EVROPA: Média by měla opustit tradiční schémata

Evropská média, včetně těch českých, v reakci na výsledek švédských parlamentních voleb opět perlí. Po včerejších parlamentních volbách ve Švédsku je totiž zaplavila hysterie div nepřipravující Evropany na novou válku mezi nacionalisty jednotlivých členských zemí, mluví se o destrukci evropských hodnot a podobně – jenže, jak to tak bývá, nic nemůže být dále od pravdy.

V sobotních švédských volbách se poprvé dostala do Riksdagu (švédského parlamentu) strana Sverigedemokraterna (SD), která otevřeně kritizuje multikulturalismus a imigraci z problémových zemí. V souvislosti s tím se mluví o “nebezpečí” stran typu nizozemské Partij Voor de Vrijheid (PVV) Geerta Wilderse, vlámské strany Vlaams Belang (VB) či padánské strany Lega Nord (LN). Média však zapomínají na jeden důležitý detail – ani jedna z těchto stran není nacionalisticky nesnášenlivá, ba ani vyloženě antievropská. Velmi silně pochybuji o tom, že když SD mluví o nutnosti revidovat multikulturalismus a imigraci, tak že jí vadí imigrace jiných lidí západního typu (čímž se myslí definice podle S. Huntingtona). SD nevadí imigrace Američanů, Poláků ani Australanů, vadí jí především imigranti ze zaostalých a se západní společností naprosto nekompatibilních zemí, kteří by rádi přinesli do Švédska a potažmo do celé Evropy své zvyklosti. Naprosto totéž platí o PVV, VB, LN i dalších evropských (údajně xenofobních) antiimigrantských stranách, o čemž svědčí i to, že mezi voliči těchto stran se nacházejí celkem hojně i “imigranti” z jiných zemí západního světa, Židé a podobně. Pokud by byly tyto strany xenofobní tím způsobem, o jakém média mluví, měly by židovské voliče? Dost o tom pochybuji. Ostatně – četl někdo někdy v novinách o tom, že francouzská židovská komunita z velké části podporuje údajně rasistickou Front National Jeana-Marie Le Pena?

Podobně je to s postojem zmíněných stran k Evropské unii. Ani jedna z jmenovaných není přímo proti evropské integraci, jediná z nich (SD) chce pouze revidovat přístupovou smlouvu kvůli obdržení výjimky podobné té dánské či britské na zavedení evropské společné měny. Nic víc. Ba co víc – otevřeně se mluví na fórech těchto stran o “ochraně evropských hodnot”, “evropského stylu života” a podobně – zajímalo by mě, která nacionalistická (nepočítáme-li euronacionalismus) strana by podobnou rétorikou chtěla lákat takto orientované voliče. Za nacionalistické strany je možné považovat takové jako je SSO nebo Suverenita, a to ani jedna ze stran, kterými se straší, není.

Co těmto stranám vadí, je ovšem věc jiná – vadí jí nepřizpůsobiví imigranti, nepřizpůsobiví občané a konsensus na tom, že je třeba jejich nepřizpůsobivost tolerovat jako folklor, na který mají právo. Pravda, některé věci vidí zjednodušeně a černobíle, já bych ze všech výše uvedených za předpokladu, že bych měl volební právo, volil pravděpodobně jen Vlaams Belang nebo PVV – tyto strany jasně říkají, že zákony by měly platit pro všechny stejně. PVV (a SD) navíc přidává silnou kritiku islámu, především kvůli vztahu muslimských přistěhovalců k právu, k ženám, homosexuálům či Židům. Ukažte mi “neonacistu”, který by se aktivně zastával homosexuálů (PVV) nebo Židů, popřípadě Státu Izrael(všechny výše uvedené strany). Pokud je v Evropě nějaká strana, která skutečně inklinuje k nacistickým myšlenkám a má nějakým způsobem úspěch, pak se jedná pouze o maďarský Jobbik a britskou British National Party (BNP). Dokonce i euroskeptická United Kingdom Independence Party (UKIP) je velmi daleka toho, co jí média přičítají – upozorňuji, že zde obhajuji stranu, kterou bych za žádných okolností nevolil, ale která by z principu měla mít právo na to, aby ji média posuzovala podle toho, čím je, a ne čím není.

Média by se měla celkově zamyslet nad používanými schématy, která platila možná před šedesáti lety, nad tím, kdo je (extrémní) pravice či levice, kdo je neonacista, případně která agenda je “kontroverzní”, jinak nemohou podávat pravdivý obraz skutečnosti. Uvedu příklad – jeden můj známý, politolog (známe se skrze společný zájem o politické systémy střední Evropy), byl nedávno zvolen poslancem norského Stortingu za stranu Fremskrittspartiet (FrP), která dostává od médií pravidelně podobné nálepky, jaké dostávají strany výše uvedené. To všechno navzdory tomu, že jde o stranu proevropskou (sám ten politolog je velmi aktivním účastníkem hnutí “Ja til EU”), velmi silně proamerickou a proizraelskou, velmi liberální co se týče hodnotových otázek (legalizace lehkých drog, eutanázie, potraty apod.) a prosazující všeobecně malý stát a co nejvolnější trh. Dokonce mezi vysokými politiky FrP je íránský exulant a aktivní odpůrce vládnoucího íránského režimu Mazyar Kešvárí, který se zasadil o prosazování podpory otištění karikatur Mohameda mezi muslimskou komunitou. Stačí ale jedna jediná vlastnost, a sice odmítání multikulturalismu a prosazování principu “jedno právo pro všechny” bez uznávání výjimek pro muslimské imigranty, aby byla strana odsouzena coby “populistická” či “xenofobní” či rovnou “rasistická”.

Co je výsledek? Evropané jsou strašeni “nárůstem pravicového extremismu”, pod kterým si představí většinou pochodující členy SA či vražedná komanda SS, což se zásadně neslučuje s realitou. Zároveň to v opravdových euroskepticích posiluje přesvědčení o tom, že “všude posilují euroskeptické síly”, což také není pravda, protože tyto pro údajný euroskepticismus kritizované strany jsou často evropanštější, než členové Evropské Komise – na rozdíl od nich by totiž evropanství a evropské hodnoty šli bránit klidně i silou.

Komentáře

Anonymní píše…
Proc byste SSO oznacil za nacionalistickou stranu?
intelman píše…
Ja spise skutecny problem vidim v tomto - kazdy stat musi byt Promaricky ci proizraelsky, jinak ma na verejne scene problemy.

Ani USA {Vietnam, Irak - Wikilieks, Dvojcata] ba ani Izrael {nema tam co delat, na zakladech vzniku izraele by mohli do CR prijit mongolove, a zacit nas vzhanet z "jejich: uzemi - pred tisici lety tu prece byla mongolska lezeni!"} mi nejsou sympaticke - a nejde o klasicky cool odpor, ale nechut ke statum, co delaji vsude bordel, a drze to nazvou svobodou a obranou.

Nez me zametete jako "odpurce zidovskych frajeru" zkuste vazit ma slova.

A k tematu - nejde o nic jineho, nez klasicky problem - pravdu v mediich urcuje prodejnost a vlastnik, ne pravda.
oz píše…
Finrode, děkuji za další výborný článek, s kterým se mohu z naprosté většiny ztotožnit. Diskuse o nějakých detailech by byla irelevantní.

Ale... jak toto povědomí masivně rozšířit? :) Zdá se mně to takřka nemožné. Předpokládám, že v Evropě publikuje spousta podobně rozumných autorů, ale vždy oslovují jen malou hromádku svých čtenářů a tím velkým světem mezitím hýbou "nezastavitelné" absurdní tendence.
Anonymní píše…
Az na jasave eurohujerstvi (a dle meho nazoru zcela pomyleny, nekriticky pohled na EU) je Finrod skutecne zajimavy autor, to je pravda.

intelman: nebyt USA a toho, ze "delaji bordel", tak tu mame dodneska na zdech hakovy krize, nebo srpy a kladiva. Ovsem - kdyz se kaci les, litaji trisky. Ale diky bohu za USA (a jedinou civilizovanou zemi na blizkym vychode - Izrael)! Bez nich bychom byli pekne v prdeli...
Anonymní píše…
já bych jen podotkl, že veškeré tyto strany jsou prot LS (Snad kromě Legy Nord, tam si nejsem jistý) a do jejich ideové výbavy patří i jistá euroskepse.
Jsou to konzervativně nacionalistické strany západního typu. Nejsou tedy totalitářské, rasistické, ani fašistické. "západní naciuonalismus" stojíá primárně na občanském, kulturním a historickém principu, čímž se liší od "východního nacionalismu", kde je určujícím prvkem krev a původ.
Maro
Finrod Felagund píše…
Lega Nord byla pro LS a je dlouhodobě pro EU, protože používá Brusel jako klacek na Itálii, z níž se chce odtrhnout.
Anonymní píše…
Prosimvas dokazete mi nekdo vysvetlit, co je vlastne presne a doopravdy nacionalismus? Obvykle se to pouziva v jakemsi pejorativnim vyznamu...
Finrod Felagund píše…
Nacionalismus je vymezení své identity na základě národa. Národ se dá chápat buď jako občanský (model ve Francii), jako "národ země", nebo jako "národ krve" - či jako kombinace výše uvedeného. "Národ země" je společenství všech, kteří se narodili na daném území (čili děti emigrantů se považují za cizí), "národ krve" je společenství všech, kteří sdílejí etnicitu, čili děti dejme tomu českých emigrantů i v páté generaci v USA budou těmito lidmi pořád považováni za Čechy. Národ občanů je takový, který za "své" považuje všechny držitele občanství (čili vylučuje mj. vlastní emigranty co změnili občanství), tedy imigranta s pasem té které země cení výše, než emigranta, který se pasu té které země vzdal.

No a proč je často pejorativní? Nacionalismus jako takový totiž stojí na tzv. hře s nulovým součtem. Buď jsi náš, nebo jsi cizí, nelze to kombinovat. Přirozeným důsledkem nacionalistické myšlenky je pak právě bezpráví vůči těm, kteří jsou definováni jako cizí (různě podle různých výše uvedených konceptů); nicméně to není ani tak obsahem samotné nacionalistické myšlenky, jako spíš důsledek jejího uvedení do praxe.
Anonymní píše…
Finrod: dekuju, a kde neco takoveho vidite v programu SSO? vazne me to zajima, chci se pripadne poucit
Finrod Felagund píše…
Program SSO, článek 1(1) s doplňující poznámkou č. 3. SSO se tak hlásí k nacionalismu podle "francouzského" konceptu, který jsem zmiňoval.
idkfa píše…
stejně jako výše bych se i já rád zeptal, co přesně je konzervatismus.

já jen vnímám jako zatvrzelé koukání na staré hodnoty, čily zosobnění Britského stylu myšlení.

Žádný pokrok, jen tradice... co pod tímto pojmem vidíte vy?
Anonymní píše…
Aha, takze kazdy, kdo nepodporuje Evropsky superstat je nacionalista?
Bohemia píše…
Pisete: čili děti dejme tomu českých emigrantů i v páté generaci v USA budou těmito lidmi pořád považováni za Čechy.

Kde jste k tomu prisel? Nazyva snad napriklad nekdo v Americe Madeleine Albright ceskou emigrantkou?
Anonymní píše…
to Bohemia: Podle teorie "národ krve" by se Madeleine Albright mohla přihlásit k židovství. Pokud by chtěla tak by pravděpodobně dostala izraelský pas (splněna podmínka jednoho z prarodičů). Podle teorie "národ krve" jsou za čechy bez problému považovaní potomci emigrantů kteří v minulých staletích odcházeli např. do Ameriky, Rumunska nebo na Ukrajinu a dodnes mluví česky a (případně nebo) se hlásí k české národnosti. Legislativa ČR např. při udělování občanství se ale řídí občanským modelem narozdíl třeba od Izraele nebo Maďarska či Slovenska.
template píše…
Výborný článek. Přesně vypichuje ten aspekt, který mě na českém mediálním rybníčku štve snad úplně nejvíc, a tím je totální zmatení pojmů a strašení lidí jakýmsi virtuálním "pravicovým extremismem". Petr Hájek, ač s ním v mnohém nesouhlasím, má naprostou pravdu v tom, že média jsou levicová ze své podstaty. Není to v žádném případě problém jednotlivých novinářů, ale funguje tu jakýsi "duch novin". Prostě náckové jsou pravice a basta. Typický bezmozek si posléze odvodí "a naopak". Proto se můžeme dozvědět, že Wilders je fašista, Roman Joch je fašista a...ODS je vlastně taky fašistická strana, protože je "pravicová". Média nálepkují strany jako DSSS a Suverenita nálepkou "pravice", přičemž obě strany cílí spíše na voliče KSČM než ODS. A tento étos pořád přejímá naprostá většina lidí zde. Jak z toho ven, to vážně nevím.
template píše…
A ještě něco. Svědčí to o totální myšlenkové a argumentační impotenci levice, která své názorové oponenty šmahem označuje za "fašisty". Nota bene když fašismus sám je levicovým směrem.
Anonymní píše…
template - ale vy, tzv. pravicová mládež se nechováte jinak... vy zase až směšně kritizujete a šikanujete každého, kdo není "hej super duper pravicovej".

I vy máte citelně zatřenej zrak.
Anonymní píše…
K poslednímu anonymovi...

A Vy se jim při Vaší úrovni projevu divíte?! S vyjadřováním generace osmdesátek se Vám jistě posmívá (či směšně kritizuje) kdekdo.

Ale vážně, co tím myslíte? Máte něco proti kritice? Připadáte se šikanován, když Vás někdo (směšně) kritizuje?
template píše…
Můžete prosím konkrétně doložit, kde, kdy a jak jsem naposledy někoho šikanoval za to, že není "pravicový"? Díky.
Anonymní píše…
Anonymni: ad kritika levice - kdyz vas chce nekdo okrast, muzete byt rad, ze vas pouze kritizuje. Kritika levice je naprosto legitimni, kritika pravice je drzost a sprostota. Akorat si tohle malo lidi uvedomuje. Zni to mozna nabubrele, ale opravdu to neni tak, ze pravice a levice jsou si nejak rovny, ze jde o dva "stejne dobre" pristupy atd. Jde o zlodejinu maskovanou dobrymi umysly vs. skutecnou svobodu.
template píše…
Toto bylo velmi výstižně řečeno.

A mimochodem. Přimlouval bych se za to, aby anonymní pisatelé zde podepisovali svoje názory, aspoň nickem. Ani ne z toho důvodu, že bych to jaksi považoval za slušné, ale zkrátka, dostávám psotník z oslovování "poslední Anonymní", "druhý Anonymní" atd.
Pavlíček píše…
Poslední template...
No dobře, sem ten anonym z "23. září 2010 22:08" tak mi říkejte "Pavlíček"

Zrovna nedávno jsem tu četl nějaký článeček od pána, co dějá poradce Nečasovi, kde říká něco v tom smyslu, že "levičáky kritizuje, provokuje je tím, a má z toho ještě srandu".

To se mi nelíbí.

A aby bylo jasno, já se od politiky distancuji zcela, protože prohnilejší instituce snad není.

A prej svoboda - si vemte, kolik je s USA problémů, a kolik je problémů i vnitrostátně - třeba sexuální zákony, kde si nějaká puboška vyfotí kozy, a hned jde na list sexuálních devinatů, takže si o ní každý pak může myslet, že je stejný úchyl, jako někdo kdo voš*kává dvouleté chlapce...

To není projev svobody, takže se s tou vaší "pravicovou svobodou" jděte bodnout.

A opět připomínám, že nejsem levičák, idkyž se mi to budete snažit našít...
Unknown píše…
Pavlicku, ked oni sa 'levice' fakt berie prilis vazne a nema zmysel pre humor ( uz ste videl normalne sa zasmiat a usmiat napr. Paroubka a/alebo Fica, to je vacsinou len taky usklabok, ale aj snaha sa ceni :-) Plus este sudne spory s karikaturistami....). A komunisti, ti snad od prirody dostavaju nastvanu a zamracenu tvar ( komunistu na fotografii spoznate podla toho, ze ludia okolo v dave sa smeju a on sa mraci). Ono, clovek to chape, je treba byt v strehu a je tazke hajit zaujmy 'obycajnych ludi' ( obzvlast, ked ani neviete zadefinovat, kto tam patri), ale smiech, humor a ironia je predsa skvela vec.:-)
pavlíček píše…
akyna: ty jsi vážně nepochopil, že já nejsem levičák, ale říkám "každému stejným metrem"? :-)
Unknown píše…
Pavlicku, a preco si myslis, ze Ta povazujem za levicaka? Co konkretne v mojom prispevku Ta vedie k takejto uvahe? :-)
template píše…
2 Pavlíček: Myslím, že jste ten rozhovor špatně, nebo jen nepozorně četl. Zkuste ještě jednou a trochu přemýšlete o tom, co vlastně říká.

Mimochodem, řídím se citátem Miroslava Macka: Kdo říká, že není ani pravičák ani levičák, je levičák. O tom si myslete co chcete :-)
Anonymní píše…
template: to je presny, to ja rikam taky... takovyty strany, co rikaj, ze nejsou ani pravice ani levice, ze tohle deleni nema dneska uz smysl a podobny blaboly, nebo ze nejde o levici nebo pravici ale o rozumny reseni apod. jsou naprosto vzdycky a zasadne levicaci.
oz píše…
Krásným příkladem budiž článek o Tea Party v USA na iDnesu:

http://zpravy.idnes.cz/tea-party-stale-sili-zamicha-americkymi-dejinami-tak-jako-bostonske-piti-caje-1wt-/zahranicni.asp?c=A100930_195656_zahranicni_ipl

Čemu pak věnuje nejvíce prostoru? Tomu, že kdosi kdesi napsal "barevní lidé", že je podporuje ultrakonzervativní Palinová, že se někteří stoupenci hlásí ke křesťanskému konzervatismu, že se jiní stylizují do oděvů příslušníků Tea Party v 18. století atd. O ideovém základu a konkrétní kritice se tam jen zablábolí něco ve smyslu příliš na pravo a poslušně vychovaný čtenář vytřeští voči a pokorně odkýve "no jo, fašouni!".

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem