ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Andrej Babiš. Nový guru českých bezmozků.

Z vystoupení nejnovějšího a nejhlasitějšího bojovníka s korupcí v Česku Andreje Babiše v nedělních Otázkách Václava Moravce se mi udělalo špatně. Kde jsem už tuhle ukřičenou, na primitivní pudy jasně cílenou rétoriku už viděl, přemítal jsem. Vladimír Mečiar? Jörg Haider? Posléze mi došlo, že příchod podobné "osobnosti" byl bohužel nevyhnutelný. Andreje Babiše jsme si vypěstovali sami.

Pohleďme třeba na diskuze v internetových médiích, které jsou doslova smetištěm, ve kterých se rochní ta největší myšlenková lůza. Z hlasité chvály, která tato odpadní stoka veřejné sféry na Babiše pěje, je zřejmé, že nový spasitel bezmozků právě přišel. Ale kolikátý už? V podstatě podobnou rétorikou zaujmul v roce 2005 intelektuální (ho)spodinu Jiří Paroubek, o pět let později přebrali část věčně nespokojených voličů Vít Bárta s Radkem Johnem. Jejich bubnování proti korupci a rozkrádání veřejných financí bylo od začátku směšné, ale velká část levicového elektorátu na ně bohužel slyšela.

Dopadlo to jak to dopadlo: jejich svéráznou představu boje s korupcí už pochopili i ti nejpomalejší, za dva roky se za Věcmi veřejnými navěky zavře voda a bude to jen dobře. Ladem ležící procenta ale sebere někdo jiný, a teď to vypadá, že to nebudou vyčpělí komunisté (zaplať Pánbůh), ani zprofanovaný Paroubek a jeho nová strana (ditto), ale právě Andrej Babiš.

Ten přitom neříká nic jiného, než co by se už léta nepovídalo v hospodách. Jeho genialita ovšem spočívá právě v tom, že on tím hospodským jazykem skutečně mluví. I v novinách i v televizi! Paroubek i John se k tomu, pravda, přibližovali, ale postupem času i oni dva nahradili plamennou rétoriku floskulemi a politickým pdytepe, kterému bezmozek nerozumí. On nechce slyšet termíny jako akcie na doručitele či sporný tendr. Vyhovují mu jasná pojmenování jako krádež, zlodějna. Na představě, kterou vykreslil Andrej Babiš ((či další bojovník, spisovatel Michal Viewegh ve své nejnovější knize) o Česku jako druhém Palermu, kde si jacísi "kmotři" předávají v cukrárně pytle s ukradenými miliardami a Prahou pobíhají nájemní vrazi s brokovnicemi s upilovanou hlavní, aby na zakázku politických špiček likvidovali jejich oponenty, je totiž něco romanticky vzrušujícího. Pozor, teď neříkám, že se to neděje. Důkazy k tomu ale nemám žádné a doposud také nikdo žádné neukázal.

Psát o Babišovi, že on sám nosí na hlavě kýbl s máslem, že on sám byl největší "hvězdou" těch nejvíce podezřelých privatizací, že zkorumpoval prakticky celou sněmovnu, aby hlasovala pro škodlivý zákon o biopalivech, by bylo spuštění se na jeho rétorickou úroveň a navíc to už vědí všichni. Musím se však vrátit k tomu, co jsem už nastínil v perexu: Nedivím se nástupu Babiše ani za mák a vlastně jsem ho čekal. Posledních pár měsíců se opět utvrzuji v tom, že vládní garnitura nám kálí do úst stylem doslova neuvěřitelným. Jeden příklad za všechny z poslední doby: Kdo sledoval tiskovou konferenci pana exministra Kocourka za ODS, dost pravděpodobně ví, o čem mluvím. Nedivím se proto, že lidé v Česku jsou nasraní. V takovéhle atmosféře většinou přichází diktátor. Možná má ten příští podobu Andreje Babiše.

Komentáře

Anonymní píše…
Proste jen dalsi levicovy hovno s pravdolaskarskou fasadou, tentokrat trosku vic cileny na dementy, co povazujou korupci za zdroj vsech problemu (pritom reseni je min statu - pak bude prirozene i min korupce)...
Anonymní píše…
Ten Babis nerika na svych strankach naprosto nic konkretniho, je to urvanej kokot, ma tam Siklovou atd. Proste dalsi kryptosocialistickej kamaradschoft, politicka devka, co urcite bude tvrdit, ze neni ani vlevo, ani vpravo
template píše…
Legrace je, že když se podíváte na ten manifest, v podstatě tam není nic s čím by pravicově orientovaný člověk nesouhlasil, ale rétorikou se cílí opět na voliče levicového až ultralevicového, možná je to tím, že u nás vlastně žádní jiní nejsou, a tu marginální menšinu nestojí za to oslovovat? Omezení státních zásahů rovná se omezení korupce - to je samozřejmě pravda, vědí to všichni, ale nepřinese to ani voličské hlasy, ani peníze. To sypat prachy do dalších a dalších vládních výborů, nadačních fondů, to je jiné kafe...
Anonymní píše…
Dovolim si nesouhlasit, je to smes absolutne neurcitych blabolu, populismu (napiste nam, co mame prosazovat a kdo to ma prosazovat - kristepane... ani neni urcenej nakej ramec, v ramci nehoz by se ladily uz detaily) a LEVICOVYCH vyblitku, namatkou:

"Náš původní majetek se výrazně zmenšil a je nadále systematicky rozkrádán." (statni majetek... tady asi nebude nekdo pro minimalni stat)

"Jednání tripartity jsou bez konkrétních závěrů, demonstrace odborářů politici neberou vážně, a tak nepřinášejí žádné výsledky." (socialismus jako remen)

"zabrání rozkrádání státu" (typicka levicacka fraze)

A navic ted sjem Babise poprve videl v televizi a mluvi jak nejakej dekompenzovanej psychopat, uplne zcesty... ze je to agresivni demagog a neumi cesky, to je dalsi vec. To uz je skoro lepsi Bobosikova, ktera je sice nejarogantnejsi zenska co znam, je mi z ni na zvraceni, ale aspon je videt, ze je vzdycky perfektne pripravena a ty jeji hemzy krome propagace vlastni strany v kazdy odpovedi docela aspon davaj nejakej smysl, ve smyslu logicky vetny stavby apod.
leer píše…
Vy template jako člověk jste na úrovni, ale ty vaše názory, nic moc.

To samé máte v USA, při volbě prezidentů: Vemte si Reaganna, anebo toho nového, Mitt něco... Ti také mluví jazykem lůzy a burenstva, a tak se dostali na vrchol.

Pořádní prezidente USA v minulém století? Eisenhower, Kennedy a trochu Ford.

Takto to dopadá ve státě, co nemá ani jeden systém správně - ani východní Slovanskou přísnost, a ani Germánskej smysl pro řád.

Na východ od nás vědí, že jakmile by udělali něco nepatřičného, někdo je zabije, na západě zase funguje demokracie. Tady se to jaksi namíchalo, a je to mrtvé.

Sám ani nevím která naše vláda za něco stála... asi první republika.

Nemáme zde elity, ale ani agitátor John, ani socík Paroubek, ale ani kovboj Topolánek, který zase hrál na buransto v řadách podnikatelů, takovou elitou nejsou...

Koho tipujete na prezidenta? Já zvažuji mezi Švejnarem, který je sice nevýrazný, ale je dobrý pragmatik, a Fišerem, který je skutečně dobrý diplomat, idkyž je škoda že jeho volba by ihned vedla k propojení se zločineckým Izraelem. Fišer se velice dobře projevil při vzájemném uznání s Lichenštejnskem.
Anonymní píše…
Švejnar je obyčejnej socialista, a to celkem explicitní. Je mi z něj nanic, jak kličkuje, na nic neodpoví jasně, ale když už z něj vypadne něco konkrétního, je to socan jak vyšitej.

Jinak Izrael bych přijal do NATO, to je stát, ze kterýho by sme si měli vzít příklad.
leer píše…
Izrael je nacionalistický patvar, nic víc. Oni neustále kosí palestince, ale když u nás banda grázlů hodí mezi cikány Molotov, anebo když se na Slovensku staví zdi před cikánskou částí dědiny, tak je ihned problém na střeše - měl by jste vidět někdy CNN, to je na blití.

Ono s tou levicí to tak není špatné - sice ještě nevím jak volit, 18 je mi tepreva od srpna, ale jednou se mi líbilo něco o Norsku. V souvyslosti s Breivikem se pteli, zda hrozí levici odklod voličů... a jeden Norský průmyslník řekl toto: "Nikoliv, budu opět volit levici, protože pravice má v plánu snížit daně, A TO BY OHROZILO NEZAMĚSTANÉ A RODINNY S DĚTMI."

To je příklad rozumu - já nevím jak vy co sem píšete, ale co mám osobní zkušenost s lidmi co se rýpou v politice, jsou to většinou lidi, které ještě živí doma maminka. Už vás vidím jak vyřváváte pravice, pravice, až budete mít dvě děti, manželku na mateřské a sám se budete otáčet jak šroub aby jste je uživil.

Celé je to o přístupu - v Norsku není sociální podpora síť nemakajících parazitů, ale záchraná síť, a k tomu systém kvalitního zdravotnictví a vysoké životní úrovně.
template píše…
leer: A vy se ve vašich čerstvých 18ti snad živíte sám? Nebo už máte manželku na mateřské?
Zdravý rozum mi každopádně říká dvě věci: a) Norsku hrozí kvůli Breivikovi spíš masivní odklon voličů pravicových. Pro norské socany musel být Breivik něco jako dar z nebes, vážně. Teď si mohou na každého pravičáka ukazovat prstem a křičet - pomoc, pravičák, chce nás všechny zabít.
b) rodiny s dětmi ohrozí spíš zvýšení daní, a to hlavně živnostníkům a firmám. Co udělá takový živnostník, když mu stát zvýší daně? Já myslím, že především začne propouštět zaměstnance.

Co se týče prezidentské volby, zatím vážně nevím. Všichni zatím zveřejnění kandidáti mi přijdou jeden horší než druhý. V tomto výběru bych asi s hlasitým skřípěním zubů volil Němcovou...ale ani to by nebyla žádná super volba. Schwarzenberg je na tom pořád hůř a hůř, rozumět už mu dnes není ani pozdrav, jeho novoroční projevy by se musely titulkovat. Švejnar je levicový oportunista, který nemá názor na nic, Fischer je něco podobného.

Ad ten Babišův manifest - já myslel jen tu sekci Co chceme. S tím ostatním souhlasím, to je socialismus největšího kalibru. Úspěšný podnikatel Babiš si jeho návrat asi nepřeje (i když i v něm by se měl dobře, to je bez debat), kdežto ovčané ano, tak jim musí svou rétoriku přizpůsobit.
leer píše…
Já se samozřejmě v 18ti neživím sám, ale umím si představit jaké problémy mě čekají jestli budu mít rodinu :)
To je právě věc co dnešní mládeži často nedochází - že jednou budou muset hsopodařit sami.

a) Breivik byl šílenec, co si jen hrál na Super Agenta Vendettu, nic víc. Já bych navrhoval ho zavřít na doživotí bez práva na odvolání a ještě mu zakázat návštevy a styl s médii. Protože náš malý Che/Šakal chce jen pozornost.

b) zvýšení daní je problém, viz Kalousek: blbeček, co mlátí lidi na ulici a zvyšuje daně kde může, přitom ale není schopen vytáhnout 12 miliard ze Švýcarska.

Ke Schwarzenbergovi: tak to bohužel vypadá, když se majetek v "dorbrých rodinách" chce udržet co nejvíc. Prostě stejný jev jako u koček na ostrově Man.

Jenže nedivte se, že vláda nemá podporu: zvolili jsme si pravicovou vládu, mnoho lidí z okolí dalo na "Pana Knížete" anebo na "Přemluv bábu" a pak to dopadlo tak, že se daně zvyšujou a efektivita boje s korupcí je naprosto fádní. A to nemluvím o státních maturitách, což je jen další plenění státu, nyní zabalené do "potřeby být děsně cool proevropští", přičemž naše skolstí má celosvětově dobrou úroveň.

Prostě kdy jsme měli vládu, co není na populismu a prázdných slovech? Když sem se na to ptal pár lidí, tak nidko (a to lidi i co jim je dnes 45) na pořádnou vládu nepamatuju... buďto okrádání s pravicovými pokřiky, či s levicovými pokřiky.
template píše…
leer: Však já s vámi v hodnocení vlády vesměs souhlasím. Pořád mi není jasné, kde spolu polemizujeme.
"Přemluv bábu" - mně to připadalo spíš jako snaha deklarovaných levičáků (Zelenka, Issová) pravici ještě před volbami totálně zesměšnit.
Anonymní píše…
vláda není ani napravo ani nalevo. je to vláda zločinců, banksterů a zednářů, kteří chtějí vrobit ve společnosti co nejvíce závislých otroků, které pak budou ždímat přes firmy a banky.
Lidi, nenechme si srát na hlavu tohle skončí tím, že staří budou chcípat před špitálama a mladí budou od narození zadlužení jak prase.Nevolme současné strany - volme ty, kteří s nima vymrdají. Já volím stranu zelených, protože je pro otevřenou společnost a nemá ekonomické vazby.Akorát by mohla být víc radikální - to chce barikády jako v šedesátkách a pouštět na politiky strach a hrůuzu
Anonymní píše…
Anonymni: strana zelenych jsou bolsevici. Jestli tady hodlate delat naky poulicni boje za to, ze mi chcete krast jeste vic na danich, nedivte se, kdyz se setkate s tuhym odporem. A svobodomilovni lide (pravicaci) byvaji velmi dobre ozbrojeni.
Anonymní píše…
a to mi vole řekni, z čeho jako mají lidi žít ! víš o tom, že víc jak šedesát procednt lidí tady neušetří z platu vůbec nic ? Jo, hlavně, že banky mají. Vole až budeš platit i za to , že vysereš hovno a tvoje matka nebude mít v osmdesáti na nemocnici, tak budeš jako spokojený. trh, trh, vole jo ? A co z toho , vždyť máme čím dál míň ty trhu . Podívej se na statistiky. lidi jdsou čím dál víc v pytli a ty tady něco o svobodě. už ses té svobody někdy najedl ? já neříkám, že nechci svobodu, nebo že bych chtěl diktátora, ale bez nějaké sociální spravedlnosti pro všechny je ti svoboda k ničemu vole. jo, můžeš si říkat, jak si perfektně svobodný a zapíjet při tom suchý chleba vodou. a doufat, že neonemocníš.svoboda jo, ale zároveň s tím sociální jistoty, čisté životní prodtředí a otevřená společnost bez hranic a bariér. jinak to nemá cenu. a do prdele s bankama a jejich zednářema. A SZ nejsou nějací komunisti, vole
template píše…
65 procent lidí nevyžije ze svého platu proto, že většina z nich je schopná přespávat před obchoďákem, když nabízí slevu na píčoviny, které vůbec nepotřebují. V takřka každé vesici jsou před stavením jedno až dvě auta. Všichni mají připojení na internet, patrně i vy. Na odborářských demonstracích, kde byla zhusta k vidění podobná hesla, jaká používáte, jsem nikdy neviděl podvyživence umírající hlady, právě naopak. Víte o někom, kdo jí jen suchý chleba a vodu? Se zelenými a s barikádami běžte na jiné stránky, třeba na Patočkův server, tam po podobných věcech slintají, tam budete mít úspěch. Než sebranku ještě doleva od komunistů, jejíž militantní ideologové volají v zájmu planety po smrti mé i vaší, to fakt už raději ty české komanče, ti by toho možná tolik nezkurvili.
Anonymní píše…
jenomže ti lidi jsou tlustí, protože jí levné nekvalitní žrádlo. na drahé nemají a na sport taky prachy nejsou. tak co s tím jako
leer píše…
Hele, ono problém je hlavně v tom, co řekl kdysi myslím Churchill:

"Kapitalismus je nespravedlivé rozdělení bohatsví, ale komunismus je spravedlivé rozdělení bídy."

Dneska je doba pro ostré lokty, což vede ke dvěma věcem - mnoho lidí skončí blbě, a hodně lidí na nich parazituje, ale zároveň pak někomu jebne, a vytsřílí svou třídu.

Se současným stavem se musí něco udělat, nebo jednoho dne tu budou tisícičlenné davy, co budou mít toto moto"My nemáme co ztratit, tak můžeme jít bojovat."

Špatný obraz budoucnosti... holt pokrok v medicíně má i své horší stránky... asi brzy budeme muset napodobit Čínu v politice dětí.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem