ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Ožralův slavný den

Zítra nám ožrala na Hradě, jehož se minimálně od kauzy "viróza u korunovačních klenotů" zdráhám nazývat prezidentem, slavnostně oznámí svůj geniální plán na řešení vládní krize a najmenuje nám vládu složenou z odborníků a odborářů. Jejím předsedou bude možná soudruh Zavadil. Slovy Václava Postráneckého alias generála v Černých baronech: "Chce se mi zvracet".

V Kocourkově jsme teď zažili docela velké mediální haló. Čtyři stovky policajtů v kuklách obsadily Úřad vlády, aby tam sebraly prodavačku z Chodova, která už dlouho vrtěla hlavou, krkem a ocasem českého (ex)premiéra, čímž pádem vlastně ovládala tento stát, nebo si to aspoň myslela, a úplně jako ve Werichově pohádce o rybáři a jeho ženě si údajně objednala sledování jeho ženy vojenskou kontrarozvědkou. Díky tomu se tahle vláda, která musela každé dva měsíce přežít nějakou závažnou krizi, poroučela do politického pekla, ačkoliv to už ani nikdo nečekal. Neboť když přežila Bártu s Johnem, měla přežít všechno.

Kocourkovští policisté se nejdřív vymlouvali na nějaké ty "kmotry" Janouška s Rittigem, o nichž většina lidí ví, že jsou zlí, na druhou stranu je nikdy nikdo neviděl, včetně autora tohoto textu. Pak se zjistilo, že pokud vůbec existují a nejsou to jen fiktivní, mýtické postavy, něco jako Lara Croft, Rýbrcoul nebo Kudibal, tak popíjejí mojita někde u Jadranu a nějakým policajtům v Česku se maximálně tak nahlas smějí. No nic: vláda padla a ODS přišla asi s nejlepším řešením, co mohla: ačkoliv jsem nikdy nepovažoval Miroslavu Němcovou za žádný etalon pravicové politiky, z pragmatického hlediska to bylo správné řešení, které mohlo ODS pomoci udělat si nějaké oko u ovcí, pardon voličů, a trochu zbrzdit pád preferencí, které se řítí ke dnu rychlostí letu United 93.

To by tu nesměl být ožrala na Hradě, který, jak víme, založil svou prezidentskou kampaň na hesle "Stop Nečasově vládě". Kolik z nás si asi nad tímhle heslem ťukalo na čelo a říkalo si, že mu tohle heslo možná pomůže u bezmozků na venkově, ale reálně to ožrala, ani když volby vyhraje, nemá jak udělat. A opilec se teď směje tak nahlas, že se okna na Hradě jen třesou. Úplně mi to přivodilo paranoidní myšlenky, jestli sám neměl v té policejní akci prsty. Šlouf nebo Nejedlý z Lukoilu by to určitě dokázali nějak zařídit...

Já se přiznám, že pokud tedy nechce ožrala na Hradě všechny nechat vycukat a zítra Němcovou k velkému překvapení jejímu i ostatních vážně nejmenuje, že ho vlastně vůbec nechápu. Úřednickou vládu nikdo z partají nechce tak moc, že by si prý i sněmovní kapři zatáhli za zátku a sami si vypustili svůj parlamentní rybník. Alespoň to říkají. A což teprve vládu odborářů. Takže co? Najmenuje nějakou vládu, kterou mu parlament pošle do... demise, a stejně budou předčasné volby? A vypíše je vůbec? Musí? Co na to říká Ústava? Já už mám v kocourkovském právním řádu chaos.

U bezmozků ožrala teď úspěch mít může, ti na "úřednické vlády" vždycky slyšeli: mají totiž dojem, že politici jsou nějaká nepřátelská rasa z vesmíru, která sem přijela proto, aby jim kradla podporu z kapes jejich montérek, nebo co to nosí. Kdežto "vodborníci", jóó, ti nekradou. A odboráři, těm přece jde o "vobyčejný lidi", oni jsou ti správní. Takže demonstrovat proti rozhodnutí osvíceného ožraly se asi nebude.

Do hlavy mi neleze ještě další věc: kde jsou, ptám se, všichni ti občanští aktivisté, kteří tak vehementně demonstrovali proti Klausovi, jakkoliv někde něco řekl? Jak to, že teď drží ústa, když se ožrala na Hradě snaží udělat regulérní puč? Že by už přestaly na jejich bohulibé aktivity chodit peníze na účty? CO SE DĚJE???!!!

Komentáře

Anonymní píše…
No dneska slabší.

Jinak nepředbíhal bych událostem. Vim jakej panuje, zvlášť v Praze, proti Zemanovi odpor.

Já ho nakonec se skřípějícími zuby taky volil. Prostě než kníže "spasíme svět ať to stojí co to stojí, z mýho neteče..." Schwarczenberg... to už raději tento ožrala.

Každopádně jsem od tebe byl zvyklej na hlubší články. Když už včil píšeš jednou za půl roku.

Zdenek
template píše…
Souhlasím, ještě máme pár hodin, počkáme. Rád bych se mýlil.

Mám nicméně dojem, že vás, Zdeňku, můj poněkud jadrný styl zmátl. Text není o tom, jak moc je Zeman špatný, ale o tom, že se mi nelíbí jeho "extenzivní výklad Ústavy" a to, jak pohrdá parlamentem v parlamentní demokracii.

Já jsem ho nevolil, nevolil jsem ovšem ani jeho protivníka. Jak už jsem tady psal, ze dvou levičáků, z nichž jeden je senilní narkoleptik a druhý notorický alkoholik, jsem si nevybral.

Rozesmívají mě ale nářky tzv. "pravičáků", kteří to ožralovi hodili v bláhové víře, že snad nebude takový eurohujer, jako Schwarzenberg. Odvděčil se jim tím, že nechal hned první den nechat na Hradě vyvěsit evropskou vlajku :-))

Není to tak, že bych žok slivovice, který z vůle lidu sedí na Hradě, jen kritizoval: dal jsem mu například za pravdu ve sporu s knížetem ohledně velvyslanců. Ne, že bych si nemyslel, že Lívie Klausová v čele slovenské ambasády je úplné UFO, ale ukázalo se, že Zeman zná Ústavu přece jen lépe. A jak se ukazuje i teď, Ústava je napsaná fakt velmi vágně a jezevec z Vysočiny toho velmi umně využívá, či zneužívá.

Nemyslím si, že by tento text byl bůhvíjak mělký. Formu neřešte: někdy prostě není čas na hluboké analýzy, někdy doba vybízí k zoufalým výkřikům.
Anonymní píše…
Hmm... jsem jeden z těch "pravičáků". Nebyla to víra, zoufale jsem doufal. Ale jen se směj. Taky jsem si říkal že bych volit nemusel a pak se kasal pocitem morálního vítězství. Ale stejně bych to tak asi necítil, tak jsem šel.

Co se týče vlajky je to jen gesto, čert to vem. Důležitější bylo ESMko. A to je taky v prdeli...

Ústavě nerozumím. Párkrát jsem se ji pokusil interpretovat a cca v 50% jsem se s ústavním soudem shodl, cca v 50% ne.

Bohužel se už nedozvíme co by se dělo kdyby silná koalice se silným premiérem (myslím osobnostně) stála proti Zemanovi a interpretovala si ji taky podle svého s tím že by ji měnila jako trhací kalendář a ústavní soud jí to celkem náhodně rušil nebo umožňoval.

Pamatuju si jak kamarád právník po volbách psal že Zeman nemá šanci cokoli ovlivnit. Asi jako: "Vítejte na jednání vlády pane prezidente, věnec položte támhle a běžte doprdele."

Každopádně ať Zeman dělá cokoli, zdá se mi že to dělá dobře. Zkouší kam může (jednání vlády, profesoři, velvyslanci, prostořekost na státních návštěvách), co mu projde... myslim že skutečnou hitparádu nám teprve ukáže, až se pořádně rozkouká.

Už teď jak jsem zvědavej tak se děsím. Zpětně vzato, pořád si říkám lepší než kníže. Ale nevim jak mi to dlouho vydrží.

Zdenek
template píše…
Ona by tahle věc asi nastala v různé míře s každým přímo voleným prezidentem. Vezměte si, když odstupoval Špidla a po něm Gross, pochybuju, že Klaus jmenoval nejdřív Grosse a pak Paroubka s velkým nadšením. Ale udělal to. Podle mě by bylo prostě nejlepší řešení jmenovat Němcovou a nechat je doklepat do voleb.
Podle mě je tohle ale celé vzkaz Bohoušovi Sobotkovi, o kterém se už Zeman údajně nechal slyšet, že ho premiérem jmenuje jen přes svou mrtvolu. Je to mimořádně mstivý člověk a nikdy mu nezapomene, že ho tehdy v roce 2003 nevolil a ještě dneska proti němu občas vystupuje. Na rozdíl od jeho miláčka Michala Haška, kterému z ožralovy prdele trčí jen podrážky lakýrek. A proto bude příštím premiérem on, pokud vůbec ČSSD vyhraje volby - čas i prezident hraje proti nim.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem