ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Nechceme levicovou zemi? Vážně ne?

Dnes mě docela pobavil komentář pana poslance Petra Gazdíka, který vyzval své voliče, aby o prodlouženém víkendu nejezdili na chaty, ale šli k volbám. Jinak by se podle něj mohlo stát, že by se lidé vrátili "do úplně jiné, levicové země". Tak to mě fakt rozesmálo. Kde si ten člověk myslí, že žije? Snad ne v "pravicové zemi"?

Mě totiž fakt dlouhodobě baví, když někdo píše o "pravicových médiích", "pravicové MF Dnes", nebo dokonce o "krajně pravicových neonacistech" - no, to mě vlastně nebaví, to mě sere. Ale k věci.

O pojmech "pravice" a "levice" jsme už tady i s kolegy toho napsali mraky, nemusím tedy doufám znovu kopírovat definice. Jednak kdo to má chápat, ten to dávno pochopil, a kdo ne, ten to nepochopí nikdy. I já rozumím tomu, že mezi osami "politického kompasu" je poměrně široký prostor, a že dejme tomu ta MF Dnes je skutečně o něco napravo od Haló novin. Ale já například dlouhodobě tvrdím, že česká společnost je prostě jako celek levicová, vždy byla, a to, že tady někdy vyhrávala volby nějaká ODS, na tom nic nemění. V devadesátých letech se tak trochu přijalo zjednodušující klišé, že pravice rovná se antikomunismus (a až poté pro obzvlášť hardcore bezmozky, že pravice rovná se fašismus...), navíc Klausova deklaratorně pravicová vláda byla jakýmsi symbolem změny, takže tehdy se to dalo chápat. Tahle chiméra přetrvala až dodnes, kdy ODS jako pravicová strana akorát zvyšovala daně a státní dluh jako divá. Ostatní strany na tom nebyly o mnoho lépe. Taková Unie svobody, pokud si na tuhle partu šašků ještě někdo pamatuje, o sobě dlouho tvrdila, že je "nejpravicovější stranou". Možná i poté, co v roce 2002 zalezla do koalice s ČSSD a schválila miliardu dluhu. Já nevím, tehdy jsem je přestal sledovat.

O tom, kolik je tady "pravičáků" se můžete přesvědčit při obyčejném mluvení lidmi v hospodě, případně při sledování diskuzí na Facebooku, což bývá ten největší masakr. Jasně, pomalu tu vyrůstá nějaká generace mladých lidí, co úplně dementní nejsou, a zaplať pámbu za ně, nabízí se jen otázka, koho vlastně mají volit. V naprosté většině případů se ale setkáte s městským new left liberálem. Tedy levičákem jak z partesu. Poznáte ho většinou tak, že v politické či ideologické diskuzi blábolí onen obehraný nesmysl, že "není napravo ani nalevo" (poznámka - velká většina příznivců levice to o sobě samozřejmě nepřizná. Že jsou levičáci, to o sobě na plnou pusu řeknou většinou jen skutečně ideologicky ukotvení hrdinové, zapřisáhlí sympatizanti KSČM a podobně. Průměrný levičák nikdy), a pak mu z úst či prstů na klávesnici začnou létat klišé typu "stát by se měl postarat o..." (libovolně doplnit), "regulace toho a toho jsou potřeba, jinak..."(bude konec světa a umlátíme se klackama). Tenhle člověk, zvláště když je mu pod čtyřicet, většinou nebude volit ČSSD, nebo komunisty. Pokud ano, dává si dobrý pozor, aby to nikomu ani v největší opilosti neřekl. (Další poznámka, voliči Jiřího Dienstbiera v prvním kole prezidentské volby jsou trochu jiná kategorie, stejně jako členové Mladých sociálních demokratů. Ale ani ti se členskou legitimací v hospodě nechlubí, na to vemte jed).
Socani totiž pro městského new left "liberála" nejsou dostatečně cool, jakkoliv jejich program vesměs odráží jejich myšlenky, světonázor a tužby. Ani označení "levičák" mu nekonvenuje právě proto, že mu připomíná socany a bolševiky.

Takový člověk bude volit Zelené, Babiše, Okamuru, případně TOP 09. Ostatně i zmíněný Andrej Babiš, už bůhvíkolikátý spasitel průměrného českého levicového bezmozka, kterému nestačil Radek John, mluví takové nesmysly, jakože jeho strana je "středopravicová", přitom ale velebí skandinávský sociální stát a horuje pro progresivní zdanění (indikátor skutečného pravičáka - nikdy nebude volit nikoho, kdo se jen otře o progresivní zdanění). Babiš také s oblibou tvrdí, že dělení na levici a pravici je nesmysl. Je úplně jedno, jestli je Babiš sám levičák, či nikoliv. Cílí ovšem na levicové voliče, a tím, že blábolí o "středopravici", aniž by věděl, co to je, si chce jen rozšířit elektorát.

Nedávno jsem si přečetl program Okamurova hnutí Úsvit, do kterého se přidal i echt pravicový bývalý ódéesák Radim Fiala, a našel jsem tam poznámku o konfiskování majetku všem zbohatlíkům, co ho nedoloží. Doslova je tam napsáno, že zloději musí vracet, co nakradli! Ještě s vykřičníkem. Protože jak víme, každý, kdo si u nás přišel k větším penězům, je zloděj, a kdo takový majetek z nějakého důvodu nedokáže doložit (třeba proto, že ho nabyl už někdy kdysi, ještě v éře před internetovým bankovnictvím) je rovnou vrah. Už slyším pochvalné mručení bezmozků, svorně radujících se z chcíplých koz sousedů. Tomio Okamura by zřejmě o sobě neřekl, že je levičák, a jeho volič teprve ne.
(Indikátor skutečného pravičáka číslo dvě: nikdy by nevolil nikoho, kdo by jen jednou řekl "zákon o prokázání příjmů a majetku" v jiném kontextu, než že je to bolševická zhůvěřilost a že si ji mohou soudruzi ze všech stran svorně strčit do zadku)

Nejhorší je, že lidi si tady skutečně myslí, že tyhle věci jsou správné, a je jich tak 95%. Co s tím? Argumentovat se s levičákem většinou nedá. Jen velmi, velmi malé procento se jich nechá nakonec zviklat. Nikoliv proto, že by snad byli nerozhodní a zviklatelní. Oni bohužel nemají na jisté věci mozkovou kapacitu, což vyplývá z jejich levicového světonázoru, a naopak.

Na závěr trochu odlehčení. Rozesmál mě blog pana Kracíka, na kterém přepisuje cintát jakéhosi uvědomělého komunisty. Poměrně rozumně tam argumentuje, proč komunista píše kraviny. Obávám se ale, že naprostá většina sluníčkových new left liberálů by si řekla, že na tom něco je, že by bylo správné, aby měli všichni stejně, a že vlastně ta levice to nemyslí zase tak špatně...


A právě tohle JE špatně.

Komentáře

leer píše…
Jendoduchá definice pravice je podle mě to, že se snaží omezit vliv státu na život obyvatel. Že ano?

Ale to, co tu máme, je jen levoruký a pravoruký zloděj, s Kalouskem v čele.

Víte, že i jeho vlastní exmanželka říkala, že se ho bojí, pro jeho vazby na podsvětí?

A k vládě: To by chtělo spíše najet na systém, kde by se v každém kraji zvolili lokální politici, tudíž prověření a známí, a ti by pak, podle nějakého klíče, byli vysíláni do vlády, kde by ale POUZE vybírali odborníky na ministerstva.

Pak by se nestalo, že zpěvačka anebo dívka z plakátu řídí obranu, a chemik ministerstvo financí.
leer píše…
PS: proč se obouváš do Skandinávského systému, když tvůj kamarád/alter ego tak žije a velice si ho pochvaluje?

A co je špatného na zákonu o prokázní příjmu? To jsi tak naivní, že si myslíš, že každý si uvaří peníze legálně z nějakého vakua?
Anonymní píše…
leer:
zas se na to podivej tak že většina peněz z nelegálního bussinesu by v libertariánském systému byla legální.

A taky, když bude existovat, dopadne v první řadě na různé lidi bez práce kteří pracují na černo. Bohatec, který třeba organizuje pašování drog, holek z východu, nebo třeba rozebírání kradenejch aut na náhradní díly, nebo výrobu pančovaného chlastu si způsob jak to skrýt nebo zlegalizovat najde.

Celkem častý způsob je třeba hospoda do které sice reálně nikdo moc nechodí, je tak nějak v černé nule, ale papírově majiteli vydělává slušně.

A to jde o ten nejprimitivnější způsob, jistě existují i zajímavější.

Po utilitaristickém i libertariánský argument - po tom co kdo má a jak k tomu přišel může být komukoli jinýmu hovno. Pokud udělal něco špatnýho, prokaž mu to. A nenaháněj ho na zástupnejch indicíích. Ten zákon o prokázání příjmů se veze na té vlně kdo je bohatej musel to nakrást. Což je sice mnohdy pravda, ale hádám že zrovna tihle to prokázat můžou úplně pohodlně - jde o zázračné zhodnocení akcií, nebo prostě "umí" vyhrávat státní zakázky. O tom si mužeme myslet cokoli, ale papírově je to čistý.

Zdeněk

PS: dejte prosimvás doprdele tu recaptchu - opsal jsem to správně až na několikátej pokus. Je to čímdál horší, zachvilku to rozluští robot, ale člověk ne.
leer píše…
*zas se na to podivej tak že většina peněz z nelegálního bussinesu by v libertariánském systému byla legální.

To rozveď, a myslíš tím to, že liberální je levicový?

Zákon o prokázání příjmů je kontroverzní, ale co jsem slyšel, na západě vcelku běžný. To jen tady se každej druhej bojí, že mu ty peníze, kterí si vypěstoval na zahradě, seberou.
Anonymní píše…
Ne, myslím tím
- drogy - ano, proč by měla být marijánka v libertariánském státě ilegální. Pak by nikomu opravdu nehrozilo že mu tyto peníze vypěstované na zahradě vezme
- nelegálně vyrobenej alkohol - kde je malá nebo žádná daň, není třeba jej pálit někde ve sklepě
- příjmy lidí co dělají na černo - zase, kde je malá daň není k tomu důvod
- pašováné zboží - budu se opakovat, ale, kde je malá daň a kde ty věci nejsou zakázané, není třeba pašovat, stačí to normálně dovézt
- korupce a odklony ze státních zakázek - kde jsou malé daně a málo přerozdělování není tolik prostředků k ukradení. Navíc jak jsem psal, tohle zákon o prokázání příjmů neřeší, protože na papíře to je legální. Akorát ta zakázka byla trochu dražší. Ale ne o moc, takže vysvětlit se to nějak dá.

Argument západem je takovej divnej.
Často tam maji v zákonech větší zvěrstva než u nás. Třeba právě ten zákon o prokázání majetku.

Co se týče slov pravicový a levicový, nepoužívám je od té doby co mainstream chápe jako pravici ODS, TOP apod. Neznamená to že jsem levičák, spíš to že to co většina lidí kolem mě vidí jako pravicové vidím já jako levicové :-)

Pokud si mě chcete zaškatulkovat, nejpřesnější asi bude "anarchista". I když to slovo je tak zprofanovaný (skoro jako pravice a levice), že už se děsim co si pod tim představíte :-D
template píše…
Leere, v podstatě je to tak, že "pravice" je méně státu a více svobody, "levice" rovná se více státu a méně svobody. Na Kalouska se vykašlete, to je zástupný problém. Tak, jako vy, argumentuje spousta lidí, že dělení na levici a pravici není možné, protože Kalousek, Zeman a Klaus. To je blbost, to, že ty ideje momentálně pokřivili nějací konkrétní lidé, neznamená, že ta idea vůbec neexistuje.

Mohl byste mi prosím přesně ukázat, kde jsem se OBUL do skandinávského sociálního státu? Poukázal jsem na zjevný rozpor v tom, co říká Babiš, když se na jedné straně označuje za pravičáka a hned na to velebí skandinávský socialismus.To je všechno, nic jiného jsem tím ani nenaznačoval. Jev, který tu demonstrujete, se myslím nazývá "sekundární negramotnost".

Finrod není moje alter-ego, už jsem vám to sem jednou psal a vy to pořád nechcete pochopit :-) co vím (převážně od něj), tak třeba právě v Norsku teď vládnou socialisté s komunisty, a podařilo se jim zemi dovést do takových sraček, že se po blížících se volbách možná ani nedostanou do parlamentu. Nás tenhle experiment teprve čeká, ale už klepe na dveře.

Co se týče onoho zákona o prokázání příjmu a majetku, nemám co bych ke Zdeňkovi dodal. Nechci žít v systému, kde musím dokazovat, že jsem nic neudělal, naopak, ať mi "stát" dokáže, že jsem něco nelegálního udělal. Opak je zvěrstvo, a to, že to snad funguje v socialistickém Německu, socialistické Francii a Obamových Spojených státech socialistických, pro mě není argument.
Finrod Felagund píše…
Drobná oprava - sociální demokracie (Ap) se do parlamentu samozřejmě dostane, byť dostane rekordní výprask podle všeho. Komunisté jsou teď zato pod hranicí volitelnosti - neokomunistická SV je na 2,7 %, maoistická Rødt na 2,5 % a stalinistická NKP je od roku 2007 i mimo poslední obecní zastupitelstva. Jinak ve Švédsku vládne pravice už posledních osm let a Švédsko se dost ekonomicky změnilo. Dánská sociální demokracie, aktuálně u moci, moc sociálnědemokratická není - asi jako Blairova New Labour. Tady v Norsku to mají dvě hlavní pravicové strany (Høyre a Fremskrittspartiet) podle průzkumů kolem 60 % mandátů. Socialisté tady svoje experimenty přepískli a i hodně jejich zatvrzelých voličů jde jinam. Hodně jich nepůjde k volbám, někteří přešli napravo a někteří chtějí volit Miljøparti de Grønne (zelení), což je nový projekt bývalých komunistů, kteří jdou k vodě a kterému se tu říká Vannmelonparti (asi ani nemusím překládat). Ti by mohli dosáhnout na 4% hranici, ale jsou pořád v rámci statistické chyby a do vlády se stoprocentně nepodívají.
template píše…
Díky, alter-ego! :-))
template píše…
Jo, a mimochodem, takhle to v zahraničí doopravdy "funguje": http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/zakon-ktery-si-zeman-vybajil
Anonymní píše…
Zaprvé, k zákonu o prokázání původu majetku. Opravdu bohatí lidé si jsou samozřejmě předem jistí, že jejich majetek je "čistý" - i bez speciálního zákona se musí nějak jistit, například, proti finančáku.
Smyslem tohoto zákona je boj proti nepřátelským syndikátům, podobně jako v putinovském Rusku. Putinovi oligarchové se od Chodorkovského liší ve správném výběru stran, nikoli v čistotě původu majetku. K ničemu jinému zákon použít nelze - prokázání původu majetku dle zprofanovaného: "padni komu padni" je z říše snů.

Zadruhé, ke dvěma autorům blogu. Rozdíl mezi templatem a Finrodem je stylově zjevný. Template se, především, z nějakého nejasného důvodu vyjadřuje výrazně expresivněji. Chápu, že to působí tak nějak drsně a nonkonformně, ba nekorektně, ale krotit by se mohl...situace je sice špatná, ale nasrat se v každém článku?!

Jináč, článek je vcelku dobrý. Nevím však, proč by progresivní zdanění příjmu mělo být nějakým poznávacím znakem levicovosti...není každá daň levicová? Progresivní zdanění je varianta, jak ufinancovat zbytnělý stát; lineární varianta, jak se (ne)donutit tento stát trochu zkrotit.
Rozdělení české společnosti na bolševické rednecky z venkova a městské levicové liberály je, bohužel, bolestnou pravdou. Rozdíl jen ve velikosti příjmu, ideové rozdíly jsou jen kosmetické.

Glosátor
template píše…
Nasrání je většinou nejlepší inspirace ke psaní, Glosátore :-)) já bych v téhle době mohl něco napsat každý den, ale většinou jsem na to moc líný - mávnu nad tím rukou. Vrhnu se na to, jen když mě něco opravdu zaujme, nebo nadzdvihne. Ale zase bych neřekl, že by styl psaní například tohoto článku byl bůhvíjak drsný...

Progresivní daň je především demotivující a nespravedlivá. Úplně nejlepší by byla podle mě "poll tax", ale to by u nás nikdy neprošlo.
leer píše…
Anarchie je pokud vím teze o volném združování jednotlivců

"OBUL do skandinávského sociálního státu" - obul jste se tím způsobem, že jste proti socialismu, vým, že když řeknete něco, že je sociální, je to u vás mínus.

A ten váš kolega/alter ego Finrod tam přitom (v Norsku) spokojeně žije.

Jistě, že mi to tu furt píšete, ale to nezmanená, že to není pravda.
leer píše…
A když tak čtu ty ostatní komentáře, přijde mi, že zde je plno kavárenských pravičáků, naprosto odtržených od reality.

Přitomv Americe není "být dělníkem" něco, za co by se měl jeden červenat. Kde se vzala ta móda v české společnosti se koukat na ty, co pracují rukama, zkrze prsty? Sám makám ve fabrice zpracovávající ocel a nepřipadám si hloupý.
Anonymní píše…
K tomu co napsal leer, z lidí který znám má suveréně nejpravicovější a nejkonzistentnější názory jistý můj spolužák ze ZŠ Aleš, vyučený automechanik z vesnice Lhota u Vyškova s pár sty obyvateli.

Fakt je že to s těmi vesnickými balíky z Moravy podporujícími Zemana je dost trapný zjednodušení.

Mnohem víc lidí kolem mě jsou ale vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří by se dali shrnout právě pod pojem "levicovej kavárenskej intelektuál".

Jinak leere, co se tebe týče, říkat plno asi 5 lidem nebo kolik jich sem chodí :-D

Třeba já jsem hlavním zaměstnáním programátor v brně, vedlejším chovatel včel z malého městečka na Moravě s 10 000 obyvateli.

Jinak pro zajímavost, velká část lidí co se živí v mým okolí rukama si vydělá víc než "kancelářské krysy". Ale nejde teda o dělníky ve fabrice a většinou na černo pracující řemeslníky kteří makaj 12-15 hod. denně.

A paradoxně plno těchto kavárenskejch intelektuálu by tuto svobodnou pracující třídu nejraději nahnalo do chomoutu státu a vidí je jako "parazity" - zcela v duchu tehdejšího Mládkova prohlášení.

Pravicovej kavárenskej intelektuál kolem mě asi žádnej neni:-) Jen já. Od reality jsem odtržen proto protože je to jedinej způsob jak si ještě v tomhle světě dovedu zachovat zbytky zdravýho rozumu.
Anonymní píše…
Zapoměl jsem se podepsat - Zdeněk
template píše…
Leer:
Mýlíte se téměř ve všem, co mi podsouváte.

Nemám vůbec nic proti lidem, co pracují rukama. Naopak, sdílím například názor, že situace, kdy 90% lidí má titul z obskurní vysoké školy na hovno a učební obory zejí prázdnotou, se do budoucna rozhodně nevyplatí. Bezmozci jsou ale napříč sociálními skupinami.

Například k těm kavárenským levičákům: dneska jsem se po dlouhé době znovu podíval na Deník Referendum a nepřestával nad těmi komentáři kroutit hlavou. Ti, kdo tam píšou, jsou nepochybně vzdělaní lidé, ale jsou tak neuvěřitelně mimo, že si říkám, že musí žít na úplně jiné planetě, než já.
Anonymní píše…
Teplate: problémem je, že kdysi byl učební obor o tom, že se nároky na všeobecné vědy (matimka, čeština) MÍRNĚ umenšily na úkor odborných předmětů.

Dnešní praxe na učilištích je, že se umenší VŠE. A podle toho to také vypadá... se mnou nabrali u nějaké vyučence, a většina z nich neumí do deseti napočítat. A to ani moc nepřeháním. Proto učební obory ztratily prestiž, protože o nich existuje - bohužel oprávněně - takováto reputace.

Moje práce je programování Simaticů od Siemense a seřizování výrobní linky.... rozhodně nejsem mamlas, co tam někde buší do plechu.

Trošku z toho obvinuji americkou kulturu, kde je každý v obleku a živí se hlasivkama.
leer píše…
PS: z absence schopných řemeslníků těží zejména imigranti. Aby jsme se pak nedivi, když "ňákej Sergej" bude brát víc než chlapec ze školy zaměřené na sociální správu.
leer píše…
A ještě doplním, že tu kdysi byl článek o "selském rozumu", kde Ruščák v podstatě bez obalu napsal, že dělníci jsou defakto smetí. Článek poznáš podle úvodního obrázku vidláka. :)

Anonymní píše…
Tak mi zase vděčíme těm imigrantům za stavební boom 90 let. A nějaká hrozná nezaměstnanost tehdy nepanovala.

Pamatuju si rozhovor s kolegy když jsem nastoupil a byly jsme na brněnské pobočce firmy jen 4. čech, moravák, slovák a rus z kazachstánu.

Bavili jsme se o peripetiích které kolega (rus) musel podstupovat. Vyslovil jsem názor že nikomu do toho co tu dělá nic není a to že jej doma v 10 večer navštěvuje cizinecká policie aby zkontrolovala zdali žije spořádaně je přez čáru.

Kolega (čech), tvrdil že je správné že máme cizineckou policii a že kontroluje přistěhovalce, rus paradoxně souhlasil - z kazachstánu je zvyklý na větší buzeraci a korupci než je zde a přístup policie mu připadal korektní. Navíc má za manželku češku, je IT, takže de iure není důvod ho posílat pryč a taky patří trochu k jiné sortě než běžnej imigrant z východu, který si přijel přividělat. Takže mu to přišlo ještě v pohodě. Dokonce si pochvaloval jak když si jednou zabouchl klíč a malou dceru doma v bytě, zavolal na policii, policie operativně přijela a dveře mu otevřela. Vlastně jsem byl sám anarchista který se jim snažil vysvětlit že to že silová státní složka v 10 večer dospělého spořádaně žijícího člověka kontroluje naprosto bez důvodně zdali je v posteli je fašismus jak vyšitej.

Korunu tomu nasadilo, když jsem se o tom bavil s otcem, který argumentoval, že většina z těch rusů jsou mafiáni nebo je sem nějaký mafián přivezl a tady je má jako levnou námezní sílu. Pro jednoho takového "mafiána" totiž dělal účetnictví.

Co už ale nedomýšlí - tenhle "mafián" je sem vozí a může si z nich dělat levnou pracovní sílu jen a jen proto že má kontakty na cizinecké policii a nikdo z těchto obyčejných sergejů si nemůže jen tak přijet, dělat půl roku na stavbě aniž by ho někdo prudil, a pak jet zase o dům dál. Buď musí podstupovat ponižující a otravnou buzeraci, kde nic není jistý, stráví hodiny a hodiny ve frontách na cizinecké policii a nebo si draze od "mafiána" kupovat přivření oka těchto úřadů.

Vždy když pak slyším o nějaké razii policie proti nelegálně zaměstnávanejm cizincům, musím se smát - nějaký majitel stavební firmy nebo předák party ukrajinskejch dělníků nechtěl "mafiánovi" platit za "ochranu" před cizineckou policií. Nejhustější byl jeden policista který si takto přímo do reportáže málem pustil hubu na špacír:
Reportér: "Jak jste skupinu odhalili?"
Policista: "My už je známe od vidění, věděli jsme už dlouho že tu pracují."
Škoda že se reportér tehdy nezeptal proč je teda nesbalili a nevykázali rovnou. Ta vepřová hlava by to snad i na rovinu vybalila do televize :-D
Finrod Felagund píše…
Leere, aby bylo jasno - nemám problém s lidmi pracujícími rukama. To v žádném případě - ani jsem se nikdy v tomto duchu nevyjadřoval. Ovšem vyhrazuji si právo vidět podstatný rozdíl mezi typickým dělníkem třeba bavorským, který je mistrem řemesla a který se snaží uctivě prorazit na trhu a nekvalifikovaným dělníkem českým (abych byl konkrétní, typicky ze Sudet), který se nezajímá o nic a který od státu chce, aby ho živil, aniž by sám musel prokázat nějakou invenci. Nejspíš je to dědictví znárodnění/kolektivizace, protože tam, kde tyto dva procesy neproběhly docela (Polsko, Maďarsko) exoty tohoto typu člověk nepotkává, nebo alespoň ne tak často, ale nemění to nic na faktu, že, jemně řečeno, pro takové lidi moc pochopení nemám a pro jejich politické ambice už tuplem ne.
leer píše…
"... že jej doma v 10 večer navštěvuje cizinecká policie aby zkontrolovala zdali žije spořádaně je přez čáru."

Ve Švýcarsku naprosto běžná praxe, a Finrod ji tu taky vyzdvihoval v článku, kde se vyslovoval pro "předávání hodnot".

"... aby ho živil, aniž by sám musel prokázat nějakou invenci."
V tom článku, o kterém mluvím, jste dělal skutečně z dělníků obyčejné hlupáky, to nepopřete.

A celkově to vidíte moc naivníma dětskýma očima... co za invenci poskytuje výrobní linka? To chce míň koukat na televizi a zkusit někdy takovou fabriku navštívit.

Invence v dnešních dělnických sférách, když pomineme řemeslníky, je výhradně na konstruktérech a programátorech, kteří mohou ovlivnit pracovní prostředí dělníka. Medik, co sádruje zlomené končetiny taky nemluví do operací.

A ta konečná věta skutečně vystihuje, že o těchto lidech máte špatné mínění. Částečně oprávněně, mohu vyprávět o tom, že je běžné, aby levá ruka nevěděla, co dělá pravá, a jasně, chytří lidé budou končit u pasu maximálně jako provizoria. Já bych dělníky neklasifikoval hromadně jako hlupáky, spíše jako lidi, co si rádi zastanou svoje, a nejsou moc průbojní a asertivní. Vidím to často, ve fabrice je pár blbů, ale protože všichni okolo jsou srábkové to změnit, tak se to celé plahočí jako šnek.

To, o čem mluvíte, není ani tak hloupost, ale určitý syndrom vyhoření, způsobený celkovým chaosem. Každá směna je uzavřená jednotka, od které se očekává určité kvantum práce, a nic dalšího není žádáno. I samotní mistři/leadeři si zvykli na to ty dělníky spíše podusit, protože moc dobře vědí, že celý ten systém je jen řada do sebe zatlučených klínů.

Jeden příklad: výroba stála půl hodiny, protože trotlové z údržby ztratili klíče. Ale mistr se mistrem stal proto, aby udržel výrobu a směnu v chodu, a ne proto, aby zavolal nahoru a otravoval šéfy. Opravilo se to bez klíčů, a na dělníky se houklo, aby pracovali rychle, a výpadek se dohnal.

Prostě solismus je nevítaný. Ale věřím, že to je všude, organizovaná práce je těžkopádný dinosaurus všude. Ani ne snad pro hloupost dělníků, ale spíše pro to, že je snaha z nich udělat kompaktní směnu, kde si nebude nikdo stěžovat. To samé je i v armádě, kde jednotka je jednotka, a jakýkoliv solismus je nevítaný.

Co je důvodem? Protože tento systém se osvědčil, a je to holt daň za to, že dělnictvo je práce pro: tupce (ale těch je tam nejmíň) pak pro ty, co by se nikdy jinde nechytli, ať už pro osobnostníči či jiné nedostatky, které ale nesouvisí s inteligencí (moderátor s vadou řeči by jaksi vadil, ale u dělíka je to jedno) a pro nováčky na trhu práce.

Je to trošku kostrbaté, ale snad mi rozumíte. Prostě jde o to, aby se celý ten celek slil v jednu jednotku, kde se nedostatky prvků ztratí. Ti nejvyší stejně vědí, že nemá smysl ty flákače z údržby vyhodit, protože oni tu práci nějak odkodrcají, a ti noví by byli možná stejní, ti schopnější ve směně, povýšení z řad dělníků, to už nějak uhrají, a na konci směny odevzdají vyrobené všechny zakázky.

Výroba ve fabrice je prostě způsob, jak využít levných tupců, neasertivních moulů a nováčků ke zdárnému výsledku. Jistě, že třeba u autoservisu to takle nejde.

Ale vy prostě motáte do sebe dvě věci, co nemají nic společného - tovární výrobu a práci v malých firmách a dílnách. I já se občas divím, jak v systému, kde půlka vybavení je po rozpadnutí anebo po ukradnutí jde pracovat, ale ono to očividně funguje... protože všichni jsou navyklí makat a držet to pohromadě.
Anonymní píše…
Nemůžu si pomoci, ale leerovi prostě nerozumím:-) Píše, že není hloupý...já mám pocit, že je geniální - ve složitosti jeho úvah se definitivně ztrácím. Myslí běžně za tři rohy, slova ostatních interpretuje lépe než oni sami, dokáže si odvodit složité úvahy z obrázku a to nemluvím o fenomenální znalosti blogu:-)

Je škoda, že se zahazuje manuální prací, mohl by být rozvědčíkem:-)
template píše…
:-))) to mě pobavilo, vidím to podobně :-) akorát je pořád v zajetí konspirací, nepodařilo se mi doposud jej přesvědčit, že já a FF nejsme jedna a tatáž osoba :)
leer píše…
1/ články si pamatuji, a kdo říká, že špatně?

2/ loutkové profily jsou běžné.

Ještě něco? :)
Anonymní píše…
Vidíte? VIDÍTE? Leer opět vidí za roh a to nenapsal ani deset slov:-)

"1/ články si pamatuji, a kdo říká, že špatně?"

To by mne vážně zajímalo...nejspíš nikdo:-) "že špatně" si leer prostě vymyslel.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem