíš by se na sjezdu akorát tak pomlátili mezi sebou. Řešením není ani Jiří Dienstbier. Neomarxismus, který reprezentuje a nad kterým se tetelí pražští pravdoláskaři, je pro typického socana z menšího města či venkova příliš nečitelný. A právě takový bude nakonec rozhodovat. Dienstbier je navíc arogantní, nadmíru ctižádostivý solitér, který vše hraje pouze na svůj osobní prospěch. Nikdy by nedokázal vést jakýkoliv tým.

Proč by se teď měli stydět i voliči ANO? Poslední dny jasně ukazují, že Andrej Babiš se nechtěl dostat do parlamentu proto, aby byl státotvornou silou. Být státníkem, jasně by se přihlásil k vládní odpovědnosti už teď. Má z toho však hrůzu. Jeho sen byl čtyři roky blábolit a hlasitě křičet v pohodlí parlamentní opozice, do toho si obratně jistit svůj dotační byznys. Odměnou by mu byl stále hlasitější potlesk bezmozků. Protože to není žádný hlupák, sám dobře ví, že s kádry, co si do Sněmovny přivedl, by ho ve vládním angažmá čekalo spíše vypískání. A je to opravdu to, co jeho voliči chtěli? Opozičního křiklouna? Na druhé straně, mám důvodné podezření, že většina jeho voličů nebyla s to jakkoliv to pochopit. Obrázek o průměrném IQ voliče ANO nejlépe ilustruje skutečnost, že ve Středočeském kraji byl do první pozice vykroužkován Miloš Babiš. Jeho voliči si mysleli, že volí Vůdce, a ani jim nepřišlo divné, že... ale nic :-)

Myslím, že se budu opakovat, že největším průserem těchto voleb nejsou zisky či ztráty jednotlivých stran, ale skutečnost, že na tomto půdorysu není možné sestavit vládu. A tak budou i nadále vládnout Rusnok, Pecina, a Žák. A Zeman. Všechno jde podle plánu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem