ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: ODSun TOPrava. Nebo doleva? (díl I.)

Kamarád a dlouholetý čtenář tohoto blogu Komo sem konečně napsal článek. Je sice dlouhý jako dny do konce funkčního období hradního ožraly, ale určitě stojí za přečtení.

To bylo u mnoha lidí radosti, když v roce 2010 odešel jimi nenáviděný Jiří Paroubek a když se konečně vytvořila silná pravicová vláda. Kdo první s tímhle nesmyslem přišel, to nevíme. Prý pravicová. Někteří, snad ve své pomatenosti, snad ve své naivitě, šli tak daleko, že některé vládní strany označovali dokonce za konzervativní.

Jak může pravicově vládnout koalice občanských socialistů, socialistů-přeběhlíků a populistů? Nenárokuji si prvenství ve zpochybňování její pravicovosti, nicméně pravda se ukázala. Nečasova vláda s pravicí (či konzervatismem) nemá nic společného a od roku 2010 ani neměla (ostatně ty strany koalice neměly s pravicí nic společného ani před rokem 2010). Vzhledem k její činnosti je špatným vtipem nazývat ji pravicí. A proto i já se pokusím být neméně vtipný.

Pravice versus levice
Předpokládám, laskavý čtenáři, že znáš rozdíl mezi levicí a pravicí, alespoň v pár bodech. Ostatně není problém to dohledat v nějaké základní učebnici politologie na úrovni vzdělání pro střední školy (pro podrobnější popis – kniha N.Bobbia, Pravice a levice). Pro zjednodušení můžeme říci pár základních bodů. Pravice bude hlavně hledat balanc mezi řádem a svobodou.

Z čehož v praxi plyne, že pravicová vláda bude zpřehledňovat zákony a právní řád (aby se ujasnilo, co se smí a co ne, aby v tom měli jasno jak občané, tak soudy). Bude zákony spíš rušit než vytvářet nové. Nejen je, ale také všemožnou byrokratickou zátěž (nařízení ministerstev apod.) a nutnost administrativy každé maličkosti. Znáte ten pocit, když na každou drobnost potřebujete tři podpisy a dvě razítka? Tak přesně tohle mám na mysli. Ten problém není ani tak v tom, že by úředníků bylo moc, ale že státní správa má na starosti zbytečně moc agendy a má zbytečně moc pravomocí – na což potřebuje zaměstnávat lidi. Ono i tohle souvisí s tím, aby policie a úřady dělaly víc činnosti pro občany a méně činnosti pro činnost.

Pravice by tedy měla rušit a slučovat úřady, zeštíhlovat státní aparát a snižovat počet úředníků. V ekonomice bude pravicová vláda šetřit, snižovat státní dluh, snižovat daně, snižovat výdaje státu. A také snižovat počet veřejných zakázek – čímž jako vedlejší produkt zásadním způsobem zmenší prostor pro korupci. Přiškrtí toky peněz skrze dotace, sníží peníze pro státní firmy.

Přidám ještě větší zjednodušení, co je a není pravice, ale to je již takový návod pro hlupáky. Což využijete, až na nějakého narazíte. Pravice automaticky neznamená např. když: nevolíte KSČM. Nevolíte ČSSD.Nevolili jste Paroubka. Volíte stranu, co slibuje boj proti korupci. V novinách (či televizi, rádiu nebo youtube, pochopitelně) čtete, že to či ono je pravicové a ta či ona politická strana je pravicová. Když je politická strana X napravo od strany Y (což platí zvláště v případech, když strana O nebo T je napravo od strany Č).Vnímáte Evropskou unii pozitivně. Vnímáte Evropskou unii negativně. Jste proamerický. Jste protiamerický. Rusko berete za normální stát se svými specifiky. Jste protiruský. Jste velmi protiruský. Jste velmi velmi protiruský. Jste proizraelský. Jste protiizraelský. Jste pro jadernou energii. Jste pro alternativní zdroje energie. Atd.>

Opakuji, jakýkoli z těchto postojů není z definice pravicový a z vás pravicově orientovaného člověka nedělá.

Vláda (ne)pravice
Zpět k bývalé vládě. ODS a TOP09 získaly hlasy a lákaly voliče na snižování dluhu republiky, hrozbu řecké cesty, to bylo asi největší téma voleb (nepočítáme-li, že se řešilo, zda bude pan Paroubek premiérem). Ano, snižování státního dluhu je pravicový krok. Jenže uvědomme si, že ani jedna z těchto stran nemá na takové kroky kapacity. Jeden by čekal, že se v tzv. pravicových stranách bude vyskytovat pravicový program, hájený a prosazovaný pravicovými ekonomy.

Jenže TOP09 vede M. Kalousek (stejně jako V. Bárta vedl VV – R. John a K. Schwarzenberg byli jen tvářemi strany a formální předsedové, chcete-li, tak nastrčené figurky, fíkové listy, řečeno bez servítek maskoti, jak pravil M.Zeman), který má v TOP09 ekonomický program na starosti. Ponechám na čtenářích, na kolik vám připadá logické a rozumné věřit, že bude dluh umět snižovat nejlépe zrovna ten, kdo roky dělal opak a spolupodílel se na zadlužování. Ostatně i J. Paroubek sliboval alespoň snížení tempa zadlužování – v tom je důvěryhodný stejně jako M. Kalousek.

Kalousek samozřejmě není ani ekonom (vystudoval VŠCHT), ani pravicový. ODS neměla ve svých řadách žádného pravicového ekonoma, kterého by mohla představit jako alternativu k tomuto vystudovanému chemikovi. Tedy kromě Michala Doktora, kterého ze strany vyštvala, a Martina Kocourka, který po "odklonění" několika mega odešel z vlády z ostudou a dnes je rád, že nesedí za katrem. Jak jste čekali, že tihle zbaví republiku dluhů?

Vládní program vyrovnávání rozpočtu, tedy aby se stát dál nezadlužoval, měl přebytek a mohl začít státní dluh splácet, počítal s vyrovnaným rozpočtem. Až po skončení volebního období, po roce 2014, což je asi jen drobný detail. Jinými slovy hned vládní program nepočítal stím, že splní volební sliby během oněch 4 let (plánované) vlády.

Pozitivní (přiznávám) krok na počátku funkčního období vláda učinila, když si poslanci snížili příjmy. Poslance VV situace, kdy jim plat poslance nestačil, asi zaskočila, nebo co. A to natolik, že jim V. Bárta musel peníze zajistit, aby zůstali loajální, a dával jim ze svého. Jelikož to neprovedl standardními metodami zkušených politických dinosaurů, tj. zajištěním míst v dozorčích radách, státních podnicích, jiných trafikách, anebo skrze podíly na veřejných zakázkách a jinými klasickými formami korupce a zajišťování loajality, nepříjemně tím zaskočil asi tak tři čtvrtě sněmovny. Ono se ukázalo, že to jde taky jinak. Jsou zkrátka věci, které by se lid dovědět neměl. Nebo co. Od té doby si český lide koukej pamatovat, že Vít Bárta je ten špatný.

Nicméně všechno dobré jednou končí. A tak když se jednoho dne probudili pro změnu soudci a rozhodli, že se stavu soudcovskému platy snižovat nesmí, všichni poslanci (včetně vládních) se toho chytili, naopak se rozhodli jít občanům příkladem, ukázat schopnost šetřit a vůbec být rozpočtově odpovědní a svoje platy nechali na snížené výši.

Ovšemže si dělám legraci. Politici si samozřejmě usmysleli, že se platy ústavních činitelů musí sjednotit a pod touto záminkou si své platy opět zvýšili. Že prý to tak být musí, když už i soudci to tak mají. Předpokládám, že se báli, co kdyby nějakého aktivního občana napadlo podat na to žalobu! Jak přece všichni víme, nikomu se nelíbí myšlenka, že by naši poslanci měli nízké platy. Konec sarkasmu.

A aby vláda řádně prokázala, jak je rozpočtově odpovědná a dala zadost své značce „vláda rozpočtové odpovědnosti“, zvýšila platy státním zaměstnancům – úředníkům. Policii, hasičům a učitelům ne, protože šetřit se musí. A hlavně na správných místech. A jako bonus za rok 2011 se stalo, že M. Kalousek při tom škrtání snížil odměny vedoucím pracovníkům ministerstva. Kdepak, ovšemže jim dal statisícové prémie. Zlí populisté by mohli namítat, že to přece nevadí, že to důchodci zatáhnou. Také se ti, vážený čtenáři, tohle srovnání samo nabízí?

Zmiňoval jsem, že pravicová vláda bude rušit úřady, snižovat počty úředníků a byrokratické zátěže. Což o to, nějaká propouštění na ministerstvech proběhla, např. si vybavuji, že svého času na ministerstvu školství to zařizoval jistý pan občan jménem Bátora. Kdyby mohl svou práci dokončit, mohl ministerstvu snížit výdaje a byrokracii. Aspoň něco pravicového. Nicméně občan a ministr zahraničí Schwarzenberg, který se do práce ostatních ministrů zásadně neplete, se vší sobě vlastní noblesou, slušností a vybranými slovy prohlásil, že se tam Bátora hodí jak pazdeří k jisté části těla a postaral se o jeho vyhazov. Kdyby tato slova směřovala k laskavému čtenáři těchto řádků, nebo Vašim maminkám, ponechám na Vás, brali-li byste takové výrazy jako urážku nebo vulgaritu.

Ten fakt, drahý čtenáři, že šlechtické tituly zrušil T.G. Masaryk, k jehož odkazu se pan kníže hlásí, mi říká, že ho tak nemám titulovat. Určitě by to nechtěl, což ostatně vždy neopomene vehementně zdůraznit. Nevím proč, ale vždy si při tom vzpomenu na legendárního Terence Hilla z filmu Dvojníci a jeho ještě legendárnější proslov: „Ten pán chce naše místa. Říkává si Tango. Je to největší nájemný zabiják z celého státu. A ten fakt, drahý bratranče, že si nechává říkat Tango v zemi samby, to nám říká, že máme co do činění (s úsměvem se otočí k dotyčnému) – s naprostým idiotem.“

Konec legrace. Ať se vláda snažila, jak se snažila, v souladu s jejím vskutku pravicovým programem se dluh ČR stále zvyšoval a zvyšuje. (Ne)slavná Kalouskova složenka by po nás dnes chtěla zaplatit vyšší částku. Pravda, tempo zadlužování se snižuje, tj. dluh je stále větší, ale zvětšuje se pomaleji. Což ale ostatně sliboval také bratr Paroubek. Mimoto vláda měla z počátku historicky nejsilnější většinu, jakou Poslanecká sněmovna dlouho nezažila, žádnou těsnou stojedničku. Že se při takovém stavu zmůže tak akorát na plnění Paroubkových slibů, to už je mimo dělení pravice-levice, to už jen poukazuje na její nekompetentnost. A o tom, jak nás reprezentovala.

A to i v zahraničí, kde si exministr často schrupnul, jako třeba v Bělehradě. Když se nad tím zamyslím, tedy nejen nad spícím ministrem zahraničí (což vůbec není ostuda, že?), nebylo by od věci udělat novinářskou kachnu se spícím třeba M. Zemanem. To by bylo na internetu vtipů o viróze. Nevím, možná jsem při čtení vládního programu přehlédl odstavec „K čertu se Srby“.

Nechme červené ponožky stranou. Ten celkový výsledek minulé vlády není ani tak o tom, že by byla obyčejně levicová, jako opravdu spíš jen o tom, že to hlavní, co dokázala, byla úplná nekompetentnost a neschopnost. Nejen vzhledem k silné většině, jakou disponovala, ale i svými projevy a výsledky.< /br>Například v tom, jak se vůbec nedokázala postavit lékařským odborům a jejich opravdu nechutnému vydírání „Náš exodus, váš exitus“. Drábkovými reformami, co na počátku roku 2012 paralyzovaly úřady. Kalouskem, který klidně a beztrestně přizná, že ovlivňoval policejní vyšetřování své kolegyně Parkanové. Postupem při vyhlášení prohibice, kdy o vyhlášení rozhodlo, že se metanol dostal do Prahy a kamenných obchodů. Tak opravdu argumentovali, to není z mojí hlavy.

Vláda pro(ti)korupční
Vláda se také deklarovala jako protikorupční – aby nakonec v této oblasti se svojí silnou většinou neudělala nic. Vtipnou tečku na protikorupčnosti téhle vlády nejlépe symbolicky učinil vývoj při rozpadu VV. Kdy P. Nečas požadoval vládní platformu na bázi tří klubů (tedy klubů ODS+TOP09+nějakýtřetíklubtedyminimálnědesetposlanců) nebo předčasné volby. Načež když se mu podařilo zkorumpovat oněch potřebných deset poslanců k příklonu k vládě, tak se rozvzpomněl na protikorupční program a dal uspořádat slíbené předčasné volby. Možná si je, vážený čtenáři, nepamatuješ jen proto, že tomu bylo přesně naopak, P. Nečas se s deseti přeběhlíky spokojil a vláda pokračovala. Do jiných předčasných voleb.

Protektorátní EUaudience
Mírně světlejší chvilka zasvítila ve vládním angažmá v dubnu 2012, kdy přemýšlela, zda schválit ESM, Evropský stabilizační mechanismus. Jednak má u mě bod za schopnost vůbec přemýšlet (alespoň co se některých stran koalice týkalo) a jednak k nám přijela Angela Merkelová vyjednávat. Teď vážně, to od ní považuji za korektní a věcné jednání (nikoli nátlak). Vláda vyjádřila své názory a A. Merkelová přijela vyjednávat. Ptám se, přijela by, kdybychom nedělali potíže a prostě to šílené ESM rovnou schválili? Tady nejde o to nedělat potíže, ale to vyjádřit názor, aby mohlo být jednáno s těmi (s námi), co také dokonce nějaký názor mají.

Trefné je, že jakmile jsme v EU vyjádřili nesouhlas s ESM (s čímž levičáci z ČSSD a TOP09 svorně nesouhlasili), Merkelová přijela za námi. Čímž chci poukázat na to, že vyjádření vlastního názoru vedlo k tomu, že jsme nebyli přehlíženi a že mocní jezdili jednat k nám. Až takto jsme ztratili vliv na dění v EU, až takhle moc jsme se ocitli mimo hlavní proud.

Trefnější byla situace za časů Topolánkovy vlády a časů našeho předsedání EU. Došlo k diplomatickému incidentu, když se někdo z vládních úředníků (či náměstků) vyjádřil k vojenskému zásahu Izraele v Gaze v tom smyslu, že se Izrael brání neustálému ostřelování raketami. S tímto postojem souhlasím, pro pořádek. Byl z toho incident a K. Schwarzenberg jako skutečný půlroční určovatel evropské zahraniční politiky musel jít na kobereček do Francie a tam žehlit, jak jsme si dovolili vyjádřit jiný postoj, než měla Paříž.
Ano, týž člověk kritizuje naše vystoupení z hlavního proudu EU ve věci ESM tak, že ztratíme vliv. Ponechám na čtenáři na úvaze, zda má větší vliv ten, kdo musí někam jezdit na kobereček a vysvětlovat, nebo ten, kdo ho přijímá. Přijela by Merkelová k nám, kdybychom ESM odkývali? Přijeli by z Paříže k nám, kdybychom se jim ráčili vysvětliti, že podle pravidel EU jsme ráčili vésti EU na půl roku my, a že veškeré dotazy každému v Praze rádi vysvětlíme?

Ještě mě napadla paralela s tím, kdo má moc a kdo ke komu jezdí na kobereček. Psal v září roku 1938 N. Chamberlain Hitlerovi stylem „Co to tam v těch Sudetech máte s Československem za krizi, koukej to přijet do Londýna vysvětlit, nebo uvidíš!“ nebo stylem „Ta krize v Sudetech mě znepokojuje, jsem ochoten ihned přijet na Německou půdu a pomoci situaci vyřešit“?

Opět opakuji, návštěva Merkelové a náš postoj k ESM, to není o dělání potíží, ale o základní schopnosti mít názor a říct ho. A stát si za tím a teprve poté dělat kompromis (o tom už je politika, to je v pořádku). Servilní přitakávání všemu a akceptování podřízenosti v situaci, kdy si jsme jako státy rovny, zkrátka nelze přijmout.
Něco takového předvedla právě TOP09, když chtěla přistoupit k ESM a rozpočtové a hospodářské unii – aniž by kdokoli přesně věděl, o čem to vlastně bude. K Schwarzenberg vyhrožoval opuštěním vlády, když toto přistoupení nebude schváleno. Ačkoli z koaliční smlouvy, kterou pochopitelně podepsal, vyplýval závazek podepsaných stran, že takové změny podléhají schvalování v referendu. Samozřejmě, že z vlády neodešel.

Ne, nezaspal. Jejda, už jsem si zase rýpnul. On už takhle vyhrožoval před několika lety dříve při kauze Čunek. Také jeho podmínky nesplnili, také neodešel. Jen spousta silných slov – a to chtěl být prezidentem. A oficiálně nepodřízeným M. Kalouskovi. Tenhle špatný vtip hlavně ukazuje na ještě větší hrůzu v podobě ostatních kandidátů. Ač se to může čtenářům zdát k nevíře, podle mého kandidovaly na prezidenta ještě horší osoby. Dvě.

Autobusy nejezdí, jezděte na kole
Nemůžu si odpustit ještě jeden odstavec k topce pro Pražáky. Ještě někdejší primátor Bém (za ODS) chtěl zrušit poslední denní spoje MHD. Proti tomu se zvedla vlna odporu, takže naopak je v pátek a sobotu o hodinu prodloužil. Co nastoupila do vedení TOP09, ať už s primátorem Svobodou (ODS) nebo se svým primátorem Hudečkem, tak tyto prodloužené spoje zrušili a intervaly snižují a stále plánují snižovat. Až vám bude někdy vadit, kde že to zas ten autobus vězí, vzpomeňte si. Šetřit se musí, jezděte na kolech. A po desáté hodině si můžete i přečíst jeden z posledních Bémových projevů ve sněmovně.

Došlo na Marxova slova
Závěrem první části bych připomenul, že Karel Marx neblahé paměti vymyslel tzv. primát ekonomiky. Tj., že ekonomické faktory jsou pro odhalení skutečné povahy věcí důležitější a ovlivňují politické (spíš než naopak). Jelikož jako pravicově orientovaný, tak krom toho že mě uráží nazývat bývalou Nečasovu vládu pravicí, s Marxem nesouhlasím, zastávám primát politiky. Tudíž ekonomické faktory nepravicovosti Nečasovy připomenu až v druhé části.

Proč to zdůrazňuji? Tak se schválně vážený čtenáři nějakého pravičáka zeptej, proč je pravice lepší než levice a co dělá pravici pravicí. Pravděpodobně začne argumentovat s ekonomickými faktory (většinou s nižšími daněmi). Marx musí v hrobě smíchy rotovat, jak mu dávají vlastně jeho oponenti nevědomky za pravdu.

Máš-li pocit, že sám jsem toto úplně nedodržel a začal jsem s ekonomickými faktory, konkrétně s tématem snižování státního dluhu, máš pravdu. A jeden malý, naprosto bezvýznamný bod do příštího dílu. Na svoji obhajobu uvedu jen to, že to bylo hlavní volební téma, proto jsem se s tím chtěl vypořádat na prvním místě.

Komentáře

Anonymní píše…
Považuji ekonomické argumenty za rovnocené etickopolitickým (principu svobody). Dokonce si myslím že jde o to samé nahlížené jen jinou optikou.

To že má člověk v jedné věci náhodou podobný názor jako někdo z opačného názor z něj nedělá levičáka. Marx se musí v hlavě obracet když vydí že se pletl, hádám že na tenhle detail by si ani nevzpomněl.

Zdeněk
template píše…
Jiní se zase jistě obrací v hrobě, když vidí slovo "vydí", Zdeňku :-))

Každopádně děkuju Komovi za tento příspěvek a zároveň vyzývám každého, kdo by chtěl také přispět textem, ať se na mě obrátí. Samozřejmě jeho příspěvek musí být v souladu alespoň se základní myšlenkou tohoto serveru, bolševici všech barev se jistě mohou vyjádřit na jiných platformách.

Přesto mám trochu pocit, že tento článek bojuje staré bitvy. Doufám, že ve druhém díle najdu méně kopání do politických mrtvol a více žhavé současnosti. Témata se přímo nabízejí - za pravičáka vydávající se Babiš, kampaň a volební program současné ODS atd. atd.
Anonymní píše…
Já vim. A stydím se, stává se mi to i když to po sobě přečtu, teď jsem neudělal ani to. Jsem už rozmazlenej možnostma editací, korekcí apod. Vim že mě to neomlouvá. S pravopisem bojuju celý život :-/ Vim že to působí blbě.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem