ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Česko hledá Superprezidenta

Vypadá to, že páni senátoři nakonec podlehli tlaku svých stranických šéfů a poslali zákon o přímé volbě prezidenta do finále. Ačkoliv jsem ještě v roce 2008 byl všemi prsty pro přímou volbu (poté, co jsem na vlastní oči viděl ten cirkus), postupem času ve mě začalo sílit přesvědčení, že nepřímá volba je sice horor, ale plebiscit může být ve skutečnosti ještě mnohem horší. A toho se obávám už teď. Nicméně, vyrojilo se nám mnoho uchazečů o nejvyšší ústavní funkci, tak si je teď pojďme projít jednoho po druhém.

Jan Fischer
Šedá úřednická myš s nulovým charismatem. Génius průměrnosti, tedy má ve všelidovém hlasování asi největší šanci. Lidé tyto typy totiž milují. Člen KSČ, což mu v důsledku může přinést body (byť budou tímto argumentem mávat PR týmy jeho rivalů): rudou knížku totiž na srdci nosila drtivá většina občanů ČR dnes starších čtyřiceti pěti let. Jeho vláda nic nedělala, tedy nic nezkazila. Rád šermuje svým údajným židovským původem a při sebemenším pokusu o kritiku jeho osoby hned brečí v médiích o novém holocaustu. Jako prezident bude dobrý kladeč věnců, který vždy přihodí nějakou nic neříkající frázi, třeba o globální odpovědnosti, a lid jej za to bude milovat.

Karel Schwarzenberg

Obstarožní šlechtic, který navzdory pokročilému věku dokázal přesvědčit zejména mladé lidi, aby jeho "nové straně se starým obsahem" dali hlas ve volbách. A to i ultralevicové studenty humanitních a humanistických fakult. Miláček médií, doslova živoucí důkaz platnosti starého latinského přísloví Quod licet Iovi non licet bovi. Prochází mu totiž věci, za které by novináři jiné politiky už dávno ukřižovali a jejich zohavené mrtvoly pro jistotu upálili na hranici. Dobrý ministr zahraničí, přesto doufám, že z Černínského paláce na Hradčany nepřesídlí. Zmíněný pokročilý věk a chatrné zdraví začíná v poslední době povážlivě ovlivňovat i jeho psýché. Rozumět mu je každé třetí až čtvrté slovo, takže by se jeho novoroční projevy musely nechat titulkovat. Navíc by s největší pravděpodobností usínal i při udělování státních vyznamenání ke 28. říjnu.

Jan Švejnar

Levicový ekonom z USA, který už jednou splnil roli užitečného králíka v klobouku. Shořel jako papírový čert, což muselo tehdy být zdatnému stratégovi Jiřímu Paroubkovi jasné. Švejnarovi to však evidentně tak zcela jasné nebylo. Oportunistický chlapík bez názorů, který by na všechno nejraději sestavil expertní skupinu, měnil své postoje takříkajíc ze dne na den podle toho, z jaké části politického spektra měl zrovna největší podporu. Jeho vystoupení před senátory ČSSD rovnalo se rituální sebevraždě před kamerami. Hlasy levicových stran (ČSSD, KSČM, SZ) mu nakonec ke zvolení nepomohly a před odletem do USA se uražený profesor ekonomie zmohl pouze na pár ublížených článečků, ve kterých okopával kotníky vítězi. Nyní "pomáhá" České republice tak, že se stal hlavním poradcem místopředsedy socialistů Michala Haška. Jímá mě hrůza z pomyšlení, že by se tenhle úhořovitý, kluzký chlapík s vizáží E.T. mimozemšťana kdy stal prezidentem tohoto státu.

Miloš Zeman
Jezevec z Vysočiny, kterého to objímání stromů zas až tak nebaví. Mnohokrát už oznámil definitivní rezignaci na politiku jako takovou, mnohokrát se pokoušel vrátit a mnohokrát neuspěl. Navzdory svému proklamovanému levičáctví je to muž spíše pravicových postojů a musím se přiznat, že bych jej na Hradě skousl. I tak si ale myslím, že jeho éra už definitivně skončila a tak by to mělo i zůstat. Navíc z představy, že za nitky jeho prezidentské kandidatury tahá bývalý estébák a bezskrupulózní lobbista, se mi dělá poněkud šlouf.

Jana Bobošíková
Soudruzi Vojtěch Filip a Miroslav Grebeníček si mohou oddychnout, svého kandidáta už mají. Anebo ne? Soudružka s image pouťové vyvolávačky křížené s dominou prostě na Hrad chce. Už v posledním klání se neštítila napochodovat do Španělského sálu v rudém kostýmku a dresu KSČM. I v přímé volbě dostane tahle dáma s kachním žaludkem, která dodnes nechodí kanály, jen hlasy kovaných komunistů a bezmozků z příhraničních oblastí, kteří uvěří tomu, že se Bobo vypořádá s cigánama i Sudeťákama, vole.

Tomio Okamura
Asijský bůžek populismu. Miláček internetových anket, který pro své zviditelnění udělá všechno, možná by i před kamerami snědl psí výkal. To by mělo asi stejnou hodnotu, jako jeho hraběcí rady ohledně vládnutí a vůbec. Postava, u které je velmi těžké rozlišit, jedná-li se vůbec o reálného člověka a není-li jeho existence čistě virtuální. Instantní moudra, která trousí na počkání, by odpovídaly druhé variantě. Možná je to ale typický představitel politického stylu příštích generací: mluvící kyberhlava stvořená mediálním polosvětem.

Miroslava Němcová
Přiznám se, že bude-li kandidovat v přímé volbě, zřejmě bych jí svůj hlas dal. Se skřípěním zubů a z nedostatku lepších kandidátů. Je mi sympatické, že se tahle původně drobná podnikatelka z Vysočiny doslova od píky vypracovala až na předsedkyni Poslanecké sněmovny. Méně sympatická mi však je její image matky představené z kláštera a také její dost časté uchylování se k politicky korektním frázím.

Přemysl Sobotka
Nemastný, neslaný, bez chuti, neuchopitelný. Asi to bude slušný člověk, ale to samo o sobě nestačí. Vehemence, s jakou se pustil do popravy bývalého lídra své strany Mirka Topolánka, mu v mých očích hezkých pár bodů ubrala. Jinak jsem u něj nikdy v životě nezaznamenal pevný postoj. Jen samé "měkké ano" a "rozhodné možná". Což ho jako prezidentského kandidáta dost diskvalifikuje.

Na další kandidáty si (tedy kromě té figury na obrázku, a tady si už fakt neodvažuji nic napsat) momentálně nemohu vzpomenout - prosím čtenáře, aby další favority neváhali napsat do komentářů. I tak je myslím jasné, že se máme na co těšit a že po dvou výrazných osobnostech (byť k nim můžeme mít tisíce výhrad, což mám) si budeme muset zvyknout na okresní přebor.

Komentáře

Hanzl Václav píše…
doHm, zajímavé je, že u Němcové Vás potěšilo to, že se "vypracovala" z drobné podnikatelky, až na předsedkyni PS, hm, tak to nevím, zda se toto dá považovat za nějaký posun, já to spíše beru jako politické čachry! Pokud stejný metr vezmete na Okamuru, tak ten se skutečně vypracoval, aniž by k tomu potřeboval hřbety svých straníků, po kterých by se někam vyškrábal!!!
template píše…
"Politické čachry" to při vší úctě být nemůžou. Jestli chcete, vstupte do strany a uvidíme, za jak dlouho se takhle vypracujete, klidně Vám to budu měřit na stopkách. Co se týče Okamury, myslím, že je celkem jasné, co jsem na něm vlastně kritizoval, před jeho podnikatelskými úspěchy se samozřejmě skláním, ale obávám se, že ty mu v této věci vůbec nepomohly.
Melebius píše…
Snad ne úplně uctivé, ale dosti věcné zhodnocení kandidátů, děkuji. Taky bych z nabídnutých možností nejspíš vybíral Němcovou. Snad by žena v čele státu mohla pomoci k tomu, aby naše politická scéna nevypadala, jako když se hádají malí kluci.
Nicméně kromě kandidátů jsem čekal i pohled na přímou volbu jako takovou. Někde jsem četl zajímavý názor, že přímo volený prezident nebude společnost spojovat, ale naopak rozdělovat – především v kampani před druhým kolem volby.
template píše…
Melebius: Máte pravdu, ale v perexu jsem se snažil varovat, že půjde spíše o představení kandidátů, než o úvahu na téma přímá volba prezidenta. V budoucnu nějakou možná napíšu. Jde hlavně o to, které zlo si vybereme jako menší. Je nepochybné, že nepřímou volbu provází politikaření, kšeftaření a další nekalé praktiky, které jsme ostatně při poslední volbě všichni viděli. A přímá volba? Budeme svědky špinavých kampaní, obrovské mediální masáže a vyhraje ten, kdo bude mít nejvíc peněz na reklamu a nejlepší PR tým. Jen se podívejte na Barracka Obamu.
Anonymní píše…
Rudou knížku totiž na srdci nosila drtivá většina občanů ČR dnes starších čtyřiceti pěti let? To jste se pane drtivě sek. Komunistů bývalo v ČSSR mezi deseti a patnácti procenty. Členem strany zločinné byl také P.Sobotka. Paní Němcová má na triku prospěch na triko erární pro svou rodinu. Žádnou kulišárnu nenejdete jen u T.Okamury, ale ten Vám nějak nesedí. Dnes jsem zaznamenal nebývalou nervozitu partykářů. Předhánějí se v návrzích vlastních kandidátů. Zdá se, že si vůbec neuvědomují, že prezidentem může být zvolen i někdo mimo těch našich vykutálených stran.

Oldřich
template píše…
Vážený Oldřichu, ač můžete mít pravdu s těmi deseti patnácti procenty, nezapomínejme, že to byli hlavně oni "nestraníci", kteří se v kolaboraci s režimem angažovali často ještě mnohem více, právě proto, že záštitu rudé knížky neměli. Seděli v různých výborech československo-sovětského přátelství, vylepovali vlaječky, na prvního máje mávali mávátky jako o život, posílali své děti do bolševické vymývárny mozků jménem Pionýr a podobně. Členství nečlenství v KSČ, v téhle zemi a v té době si s režimem zadal KAŽDÝ. Já to plamenně neodsuzuji protože v podstatě ty lidi chápu.
Že byl Sobotka také komunista, to jsem nevěděl, je to každopádně o důvod víc, proč ho případně nevolit.
Jinak mě moc nebaví hra na to, že prezident má být apolitický. Naopak, prezident je výsostně politická funkce! Proto bych byl nejraději, aby příští hlavou státu byl zkušený politik, pravdou také je, že z té naší verbeže dost těžko vybírat.
Anonymní píše…
Takové vykrucování bych od Vás nečekal. Napsal jste "rudou knížku totiž na srdci nosila drtivá většina občanů ČR." To zkrátka pravda není. S režimem si za komoušů nezadal každý. S podobným tvrzením začal hned v devadesátém pan Havel. Podle něj už rovnou každý kolaboroval. Jinak co se dál týče nestraníků máte pravdu. Po převratu se skutečně ukázalo, že komoušů je mnohem víc, než členů KSČ. A zkušený politik by nebyl špatný, jenže pokud je zkušený politik u nás, je to spíše politik "zkušený." Je to truchlohra. Kdybych chtěl být zlomyslný, řekl bych, že se mě to už netýká, neboť u finálního funusu už dozajista nebudu.

Oldřich
leer píše…
Jan Fischer: v podstatě ano, jenže sám nevím, zda takový, jak jsi popsal, skutečně vnitřně je, anebo jen umí zahrát správné divadélko.

Karel Schwarzenberg: starý pán, co sebou nechá snadno manipulovat, někam ho upíchnout a bude klid.

Švejnar - co dodat.

Miloš Zeman - má dobré hlášky, a že ti vadí jeho špinavé metody? Podívej se na Bushe - vyšetřovval atentát na Kennedyho, a ten druhej zase podělal, co mohl (Írák).

Jana Bobošíková - co dodat.

Tomio Okamura - byla by sranda být první ne-asijský stát co má asijského prezidenta.

Miroslava Němcová & Přemysl Sobotka: bez komentáře.

A hele, ty to moc řešíš - skutečně kvalitní lidé u nás podnikají anebo emigrovali.

MOŽNÁ by bylo dobré tam zařadit ještě pána "Fidelis Schlée" - ikdyž by mě zajímalo kde se tu tento člověk s hispánským jménem vůbec vzal.

Ale jak říkám, moc si to bereš - nejsme Francie, nejsme USA, nejsme Polsko. Prezident je tu skoro na ozdobu. Klaus sice není populární, ale líbí se mi, že si umí dupnout, a že má vlastní názory.

PS: jedinou zemí, kde jsou voliči pragmatičtí, je Švýcarsko. Všude jinde je to soutěž o Miss daného státu, ne o kvalitního vůdce.
Anonymní píše…
leer: predpokladam, ze je nekde v Bruselu s nejakyma socialistama... musim rict, ze mi jeho levicovy, agresivne eurofanatickosocialisticky clanky ani nejak nechybej :)
Finrod Felagund píše…
Kde jsem skončil? Žiju v Norsku, mám vynikající práci a nemám moc času psát, protože jsem dost vytížený, a po práci se, upřímně, radši zabývám ježděním na kole, veslováním na moři se svojí drahou polovičkou nebo například zařizováním bytu. Takže se mám skvěle i bez vás vševědoucích, děkuji za optání.
Anonymní píše…
Finrod: a jeste jsi v nejakym tom spolku mladych bojujicich za vstup Norska do EU??? :)
template píše…
Finrode, nemám si doufám tu poslední větu brát osobně :-))))
Anonymní píše…
Finrode, nenechte se znechutit, ja jsem Vase clanky cetl moc rad (urcite nejsem sam). Rozhodne v nich byla spousta zajimavych nazoru. Ze jste svymi uvahami nastval par levicovych ci pravicovych narodovcu bych chapal spise jako poctu. Skoda, ze jste jiz delsi dobu nic nenapsal.

Karel
Anonymní píše…
Já myslím, že jediný - zato mimořádně plodný - nekompromisní kritik Finrodových názorů, osobnosti, věku, fyzického vzezření, vzdělání a pracovních návyků je tu leer. Z toho bych si zase tolik nedělal. Rozhodně bych se tím nenechal znechutit.

A k tvému příspěvku, leere: i když ty zřejmě dokážeš zakomponovat kritiku USA (a Finroda) i do receptu na ovocné knedlíky, není každý takový umělec. Skutečnost, že se někdo o hlubokých kontroverzích v americké politice neustále nezmiňuje, neznamená, že si jich není vědom.
USA nejsou homogenním celkem s jediným názorem. Ba naopak jsou snad největší světovou studnicí všemožných postojů. Není tak snad překvapivé, že jedna část Američanů se chce mstít, zatímco jiná volá po lidských právech. Ostatně, z pohledu Američanů by se podobně uhozená mohla zdát ČR...

Glosátor
Finrod Felagund píše…
Proč mažu leera? Protože on útočí ad hominem a protože ho, jednoduše, nemám rád. Je to můj blog a tak ho můžu mazat jak chci. Upřímně - nemám nic proti tomu, když se mnou lidé diskutují, když se mnou ostře nesouhlasí, ale nemám rád, když lidé útočí na osobu, a navíc ještě když používají argumenty, které nejsou pravdivé, a navíc způsobem středoškolských "bullies". Tohle prostě na mém blogu nemá prostor a budu to mazat. Sorry, leere, nejsi tu vítán. Doufám, že už to pochopíš.
Finrod Felagund píše…
Kromě toho vystudoval jsem ne za leerovy daně (studoval jsem v zahraničí), uchytil jsem se dobře na pracovním trhu (platím daně, o jakých se leerovi ani nesnilo) a nemusí mě žádný státní aparát živit. Tolik k mé "zbytečnosti", o které leer mluví. Co se týče fyzické konstituce, budiž - na kole jezdím cca 800 km měsíčně, v zimě 400 a dělám různé další sporty. Zajímavé je, že leer je pořád anonymní, neřekne mi plným jménem, kdo je. Přitom mě "údajně" "dobře" zná. Zajímavé.
leer píše…
Já sám mám elektroškolu s maturitou.
Mohu vědět, jaký obor zastáváš ty, Finrode?

Víš, možná ses dnes usadil dobře na trhu práce, ale to, že někdě děláš politologické semináře o šoa či podobné neužitečné nesmysly, je produkt dnešní doby, ne tvých schopností.

Já zastávám velice důležitou práci - zrovna nedávno jsem navrhnul a naprogramoval výrobní linku na lékařské potřeby.

Když já něco zkazím, člověk přijde k úrazu, anebo dojde k blackoutu. Když Finrod něco zkazí, žádná škoda nebude.
Finrod Felagund píše…
Kromě politologie jsem vystudoval i právo (mám dva obory, nejen politologii). Neživím se ale právem, jen ho používám při práci - zejména věci jako REACH a podobně. Hlavní náplní mojí práce je vyjednávání s firemními zákazníky na trzích střední a východní Evropy (firma je norská). Kdybych z firmy ze dne na den odešel, znamenalo by to pro ni velké ztráty - najít někoho s mojí kvalifikací je dost těžké a než by firma někoho našla, tak by velmi pravděpodobně přišla o dost velký byznys. Jinak naše firma nedělá nic z toho, co leer podezírá, ale vyrábí high-tech produkty pro velké společnosti. Zkrátka pracuji v byznysu.
Finrod Felagund píše…
Nechci být surový, ale lidí s elektrotechnickou maturitou je mraky. Nebude-li leer, bude snadno někdo jiný docela rychle.
Finrod Felagund píše…
A propos, když Finrod něco zkazí, firma přijde o desítky milionů. Proto nesmí nic zkazit. A zatím nekazí.
Finrod Felagund píše…
Měl jsi šanci, leere, napsat komentář, ve kterém mě neurazíš. Znovu jsi použil urážku ad hominem, takže končíš. Sorry.
Finrod Felagund píše…
Karle, děkuji za komentář. Ostatně děkuji i Glosátorovi. Co se týče znechucení, za tím, že nepíšu, nebo píšu málo, je spíš to, že na to nemám čas. Mám dost práce v práci, osobní život trávím pokud možno mimo PC a přes víkendy je odpočinek dost důležitý a nemám moc na psaní náladu. Musím nechat situaci trochu usadit a pak teprve - možná - začnu zase psát.
kaprál píše…
Zdravím,
na Váš blog narážím čistě náhodou, ale proč je tu taková kritika vyhnání Sudeťáků (když to samé dělají Izraelci) a protiamerických tendencí (když kritika Němců a Rusů za jejich chování v minulém století je běžná)?

Silný dvojí metr!
Anonymní píše…
Finrodovy články byly poměrně informačně slušné a čtivé, když ještě měl skutečné nekorektní, konzervativní a pravicové postoje. Pak se z něj stal na základě pár nemilých zkušeností člověk přesně opačného ražení. On k razantním obratům má poměrně silné sklony. Takže nezbývá doufat, že se ke svým sympatickým a podloženým (na rozdíl do jeho nynějšího zuřivého liberalismu) názorům někdy v budoucnu vrátí.

_..._
jiný Honza píše…
Pana Fischera znám osobně a musím říct, že vývrtka je proti němu rovná. Vřele doporučuji projít si jeho podpisy v době, kdy byl premiérem. Tipl bych, že na den ve funkci vydělal ze všech premiérů nejvíc.
kaprál píše…
Víte, co je na těchto stránkách nejvtipnější? :)

Že je tu neustále samé "Support Free Speech" a podobná líbivá hesla, ale jakékoliv "free" řeči proti USA, Izraeli či Nněmcům jsou automaticky cenzurovány a neuznávány.

Proč je "free speech" jen pro některé? Kecat do arabů je "free speech" kecat do šílenců, co řídí Izrael je antisemitismus. Jak je to možné?
kaprál píše…
Víte, co je na těchto stránkách nejvtipnější? :)

Že je tu neustále samé "Support Free Speech" a podobná líbivá hesla, ale jakékoliv "free" řeči proti USA, Izraeli či Nněmcům jsou automaticky cenzurovány a neuznávány.

Proč je "free speech" jen pro některé? Kecat do arabů je "free speech" kecat do šílenců, co řídí Izrael je antisemitismus. Jak je to možné?
Freedom? píše…
http://tinyurl.com/2vstadp

Tohle je jeden z důvodů, proč lidi nemaj rádi Ameriku: jste naprostí magoři, vaši fühlleři vám nakukali že jste ohroženi, a to jen proto

1/ Semkli národ proti vymyšlenému nepříteli, a dali mu tak cíl a směr

2/ Prosadili ten váš PATRIOT ACT, kterej je protiústavní

3/ Opět roztočili ten váš hloupej patriotickej kolotoč

Jste naprostí magoři - děláte si z jinejch států nohsledy a poskoky, a kdo vám nejde na ruku, má problém.

To že státy kolem sebe vydíráte a podmaňujete si, nemá s "Freedom" nic společného...
Anonymní píše…
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=45314
Anonymní píše…
elektrotechnicka schemata a zapojeni 1
kdo vlastně tyto stránky platí|?

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem