ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Disidentka volá po cenzuře

Před pár dni se ke mně dostal rozhovor s přední disidentkou Annou Šabatovou, kde říká, že je "potřeba regulovat média" kvůli tomu, že oškliví lidé píšou ošklivé větičky o našich tzv.nepřizpůsobivých spoluobčanech. Několik dní to ve mě bublalo, ale pak jsem se tak naštval, že jsem začal v metru řvát na lidi, že mám právo sedět, ty svině! Někdo si mě možná u toho natočil na telefon.

Ale teď vážně. Jeden by řekl, že Anna Šabatová si ještě docela dobře pamatuje, jaké to je, když jsou média regulována, aby se do nich nedostaly žádné ošklivé větičky, tehdy o jiné privilegované komunitě nejlepších z nejlepších. Že si pamatuje, jaké to je, když ona a její rodina museli všichni držet hubu a podvolit se diktátu. A že by udělala všechno proto, aby to už nikdy tak nebylo.

Jenže ono ne, ono je to určitě jinak.

Vsadím se, že paní Šabatová, která kde může, tam prezentuje svůj (ultra)levicový pohled na svět, vlastně věří, že tak je to SPRÁVNĚ.

Myšlení těchto soudruhů (a těch, kteří ji v následných diskuzích plamenně obhajují) mě nepřestává fascinovat - a nejhorší je, že se levicový neomarxistický světonázor, vyjádřený myšlenkou, že jedině ustavičnými regulacemi a cenzurou vybudujeme konečně tu spravedlivou společnost, šíří jako mor. Už jsme jím infikováni všichni. Zaplesal jsem však, když jsem četl komentář v Lidových novinách, kde Martin Weiss vcelku správně poznamenává, že dobrý software na takovou regulaci mají například v Číně a v Íránu. Touché.

Už se těším na levicové bezmozky, jak mi budou psát, že se zastávám fašistů a rasistů. Houby s voctem! Nemám nic proti tomu, když si servery jako Idnes a Lidovky samy raději cenzurují diskuze, aby se nestaly terčem idiotů, kteří nemají nic jiného na práci, než podávat trestní oznámení, jakmile uvidí slovo "cikán". Na některých serverech už je dokonce zakázáno i použití tohoto spisovného termínu, přičemž vyhledávací filtry nijak nezabrání diskutujícím, aby nenapsali třeba (ikán - nebo to technicky obešli jinak. Ale když se rozhodnou k mazání diskuze, je to jejich věc na jejich serverech, které si platí, takže oni rozhodují. Fajn. Ale doběla mě vytáčí kecy nějaké neomarxistické soudružky, že je potřeba CENZUROVAT média, aby si cikán náhodou o sobě nepřečetl, že je cikán.

Malá poznámka: v tomto článku jsem zatím čtyřikrát použil slovo "cikán". Ačkoliv o cikánech není, a nemá být.

Tak, teď už šestkrát. Popojedem.

Myslí si vážně paní Šabatová a další neomarxističtí pravdoláskaři, že jakýkoliv problém (v tomto případě jakýsi multietnický konflikt, který rozdmýchávají právě lidé, jako je ona, a jí podobní) vyřešíme tím, že o něm zakážeme mluvit a budeme se tvářit, že není?

Anna Šabatová ovšem, což jí budiž přečteno k dobru, alespoň nezastírá svoji extrémně levicovou orientaci. Jenže ani ne den dva nato, co přišla s myšlenkou cenzurovat média, se ozvala takzvaně pravicová ODS, která se lekla Andreje Babiše a vyrukovala s tím, že chce posílit veřejnoprávní média a také vzdělávat veřejnoprávní novináře, aby byli dostatečně veřejnoprávní. Je to další cenzura, nebo první vlaštovka pro postupné znárodnění médií, aby si je náhodou nemohl koupit další miliardář? Tedy pro dobro veškerenstva? Ale u ODS je to jen další hřebík do rakve, poté, co se vytasila s jakousi obdobou bolševických dekretů na byty pro mladé, a vůbec je nezajímá, jaký by okolo toho byl bordel a korupce, nehledě na to, že by to zase musel někdo zaplatit.

Další důvod, proč je v těchto volbách nevolit, stejně jako další neomarxisty.

P.S. Jako fotku jsem nejdřív chtěl dát obličej Šabatové, ale pak jsem si řekl, že by ohyzdná marxistka mohla odradit čtenáře, tak tam raději dám hezkou fotku dvou dětí.

Komentáře

Anonymní píše…
Uplně slyším všechny levičáky světa jednohlasně říkat - ale to je přece úplně něco jinýho! To jsou fašisti/rasisti/xenofobové/zlí lidé/...

Prostě pro levičáka je cenzura jen to když se cenzurují jeho názory. Možná ještě různé nekonfliktní, za to se ten měkčí a zásadovější postavil.

Myslim že i kdyby si z toho cos napsal člověk jako ona něco vzal, bude ti zcela vážně tvrdit že nejde o to jestli se cenzuruje, ale co se cenzuruje.

Zdeněk
template píše…
Legrace je prostě naivní víra všech levičáků světa, že se něco zlepší, když budeme něco zakazovat.
leer píše…
Osobn zkušenost: cikán smí vše, i nazvat osobu, co mu, když mu není 18, odmítne prodat alkohol, bílou píčou.¨¨

Ale běloch nesmí nic, páč policajti jsou vždy na straně cikánů... dokonce vím od jednoho policitstym ci tasahoval na Šluknovsku, žže měli přímo NAKÁZÁNO lhát a stranit cikánům (překlepy se omlouvám, píši z mobilu).

Tak se pak nedvite, e to vypadá takle... a to je horší problém, než nějaká disidentkA.
template píše…
Něco podobného jsem už od policistů slyšel také. Ale ono je to složité, někdy to je kvůli tomu, že se (zvláště ti na malých městech) bojí nějaké osobní vendetty.
leer píše…
Ten mobil je fakt hroznej...

Jistě, ale pak je něco špatně v zákonech, páč vyčistit Bronx zase takový problém nebylo.

Pár policistů skutečně znám... a měl by jsi vidět, kolik musí vyplnit papírů jen za varovný výstřel. O smrtícím výstřelu ani nemluvě.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem