NORSKÁ TRAGÉDIE: Vraždící "pravičák" a česká média

Předem se omlouváme těm čtenářům, kteří nám ještě zbyli a kteří s námi po několika dlouhých měsících jarně-letního spánku měli trpělivost.
Naše pauza v psaní měla několik důvodů. Jednak jsme čím dál tím více časově zaneprázdněni, jednak jsme se já i Finrod shodli na tom, že jsme v poslední době trpěli akutním záchvatem tzv. "writers-blocku", který nám jaksi znemožňoval psaní, no a já...jsem už nechtěl psát o Věcech veřejných :-)

Norská tragédie (se vší svou závažností a obludností) je snad něco, co by nám mělo pomoci onen zákeřný spisovatelský blok, který občas dosedne i na ty nejlepší z nejlepších, prolomit. I proto, že se jedná o Finrodovu téměř domovinu, doufám, že bude na mé následující řádky alespoň polemicky reagovat.

S přihlédnutím k výše uvedenému se nebudu pouštět na tenký led, protože neznám norské poměry tak dobře jako kolega - v podstatě je neznám vůbec. Neznám ani skandinávská média a netuším, jak o události informují a jak se v tomto směru liší od těch českých. Ta tuzemská totiž mají jasno. Vraždil pravičák. Krajní pravičák. Ultrapravičák. Extrémní pravičák. Pravice je fuj. Pravice je zlo.

Například v tomto náhodně vybraném článku je pětkrát včetně titulku použito slovo "pravice", vždy v negativní konotaci a souvislosti s osobou šíleného střelce. Jedná se samozřejmě o mediální zkratky, ale toho si přece musí být jejich tvůrci vědomi. Na Facebooku mě kdosi odkázal na zeď předsedy ČSSD Sobotky a úplně jsem se zděsil z toho, kolik příznivců přítele předsedy dává přímé rovnítko mezi toho střelce a například Petra Nečase! Oba přece jsou podle médií "pravičáci"...

Právě takto dostává celá tragédie naprosto šílený rozměr - ta stovka obětí bude doslova katastrofálně politicky zneužita. Levice po celém světě má své mučedníky a vykládejte jim něco o tom, že žádný z jimi oslavovaných hrdinů se s lidskými životy nemazlil. Jejich duševně omezení příznivci budou ještě hlasitěji řvát o tom, že všichni pravicově smýšlející jsou vrazi (jen se koukněte na diskuzní fóra!) a "intelektuální elity" v podobě soudruha profesora Kellera jim k tomu budou blahosklonně přikyvovat. Konspirační weby spouští svou pohádku o tom, že celá akce se dohodla na Bilderbergu (nebo kde) s úmyslem jednou provždy zdiskreditovat konzervativní, euroskeptické kruhy. Jiří Pehe ještě dnes napíše, že za to vlastně může Václav Klaus, vždyť ho ten magor ve svém soukromém meinkampfu přece citoval.

Nikdo mi ovšem uspokojivě nevysvětlil, jak moc a proč vlastně byl Anders Breivik pravicový. Snažil jsem se dokonce i přelouskat i stránky jeho blábolu, ani tam jsem žádné pravicové myšlenky ani elementy nenašel. Postřílel snad ty děti na ostrově proto, že se dožadoval větší svobody jednotlivce, volného trhu? Bojoval tím za snížení daní a menší přerozdělování? Vyhazování vládních sídel do vzduchu, typická to kratochvíle "levicových" anarchistů rovněž nepatří do arzenálu konzervativců. Ovšem aby bylo jasno - já za "pravičáky" nepovažuji, na rozdíl od pana prezidenta, ani Janu Bobošíkovou a Ladislava Bátoru.

Ano, ten člověk byl s největší pravděpodobností podle všeho náboženským fanatikem, fundamentalistou, rasistou a militantním xenofobem - což jsou zhruba ty přívlastky, kterými se česká (a možná nejen ta) média rozhodla bůhvíkdy a bůhvíproč nálepkovat pravici. Co však už média a jejich konzumenti jaksi nedomýšlejí, jsou skutečné pohnutky toho střelce - jak by "pomohl" norské a jakékoliv pravici tím, že vystřílí tábor mladých levičáků? Breivik byl možná přesvědčený, že právě koná hrdinský čin, ale bottom line je, že pokud něco takového - jako je vystřílení tábora plného mladých lidí - zorganizujete a učiníte, pak jste v první řadě blázen a až potom pravičák nebo levičák. Něco takového neuděláte, pokud k tomu nemáte dispozice, ať už si je oddůvodníte jakkoli, třeba jako zvláštní úkol daný samotným Bohem, jak si to pravděpodobně Breivik myslel.

Na vraždě totiž nic "pravicového" ani "levicového" není. Škoda, že si to novináři neuvědomují.

Komentáře

template píše…
Přísahám na svoji čest, že jsem si tento obsahově a myšlenkově dost podobný článek http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/7911-medialni-manipulace-klaus-a-churchill-jako-spoluvinici-norskeho-masakru.aspx, s nímž souhlasím, přečetl až po napsání toho svého. Ostatně tento byl publikován až o deset minut později :-)
Finrod Felagund píše…
Asi takhle. Ten člověk je psychopat, který není ani tak pravicový, vyjadřujeme-li se pravolevě, ale myslím, že by našel hodně podobně smýšlejících kolegů v řadách DOST - zde nesoudím na základě médií, ale na základě toho, že jsem měl tu 'čest' s několika členy, včetně předsedy, hovořit, a troufám si říct, že mají podobně psychopatické názory. Jinak další věc je, že v Norsku zdaleka není 'zaplaveno imigranty', jak se v ČR v jistých kruzích rádo říká; Norsko není Švédsko, byť to mnohým splývá. Jasně, kdo přijde do Grønlandu v Oslo, tak bude asi mít pocit, že je v Africe nebo v Pákistánu, ale to je relativně malá čtvrť, a realita vypadá tak, že muslimů je v Norsku (4,5 mil. obyvatel) kolem 60 tisíc oficiálně, takže určitě jich nebude více než sto tisíc. Většina žije v Oslo, ve zmíněné čtvrti a jejím bezprostředním okolí. Čtvrť to není nijak extrémní, sám tam chodím k Turkům nakupovat zeleninu, protože je to asi nejlepší zeleninový obchod v celém městě, akorát v noci bych tam nejspíš nechodil - ale to bych nechodil i jinam na Østkantu, protože hodně zcela sněhobílých Norů z nižších společenských tříd má tendenci být dost agresivní, když se napijí, a to je lepší radši nechodit moc kolem. Co se týče jeho kritiky novin v Norsku - ano, norské noviny nestojí za nic a píšou všechny stejné žvásty, často autocenzurujíce všechny 'kontroverze' kolem imigrace. Jenže to není žádný zásah shora, ale prostě a jednoduše to, že Norsko je malý trh, kde všichni mluví anglicky a kde jsou anglicky psané noviny, které mají mnohem větší rozpočet a tedy jsou i kvalitnější, k dostání úplně všude, v každé trafice, na každé pumpě i ve všudypřítomné síti Narvesen, takže lidé, co přemýšlejí, si tak akorát předplatí Aftenposten aby si přečetli, co se stalo v jejich čtvrti a jak bude zítra, ale jinak norské noviny nečtou. No a když je tak malý trh, tak se nevyplatí zaměstnávat pořádné novináře a 'kontroverzemi' ohrožovat už tak malý náklad. Co se jeho inspirace Klausem a Benešem týče, Klaus si za to může jenom sám, protože jeho kverulantství skutečně jenom čekalo na to, kdy se toho nějaký psychopat bez zábran chopí, což samozřejmě neříká, že je Klaus zodpovědný za masakr, ale vypovídá to něco o tom, jakého typu lidi jeho názory především imponují. Co se Beneše týče, tady je škoda slov, už jsem o tom psal víc než dost a jen to podtrhuje jaký byl za prvé Beneš grázl, a za druhé jaký je Breivik grázl.
template píše…
Tak já chápu že se toho Klause chytla česká média, je to přece jen "česká stopa" a něco, co se musí zaznamenat. Jenže on tam cituje na 1500 stránkách dvě věty a nijak je nehodnotí - hned posléze tam cituje lidi jako Timothy Garton Ash. Nic nenasvědčuje tomu, že by se chopil jeho myšlenek a opřel o ně svoje činy. A psychopatické názory jsou věc jedna a jít postřílet sto lidí je podle mě věc druhá...
template píše…
+ čili bych byl opatrný na slova "inspirace Klausem". Navíc, čeho si média asi nevšimla, on na ten manifest kopíroval texty z jiných zdrojů, což byl i případ této kapitoly. Klause tedy necituje přímo Breivik, ale někdo, jehož Breivik cituje.

Inspirace Benešem - to už by se v nadsázce říct mohlo, ale on spíš "doporučuje" západním zemím, aby se nechaly inspirovat Benešovými dekrety. Což je vlastně taky něco trochu jiného. Rozhodně se nedá říct, že by ho čeští prezidenti inspirovali ke střílení do socanského potěru, a to ani v té největší nadsázce :-)
Anonymní píše…
Napsat, ze Benes byl "grazl" a dat ho do souvislosti s timhle silencem mi pripada jako hodne silna kava. Urcite nebyl idealni politik (kolikpak tech idealnich znate?) a asi udelal chyby (kdo z vas zadnou neudelal?), ale podobnym extremnim nazorem se akorat radite mezi ty pisici pitomce v nasich novinach.
Anonymní píše…
jihočech:

je to všechno hrozně smutné... Breivik má pravdu. Bohužel se vydal cestou destrukce, namísto vytvoření "ostrůvku pozitivní deviace" - mít rodinu, ctít svou manželku, číst knihy, pracovat a šetřit, chodit do kostela, cvičit, trénovat se zbraní...

Levičáci mají všechny trumfy - média, univerzity, úřady, NGO, servilní soudy a policii. Opravdu zbylo jen násilí?
Anonymní píše…
Klaus si za to může jenom sám, protože jeho kverulantství skutečně jenom čekalo na to, kdy se toho nějaký psychopat bez zábran chopí...

klaus neni kverulant ma nazor a treba podle me dost dobrej (a to na vetsinu kontroverznich temat), malo kdo umi cist mezi radky a jemu to jde. jeste budeme jednou o klausovi vykladat v superlativech, ale to az nam o nem urednici z EU zakazou ucit na skolach. ale to uz bude dost pozde dat mu za pravdu.
Pragmatickej píše…
víte lidi vam ani tak nevyčítaji pravici či levici, ale co děláte třeba vy, hoši? :)

zatim tu jen píšete nesmysly (nezlobte se, ale cely vaš blog je psán nesmyslně( a neděláte nic užitečného

ani vy dva tu nejste kdovíjaká pravice - jen jste si kdysi davno rekli a bejt pravice je to lepsi, a tudiz to budete napodobovat

vy ale nejste ani pravice a ani levice - prijdete mi jako male deti, co nasly nekde knihu o tom co je pravice a ted si na to hraji.

tudiz vic nez nejak Breivik anebo vy diskredituji pravici jine veci:

vite, lidi nemaji z "nejakeho duvodu" radi valku a smrt - a když se stát, co se hlásá jako šiřitel svobody a pravice (USA) dopouští masivního válčení, tak tim ničí pravici víc než milion Breiviků...

tudíž kdo zabil pravici a udělal z ní terč šaškáren a zhnusení?

Bush (Írák), Clinton (Jugoslávie) a Nixon (Kambodža).

lide jsou totiž dost empatničti - a dkyž vidi spalene a mrtve lidi, tak jim vysvětzení že jejich "umrti zahranilo pravici/svobodu/demorkacii" opravdu přestava stačit...

je totiž stejně banální jako priohlášení že němci žerou belgické děti k obědu, jak hlásala francouzká propaganda za druhé světové...
template píše…
ad Pragmatickej:

Díky za komplimenty. "Pravici" dle mého soudu diskreditují hlavně média, která ji dávají do souvislostí s vraždícím cvokem. Kvůli kterému aby teď jeden měl problém říct ve společnosti, že je pravicového smýšlení, aby na něj rovnou nevolali policii.
Problém je, že i vy naskakujete na onu linku, kterou vám média servírují - pravice rovná se rasismus, nenávist k menšinám, zabíjení apod. Clinton byl pokud vím politikem levicovým a ani G.W.Bush pro mě nepředstavuje bůhvíjaký etalon pravice. Zejména za jeho řešení hypoteční krize v USA by se nestyděli ani socani. S "exportem americké demokracie" většinově nesouhlasím, protože ta v mnoha zemích a hlavně kulturách, již se týká, zkrátka nemůže fungovat.
Zabíjení lidí rovněž nemůže být vlastní pravici, která má na první místo klást svobodu jednotlivce a jeho právo na život. Vraždění lidí za ideu, myšlenku a možná i jakési abstraktní "dobro" je čistě levicovým trademarkem.
Pragmatickej píše…
template: ne, pravici degradují i vraždící maniaci, tak nedospělé děti co si na ní hrají.

Vy si totiž plete politiku s nějakou videohrou anebo "cool life style"

A zbytek - to co popisuješ (klidně mi tykej) je nesmysl, vraždilo se už za víru, za boha, za mravní čistotu, za demorkacii, za nacismus, za komunismus... důvod se najde vždy, jen někdy to dotyčným projde a někdy ne.

Cituje amerického vovevůdce Schwarzkofpa, který hodně kritizoval Norimberské procesy v tom směru, že za to co jsou Němci trestáni, by měli být trestáni i Američané, protože dělali to samé.

Jak vidíš, problémy jsou na všech stránkách... (viz video)

Tudíž ta tvá pravice je jen další zástěrka, za kterou se bojuje... vem si Švýcarsko či Švédsko - za žádné šaškárny typu "světová demokracie" či "sjednocená evropa" - protože obojí je jeden velký podvrh, jen jak nalákat naivní lidi na svou ruku, něco jako křestanctví" - nebojují, a žijí si klidně a nerušeně po celá staletí.

Víš proč například Hitler nikdy nenapadl Švýcarsko? Protože tam musí mít každý muž do 65 let (myslím) u sebe zbraň - a všimni si, i přesto se tam lidé nestřílí jak v Americe či Švédsku.

Tudíž Švýcarsko je taová malá nedobytná pevnost postavená na spevněné společnosti a sebeobraně.

Není to lepší model než bojovat za nějaké ideály?

Ty, a tobě podobní, jste stejně jako mnoho lidí obětí toho, že vám někdo vypral mozek - pro vás jako pravice, pro jiné víra, pro jiné komunismus, pro další oblečení od nějaké zpívajícího pitomečka.

Co takle žít v klídku, jako lidé ve Švýcarsku, Švédsku či Austrálii (vedoucí síly v HDP a lidském rozvoji), státy kde se VŮBEC NĚJAKÁ pravice či levice nikdy moc neřešila, než toto šaškování za hloupá a prádzná slova, která stejně v důsledku znamenají naprosto málo?

http://animalnewyork.com/2010/04/u-s-armys-snuff-video-released-by-wikileaks-shows-collateral-muder/
template píše…
Ad "proč Hitler nikdy nenapadl Švýcarsko" - to se fakt dostáváme na úroveň hospodských keců.
Jistě že by se Švýcaři bránili, ale ty důvody byly především ekonomické. Ale to tady nebudu poučovat o něčem, co by měl vědět každý, kdo si přečetl byť jen jednu knihu o historii druhé světové války.
Ostatně i s tou povinností nosit zbraň je to trošičku jinak, viz např. tento článek
http://www.gunlex.cz/2007/01/28/zakazy-zbrani-ve-svete-funguji/
template píše…
+ jinak připomínám, že nejsem pro zákazy zbraní ani pro jejich regulaci.
Pragmatickej píše…
Hezkej, ale neúspěšnej pokus se vyhnout odpovědi na moje argumenty :)

k tomu odkazovanému článku:
"Mimo tuto svobodu vlastnictví je každému bezúhonnému, bojeschopnému Švýcarovi vydána střelná zbraň, kterou musí mít doma, aby mohl plnit vojenskou povinnost."

To je to, o čem jsem mluvil.

A ano, Švýcarsko sice bylo bankou Evropy, ale o to víc by bylo chutné sousto, kdyby nebylo takle dobře ozbrojené.

A v závěru přidám jednu věc co mě dnes zaujala na novinkách:
"Pořád nějaké kecy o bankrotu v USA, komouši v Česku jsou hodně nas-raní že k žádnému bankrotu nedošlo a ani nikdy nedojde.
Jaký dluh? Komu Amerika co dluží? Nikomu. To se tam o něčem dohadují, aby řeč nestála.
V Česku jste na tom daleko horší a jít do ulic a s něčím chrastit se vám nechce.
A utahováním opasků v Americe??? Ani náhodou? Utahovat si opasek nebude tady ani bezdomovec.
Amerika je země neomezených možností, je velmoc, dolar je nejsilnější mezinárodní platidlo, Amerika je se svou výzbroji nejsilnější na světě, tak byste neměli na Ameriku nadávat, abychom vám tam nemuseli poslat nějakou raketku Tomahawk, ha,ha.

Howg, domluvil jsem, a jdu si zakouřit dýmku míru.

http://www.novinky.cz/diskuse?id=246252&articleId=/ekonomika/240754-usa-odvratily-hrozbu-bankrotu-ob ama-podepsal-navyseni-dluhu.html&sectionId=5"

Ano, tupí hulváti jsou všude, ale v americe toto smýšlení prorůstá do mládeže, do armády i do politiky - ti co stříleli do civilů v Íráku, i ti co maj takováhle prohlášení jsou mnohem nebezpečnější než milion Breiviků - protože Breivik bude až na vyjímky doma pomlouván a nenáviděn, tito američtí Rambové budou velebeni i v Evropě - třeba lidmi jako jsi ty.

A někdy se tito blbci stávjí i velkými politiky, viz Reagan či Bush mladší.
Anonymní píše…
Inu, pragmatickej. S Vašimi argumenty není opravdu snadné se vyrovnat, protože žádné neuvádíte (nepočítám-li ahistorickou kravinu nejhrubšího zrna o švýcarské pevnosti). Austrálie nebo Švýcarsko, že neřeší ideologie? Byl jste tam někdy? Spory mezi laboristy a koalicí jsou nekončícím proudem antipragmatického stranictví, vedle něhož vypadá česká politická scéna jako jednotná korupční banda! Totéž Švýcarsko (pravda německá konzervativní většina je v německých kantonech natolik výrazná, že umlčí jakoukoli opozici). Jen tak na okraj, Austrálie je především vůdčí silou různých světových kampaní (boj s terorismem, a podle toho, kdo je u moci, také boj s oteplováním nebo s "alarmisty").

Armády (včetně té švýcarské) zabíjejí lidi. Mají zbraně a jsou ve stresu, což vede ke střelbě do civilistů (u Švýcarů pak nedostatek vražedného vybití (a dostatek zbraní) sublimuje do ohromující sebevražednosti). To jsou prostá fakta. Máte nějaký příklad takového střelce-vojáka, který by byl následně v USA či jinde oslavován? Většinou je souzen a osvobozen za totálního nezájmu veřejnosti.

Netuším, co chcete světu sdělit. Možná jen voláte po havlovské nepolitické politice, možná má Váš svérázný styl v sobě cosi jiného. Ale je to vpodstatě jedno. Politika bude vždy především o ideoligiích. Války jsou dost často naopak jen plodem pragmatické úvahy, nikoli ideologie.

Glosátor
Pragmatickej píše…
Glosátor:
já mám na mysli to handrkování pravice/levice na kterém jsou POSTAVENÉ CELÉ VOLBY.

Mě na naší politice vadí že voliči si nejsou schopni vybojovat shůdnou politiku - věřím, že až se budou opakovat volby, ve kterých se dostala do politiky Top09 a VV tak to vyhraje levice, protože pravice si získala voliče JEN sliby typu "podívejte jak levice dusí zemi! to pravice napraví!

levice bude organizovat kamapn stejně, politickej turista kalousek a jemu podobní zase změní barvu, a balamutění lidí pojede vesele dál.

to sem měl na mysli, že naši politici hrajou hru s maňákama, aby obalamutili voliče že něco uměj změnit...

Já navtrhuju Lotyšskej vzor: naprosto vyjázet parlament a začít od nuly... protoeže tohleto co se děje u nás nejsou volby, ale karneval jak zakrýt ty zákulisní čachry.

A ten zbytek - Švýcaři maj naopak reativnw nízkou sebevražednost, vedou země bývalýho CCCP.
Navíc tyhle sebevraždy jsou zavádějící, je určitě rozdí mezi chlapem co se zastřelí, a ženskou co spoliká prášky na spání a skočí... té druhé by se top odařilo i ve světě co by nikdy neojbevil střelný prach.

A opravdu, Švýcarsko beru jako pevnost -jeden tátův kamarád, což je vysloužilí lampasák, mi to vyložil a má pravdu.

Ukaž mi jediný předdruhoválečný stát, kde každý bojeschopný muž měl doma flintu?
Anonymní píše…
Ohledně ČR s Vámi souhlasím a předpokládám, že v zásadě souhlasí i autoři blogu. Ovšem rámec blogu značně přesahuje rámec české politiky. Nechápu proto Vaše invektivy vůči autorům a Vaši podivnou argumentaci ohledně pravice. To, že česká politika je dosti chudá po stránce idejí, bude těžko předmětem sporu.

Lotyšsko si ústavním právem odvolání vlády zadělalo na problémy. Pravdou je, že voliči nevidí nic raději než vypráskání premiéra z úřadu - ať dělá svou práci sebelépe a je sebemorálnější. Zvláště pak je problém v zemi, kde 40% obyvatel tvoří přirozenou národnostní opozici a dalších 30% tvoří opozici politickou - každé referendum znamená pád vlády.

Relativně, v oblasti západní Evropy, je Švýcarsko dějištěm vysokého počtu sebevražd. Upřímně řečeno bývalé sovětské republiky jsou podstatně nešťastnější místem než země čokolády a hodinek.

Pro německá a italská vojska by byl rozhodně menší problém dobýt jakkoli srdnatě se bránící Švýcarsko než nesmírné a prázdné pláně Ruska. Skutečnost, že ve Švýcarsku vlastní zbraň mnoho lidí jistě nezabránilo Luftwaffe a Hitlerovi proměnit alpský ráj v doutnající pustinu.

Glosátor
template píše…
Glosátor: Velmi výstižně řečeno. V otázce české politiky s Pragmatickým opravdu souhlasím. Může se zdát, že u nás neexistuje levice a pravice, pouze spolu bojující byznysové kamarily, já si však myslím, že i to je poněkud mediální optikou pokřivený pohled. Největší problém je v tom, že politické strany nemají ani schopné lídry (některé pouze všehoschopné) ani zajímavá témata, která by dokázala oslovit občany.
Pragmatickej píše…
Tak mě jde jen a jen o to aby stát fungoval, nemám potřebu jako mnoho dnešní mládeže "bojovat za supr pravici".

Chápejte lidi, co vlastně průměrný člověk chce: rodiny, zájmy, cestovat a na všechno tohle mít.

A je mi líto že naše super pravixcová vláda mi to stěžuje.

Pro úplnost, náš státní dluh sice je, ale jsou země (Taliánko, USA a samozřejmě Řecko) kde je ten problém daleko větší.

My máme vyrážku na kůži, oni maji rostřilene končetiny...

Celý je to jen velký populismus, a je mi to líto. Zase nás čeká odliv mozků, můj kamarád mi například nabízí práci v Austrálii a já nevím zda to nepřijmu - tady to mám rád, a nejsem nějaký zhýčkaný moula, ale mám dvě malé děti a manželku, a docela nerad bych viděl jak si žijou blbě jen proto, protože tento stat nefunguje pořádně.

Sem poctivý elektrotechnik, a pracuju přes čas, a daně mi seberou dost z výplaty. Jak k toku přijdu že se svou zodpovědnou prací (když bych něco podělal tak frabiky mohou přijít o proud) beru míň než nějaký blbeček z archivu, sekreařka ministra či hovádko co v televizi "dělá politologický přehled situace"?

Já něco zkazit, tak tihle šašci nedojedou do práce, nebo jim selžou v nemocnci přístroje - oni něco zkazej, a "hold se jen sekly".

PROČ NAPŘÍKLAD POLITICI NEMAJ FINANČNÍ ODPOVĚDNOST ZA SVÉ CHYBY?

Je tak po mě neobvyklé že chci za důležitou práci větší ohodnocení než někdo kdo nedělá nic užitečného?
Anonymní píše…
ja nechapu hlavne jednu vec...
vy sami na tomhle blogu nenavidite muslimy, jste proti tomu co norsko praktikuje (pristehopvalsti arabu a podobne) a pritom tu operujete s eslovy jako je "rasistou a militantním xenofobem"...

takze co vy vlastne zastavate za nazory? nenavadite araby, ale podporujete stat co jim nabizi otevrene dvere?

odporojete so
template píše…
Ono je to vlastně jednoduché, milý nechápající. Rasismus v jeho pravém slova smyslu (čili teorii, že člověk má a priori nějaké např. charakterové vlastnosti založené na etnicitě, barvě kůže chcete-li) a musí k němu být přistupováno, ať už pozitivně nebo negativně, podle rasového či etnického klíče, to odsuzuji.
Xenofobie mi až tak nevadí, protože v patologické formě je to spíš medicinská úchylka a jinak bych ji označil za běžný "strach z neznámého" který je atavismem, našim praprapředkům pomáhal k přežití.
Mé stanovisko k imigrantům je pak jednoznačné. Pokud respektují zákony, tradice a kulturu země, ve které chtějí žít, je všechno v naprostém pořádku. Bohužel nemám dojem, že toto platí na muslimské přistěhovalce do některých západních zemí.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem