ZE ŽIVOTA KOTLINKY: Komu vadí Věci Veřejné?

Dříve, než se pustím do rozsáhlejší analýzy na téma této nové parlamentní strany odpovím v krátkosti – například mně. Vadí mi představa, že se soukromá bezpečnostní agentura přemění v politickou stranu a ovládne díky populistickým slibům ministerstvo vnitra. Aniž bych se chtěl nějak Věcí Veřejných, a zejména pana Bárty, zastávat, prohlašuji, že jsem za jejich přítomnost ve vládě vcelku rád.

Umím si představit, že toto prohlášení vypadá jako naprostý protimluv k tomu, co jsem psal o pár řádků výše, nicméně dříve, než budu zavržen coby názorová korouhvička, bych rád připomněl jednu veledůležitou věc: není to vůbec tak dávno, co mnozí mí čeští přátelé seděli na kufrech zcela vážně přichystaných k emigraci, protože očekávali, že se po volbách stane z České republiky přinejmenším druhé Bělorusko. Opravdu si dnes tak málo lidí uvědomuje, když nadávají na Věci Veřejné, že pan Bárta je sice trpkou, ale přesto daní za to, že v tomtéž křesle nebude sedět ministr Pecina plnící vůli neochvějně o komunisty se opírajícího Jiřího Paroubka? Opravdu jsou lidé tak zapomnětliví, že si nevzpomínají, jakým neuvěřitelným (a upřímně – nejspíš i dost těžko opakovatelným) způsobem utekla země rudému hrobníkovi z lopaty? Ano, situace, kterou Věci Veřejné vytvářejí není ani civilizovaná ani nikterak pěkná, ale uvědomují si opravdu všichni odpůrci VV, k nimž mám tu čest náležet, že mohlo být neskonale hůř? Naše demokracie, soudě podle toho, kdo je ministrem vnitra, jakož i podle aktivit pana novopečeného ministra dopravy Víta Bárty, je momentálně civilizačně přibližně na úrovni Sicílie. Na Evropu to není nic moc, Cosa Nostra je proslulá natolik, že sicilská metropole Palermo se spojuje především s ní a Sicílie celkově je chápaná jako specifický region, kde není docela jasné, kde končí stát a začíná organizovaný zločin – přesto ale je Sicílie mnohem demokratičtější, vyspělejší a civilizovanější, nežli výše zmíněné Bělorusko, kam bychom to měli najisto namířeno s Jiřím Paroubkem a jeho pobočníky – nehledě na to, že zatímco o mafiánském charakteru Cosa Nostry není pochyb, o tomtéž charakteru Věcí Veřejných se jen spekuluje. Česká republika se vyvíjí; momentálně je v takovém stádiu adolescence a je holt potřeba její vrtochy přetrpět, než doopravdy dospěje.

Jistě, bylo by velmi krásné, kdyby mohla vládní koalici sestavit sama ODS a TOP09, nicméně to je přání z kategorie nesplnitelných snů. Velice se podivuji tomu, že tolik novinářů, publicistů, ba i kolegů politologů si to neuvědomuje. Věci Veřejné totiž přebraly hlasy spíše ČSSD nežli ODS – a tomu odpovídá jejich elektorát, čemuž zase odpovídá způsob, jakým byl osloven. Je veřejně známou skutečností, že voliči ČSSD jsou spíše méně vzdělaní, starší lidé, mající tendenci vidět svět jednoduše a naletět na každou reklamu, kterou jim někdy někdo ukáže, protože “přeci to musí být pravda, když to bylo v televizi”. Z těchto lidí VV těží a tento typ voličů tu je; dokud by ho někdo buď nezbavil volebního práva, občanství nebo by takovým lidem jinak znemožnil volit, oni tu budou a je třeba s nimi počítat. A i když je to smutné, jsem skrznaskrz rád, že tito lidé místo ČSSD šli volit VV – beru to jako apel na jejich svědomí v otázce zadlužování země, ovšem vyjádřený tak, aby si tito lidé nezadali se “stranami boáhčů” – myšleny jsou tím ODS a TOP09. VV je “stranou lidu”; mluví tak i se tak chová a lid je jak známo především hodně primitivní; jako celek se řídí velice rád různými davovými psychózami a kolektivním strachem. To VV svým voličům nabídly – reagujíce tak úplně stejně na duši části elektorátu, jako kdysi Jiří Paroubek. Tak, jako jsem kdysi psal, že kdyby nebylo Jiřího Paroubka, musel by si ho někdo vymyslet, protože splňoval dokonale představy jistého typu lidí o správném politikovi, totéž se dá říci o roli, kterou hrají v české politice “véčkaři”.

Zkrátka – sečteno a podtrženo, buďme rádi, že se angažmá VV na ministerstvu vnitra bude pravděpodobně projevovat podivnými státními zakázkami, propojením ne zrovna čistého byznysu s politikou – což vlastně není nic, na co bychom už nebyli zvyklí. Je možné, že se pan Bárta pokusí nějaký ten milionek uhrát pro svou firmu, stejně jako to dělali mnozí před ním, ale to je, jak jsem již psal, daň za nevyspělou demokracii. Co ale pan Bárta rozhodně dělat nebude, je změna zahraničněpolitické orientace země na Moskvu či indoktrinace kohokoliv nějakou specifickou ideologií. Buďme rádi, že případné napravování škod po účasti VV ve vládě spraví pouze peníze. V případě ČSSD by byla taková náprava doslova k nezaplacení.

Komentáře

template píše…
Finrode, tenhle článek jsi mi doslova vyfoukl, sám jsem se na něj chystal! :-D já bych to patrně pojal o něco emotivněji. Nicméně s článkem souhlasím. Respektive ono tam nějak není s čím nesouhlasit. Máš pravdu - bezmozek zvolil místo socanů Věci veřejné, protože mu slíbili, že zatočí s korupcí. Zde se opět hraje na jednoduché symboly a podněty - korupce, Topolánek, Dalík, Toskánsko, jachty, boháči. Jak chtějí s korupcí zatočit, to už teď vidíme. Soukromá bezpečnostní agentura dostane ministerstvo vnitra a teď bych chtěl tu transparentnost zakázek vidět. Mám ostatně zprávy o tom, že protikorupční oddělení se firmou ABL docela intenzivně zabývá. Jak se asi budou zabývat teď, když tahle firma dostane ministerstvo, tedy protikorupční oddělení bude spadat pod ni? Tohle mi přijde jako skutečný Kocourkov. Samozřejmě, že tohle je lepší než vláda KSČSSD, ale nesmíme bohužel chválit den před večerem. Ostatně Véčka už daly Nečasovi lekci ještě před tím, než do koaličního projektu vůbec šly - dejte nám vnitro nebo fuck off. Z toho už se dá vyčíst, že jejich působení ve vládě bude samé vydírání, jejich působení ve státní správě bude samý průser a takhle nám ta "koalice rozpočtové odpovědnosti" prostě nevydrží ani do té doby, než bude moct vůbec začít dělat nějaké reformy. Nehledě na to, že stejně chtějí zvyšovat daně...ale to už je zase zcela jiný příběh.
Anonymní píše…
VV - Vydíráme všechny !
Anonymní píše…
"Veckari" chteji progresivni dane. Je to podivna levicova strana, ktera to zahrala na mlady debilky, co si myslej, ze to je "pravice".
Anonymní píše…
Pánové, elektorát strany VV je tvořen bývalými voliči ODS přibližně z 30% a voliči ČSSD z 20%. Zbylých 50% tvoří bývalí voliči jiných stran a prvovoliči. Takže s tím "přelivem socanů" to nebude zas tak žhavé.

Scorpion
template píše…
Scorpione, to ukazuje jen to, že ODS volí i levicově smýšlející lidé.
Anonymní píše…
Především pro tvrzení scorpiona neexistuje důkaz. Ta modelace je založena na čisté spekulaci opřené o to, jak lidé odpovídali v dotazníku. Domnívám se, že řada lidí by odpověď "volil jsem ČSSD a nyní VV" považovala za logicky nekonzistentní, a tudíž nepřijatelnou. Z těch pár véčkařů, které znám osobně, nevím o jediném bývalém voliči ODS.

Glosátor
Anonymní píše…
Socany volí staří bezmozci a VV volí bezmozci mladí, vetšinou anarchysticky smýšlejicí nihilisté...Andrija
Anonymní píše…
Andrijo
Nihilističtí anarchisté budou těžko volit stranu, která sama sebe stylizuje do role obránce pořádku a bezpečnosti. To, že obsah VV je značně neurčitý, není znak nihilismu, možná ideového nihilismu. V postmoderním světě může být ideová prázdnota dokonce jistým obsahem - VV je první strana, která jasně říká pravdu o celém politickém spektru...totiž, že jediným sporným bodem dnes je to kdo lépe ošéfuje to, na čem se všichni shodli - tedy na liberálně-sociální demokracii.

Glosátor
Alfredo píše…
Víte vážený pane, na vaše stránky někdy narazím, ale sice obdivuji s jakou schopností užíváte "diplomatickou" mluvu a asertivitu, ale pro mě jste jen další hňup, a je jedno zda vysedáváte v hospodě a tam šíříte moudra, a jste násilník, anebo píšete po netu ublížené nesmysly, a dušujete se, jaký jste "zpravodaj", ale přitom jste jen zbytečný a neužitečná ubožák a šprt.

Je mi vás líto.
template píše…
Alfredo,

mohl byste prosím nějak konkretizovat, co přesně se Vás v tomto článku dotklo? Díky.
Alfredo píše…
template:

Pěkný den, neútočím přímo na osobu autora, ale spíše na jeho názory a postoje k životu.

Pokud to vyznělo jako osobní útok, omlouvám se.

Mě jde ovšem o to, že tito pisálkvé jsou značně neužiteční a zbyteční, protože tyto stránky čtou povětšinou jen stejně ztracené existence anebo lidé nejistí, kteří se potřebují něčeho "chytnout" - to můete vidět i u náboženských fanatiků (a je jedno zda v Íránu či Polsku) či různých feministek (jak by se vyjádřil pan Kubera, je divné že zbrojí proti sexuálnímu "násilí" přesto, že jim to díky vzhledu vůbec nehrozí) anebo jiných "bojovníků".

Pokud se panu pisateli něco nelíbí, nic mu nebrání udělat revoluci, a je jedno zda se zbraní v ruce, anebo založením vlastní politické strany anebo jinými prostředky.

Ale toto jsou jen ublížené a "život zaplňující" texty, ze kterých žádný užitek nevzejde.

Ale pravda, toto je všeobecně česká povaha - my si dělali z Němců srandu, Poláci je stříleli jak králíky. My jsme psali 2000 slov, Maďaři otevřeně bojovali.

Sice je mi jasné, že jsme národ poserů, ale když to někdo glorifiku a "vynáší jako přednost", přesně jako nyní autor, hnusí se mi to ještě více.
Anonymní píše…
Alfredo: koukam, ze jste asi clen Veci Verejnych, vidte :)
Alfredo píše…
Ani ne, pane Anonyme. Spíše jsem příznivec selského rozumu.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem