ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Vítejte na palubě Titaniku

Ministr financí Kalousek objevil v uplynulém týdnu Ameriku a přišel se zásadním prohlášením, že "existuje tady vážné podezření, že celá politická síla, která je naším koaličním partnerem, vznikla jako podnikatelský projekt s relativně úzkými podnikatelskými zájmy" (více zde). Kristýna Kočí prozřela a vytrubuje do světa, že Věci veřejné jsou sekta. Kateřina Klasnová prohlašuje, že vlastně spolu nikdy nebyly kamarádky. A já marně přemýšlím o tom, kdo se tady vlastně zbláznil.

Když se před tři čtvrtě rokem s velkou slávou sestavovala "pravicová" vláda s mandátem sto osmnácti hlasů, mnoho mých přátel jásalo. Aniž bych chtěl být po bitvě generálem, je třeba říct, že už tehdy jsem byl skeptický a jak se záhy ukázalo, měl jsem důvod.

Nesčetněkrát jsem měl potřebu zchladit jejich nadšení a upozorňoval jsem na to, že jestliže se do vládní koalice dostala bezpečnostní agentura maskovaná za politickou stranu, navíc vedená (pomiňme loutkového "předsedu") člověkem, který typově a charakteristicky jako by vypadl ze seriálů o sicilské mafii, nemůže to věstit nic dobrého. Přičtěme naprostou ideovou flexibilitu, populistická hesla, rétoriku (a voliče) z ultralevé části politického prostoru a mohlo být všem jasné, že na Stranu zelených v Topolánkově vládě a Luxovu KDU-ČSL ve vládě Klausově budeme ještě se slzou v oku vzpomínat (stejně jako na Jiřího Paroubka, v případě, že se Vít Bárta jednoho dne stane premiérem - v Kocourkově je nakonec možné všechno, i tohle).

Je mi zkrátka jen divné, že Kalousek, ten nejobratnější stratég ze stratégů (a s ním i ostatní další), tohle všechno nevěděl už dříve. Také Petru Nečasovi jeho dnešní bouchání pěstičkou do stolu těžko pomůže - navždy bude vnímán jako premiér, který přepustil ministerstvo vnitra soukromé bezpečnostní agentuře, která byla navíc už v té době v hledáčku protikorupční policie.

Z dnešního pohledu je už vlastě jedno, kdo uplácel, kdo komu dal půl milionu v deskách, kdo si koho nahrával a kolik trestních oznámení ještě padne. To je všechno jen taková hra. Hloupé je, že na to opět doplatíme my všichni rozumní občané Kocourkova. Nejpesimističtější (ale dnes asi také nejreálnější) varianta je taková, že už brzy budeme nuceni jít k předčasným volbám. A mám obavu, že donutit se nechají vážně už jen voliči komunistů a všech těch dělnických stran.

Opozice je sice bezzubá (a s šedou úřednickou myší bez jakéhokoliv charisma v čele ještě bezzubější), ale v téhle situaci se můžou socialisté jen smát. Šance na utvoření normální pravicové vlády byla trestuhodně promarněna. Protože všechno, co tento "reformní" a "protikorupční" kabinet zatím vykonal, bylo neustále řešení skandálů toho či kterého ministra - a i kdyby to nakrásně nebyla pravda a vlastně by nám noviny lhaly, důležité je, jak to vnímá volič. Krásně to nakonec shrnul nespokojený bývalý příznivce strany ABL, pardon VV, Jaromír Bartoň na rádiu Impuls, kde se emotivně vyžvejkl, že "tomu Jónovi fakt věřil" a že teď "bude volit bolševiky", protože nikdo jiný nezbývá.

S lehkou škodolibostí se ovšem těším na to, až si Radek John po svém odvolání vzpomene na své bývalé novinářské zaměstnání a s pomocí kolegů bude na denní světlo vytahovat různé kostlivce ze skříní ministerstva vnitra. Třeba to, že Otakar T. vlastně žádnou Aničku nezabil a že je o tom policie (stejně jako já) z velké části přesvědčena, nehledě na její mediální proklamace.

Komentáře

Anonymní píše…
Kdo je objektivní musí uznat, že za vlády pana Ing. Jiřího Paroubka se toto nedělo, tyto kalouskovsko bártovsko topolánkovské metody.

Přesto byl pan Ing. Jiří Paroubek všude špiněn jako asociální manipulátor a korupčník. Dokonce byl sprostě odvržen i prospěcháři ve vlastní straně.
Komu se to hodilo ?
template píše…
Ale dělo se. Nevím jak korumpování poslanců, ale mnohé Paroubkovy aféry stačí vygooglovat. Paroubek byl podle mého názoru minimálně podobně nebezpečný jako Bárta, ostatně si myslím, že by si v mnohém rozuměli. Jen každý z nich uplatňoval svou technologii moci jiným způsobem.
Anonymní píše…
Předem bych chtěl zdůraznit, že jsem VV nikdy nevolil a ani je volit nehodlám. Na druhé straně mne fascinuje, jak se najednou zničeho nic vytvořila gigantická aféra a každý má jasno.
Jakkoliv si Vás pane Template vážím a Bárta mi není nijak zvlášť sympatický (malý Napoleonek...), tak je dle mne velmi zajímavé, že se najednou zničeho nic vynořilo tolik "kauz" kolem jeho osoby, přičemž - upřímně řečeno, je to vše takové "jedna paní povídala". Nechci tvrdit, že Bárta za nic nemůže, že je čistý jak lilie - ale když se podívám na současné politické panoptikum, nemám pocit, že by byl nejhorší. Přičemž, a to je pro vás asi překapivé, jeho hlavní prohřešek - dávání peněz svým kolegům - není s největší pravděpodobností trestný. Probíral jsem to s ženou - státní zástupkyní, ta s polovinou brněnského městského státního zastupitelství, poté s tchánem - místopředsedou krajského soudu - dle našich zákonů to asi trestné není (alespoň dle obecně dostupných informací). Toto prostě není korupce, ta musí být spojena s konkrétní kauzou - což není tento případ. Mimochodem - všichni litují toho chudáka, který toto bude dozorovat...
Fakt, že Bárta snad možná kdysi zplodil nějaký přiblblý dokument též není trestný. Kromě toho - jak víte, že jej zplodil on? A v neposlední řadě - jaký je rozdíl mezi "korumpováním" Bárty a tím, že se spřáteleným poslancům dohazují místa v dozorčích radách státních firem? To by mne opravdu zajímalo.
Jak říkám, nechci z Bárty dělat beránka, ale domnívat se, že malá firmička může ovládnout stát - to je dle mne hodně naivní...:)
Osobně bych si položil otázku "cui bono" a tam hledal původce celé kauzy. A nedělal z tří poslanců nějaké bojovníky za čistotu politiky...

pavt
Anonymní píše…
co tak hrozného provedla ta zrůdná ABL? Zatím nic. Nechápu ty hysterické výkřiky o nebezpečí ABL, vážně ne. Vysvětlí mi to někdo? I kdyby všichni zaměstnanci té "zločinecké organizace" přešli do státní správy, tak mi to nebude vadit.
Melebius píše…
Musím souhlasit spíše s posledními dvěma anonymy přede mnou než s Templateovým článkem. Jak už kdysi někdo z VV prohlásil (tuším že Bárta): Vzhledem k tomu, že všichni vědí, odkud jsme přišli, a dávají na nás pozor, tak by bylo bláznovství se o nějaké převzetí státu pokoušet.
Věřím, že by se to nedalo utajit, stejně jako průnik ozbrojeného komanda do ČT.

Ale abych se vrátil k předmětu článku: Připadá mi to jako klasický přístup „všechno je úplně špatně a já jsem to říkal“, ale řešení nikde. Takže: Jak se měl, vážený Template, podle Vás potenciální premiér Nečas zachovat? S kým měl složit vládu? Nebo ji měla skládat ČSSD?
Anonymní píše…
V.Bárta si kupoval za pět set tisíc loyalitu slečny Kočí v době, kdy ji měl a ta navíc veřejně navrhovala jeho kandidaturu na předsednictví VV? Kdo chce vidět avers může se podívat zde:

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/26009-koci-bydli-v-ministerskem-byte-za-penize-obcanu/

Oldřich
template píše…
Tak teď jsem psal tak dlouhý comment a díky chybě v matrixu se ho nepodařilo uložit. Tak ještě jednou a stručněji. Cílem textu nebylo rozebrat a analyzovat, kdo komu, proč a jak. ABL není podle mě "zlá" firma, dělá svou práci, mimo jiné sleduje lidi, ale s tím nemám problém. Spíš bychom se měli ptát kdo si objednával sledování politiků, když už z toho děláme skandál. Ale není podle mě přípustné, aby si taková firma "privatizovala" ministerstvo vnitra, to je přece střet zájmů...

Co se týče aktuální situace, mám svoji teorii, jak to celé vzniklo a proběhlo a věřte nevěřte, Bárta v ní není největším zloduchem.

Ale i to je vedlejší, musí se zkrátka změnit celý systém. Diktatura malých stran nikam nevede, leda k předčasným volbám, snad jsme už z historie dokonale poučeni. Zvlášť když je to tak jednoduché. Stačí mít hodně peněz, pár blondýn, známou tvář do popředí, slíbit levnější pivo a bezmozek vás zvolí. Jenže když pak vidíte ty tristní politické výsledky...
Melebius píše…
Stále bych řekl, že je lepší „diktatura“* (když tomu tak chcete říkat) malých stran, kdy dochází k nestabilitě a prodlužování nečinnosti, než diktatura velkých stran, při níž by se otevřely cesty k radikálním změnám – a zdaleka to nemusí být tím směrem, který bychom rádi.
Stále si myslím, že je lepší ustrnout uprostřed spektra a nedokázat se někam pohnout než překotné kroucení kormidlem doleva nebo doprava podle toho, kdo má zrovna většinu. Může to fungovat ve vyspělých demokraciích typu USA nebo Francie, ale líbilo by se Vám, kdyby bylo čtyři roky všechno podle Topolánka a pak čtyři roky všechno podle Paroubka?

* On je to ve skutečnosti spíš konsenzus stran, z nichž se skládá koalice, a v koalici už se prostě neřeší počet poslanců. Snad ještě počet ministrů, ale spíš je to jedna strana = jeden hlas. A je jedno, zda velká či malá. Chápu, že to voliči velkých stran nepovažují za spravedlivé. :-)
Anonymní píše…
Jak by to vypadalo, kdyby tu vládla jen ODS a TOPka? Rozdělili by si ministerstva a každý si spokojeně rozkrádal to své. Díky Bohu za strany jako VV.
"Ale není podle mě přípustné, aby si taková firma "privatizovala" ministerstvo vnitra, to je přece střet zájmů..." Já se ptám, došlo už k takové privatizaci? Ne! Pouze Kmenta z MF Dnes "objevil" Bártův tajný plán na ovládnutí Zeměkoule, podle něhož si měl Bárta na 5 let dopředu naplánovat propojení ABL s politikou. Opravdu nevěřím že by si Bárta svou pětiletku sepsal na papír, který se po 3 letech nějakou náhodou dostane ke Kmentovi. To je příliš přitažené za vlasy. Zvlášt v kontextu s Kmentovou víc než půl roku trvající anti VV kampaní, kde jim byla vyčítána kdejaká kravina.
template píše…
Melebius:
Samozřejmě. Lepší čtyři roky podle Topolánka (Nečase apod.) a pak čtyři roky podle Paroubka (Sobotky...), než každé dva roky vládní krize a předčasné volby.
Anonymní píše…
Co třeba říkáte tomuhle?

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/poslankyne-koci-na-nahravce-jde-o-puc-pripraveny-spolu-s-ods_198988.html

Oldřich
template píše…
Co je tam nového? Kočí říká jen to, co všichni víme.
ustaša píše…
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:SŠ_elektrotechniky_a_spojů_v_Ústí_nad_Labem_-_Stříbrníky

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem