ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jsou víc retardovaní Američané, nebo Češi?

Když se po bombových útocích v Bostonu ukázalo, že atentátníci pocházeli z Čečny, objevilo se zejména na sociálních sítích mnoho Američanů, kteří zaměnili Čečnu (Cechnya) za Českou republiku (The Czech Republic). Některé příspěvky byly opravdu nechtěně vtipné a Češi se pohoršovali, v lepším případě jen pošklebovali, jak jsou ti Američani blbí a pitomí, když si pletou Česko s Čečnou. Jenže... Dnes ráno jsem si všiml, že ohromné množství lidí sdílelo na svém facebooku tento článek o Sarah Pallinové, která chce údajně bombardovat Českou republiku. Článek je poměrně vtipný a od prvního odstavce je jasné, že jde o satiru. Dokonce do očí bijící.

S hrůzou jsem ale zjistil, že přibližně 75% mých přátel na FB, co tento odkaz sdílelo, nepochopilo, že se o satiru jedná. BEROU TO VÁŽNĚ.

Stejně tak další diskutující pod oním odkazem. Korunu tomu nasadil poslanec srandastrany Věci veřejné Otto Chaloupka, který zmíněný text rovněž sdílel na svém facebookovém profilu s komentářem: "Americka politicka chce atakovat muslimskou Ceskou republiku. Co ta zenska pije??!!!"

No, mě by zase zajímalo, co a jak často pije tenhle chlapík. Pije totiž z mých daní, a já mám najednou pocit, že prostě příliš blbý na to, aby mě v parlamentu zastupoval. Diskuze pod odkazem, do kterého se zapojili všichni tři voliči Věcí veřejných, stojí taky za to. Mimochodem, Chaloupka je člověk, který podstatnou část svého života prožil v USA coby emigrant. Nemůže se tedy vymlouvat na to, že třeba textu úplně neporozuměl.

Lidi, kteří se nechali "nachytat" a šíří paniku o amerických retardovaných fašistech, co nás chtějí vybombardovat, orientačně dělím na tři skupiny.

Jedna z nich neumí anglicky. Fajn, pak ale nechápu, proč komentují text, kterému nerozumí. Já nevím, ale mně se ještě nikdy nestalo, že bych někam vyvěsil článek v maďarštině a vyjadřoval se k jeho obsahu.

Další skupina si přečetla jen titulek a dál se neobtěžovala. To dnes mimochodem dělá podle mého skromného odhadu 90% konzumentů médií a pak to v těch diskuzích na webu, na sociálních sítích a v hospodách podle toho vypadá.

Třetí skupina jsou prostě bezmozci a dementi. To se vážně nedá jinak říct.

K napsání tohoto textu mě vedla čirá frustrace. Já jsem vážně blbostí a tupostí svých spoluobčanů frustrován. Pak má ta politika tady nějak vypadat.

Mimochodem, na tom samém webu je taky článek o tom, že Barack Obama rezignoval.

Komentáře

Anonymní píše…
:-) Ano, je to "tl;dr (too long, didn't read)" problém ... K takovému přístupu jsou dnes často "školení" manažeři a zaměstnanci firem - prostě pokud je něco příliš dlouhé (tedy více než řekněme 3 řádky, případně max o něco více bodových poznámek), pak je to NEEFEKTIVNÍ komunikace (resp. autor snažící se něco netriviálního popsat je neefektiví) a nikdo obsah nezkoumá/nečte, v lepším případě alespoň právě s odpovědí ve stylu "tl;dr". Člověk se až hrozí toho jestli také důležité dokumenty týkající se core businessu firem jsou takto zpracovávány občas :-D, ale patrně ano. Všechno je dnes příšerně povrchní, všude se kladu důraz hlavně na rychlost a kvalita nikoho příliš nezajímá. Pak to dopadá takto i se satirickým článkem, někdy možná i ze setrvačnosti, bohužel.
Anonymní píše…
@Anonymní:

Ono se neni zas tak co divit. Není čas, textu k přečtení jsou hromady. Slušný autor IMO nadhodí základní myšlenku do nějakého kraťoučkého úvodníku a nakonec shrne vývody opět v krátkém závěru. Aneb alespoň sloh na úrovni ZŠ: úvod-stať-závěr, pokud už autor není schopen rafinovanějšího členění textu.

Na druhou stranu, je fakt že kdo chce s textem polemizovat, měl by ho přečíst celý.

Ale nebral bych to tak dramaticky, prostě šlo o úspěšnou mystifikaci. U takové Palinové by se podobnému vyjádření nikdo nedivil. Nelze se divit že si její blbost pak žije vlastním životem.

Na retardy v US reagují retardi v ČR. Na obou stranách atlantiku jich bude dost.
Nicméně na FB člověk vidí to co píší jeho přátelé, takže spíš než ukázka toho, jak blbí jsou češi či američané je to spíš ukázka toho, jak blbé si vybíráte kamarády.

Dodám že sám na tom nejsem o moc lépe :-)
template píše…
"Nicméně na FB člověk vidí to co píší jeho přátelé, takže spíš než ukázka toho, jak blbí jsou češi či američané je to spíš ukázka toho, jak blbé si vybíráte kamarády."

Obávám se, že budete mít asi pravdu... :-)
leer píše…
To, co jsi nyní napsal ty, je ale typicky české fňukání a sebemrskačství.
leer píše…
Defakto, Andreji, jde o to, že se tu - jako často - zmiňují fráze, které "dishonorují" (ta hra byla prostě úžasná) český národ jako celek.

V podstatě opět z toho vyšlo asi toto: debilní češi útočí na inteligentní američany, protože inteligentní američané přece nemají potřebu vědět, kde je nějaké zaprděné Česko.

Ale možná žijete ve společnosti, kde se toto pomlouvání vlastního národa a celkové hospodské nadávání na celou ČR (ikdyž hezky zabalené a zamaskované) tak ujalo, že si to ani neuvědomujete
template píše…
Zaprve, nejsem Andrej. Ja a Finrod jsme rozdilni lide, nemame spolecne ani krestni jmeno, ani prijmeni.
Zadruhe, k tomu dishonorovani, jak jste to svojsky pojmenoval. Reagoval jsem jen na ten folklor o dementnich Americanech-urcite jste si take na ne s gustem zanadaval, vidte-ale ted se ukazalo, ze jim veru nemame co vycitat.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem