WIKILEAKS: Už víme, proč bylo lepší nic nezveřejňovat

Třebaže je pro mě, coby politologa, tento únik něco jako jackpot, obrovský dárek k Vánocům či materiál studia na několik měsíců(let), byl bych radši, kdyby tato data nikdy zveřejněna nebyla. Náš svět se totiž může teď stát horším a nebezpečnějším, než předtím.

Ze zpráv, které jsem zatím měl tu možnost číst (čili tak polovinu těch, které vyšly) vyplývá poměrně jasně velmi důležité poselství: svět je v dobrých rukou, jeho vůdci jsou zodpovědní a nebezpečí jde – světe, div se – doopravdy od íránského či severokorejského režimu. Včerejší vydání WikiLeaks odhalilo, že Izrael tajně čile spolupracoval se Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty či Kuvajtem, a že měl až nadstandardní vztahy s Egyptem a Jordánskem. To je zpráva pro bezpečnost na Blízkém východě velmi dobrá, nicméně její platnost skončila s jejím zveřejněním. Jak teď může dál například král Abdulláh spolupracovat s Izraelem, byť tajně? Většinová populace v arabských zemích je protiizraelsky a protiamericky zaměřená; jejich vůdci však vypadají, že mají mnohem více rozumu, což je teď přesně to, co je může stát křeslo a co může dosadit do jejich čela nějaké fanatiky, o jakých se nám ani nesnilo. Nejdůležitějším “objevem” WikiLeaks je tak tedy to, že největším nebezpečím pro světovou bezpečnost není ani Írán ani Severní Korea, ale masy lidí věřící ve svou národní nebo náboženskou výlučnost, suverenitu a přirozené nepřátelství vůči jiným skupinám. Těmto lidem, aby se nevzbouřili a nezačali ničit křehkou bezpečnost, se za zády – ústy Ference Gyurcsányho, in memoriam – lhalo včera, lhalo dnes a bude se lhát i zítra. WikiLeaks, tvářící se jako demokratický projekt, tak odhalily velmi krutou pravdu, a sice že “obyčejní lidé” nesou jen zkázu. Kdyby byli zodpovědnější, zákulisní hry a lži tohoto typu by nebyly potřebné.

Co hůř – mezi zveřejněnými daty ze včerejška se objevilo to, že Izrael měl čilé kontakty s opozičním hnutím v Íránu a podporoval různé menšiny; zveřejnění této věci je perfektní vodou na mlýn Ahmadínežádovy propagandy, která bude mít v ruce důkaz toho, že “za protiíránskými silami stojí nečistý sionistický režim”. Co na tom, že není nic špatného, když demokratický stát Izrael podporuje demokratická hnutí ve státě Írán, to íránskou propagandu zajímat nebude. Důležité je, že budou moct říct, že jejich odpůrci “tyjí ze zrádného spojení s Izraelem”. To, že Írán dělá totéž, například svou podporou Hizballáhu, samozřejmě nikoho zajímat nebude. Po středečním zveřejnění zprávy ohlašující, že bývalý prezident Rasfandžání byl připraven po blízké smrti ajatolláha Chameneího převzít moc a zrušit platnost posledních prezidentských voleb – a efektivně se tak zbavit Ahmadínežáda – jde o další ránu pod pás íránské opozici a o další překážku demokratizace íránského režimu.

Zveřejnění informací z ambasády v Moskvě je ovšem velmi ambivalentní. Na jedné straně je velmi dobře, když se svět dozvěděl pravou povahu propojení ruské mafie a vládních struktur; když existují důkazy na to, co je Lužkov za příšernou osobu a v jakých špinavostech je zainteresovaný Putin; na straně druhé ale Putin bude muset hodně vysvětlovat svou spolupráci s NATO a s USA, která ignoruje hru hranou před ruským mužickým obecenstvem s názvem “matička Rus těm hnusným imperialistům ukáže, kdo je tady pán”. Důsledky mohou být zničující – ruský mužik se může cítit – právem – podveden vlastním vůdcem a dosadit na jeho místo násilím někoho, kdo se Západem spolupracovat nebude.

Jinak se ve včerejším vydání objevily zajímavé informace, které nejenže nikoho neohrozí, ale je dobré o nich vědět. Výrazně doporučuji rozhovor, který vedl Kyle Scott, politický poradce ministerstva zahraničí USA s evropským komisařem pro vnější vztahy Chrisem Pattenem v roce 2004. V něm se dočítáme o nehorázném vydírání, jakého se dopustilo Řecko, když měly vstupovat nové členské země, mezi kterými byla Česká republika. Komise byla proti tomu, aby vstoupil Kypr kvůli nejasnostem ohledně politického statutu ostrova, nicméně Řecko jasně řeklo, že pokud nebude vpuštěn do Unie Kypr, zablokuje vetem vstup jakékoliv jiné členské země. Ze stejného dokumentu vyniká i upozornění na “černé pasažéry” eurozóny, kteří zneužívají nízkých úrokových sazeb pro nebetyčné zadlužování. Které členské země měl komisař Patten na mysli, tam napsáno není, ale že jde, inter alia, o Řecko, je naprosto jasné.

Včerejší vydání rovněž obsahuje zajímavé informace o tom, jak se Čína snažila podplácet vládu v Tádžikistánu ve věci uzavření americké základny, kterou USA a jejich spojenci v NATO využívají pro zásobování jednotek v Afghánistánu. Stejně tak vyšla najevo systematická čínská obstrukce, která by měla zamezit Indii aby se zajímala o Afghánistán, jakož i mnoho jiných zajímavých věcí.

Sečteno a podtrženo, i kdybychom se z WikiLeaks dozvěděli důležité údaje o tom, kdo se choval vyloženě podle – a Černý Petr zatím zůstal v ruce především Putinovi – pořád to nemůže vyvážit nebezpečí, do jakého Julian Assange dostal citlivé stabilizační procesy zejména na Blízkém Východě a okolo KLDR. Obávám se, že to bude stát nejeden lidský život. A to by investigativní novinář, za jakého se Assange považuje, na svědomí mít neměl.

Komentáře

Anonymní píše…
Diky za pekny clanek, takovych bych si pral vic a vic.

P.S. myslim, ze ta zruda, co stoji za WikiLeaks, by si zaslouzila minimalne dozivoti.
Anonymní píše…
P.P.S. - vy jste precetl uz polovinu materialu? Vzdyt jsou jich statisice... to se asi moc nevyspite, co :)
Finrod Felagund píše…
Ono se to na jednu stranu těžko odsuzuje, protože fakt je ten, že díky němu máme černé na bílém, že:

- Erdogan je napojený na Írán a chystá v Turecku de facto islámskou revoluci
- Rusko je skutečně stát řízený mafií a tajnými službami
- Čína je na jednu stranu větší kamarád, než jsme si mysleli, ale na druhou stranu to podplácení v Tádžikistánu nebo elektronické útoky na Západ...

I když to na první pohled vypadá, že poškodil Ameriku, není to pravda, naopak Americe poměrně dost pomohl, protože to, co zveřejnil, zároveň vyvrací všechny ty bláboly konspiračních teoretiků. Máme mezi jinými totiž potvrzeno, že al-Káida DOOPRAVDY existuje a že je špatná, stejně jako máme černé na bílém potvrzeno, že od íránského nebo severokorejského režimu jde DOOPRAVDY hrozba. I když většinu toho jsme věděli, nebo tušili, nebyly pro to moc dobré důkazy. Když teď bude nějaký Tamáš hulákat "Ne základnám", dá se velice dobře smést ze stolu, co řekne. Kdyby Assange byl zveřejnil ty dokumenty před pár lety, radar už tady mohl stát s podporou obyvatelstva.

A tak bych mohl pokračovat dále. Samozřejmě, že nebylo správné data krást a zveřejňovat, ale na druhou stranu, někdy je jistota lepší, než nejistota. Co je ale špatné, je, že on hodil přes palubu arabské spojence Západu, kteří teď budou mnohem opatrněji spolupracovat. Doufám, že arabské státy zcenzurují interent natolik, aby se tam nedostalo, že se bratříčkovaly s Izraelem, protože to by místní "obecný lid" nemusel ve zlosti přežít.
Finrod Felagund píše…
Statisíce jich nejsou, nezveřejňuje se to najednou; zatím jich je venku asi 500, ale máte pravdu, nevyspím se. Dělám hodně svých pracovních věcí přes den a po nocích čtu Wikileaks, takže proto mi poslední dobou nezbývá moc čas na psaní na Nekorektně.
Ondra píše…
černé na bílém potvrzeno?

To, že uniknou utajené dokumenty, není sám o sobě důkaz ničeho. Důležitý je správný výklad a zasazení do kontextu.

Co to znamená "Írán je pro nás hrozba"? Kdo je to "my"?

Pro Izrael a pro vyžrané Saúdy ano. S prvními je znepřátelen, jak to prostě v životě chodí a druhé nenávidí. Upřímně řečeno, nemůžu říct, že by mě perská knuta nad těmi wahhábitskými idioty vadila.

Kdo věří americké politice na Předním východě, tak to klidně pojme i za hrozbu sobě.Nevím kolik lidí vnímá vnímá Írán jako hrozbu a kdo nikoli. Osobně ale mám větší strach z arabských států, které byly v článku zmíněné jako "spojenci Západu", než z Íránu. Ti první jsou největšími sponzory terorismu, ne Írán, který podporoval protitálibánskou Severní alianci v době, kdy si ho Amerika nevšímala (tedy v těch letech poté, kdy mu cpala zbraně).

Západ by měl naopak s Íránem spolupracovat. Samozřejmě je třeba trvat na tom, aby Írán jaderně nevyzbrojil, ale v rámci globální nonproliferační politiky. Je pošetilé myslet si, že si Teherán nechá kálet na hlavu, když je odsuzován pouze on a jiní ne. Pákistán je jadernou mocností dávno, sám v minulosti porušoval dohody a už v tuhle chvíli je díky své nestabilitě větším rizikem, než by kdy Írán vůbec mohl být.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Jan píše…
My máme něco černé na bílém ???????????

Ano máme černé na bílém co si zaměstnanci americké vlády myslí či co komu říkají. To jestli je to pravda, to samozřejmě nevíme.

Teda pardon, typ lidí co si myslí že vše co padne z amerických úst je pravda, má samozřejmě jiný názor.
Anonymní píše…
Waltře jsi neskutečný idiot...
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
Měl bych takový (samozřejmě politicky korektní) návrh. Bylo by možno poskytnout Walterovu IP adresu
(nebo skupinu IP, popř. jeho providera) za níž se schovává.
Bratrsky mu domluvím, najít ho nebude problém, odměnu nežádám.
Anonymní píše…
Abychom celou věc urychlili, výpis IP adres ze kterých se tento dobrý muž přihlašuje, je možno poslat na tuto emailovou adresu:

fanklubwalter@klikni.cz

Adresa byla zřízena jen pro tento účel, případný spam mě nevzrušuje.
Finrod Felagund píše…
Walter mě už nehorázně štve svou drzostí a tím, jak tady na serveru kazí vzduch. Nechť je jeho IP známa: 77.48.153.172
Mojmír Adamec píše…
Při čtení článku jsem si všiml loga vlevo: "END OF FREE SPEECH - END OF DEMOKRACY".
Ačkoliv, Finrode, s Vámi většinou souhlasím, tentokrát je tento článek minimálně kontroverzní.
Pomineme-li záměrnou manipulaci typu "Vrtěti psem" (materiály na Wikileaks mohly být dopředu pečlivě připravené), tak tvrzení, že většinovému lidu se má cíleně lhát, je opravdu podivné.
Ano, lež je často užitečná, ale z této logiky pak vyplývá, že můžeme rovnou přestat číst nekorektne.com, kverulant.org, dfens-cz.com aj. a sednout si jen k Televizním novinám.
Jo, Svět chce být klamán...
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
Walter je trapak, ale je pravda, ze to tu dost zkostnatelo a rozhodne uz se mi tu diskuze nezda svobodna... skoda
Finrod Felagund píše…
Poslední Anonymní: Drastic acts require drastic measures :P dřív holt nebylo zvykem nikoho v diskusích sprostě urážet, nekvetl tady antisemitismus a lidi tady na sebe byli slušní; takže holt nebyla žádná cenzura potřeba. Pokud se diskutující budou držet slušného chování, nebudu muset nic mazat. Je to jen na vás, čtenářích :)
Anonymní píše…
Díky za podnětný článek Finrode.
Měl bych dotaz, který zřejmě souvisí s předcházejícími. Jak je možné, že US tajné služby tomuto tahu WikiLeaks nedokázali zabránit a to přesto že WikiLeaks tento krok proklamoval dopředu?

ad Mojmír Adamec
S tou svobodou slova to je v nesvobodném islámském světě problém, sám pro toto nemám zatím jednoznačný závěr, ale je jasné, že islámská "ulice" je dost nebezpečná a jakýstakýs mír např. mezi Izraelem a Egyptem je spíše navzdory "ulici"...
A to zřejmě souvisí s tím, že pro Západ je výhodnější, když jsou u moci prozápadní autoritativní vůdci než demokracie...
Karel S
Anonymní píše…
ad Finrod
Ta otázka samozřejmě je řečnická, protože na ni prakticky nemůžete odpovědět. :-)
Ale dle mě z toho neplyne, že by se tímto krokem odstavili konspirativci, např. zde
http://www.reformy.cz/zpravy/wikileaks-je-propaganda/

Karel S
Jan píše…
Cenzura je nutná aby server nekorektne se držel korektní linie (jako má konec konců od začátku ve zvyku a pouze kopíruje názory a hesla většiny českých médií)
Karel píše…
Putin to ustojí. Ti ruští mužici jsou si dobře vědomi toho, že oni a střední vrstvy se v Rusku nikdy neměli lépe, nikdy nepožívali tolik svobod a právních jistot jako za nynějšího imperátora. Putina může do politického důchodu nebo za mříže poslat jedině obrovský propad cen ropy a zemního plynu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Mojmír Adamec píše…
Místo vzájemného osočování bych se rád vrátil k původnímu tématu - je vhodné klamat islámskou "ulici"?
Osobně nejsem zastánce Islámu a nejraději bych jej v Evropě zakázal jako ideologii "směřující k omezení práv a svobod občanů", ale kdo má být tím soudcem, který řekne, jaká lež se kdy použije?
Asi dobře víme, že osvícený absolutismus je lepší než demokracie, ale dlouhodobě je demokracie naopak jakous-takous zárukou stability.
Všichni odsuzují autora Wikileaks, ale ten jen zveřejnil pravdu. Skutečný vinník je ten, který tajné dokumenty vynesl ven.
Kdyby se podobnými názory řídil Jan Hus, tak by Evropa byla hezky papežsky jednotná, nezahynuli by bojovníci "ulice" v husitských válkách apod. Odsuďme, prosím i jeho a jemu podobné - Sokrata, Masaryka, Galilea... Do toho, pánové (a dámy)!
Finrod Felagund píše…
Waltře, tady se bude diskutovat slušně.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
Walter: jasne, a jeste tu o Karkulce. Paranoidni blaboly, hovna a nesmysly. Hitler byl zena. Elvis Presley zije na Zizkove... prosimte copak amerika cerpa zadarmo ropu nekde v Iraku? To jsou takovy nesmysly a ubohost, ze se mi vzdycky protocej panenky.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
waltre, kdyz pises o vymytem mozku, tak ty jses exemplarni pripad tohoto jevu.
Tom
Anonymní píše…
Waltře, táhni už konečně v píču.

Děkuji.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
Walter: kdyz nekdo "hrabe", pomaha tim zaroven ostatnim (v trznim hospodarstvi), pro vsechny je to vyhodny. Tedy at hrabou.
template píše…
"Antisemitista"
:-)))))
Anonymní píše…
ten walter, ne a ne pochopit, ze pise hovadiny :-)))
Tom
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Ondra píše…
Walter: české stavy si Habsburka, Ferdinanda I., v roce 1526 dobrovolně a právoplatně zvolily.

To bylo v časech Habsburské monarchie, R-U vzniklo v roce 1867 a tehdy nás Habsburkové jednoduše a sprostě podrazili. Jestliže dali autonomii Maďarům a nám ne, nemohli čekat, ani ten Karel I., který 5 minut pod dvanácté přispěchal s plánem na celkovou federalizaci, že se v roce 1918 budeme bít za to, zůstat v monarchii.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
template píše…
Walter: To je možné, ale vy jste hloupý a váš příměr ještě hloupější. Ode mě to neberte jako urážku, pouze jako konstatování skutečnosti.
Walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
vitak69 píše…
Tak prostě svět oplácí. Byly to především USA co zachránili rodnou hroudu zakladatele Wikileaks za II.svět.války od Japonského bombardování a následné invaze. Především USA pomohli k vítěztví spojenců v Evropě. Na druhou stranu jsme opravdu zjistili, že se žádná konspirace pod vedením USA nechystala a nechystá a to ani za pomoci Izraele. Díky moc za hezký článek.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem