SPOLEČNOST: ČR jako most mezi Západem a Východem? Zbourat!

Takřka kdykoliv, když se stane něco významného, u čeho se očekává české vyjádření k věci, se věci odehrají podle následujícího scénáře: společenské elity země s výjimkou “lidového” prezidenta zaujmou stanovisko typické pro západoevropské země nebo USA, a “lid prostý” spolu s prezidentem stanovisko přesně opačné. Proč?

Je to jako s politickou korektností – nikdo to neřídí, ale každý podvědomě tuší, co politicky korektní je a co není, byť jde o úplně novou bezprecedentní událost. Česká veřejnost se tak ve valných počtech, často zaštítěna prezidentem, staví na stranu “pevné ruky” a “suverenity”, i když je člověku s elementárním etickým cítěním jasné, že podporují zločince. Když Rusko zasáhlo v roce 2008 v Gruzii, český internet se hemžil (s podporou prezidenta republiky) hlasy podporujícími Rusko. Týž český internet (opět s podporou prezidenta republiky) si prožívá svou orwellovskou minutu nenávisti, pokud jde o útok na síly diktátora Muammara Kaddáfího. Hovořilo se o “humanitárním bombardování nevinných civilistů” ještě před tím, než vůbec nějaká akce začala. Samozřejmě to, že Kaddáfí povraždil tisíce lidí během několika dní s pomocí žoldáků, které si najal v Africe, je jen “vnitřní libyjská záležitost, do níž bychom neměli zasahovat”. Co je za postoji tohoto druhu? Touha po opačnictví za každou cenu, kterou tak vytrvale prezentuje Václav Klaus, nebo pokřivená normalizační mentalita, která říká “nehas, co tě nepálí”, ale zároveň si pamatuje cosi o “agresivních imperialistických Američanech”?

Je to jako velmi jasný vzorec. Dá se očekávat, že během měsíce až dvou se začne situace vyhrocovat v Sýrii. Je možné, že se tam bude opakovat libyjský scénář, jakož i západní účast podobného charakteru. V Sýrii se nevyskytuje žádné významné ložisko ropy (ve srovnání s jinými blízkovýchodními zeměmi), ale přesto už vidím ty rozzuřené tváře českých zápecníků ječící “Ropa! Agrese! Imperialisti útočí na posvátnou syrskou suverenitu!”. Úplně stejně, jako se přízni těší/těšil Putin, Chávez, Mubarak, Ben Alí, Kaddáfí, Lukašenko, Janukovyč, bude se těšit hradní a lidové přízni i Assad. Naprosto stejně, jako když se rozhodovalo o umístění amerického radaru na území ČR – sedmdesát procent obyvatelstva vyskočilo a začali jak najatí (opět za tiché podpory Hradu) křičet něco o americkém pokusu o agresi vůči Rusku. Kde se tohle všechno bere?

Podle mého názoru je zakopaný pes v Edvardem Benešem (a dnes Václavem Klausem) podporované tezi o Českých zemích jako o mostě mezi Východem a Západem. Proti této tezi stojí teze, za níž stojí Václav Havel, kníže Karel ze Schwarzenbergu a za níž stával Mirek Topolánek nebo i svého času Tomáš Garrigue Masaryk či Karel Havlíček Borovský, totiž že osud Českých zemí je jednoznačně spjat se Západem a jedině a pouze se Západem; Východ představuje sice ekonomický potenciál, ale je nám myšlenkově, kulturně i historicky cizí. Osobně se přikláním k druhé ze zmíněných teorií, leč bohužel, většina národa odchovaná bolševikem, včetně prezidenta, má stále ještě do hlavy nalito, že Západ jsou vlastně ti “imperialisti” a že ti, kteří proti němu stojí, reprezentují “lid”. Na tom totiž teorie “mostu” stojí. Postoj je to o to falešnější, že tím Východem tito lidé často opovrhují – sami by nechtěli být přímo jeho součástí. Spíš se cítí jeho mluvčím, či ještě lépe tím, kdo jedná se Západem suverénně jako rovný s rovným, s Východem v zádech, s Východem, který může český lev ovládat jako hordu barbarů, jimiž se vyhrožuje Západu v případě neuposlechnutí českých požadavků. Benešova touha takhle manipulovat Západem se Stalinem v zádech, jakož i Klausova touha takhle manipulovat se Západem s Putinem (a n dalšími diktátory) v zádech, logicky nemůže vést k ničemu dobrému.

Mnozí namítnou – “Proč Západ nezasahuje jinde? Proč se stará o to, kde má své zájmy? Neměl by to dělat!” – a zapomínají přitom na to, že 1) i my jsme Západ a i v našem zájmu je to dělat. 2) Není nic špatného jít za svým zájmem a není v silách nikoho pomoci všem. Stačí pomoci někomu. Komu, to je na pomáhajícím, aby si vybral, třeba podle svých zájmů. Proč byl Kaddáfí donedávna “kamarád” a dnes je z něj nepřítel? Je to jednoduché – protože se předtím choval jako kamarád a když pak začal masově vraždit vlastní lidi, stal se z něj nepřítel. Dělat politiku tak, že si vyberu osobnosti světového dění, národy či státy a rozdělím je do skupin “věční přátelé” a “věční nepřátelé” je možná romantické, ale především je to naprosto hloupé. Není nic pokryteckého na tom bombardovat někoho, s kým jsme se nedávno objímali – pokud se mezitím staly okolnosti, které tuto změnu ospravedlňují. A to, co dělal Kaddáfí svým lidem, to ospravedlňuje dostatečně.

Česká republika jako stát má vcelku rozumné vedení (kromě prezidenta), ovšem názory většinové populace jsou naprosto nedůstojné občanů civilizovaného světa. Měli bychom se v roce 2011 ptát, jestli pořád ještě potřebujeme být vyvažovacím elementem mezi Východem a Západem, mostem, který realisticky řečeno jen riskuje, že poslouží jako cesta pro Východ, aby zaútočil na Západ. Není už čas skončit s tou falešnou třicetikorunovou lidovostí, s obdivem vládců - zastánců “tvrdé ruky” a s neustálým se vymezováním vůči Západu? Vážení, my jsme Západ, ať se vám to líbí, nebo ne. Už byste si na to konečně mohli taky zvyknout. Proto říkám – český most mezi Východem a Západem konečně zbourat! Ať klidně stojí, ale někde jinde, alespoň pár tisíc kilometrů východním směrem od nás.

Komentáře

Julius Hrivnac píše…
V pripade Kadafiho jenom doufam, ze nasi vojevudci (v cele se Sarkozym) maji vice informaci nez my.

Neni zadne pochyby o tom, ze Kadafi je diktator a terorista na hranici silenstvi, napada mne srovnani s Caligulou. Pokud se ho podari odstranit, bude to dobre pro cely svet.

Ale.

1) Podari se ho opravdu odstranit jen pomoci bombardovani ? Zatim to tak nevypada. Lybijsti povstalci jsou sice sympaticti (tedy, pokud prave nemavaji protizidovskymi transparenty), ale jejich bojove schopnosti jsou takrka nulove.

2) Az, pokud, Kadafi padne, co pak ? Mame o tom vubec nejakou predstavu ?
Anonymní píše…
No, je to složitý: Tady jeden extrémně liberální (ekonomicky) argument: http://www.mises.cz/clanky/ne-valce-s-libyi--249.aspx
Finrod Felagund píše…
Julius:

1) To ani nikdo nechce, Západ chce Kaddáfího jen oslabit tak, aby neměl vojenskou převahu nad rebely, pak ať si to mezi sebou rozdají jako rovní s rovným. Šlo hlavně o to odstranit tu disproporci. S těmi protižidovskými transparenty, to je hodně hloupé a tupé, ale je to holt realita té země, asi jako v Polsku. Když Solidarność válčila s komunisty, taky byli komunisti vykreslováni jako Židé (a tedy nepřítel).

2) Náhodou máme. To, co tam vzniká, je hnáno podobnými motivy, jako byla revoluce francouzských mladých v roce 1968. Čili žádná sláva ve srovnání s racionalismem, ale pořád mnohem, mnohem lepší, než touha po diktatuře. V podstatě je to antiautoritativní hnutí, synové se bouřící proti otcům, kteří je drželi moc zkrátka.
Ondra píše…
Hm, takze clovek, ktery se povazuje za pravicaka tady podporuje jako vzor levicacke boure z r. 1968 a tedy vsechno co k tomu patri, vc. Cohna Bandita. Mluvit ve prospech nekoho takoveho a zaroven kritizovat Klause, no to by me osobne shorela pusa...
Finrod Felagund píše…
Ondro, považuji to za lepší variantu, než jsou islamisté. Systém "generace 68" bych fakt nechtěl doma, ale u nich? Pro nás jedině výhoda.
Anonymní píše…
Měl by sis uvědomit, autore článku, že být v opozici není vždy o tom jen být v opozici, ale někdy to opravdu je o tom mít odlišný názor.

Možná se to k tobě ještě nedoneslo, ale o tom je demokracie - většina s jedním názorem a menšina s jiným. Když teda jde USA o světový mír, proč nebombarduje drogové kartely v mexiku, které mezi sebou vyzabíjeli v minulém roce cca 10 000 lidí?

Ano, i já jsem pro to, aby si každý stát, anebo region řešil své problémy sám. Proč? Když pominu fakt, že opravdu nikdo nemá právo si hrát na četníka světa, tak každý region má určitou mentalitu, a náturu. Pokud se tato kultura dostane do konfliktu s podobnou, je to správné. Pokud ne, pokud bojuje proto převaze jiné kultury, která se ZÁKONITĚ nemůže vcítit do potřeb a fungování té domorodé, nastává problém.

Vem si Írák - pohroma, diktátor je pryč, ale země je destabilizovaná, je v ní bordel, umírají lidé na zhroucení policie a zdravotnictví.

Tudíž, to že se USA cpe do všeho a mě to vadí není nějaká touha po tom být "kůl protimarický" ale jednoduše znechucení nad tím, když někdo cpe svůj rypák někam, kam na to nemá právo.

Podle stejné logiky bych mohl zabít manžela, co bije manželku. O tom že je to blbost snad nepovedeš žádné spory. A to je to samé jako s Libyí, jen v menším měřítku.

A ten zbytek článku, to je stejné tlachání co odsuzuješ u Klause a hulvátů co píšou komentáře na novinkách.cz, jen je to přeorientované.

Tudíž jsi předvedl klasické "prašť nebo uhoď".PS: Odszuzuješ českou nenávist "ze zásady" vůči západu. Ale sám pěstuješ nenávist proti východním státům a východní mentalitě. Tudíž jsi stejný pokrytec, jako lidé kterým odporuješ.
Finrod Felagund píše…
Anonymní: No já vědět, že nějaký manžel bije manželku (třeba bych slyšel každý večer její křik a pláč skrz zeď), tak se fakt postarám o to, aby tam přišli policajti a toho šmejda zavřeli. Nepůjdu tam sám s pistolí (jsem civilizovaný člověk, monopol na násilí má v civilizované společnosti policie), ale postarám se o to, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, i když se to mě osobně netýká. Už jsem to jednou udělal a udělal bych to znovu.

Možná nemá právo dělat četníka a já si myslím, že četníka má právo dělat každý, kdo tak činí ve jménu obhajoby lidských práv a myslí to vážně. Což je přesně případ USA. USA jen vykonávají, co je potřeba udělat, aby se chránila lidská práva. Třeba i silou.

Ad poslední odstavec - já necítím vůči východní mentalitě nenávist, já jen říkám, že to nejsme my, tahle mentalita není naše. Zatímco lidé, které kritizuji, oddalují nás od toho, kam doopravdy patříme, já to nedělám.

A propos, kam se poděli všichni ti, co mi nadávali v poslední době do změkčelých levičáků? Nebo jsem tady sám za jestřába tentokrát? Shodou okolností, když podporuji válku vedenou Západem proti diktatuře? Podivné, že?
Anonymní píše…
Já naopak bych to naprosto ignoroval, ale pokud by toho manžela zabila sekáčkem na maso anebo střelnou zbraní, nechal bych jí od manželovy rodiny uhradit vzniklé náklady, a jí bych nedal žádný trest.

Prostě přímé právo.

Anebo bych podporoval aby jej zabil někdo jiný - to co jste napsal je jen zabalené "mám moc velký strach jednat" (nebudu vám mazat med kolem pusy).

Ale cítíte, máte je za burany a podobně.

A lidská práva jsou opět střet kultur - nemůžete měřít metrem tam, kde se měří na sáhy.
Finrod Felagund píše…
Tak zase od toho si tu policii platím, že ano, aby tam v takových momentech byla, takže nevidím důvod, proč policii nezavolat. Já zkrátka věřím, že systém (= společnost) by měl fungovat tak, že svoboda každého končí přesně tam, kde škodí druhým, a za každé poškození druhých by měl existovat trest, se kterým počítáte asi tak, jako když prší, tak počítáte s tím, že zmoknete. Proto jsem za zásah v Libyi, proto jsem za udání souseda, co bije ženu policii. Protože ani Kaddáfí nesmí zabíjet svoje lidi, ani ten chlap nesmí bít svoji ženu. Je jedno, jaký důvod ten první nebo druhý ke své činnosti má, prostě tohle se nesmí, tady končí jakákoliv diskuse, má následovat trest.
Anonymní píše…
Takže podle vás nemá stát právo trestat své občany?
Tak to je slušný blábol - když by v USA nějaká banda tisíce lidí chtěla svrhnout vládu, a okupovala by nějaká města či strategická zařízení, vy by jste, v pozici vlády USA nezasáhl, třeba i vojensky?

To co se děje v Libyi je pokus o puč, a ten je trestaný vždy a všude, viz. válka Severu proti Jihu.

Důkazy o tom, že povstalci jsou prodemokratičtí bojovníci, a ne banda zločinců a vrahounů (drogové kartely, Al-kaida...) jsou sporné.

Možná že právě teď z peněz daňových poplatníků USA, UK a Francie jsou placeny nálety, které se zastávají zločineckých a vrahounských tlup, srovnatelných s UÇK.
Finrod Felagund píše…
USA jsou snad diktatura? Každý člověk má právo dané mu už jen tím, že je člověk, nenechat se sebou zametat vládou, která je nelegitimní (nedemokratická). Když v demokracii někdo se necítí být součástí země a pro ten nápad získá další lidi, nemám nic proti narušení územní integrity, to není žádná posvátná kráva. Kdyby se chtěla třeba odtrhnout Morava, neměl bych nic proti. Kdyby si to odhlasovali, proč jim v tom bránit? Suverenita každého jedince je totiž, vážený pane, cennější a hodnotnější, než suverenita jakéhokoliv státu na téhle planetě, to si pamatujte. Stát je jen instituce, která výměnou za daně zajišťuje ochranu (do různé míry, někde jen základně, někde od kolébky po rakev). Taková lepší pojišťovna. Ale nic víc.
Anonymní píše…
Finrod: jste pro pravo nosit zbrane? Ve stylu USA?
Finrod Felagund píše…
Spíš ve stylu Finska. Každý má právo nosit zbraň, ale nesmí být viditelná a musí být legálně povolená za rozumných podmínek (čímž chci říct, že v ČR jsou podmínky podle mě zbytečně přísné).
Anonymní píše…
finrod: cetl jsem, ze nekde v americe je to naopak, ze lze bez povoleni nosit zbran neskryte, a povoleni je potreba az na skryty noseni... to by se mi celkem libilo, s AR-15kou na zadech do lesa...
Anonymní píše…
Finrod:

1) Nemyslím si, že by český antiamerikanismus vyrůstal z představy ČR jako mostu mezi východem a západem. Spíš bych řekl, že se jedná o obyčejné krátkozraké sobectví. Češi neobdivují Kaddáfího, prostě se jim jen příčí představa, že by ze svých poctivě nakradených peněz měli sponzorovat nějakou "americkou" válku, nebo kvůli ní dokonce ohrozit svou vlastní bezpečnost. Žvásty o americkém imperialismu a posvátné státní suverenitě slouží jako morální ospravedlnění tohoto postoje. Myslím si, že v západní Evropě existují země, kde je odpor vůči USA a NATO ještě silnější než u nás. V této souvislosti bych Vás chtěl požádat, jestli byste nemohl přihodit svoje zkušenosti z různých zemí. Když si totiž čtu třeba komentáře v angličtině na YouTube, tak se mi zdá, že jsou to vesměs stejné sračky, jako to, co můžeme vidět na novinkách.cz

2) Chtěl bych se Vás zeptat, v čem konkrétně Vám připadají české zbraňové zákony příliš přísné. Já si naopak myslím, že české zbraňové zákony jsou na evropské poměry dost liberální. Bouchačku si u nás může koupit prakticky každý, kdo není vyloženě slepý, šílený, nebo nemá záznam v trestním rejstříku. Pokud zbraň skryjete, můžete ji nosit i na veřejnosti.

Scorpion
Finrod Felagund píše…
Scorpione, k těm zbraním: v tom, jak se používají, čili celý koncept nepřiměřené obrany. Zbraň můžete mít, to ano, ale k ničemu Vám není, protože když se s ní bráníte, spíš se dostanete do problémů (se státem), než kdybyste žádnou neměl. To nepovažuji za správné.

Jinak souhlasím s Vaším postřehem ohledně antiamerikanismu a odporu proti válce s Kaddáfím. Přidal bych ještě slova mého bratrance, který je toho názoru, že lidé mají zkrátka podmíněný reflex ještě z komunistického režimu, když noviny někoho podporují, bude stát za to podporovat druhou stranu. Což je v souvislosti s tím, že dost lidí nedokáže pochopit kvalitativní rozdíl mezi komunismem a demokracií či mezi SSSR a USA/EU, přesně důvod toho, co vidíme. Dokonce já jsem se setkal s takovým názorem na EU, a to ne jednou: "dobré zboží se chválí samo, mně stačí, že ji chválí tolik lidí, tak to asi bude svinstvo". Což zase může poukazovat na to, co říkáte i Vy. Nejspíš tedy v tomhle budeme mít pravdu všichni.

Co se komentářů týče, žumpa je všude, jen má různý charakter, míněno svoje extrémní názory vždy tlačí jen jedním směrem. Nevadí mi a priori to, že je v českých diskusích žumpa (pokud není tady, tady ji mažu), jako spíš její směr. V Polsku je to tak půl na půl. Polovina žumpy hloupě a extrémně prosazuje slušné postoje, polovina neslušné (zpravidla to je v rovině "já bych ty buzeranty pozabíjel" - říká fanda PiS; "já bych tyhle Kaczyńského šmejdy nahnal do plynu" - říká odpůrce PiS). V Norsku je diskusní žumpa zpravidla rozumná, tedy libertariánská, ale část žumpy (tak 30 %) kombinuje takovou tu židozednářskoamerickobilderberskou paranoiu s takovým tím tupým euroskepticismem Klausova typu (zejména voliči izolacionistické strany Senterpartiet, za kterou stojí zejména zemědělci, jejichž rozhled je tak sotva po hranice jejich pozemku). V Nizozemí se žumpa koncentruje na islámu, a to i v provinciích, kde narazit na muslima je téměř zázrak (jako třeba tady v Limburgu). Zkrátka je to vděčné téma. V Anglii jde o neustálé nadávání na EU ve stylu, jaký předvádí The Sun, takže takové to buranské pokřikování, které navíc často ani není založeno na realitě. A tak bych mohl ještě chvíli pokračovat...
Finrod Felagund píše…
Ještě doplním: Byl bych mnohem radši, kdyby česká žumpa byla alespoň prozápadní a světová. Bohužel česká žumpa je něco mezi Ženou za pultem a těmi hobitími hospodskými vysedavači, jestli si
pamatujete z Pána prstenů. "Nestarej se o to, co je za našimi hranicemi a nic tě přes něj nepraští", "hlavně nevyčuhuj", atd. Někde jsem četl, že člověk by měl schopen myslet globálně o lokálním, bohužel mnozí Češi myslí lokálně o globálním, a to udává té žumpě takový charakter.
vitak69 píše…
Neřekl bych, že Češi nemají v lásce Kaddáfího, rozhodně většina diskutujících na Novinkách ho bohužel podporuje. Bohužel, náš národ podporuje každého, kdo je proti USA, ať je to Rusko, Čína a sympatie a velké sympatie u veřejnosti má i Severní Korea, Hugo Chávez a dožívající stařík na ostrově Svobody. Samotného by mě zajímalo, kde se ta nenávist vůči USA u nás vzala? Jedná se snad o 40leté masírování našich mozků bolševickou propagandou? Nějak se mi tomu nechce věřit. Víc jak 20 let po revoluci? Kde se berou protiamerické nálady u nás? Když američané zachránili chilské horníky, málokdo to věděl, že za to může USA. Jediný, kdo američanům poděkoval, byl chilský prezident, ale ve zprávách o tom prakticky nebyla zmínka. USA už 2x Evropě zachránili s prominutím zadek, sami vybojovali vítězství nad Japonskem za cenu obrovských lidských ztrát. Tak kde se bere ta nenávist vůči USA? Absolutně to nechápu. A to nepočítám nový světový fenomén o Útoku na Světové centrum či zpochybňování americké cesty na Měsíc a další.
Anonymní píše…
takže švýcarsko je také východ když se podobných kašparád neúčastní a respektuje suverenitu ostatních států
Anonymní píše…
Důvody k averzi jsou, milý Viktore jednoduché - lidem vadí, když

se cizí armáda cpe do jiného státu, a tam dělá neplechu (tím

myšleno zasahování do politického vývoje místních obyvatel a

jejich domácích politiků).

Každý Čech si totiž při tom vzpomene na roky 1939 a 1968. A

nějaké řeči o demokracii a právu to neulehčí.

Prostě nikdo USA nevěří, že si jen nerve co se jí hodí, a že si

jen netestuje nové zbraně a nedává prostor pro své investice.

I já bych rád viděl USA na kolenou, a to sem se narodil roku

1991, tudíž znám "bolševický brainwashing" tak možná z youtube.

Proč bych je viděl rád na kolenou? Protože takovéto

vojensko-průmyslové soukolí je pro mě jako nevybuchlý sklad TNT,

vedle kterého je střelnice...
template píše…
Viktor: Velmi souhlasím!
Anonymní píše…
Finrode, ja bych to shrnul - proste jsme uprostred, tak se s tim smir :-) ani vychod ani zapad ani jih a spec. pro tebe ani sever :-) Od toho se vse odvijelo, odviji a bude odvijet.
Anonymní píše…
Anonymní 14:21:

A v tom je právě ten problém - žádné "uprostřed" neexistuje. Buď budeme na západě, nebo v prdeli.

Scorpion
vitak69 píše…
Milý anonyme
Slušné je napsat jméno, když už chci diskutovat. Zřejmě tvoje názory zceluje rodina, pokud jsi ročník 91 a ty by jsi rád viděl USA na kolenou. Bohužel ti musím napsat, že se toho asi hned tak nedočkáš. Panuje tady představa, že američané vyzbrojují veškeré diktátory po celém světě, nejen v Africe. Hm. Tak jak je možné, že tito diktátoři mají tanky T-72, letectvo je složené z Migů a kdejaký puberťák si tam střílí z Kalacha? Který z diktátorů má M1 Abrams, britský Challenger či německý Leopard 2? Když jsem v roce 1988 šel bránit svojí vlast proti imperialistům, tak při BoRu(bojové rozdílení)při poplachu jsem několikrát vyfasoval funkci pozorovatel vzdušného prostoru. Při poplachu jsem musel běžet k Výkonnému praporčíkovi, vyfasovat dalekohled, knihu Letadla NATO a klíč od pozorovatelny. Při bojové přípravě nám každý den vtloukali do hlavy, že válka se povede klasicky. Jak moc se pletli bylo vidět o pár měsíců později v I. válce v zálivu. Anonyme, američané si nic zkoušet nemusejí, bez nich by svět zažil dávno Apokalypsu a zřejmě bychom tady dnes už nediskutovali nebo diskutovali německy či rusky. Je klidně možné, že za pár let naše děti budou diskutovat arabsky s řádnou muslimskou cenzurou. Good bless USA!
Anonymní píše…
Pro Vitaka:
Pokud se divíš, že kdejaký diktátor (ikdyž Egyptský diktátor Mubarak měl i západní zbraně) má ruské vybavení, podívej se na film "Obchodník se smrtí" s Cagem: obchod se zbraněmi se děje přes prostředníky, například základům Al-kaidy co kdysi bojovala proti Sovětům také dávali zbraně z východního bloku. A dávala jim je CIA.

A že jsou Američané nějací "Zorro" bojovníci za právo a svobodu, to je směšné.

Američané jen přesně vědí jak hrát na struny lidí, aby za nimi šli. Protože ekonomicky vázané státy na USA jsou výnosnější než státy ekonomicky samostatné (komunistické) anebo vázané na současnou Čínu či Rusko.

Libye bez Kaddáfího znamená odbyt pro americké zboží, stejně jako zisky za obnovu rozbitého Íráku jsou také ohromné.

Tudíž, americká vláda je systématicky oblbována průmyslo-vojenskými koncerny, o čemž varoval i prezident Eisenhower - http://en.wikipedia.org/wiki/Military–industrial_complex

A vyplnilo se mu to... a pokud považuješ i Eisenhowera za člověka co nemá rád USA, tak sem právě teď naházel spoustu hrachu na zeď.
vitak69 píše…
Pro Anonyma
Ten film jsem viděl? A co s tím? O čem to vypovídá? Někdo na točí film a je to jako pravda? Chlapče, nejvíc zbraní a nejlevněji se kupuje na netu a to z Ruska! Věř mi, že vím o čem píšu. Zajímavé, člověk, který kritizuje USA věří filmu z USA? Co tak major Zeman? Toho mi jako příklad neuvedš? Nebo Ženu za pultem? Vyjmenuj mi prosím západní zbraně, které měl nebo ještě má Egypt? Kdyby američané nebojovali za naší svobodu, tak ted píšeš německy nebo rusky. Když zachraňovali chilské horníky, tak tam jim šlo o co? Taky o ropu? A nevidím na tom nic špatného, pokud státy mezi sebou obchodují. Mimochodem Kadáffí patří mezi největší teroristy, skrýval dokonce teroristy, kteří vyhodili do pověrří letadlo PANAM v roce 88 a jezdil do bývalého socialistického Československa na návštěvy, kde domlouval výcvik teroristů na našem území. Mimochodem, pár měsíců se tady cvičil i jeden z nejhorších teroristů na světě, známý pod jménem Šakal, který dostal ve Francii doživotí. Hrách si házej kam chceš, ale není to trošku plýtvání? :-)
vitak69 píše…
Tak plýtvej dál, je s tebou náramná legrace. Nikdo tě přece nenutí plýtvat svým časem v diskusi. Tak si nestěžuj. Lol. :-)
Anonymní píše…
tady je pro vtipneho pana vitacka clanek, co dokazuje, ze americane dodavali zbrane do Egypta uz pred rokem 1991, o Mubarakove padu ani nemluve


http://tinyurl.com/6kxjydn
vitak69 píše…
Jsem rád, že jsem tě rozesmál, ale Wikipedii bych si opravdu jako hlavní zdroj informací nebral. :-) A co s tím, že američané dodali zbraně Egyptu? Pořád lepší Egypt, než Libye a socialistický terorista Muammar Kaddáfí, pro kterého se teroristi cvičili i v bývalém Československu. Nejsem si vědom, že by egyptský prezident nechal vyhodit někdy nějaké letadlo do vzduchu a pak teroristům poskytl azyl. Házej hrách na zeď dál. Zase tě rád rozesměju. :-)
Anonymní píše…
Autor:Není nic špatného jít za svým zájmem ...
Tak,že vy schvalujete Větnam-suroviny,Panamu-průplav,Jugoslávii-voj. základna,Irak-?,Afganistan-?,Lybii-ropa ? A kdo bude další?, na koho si něco vymyslí a nebo vykonstrují. Jedině co nás uchrání, nic nemít a nebýt strategicky umístěn. Čechy jsou strategické místo, kdy vtrhnou k nám? a co si vymyslí? Co když komunisti vyhrajou volby, v tu ránu je tu máme s křikem, že je tu komunistický puč. A budeme mít "demokratické" volby pod fašistickým dohledem. A co se týtá toho vašeho mostu, tak od doby co měly sověti globální rakety jsou pořád před západem. i dnes rakety Satan jsou min. do r. 2015 v předstihu a v r 2015 již budou mít rakety na které nebude mít západ odpověd do r. 2050. Tak proč teda ještě nezaútočili? Jak to bylo s Kenedym jistě víte? A co se týká bombardéru Stils, tak již nejsou neviditelné, stačí jen odpovídající radarový systém, tak proč neútočí?

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem