ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Staré ksichty s "novým obsahem" přicházejí

Na politické scéně v Kocourkově začíná být zase poněkud rušno. Předčasné volby se blíží, a mnozí exponenti a ex-exponenti ucítili příležitost, kterak do nich zasáhnout.

Asi největší zemětřesení na zdejší nepoliticko-politické scéně vzbudily spekulace o tom, že z hlubin hanspaulského R'lyehu se má probudit Velký Cthulhu Klaus. O jeho vyvolání se nejprve neúspěšně pokoušeli lumíci z ODS, ale nyní to vypadá, že Jana Bobošíková byla přece jen úspěšnější. Ačkoliv je těžké potvrdit něco, co z úst nejpovolanější osoby ještě nezaznělo, je jisté, že ODS má větší problém, než představovali všichni Janouškové a Rittigové dohromady. 

Zatím to sice vypadá, že Klausův attack vlil do žil lumíků, jimž mořská hladina už sahá těsně pod čumák, něco optimismu: seznali, že někteří jejich kolegové se proměnili z lumíků v krysy, a jala se stavět volební kampaň na tom, že se partaj právě zbavuje veškerého zla. Samozřejmě za souhlasného kvikotu spřátelených pravdoláskových novinářů. Jejich optimismus je ovšem sebevražedný. Jestli si někdo v ODS myslí, že k úspěšné resuscitaci subjektu nacházejícího se v klinické smrti stačí jen zbavit se pár ksichtů s nálepkou kmotrů, či alespoň loutky kmotrů, a volební vítězství je na dosah... pak tedy už té straně skutečně není pomoci.

Ti střízlivější z lumíků, jako například senátor Kubera, si samozřejmě uvědomují, že ODS udělala ve vztahu ke svému otci zakladateli kardinální chybu: neuváženými velkohubými prohlášeními si jej poštvala proti sobě, aniž by si byla uvědomila, že jim bude rozhodně méně škodit ve stádiu relativního příměří (kterého šlo dosáhnout velmi lehce), než jako otevřený konkurent. Úšklebky pravdoláskařů, jak moc Klaus odlivem "kádrů" ODS pomáhá, jsou totálně mimo mísu. Na většinu z těch "odpadlíků" beztak kálí pes a vždy kálel. Navíc nikdo z nich, včetně démonizovaného kmotra Tomáše Hrdličky, rozhodně nezavinil ten obří průser, ve kterém se dnes ODS nachází. Pokud Hrdlička skutečně kdy řídil Prahu, pak je třeba férově přiznat, že v té době pražskou ODS lidé volili. Jakmile nastoupil kříšťálově čistý Bohuslav Svoboda, který na radnici alespoň podle ovací spřátelených a z magistrátního rozpočtu štědře placených médií "vymetl kmotry" (he he) nabrala ODS strmou rychlost na oné skluzavce, na jejímž dolním konci se černá obrovská řiť. Pražské senátní volby málem vyhrál komunista a primátorem hlavního města se nakonec stal neschopný uhrovitý post-adolescent z Moravy. Netřeba ani mluvit o tom, že současný šéf pražské ODS má na hrbu korupční obvinění (a na rozdíl od jiných nikoho nenapadne, aby ho za to vylučoval). Potlesk, prosím.

Klíčový problém ODS, který jako kdyby její současné vedení stále nechápalo, je jiný: z politické strany, která prosazovala nějaké myšlenky a nějakou vizi, se stala parta bezradných přikyvovačů. Jejich vládní angažmá bylo tristní: za lídra si zvolila lidského slabocha, který se z jedné strany nechal kočírovat ambiciózní dominou, z druhé strany mnohem silnějším politickým psem Miroslavem Kalouskem. ODS totálně rezignovala na své voliče, na svou členskou základnu, na jakoukoliv špetku programu. Jejich jediná komunikace se omezila na to, že jednou za čas nechala partu prkenných panáků s vážnými tvářemi napochodovat před televizní kamery a přečíst usnesení, které jim na koaličním jednání nadiktoval Kalousek. Třeba to o zavedení milionářské daně, zvyšování DPH a další levicové zhůvěřilosti. ODS to nechápe ani teď: dodnes jako by nevěděla, jestli má být raději pravicovou stranou (což deklaruje, přičemž drtivá většina jejích současných exponentů netuší, co to vlastně je), či jakousi obdobou moderní levice. Což se jim zatím relativně daří: obávám se ale, že drtivá většina voličů new left ODS volit nikdy nebudou, ani kdyby všichni její poslanci křepčili na pochodu Prague Pride stejně nadšeně, jako Jana Černochová. Pro levicové voliče jsou totiž ústupky, které jim ODS v poslední době dělá, pod jejich rozlišovací schopnost.

Při tom při všem říkám otevřeně, že jestli jsou všechny ty spekulace o Klausově brzkém návratu pravdivé, velmi se mu divím. Jistě, sám si krysy, které se k němu teď hlásí, zřejmě nevybírá. Pokud je pravda, že se bude spojovat zrovna s Janou Bobošíkovou, tak si říkám, kam asi zmizel jeho politický instinkt. Kandidátka KSČM Bobošíková je člověk, jejíž elektorát tvoří z drtivé většiny voliči s IQ sotva přesahujícím jejich věk. Program Suverenity vždy byl (příhodně k tomu) a pořád je extrémně socialistický. Tihle lidé vesměs považují Klause za "zloděje Kikinu", který "pustil své kamarády na amnestii". Spojení Klaus-Bobošíková bude dlouhodobě kontraproduktivní, jakkoli teď může jít z Klausovy strany o pouhý sňatek z rozumu: do ODS se už vrátit nejde a o spolupráci se Svobodnými nestojí. Nehledě na to, že tam je to vzájemné. O "vířivkovi" Tlustém, o kterém se též spekuluje, ani nemluvím.

Klaus není jediným politikem, který hrozí comebackem: své by mohl říct i Martin Bursík, nedávno vyexpedovaný maoisty ze Strany zelených. Ten se při založení nové strany obklopil tím největším hardcore z tábora Pravdy a lásky (tedy opět Nové levice), takže nějaké hlasy zřejmě dostane, i když mu budou krýt záda takoví "experti", jako je například "ekolog" Ivan Rynda, který se nesmazatelně zapsal do historie svým opileckým extempore v České televizi, či zmatená Olga Sommerová, která nechybí pod žádnou výzvou pravdoláskařů, či jeho milá Kateřina. Možná se dočkáme dalšího oskarového videa. Zároveň to znamená další tříštění na už tak dost roztříštěné scéně, zvlášť pokud bude do voleb zasáhnout i další ultralevicová úderka, Klíčové hnutí Táni Fischerové. Maoisté ze Strany zelených se radují, že se jim konečně podařilo zbavit onoho "neoliberálního" dračího vejce. Lidé s mozkem v hlavě by se měli radovat s nimi, neboť současný vývoj bude znamenat přibližný výsledek 0,5% pro zelené maoisty. Bursíkův návrat na scénu by rovněž mohl oslabit pozici TOP 09, se kterou sdílí myšlenku i elektorát. Zdá se, že příští volby budou opravdu velká legrace.

Komentáře

Anonymní píše…
Myslim že projekt Bursíka je jen mnoho povyku pro nic. Co se týče Klause, čím by si pomohl kdyby někam vlez? I když chápu že mu ze současného stavu musí být smutno, žádný relevantní subjekt se kterým by se mohl spojit zde není. Teoreticky ti svobodní. Jenže tam by musel začít fakt jako řadovej člen - i když se dá předpokládat že primárkama by asi prošel, pokud by se stihl přihlásit ještě do konce týdne. Ale to by mu asi přišlo jednak "pod úroveň" a druhak dost lidí o něj vážně nestojí, nebo jej dokonce považují jen za méně radikálního socialistu.

Jen tak pro zajímavost, pořád pánové považujete svobodné za nepřijatelné, nebo už měníte názor? Libertariánské křídlo totiž sílí, zatímco těch pár zapšklých "wanabeconservativ" Klausových fanoušků na fóru strany brečí jak je možné že je ve straně na jednou tolik libertariánů, dokonce i pár anarchistů a že by je měli všechny vyloučit.

Přijde mi že drtivou většinu ksindlu - vašimi slovy lumíkokrys, který do Svobodných nalezl po založení odstál projekt TOP 09. O jednom vím osobně - paradoxně jde o člověka který mě ke svobodným přivedl.

Zdeněk
template píše…
Já mám se Svobodnými pořád ten problém, že je to diskuzní klub, a nikoliv politická strana.
Nedávno jsem viděl někde na youtube krátký klip z přednášky Petra Macha o budoucím koaličním potenciálu Svobodných, a úplně jsem si zoufal. Tohle prostě není žádný lídr politické strany...
Ad Svobodní a Klaus - i tohle byla tak trochu mediální zkratka, že jde v podstatě o jedno a totéž. Jejich vzájemné vztahy příliš dobré nejsou, snad až na Jiřího Paynea, který byl (je?) poradcem VK. Jinak je tam silné protiklausovské křídlo, které má momentálně navrch.
template píše…
Haha, pěkné obrátky to nakonec nabralo, jen co je pravda. Nebudu dělat hrdinu a říkat "já to věděl" (nevěděl), ale je to fakt ještě lepší vývoj situace, než jsem čekal. Vlastně je to celé tak strašně logické... :-))
Anonymní píše…
S tím protiklausovským křídlem to není tak horký. Spíš bych to řekl jinak, je tam (nebo spíš bylo) malé množství řekněme "klausových nekritických fans", a pak většina lidí které kdyby chtěl Klaus kandidovat a projít primárkami tak by musel přesvědčit proč je lepší než jiní kandidáti. Nebylo by to tak že přijde za Machem a řekne mu, ahoj Petře, víš co, tak já teda budu kandidovat jako 1-čka v Praze.

To že je expresident a expremiér samozřejmě něco znamená, myslím si že plno svých - i levicových kroků nějak obhájit může. Neexistoval ve vakuu, nikdy neměl s ODS drtivou většinu a vždy vládl v uskupení i s levicovými stranami jako např. KDU.

Každopádně je to absurdní aby Klaus jako těžká váha polistopadové politiky procházel primárkama a zodpovídal dotazy řadových členů strany, která má cca 2%.

Řekl bych že mezi Klausem a Svobodnými žádná rivalita není. A že vztahy jsou korektní. Vědí o sobě, nicméně spolupráce na poslední chvíli nedává žádný smysl. A on i svobodní to ví.

Klause si do huby prostě jen vzala paní Bobošíková a dosáhla svého - část voličů kteří by Klause podpořili asi získala. O nic víc jí myslim nešlo.
Další čeho dosáhla, ať už to byl záměr nebo ne, je dojem že mezi Svobodnými a Klausem je nějaký rozkol, antipatie nebo něco podobného. Svobodní se v tom co říkají částečne s Klausem překrývají. Někteří lidé v Klausově okolí se Svobodnými sympatizují. Jakl, jeho synové, ... To je důvod spíš pro alespoň vlažné sympatie. K rozkolu nikdy dojít nemohlo, protože Svobodní jako strana s Klausem nikdy nespolupracovali.
template píše…
No zpočátku, když Svobodní vznikali, to vypadalo, že to bude "Klausova strana". Ale pak se od toho Klaus sám distancoval, když někde řekl Kurasovi, že, volně parafrázováno, posrali českou pravici nejmíň na 5 let dopředu.
Skoro bych řekl, že v současné volební kampani se od něj Svobodní na oplátku distancují, jak jen mohou. Ono jim to stejně moc nepomůže, protože když se zeptáte "obyčejného člověka", tj. bezmozka, kterých je u nás pořád nejvíc, co jsou to Svobodní, vypadnou z něj dvě slova: Klaus a fašismus. To je prostě tak.
Ad Bobošíková a "Ruce vzhůru": když jsem viděl tu partu zoufalců, co se kolem ní seskupila, vůbec se Klausovi nedivím, že dal od toho ruce pryč. Očekávám totální volební propadák, opak by mě velmi překvapil.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem