ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Tahanice kolem ombudswoman

Vypadá to, že v naší zemi není a ještě nějaký čas nebude nikdo, kdo by dohlížel nad lidskými právy! Co si jen my ubozí občané počneme?

Poslanci v pátek volili ombudsmana.
Poslanci nezvolili ombudsmana.
Vždycky jsem měl za to, že celý proslavený úřad "ombudsmana" vznikl proto, abychom měli nějakou funkci pro Otakara Motejla, nechť odpočívá v pokoji, protože to byl takový sympatický pán. Jenže to na druhé straně není funkce zcela virtuální: má nějaký úřednický aparát, polyká nějaké procento z našich pravidelně odevzdávaných daní.

Zajímavé byly ovšem tanečky okolo páteční volby. Nepřekvapilo mě příliš, že "nejpravicovější strana" TOP 09 vehementně prosazovala kandidátku Annu Šabatovou, která se nedávno dojatě vyznávala z levicové orientace na stránkách intelektuálně-komunistického deníku v tomto článku. Paní Šabatová je nejen zapřísáhlým levičákem, ale také rozumí lidským právům. Což bylo nejlépe vidět v dnes už zašlé "kauze Kuřim", kde coby zástupkyně ombudsmana nepřímo pomáhala krýt svinstva páchaná partou šílenců - buď z čiré nevědomosti, nebo snad kvůli osobním vazbám na některé aktéry. Těžko říct, co z toho ji vlastně diskvalifikuje více.

Motivy TOP 09, ač s nimi osobně spíše nesouhlasím, není těžké rozkrýt. Jistě se jim nechtělo podpořit kandidátku ODS Evu Dundáčkovou, která je v očích pravdoláskového tábora "topky" jistě až příliš spjata s hardcore křídlem obdivovatelů prezidenta Klause. Nicméně se tak analogicky opakuje situace z prezidentské volby 2008, kde naplno propukly největší rozbroje v tehdejší vládní koalici. Zelení a část KDU-ČSL také tehdy hlasovali společně s ČSSD a KSČM proti kandidátovi občanských demokratů. Občas poslouchám a čtu poněkud silná slova premiéra Nečase o tom, jak má a v důležitých hlasováních bude mít své koaliční partnery pevně pod kontrolou. Akce "ombudswoman" byla jen takovou zkouškou. Už se těším na prezidentskou volbu za tři roky - tedy pokud bude tato vládní koalice ještě fungovat.

Nejlépe se v tomto případě zachovali mí "oblíbenci" z Věcí veřejných: Ti deklarovali, že nebudou hlasovat pro ani jednoho z kandidátů.

Aby bylo jasno. Rozhodně nechci Annu Šabatovou za ombudsmana, zároveň však říkám, že nechci ani Evu Dundáčkovou, tím méně Johna Boka, ba ani Ivu Brožovou. Nechci žádného ombudsmana. Pokud veškerá "pomoc" této instituce spočívá v knížecích radách typu "najděte si to v Googlu", tak děkuji, takové rady umím poskytnout sám a zadarmo, bez spoluúčasti daňového poplatníka. Naštěstí jsme se zbavili nejzbytečnější instituce na světě, kocábovsko-džamilovského pseudoministerstva. Teď je čas zrušit i tento podobně zbytečný, příživnický úřad.

Uznávám ovšem, že je třeba ctít demokratické principy a v několika debatách na toto téma jsem se dozvěděl, že vždy někdo zná někoho, komu úřad ombudsmana pomohl. Stejně tak asi každý z nás zná někoho, kdo zná někoho, kdo se setkal s nadpřirozenými bytostmi či UFO. Dávám tedy příležitost čtenářům Nekorektně, aby napsali do diskuse pod článkem své příběhy, jak konkrétně jim tato instituce pomohla v těžké životní situaci. Možná na jejich základě svůj postoj přece jen o něco přehodnotím!

Komentáře

template píše…
Update k článku - ne že bych byl nějakým vášnivým čtenářem DR, ale čas od času se tam kouknu, abych zjistil, co je u soudruhů nového. Velmi mě znepokojil tento článek http://www.denikreferendum.cz/clanek/4747-prvni-volba-ombudsmana-neuspesna-navzdory-predpokladum ne tedy tím, že je ideologicky a manipulativně napsaný (to bych čekal), ale spíš použité citace Karla Schwarzenberga (pokud nebyly nějak zkresleny).
To, že knížepán považuje skutečnost, že někteří poslanci se v tajné volbě vzepřeli stranickomu diktátu, za doklad smutného stavu české politiky, já považuji za alarmující. Měl jsem dojem, že v demokratických stranách mohou poslanci hlasovat podle svého vědomí a svědomí. Vyhovovaly by snad knížeti Schwarzenbergovi (opět, nebyly-li jeho citace nějak vytržené z kontextu) víc doby, kdy všichni volili jednomyslně, radostně a vstříc světlým zítřkům? I komunističtí poslanci měli pouze závazné doporučení!
Nebylo to náhodou tak, že oněch šest poslanců TOP 09 je skutečně pravicového smýšlení (a to by u upgradeovaných lidovců byl i tak úspěch) a rozhodli se v tajné volbě nedat hlas levicové fanatičce, navíc zdiskreditované v obludné kriminální kauze?
Ostatně co se paní Šabatové týče, do další volby bych nešel nejen díky těmto okolnostem. Jako bývalou "disidentku" by ji měla děsit i veřejně deklarovaná podpora KSČM a to, že ji v tisku vychvaloval sám soudruh Falmer.
Anonymní píše…
Take ctu DR, je to ale masochismus. Co se Sabatove tyce, je to klasicka disidentska pomatenkyne, trosku ji znam, a z duveryhodnych zdroju o ni vim, ze je fakt mimo. Je to zaslepena levicacka kazdym coulem, krivdi lidem a skodi. Mimochodem, nechystate clanek o disidentech? Nebo nezmate odkaz na zajimavy seriozni clanek o ceskem disentu z pravicoveho pohledu? Dosud jsem se setkal jen s odpornym nekritickym glorifikovanim, nebo naopak paranoidnim zapsklym odsuzovanim disidentu. Zajimal by me strizlivy nazor na ne.
template píše…
Zrovna o víkendu jsem o takovém článku přemýšlel - dostala se mi totiž do rukou (uznávám, že docela pozdě) kniha Václava Bartušky "Polojasno", která mě velice zaujala. Mé názory na český disent jsou vesměs hodně nekorektní. Ale snad bych byl střízlivého pohledu schopen :-)
Anonymní píše…
template: disidentu znam spoustu osobne, bohuzel, jsem moc mlady a tu dobu jsem moc nezazil. Nikdo z nich mi taky asi moc objektivne neprizna, jak to tenkrat bylo. Ze jsou vesmes levicove smyslejici a v podstate bezradny ze soucasny relativni svobody, je myslim fakt. Tvarej se jako basta svobody, ale zkuste pred nima kritizovat nejakou levicovou "pravdu" (nebo treba rict, ze Klaus ma fajn nazory) a jste cerna ovce.
template píše…
Myslím si vesměs to samé. Ale pokud máte víc osobních zkušeností (přiznávám, že já mám minimální), zkuste takový článek napsat Vy a my ho otiskneme.
Anonymní píše…
To je prave trosku problem - podle me je potreba mit osobni zkusenosti, tedy je to lepsi, nez vychazet jen z vystupovani protagonistu (taky zdaleka ne kazdy disident je nak verejne znamy a cinny). Mam osobni zkusenosti, ale zase mi chybi mozna trochu nadhled a hlavne mnoho souvislosti, osobne jsem tajne doufal, ze ten Vas clanek by mi mohl poskytnout informace a nejaky jiny pohled, diky nemuz bych se vic zorientoval v tom vlastnim :) Publikovat se mi o tomhle tematu moc nechce, jedine snad anonymne. Bylo by ale treba jmenovat konkretni osoby a to se mi taky moc nechce.
template píše…
tak snad že byste mi nějaké info poslal do mailu - template.nekorektne@gmail.com
Anonymní píše…
template: uvazoval jsem o tom uz predtim, ale spis asi pak prispeju do diskuze pod clankem jako reakci na to, co pripadne napisete...
Anonymní píše…
Z mého pohledu je úřad ombutsmana prospěšnější než většina státních instituscí, včetně parlamentu, senátu i prezidenta. Ombutsman pomáhá podle mých zkušeností úspěšně v boji se státním molochem. Velmi rychle vyřešil pro mě klíčovou záležitost (jednala Šabatová), kterou by mi sice možná pomohl urovnat i soud, jenže tomu by to trvalo velmi dlouho a to prodlení by pak znamenalo, že vzniklé škody by už nešlo napravit.
Anonymní píše…
víte, jak vás čtu, nejde vám ani tak o nekorektní a investigativní zpravodajstí než o to jak zaplnit svůj život a dělat se důležitým
Anonymní píše…
Pokud někoho zajímá pohled na CH77 zevnitř může se podívat sem:

http://www.freewebs.com/vanek/jakjsempriselkcharte.htm

Olda
Anonymní píše…
Olda: dik moc prostuduju si to. Z dalsiho clanku na ty strance co jsem si precetl na me ale neusobi moc seriozne... pan tam pise takovym tim paranoidnim stylem o spiknuti atd., trosku ala psychotik Cibulka. Nebo ze by to vazne bylo tak hrozny?
Anonymní píše…
Tak jsem to cely prostudoval i ruzny jiny clanky od Vanka. Pan je zjevne paranoik, nicmene leccos je zajimave. Ma tam ale i fakticke chyby, ktere vyvolavaji malinko pochybnosti (nepresne uvedene jmeno, nepresne uvedene povolani). Jestli je pravda, co tam pise, tak jsem prisel o iluze o urcitych osobach.
Anonymní píše…
ZAY:

Taky mám jednu okrajovou zkušenost s tímto "veledůležitým" úřadem. Jednou, konkrétně před třemi lety, jsem tam napsal dotaz. Po nějaké době jsem byl vyrozuměn, že dotaz byl zaregistrován. Dodnes žádná odpověď. Tím pádem se v mých očích tento úřad osvědčil a na základě osobní zkušenosti jej pokládám za naprosto a zcela zbytečný. Toho názoru jsem ostatně byl již předtím než jsem po této instituci něco chtěl. Nezklamala mě :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem